Skip to main content

Vandring i Albanien

Vandringsturer i Albanien är verkligen ett spännande äventyr

Denna vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del. Här har få turister varit. De 2500 meter höga bergstopparna omringar majestätiskt de små stenhusen nere i dalarna. På vägarna möter vi både kossor och hästar som  vandrar fritt. Vänligheten hos människorna är slående och den hemlagade maten smakar underbart efter dagarna ute på berget. Vi gör även en båtresa som blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flera resemagasin.

Vandringarna är varierande och vi går längs mindre stigar som mest har trampats av getter och får. Kort sagt: ett riktigt äventyr för den vane vandraren. 

 

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, sex luncher/picknicks, vandring enligt program med guide och transporter. Ingår ej: dryck, lunch på hemresedagen, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Shkodra

Flyg till Tirana. Transfer cirka två timmar till Shkoder där vi checkar in på vårt hotell. Gemensam välkomstmiddag och information om veckan på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Båtresa Komanisjön och vandring in i Valbona Nationalpark

Vi börjar veckan med en tidig revelj. Upphämtning med minibus och efter ca två timmars resa kommer vi fram till Komanisjön. Den två och en halv timme långa båtresan har blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flertalet resemagasin. De karga kalkstensklipporna som tornar upp sig längs vattnet gör det lätt att förstå varför. Efter båtresan äter vi lunch och börjar sedan dagens vandring in i Valbona-dalen. Vi mjukstartar veckan genom att följa en stig i skogen längs Valbona floden. Efter ett par timmar kommer vi fram till vårt Guesthouse där bagaget väntar och vi checkar in. Gemensam middag på kvällen. 

3 tim vandring, 6,5km, 350 m upp, 75 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Cerem dalen

Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Härifrån slingrar sig stigen bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Lunchen tar vi uppe på en platå med panoramvy över de 2500 meter höga topparna som omger oss. Tillbaka på vårt Guesthouse tar vi något kallt att dricka innan gemensam middag på kvällen. 

4,5 tim vandring, 11,5 km, 775 m upp, 775 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Kukaj och Buni i Brahimit

Vi vaknar upp i lugn och ro och njuter av en kopp kaffe i morgonsolen. Idag gör vi en vandring som går mer uppåt och neråt än gårdagen. Vi tar oss till den två hus stora byn Kukaj och följer därifrån en gettrampad stig till Buni i Brahimit. Här stannar vi för något kallt att dricka hemma hos familjen Tahiri. Vi fortsätter sedan mot Piramida 18, ett drygt 2000 meter högt pass varifrån man kan kika in över gränsen till Montenegro. Efter lunchpausen går vi tillbaka ner, och den som har kraft kvar i benen kan gå hela vägen ner till vårt Guesthouse. 

5 tim vandring, 14,5 km, 1100 m upp, 1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Valbona till Theth

Idag är det dags för en av de mer häftiga vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma.  Theth var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden, och det är först år 2005 som enstaka turister så sakteliga började hitta hit. Här checkar vi in på vårt charmiga Guesthouse för de kommande två nätterna. Ute på terassen kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten och sin insats. 

4-5 tim vandring, 11 km,  800 m upp, 1000 m  ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Theth dalen

Efter frukost ute på terassen gör vi oss redo för dagens vandring. Vi startar direkt från vårt guesthouse och beger oss genom byn längs dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skyddda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den Albanska traditionella kulturen. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och fortsätter sedan mot den klarblåa vattenbassängen Blue Eye, formad av erosion och smältvatten. Vandringen idag går nere i dalen så vi gör mindre höjdmetrar än föregående dagar, men underlaget är mer tekniskt på sina ställen. 

4 tim vandring, 12 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

 

Dag 7 Transfer och ledig dag i Kruje

Idag är det dags att lämna de nordalbanska natinalparkerna och vi beger oss tillbaka till civilisationen. Vi har en del timmar i buss framför oss och får passa på att ta igen oss efter veckan. Vi stannar till i Shkoder för lunch och ett besök av Rozafa slottsruin innan vi fortsätter vidare till den historisk lilla staden Kruja där vi sover sista natten. Kruje har varit befolkad sedan 600 f.Kr. och har en av världens äldsta marknader som är över 600 år gammal.  Efter att ha checkat in på hotellet kan man bekanta sig med byn, eller kanske göra en eftermiddagshike upp till toppen av berget Kruje för att njuta av utsikten. Gemensam avskedsmiddag på kvällen. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Albanien

Transfer till Tirana och flyg hem efter en resa i ett av Europas vackraste och mest genuina länder.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Albanien

Lilla Albanien ligger i södra Balkan och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Under antiken ingick man bland annat i den romerska provinsen Dalmatien, och i modern tid har man varit självständigt sedan det ottomanska riket föll. Efter en isolerad period under kommunistregimen och sociala oroligheter kring 1997 har landet stabiliserats och har positiv tillväxt. Hälften av befolkningen är fortfarande jordbrukare men turismen är den snabbast växande näringen i detta vackra, oförstörda land.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Albanien
 • Språk: Albanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Lek. Det går inte att växla till Lek i Sverige. Vi rekommenderar därför att du tar med dig Euro och växlar på plats. På de flesta ställen kan du också betala med Euro. De mest välkända kreditkorten accepteras på hotellen och på större restauranger.
 • Prisläge och betalningssätt: betydligt billigare än i Sverige, endast kontanter på de flesta ställen. Bankomat finns endast i Shkoder.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring i Albanien

Vi går både med svensk och lokal guide. Albanien är i mycket obruten mark, vilket betyder att vi ofta går på naturliga stigar som mest använts av getter och får. Terrängen är därför ojämn och stenig på sina håll. Vandringarna är variende och ett par dagar går vi på relativ flack mark, medans andra dagar gör vi bra med höjdmeter uppåt, för att sedan gå tillbaka ned. Vi går i lungt tempo med tid till pauser för återhämtning och tid att njuta av omgivningarna.

Vi reser med lätt packning denna vecka. Vi vandrar med lätta dagspack då vi bär med oss förstärkningsplagg och picknick. En vandringsdag skickar vi väskorna med packhästar. Tänk därför på att inte packa för tungt.  Kvällar och morgnar är svala uppe i bergen, så ta gärna med en varm tröja eller lättare dunjacka (dunjacka tar lite plats och väger mindre). Se packlista för Stugturer. 

Packa ditt bagage i en ryggsäck och en mjuk tygväska som bör väga max 10 kg färdigpackat tillsammans (gärna mindre). Ryggsäcken använder du även på dagsvandringarna men tömmer då ut det du inte behöver för dagsvandringen och lämnar det på hotellrummet. Dag 6 vandrar vi från en dal till en annan, via ett pass. Denna dag bär vi med oss vår packning. Vi får hjälp av packhästar som avlastar oss med ca 6 kg/person och resterande vikt bär vi själva. Det du vill hästen ska bära (max 6kg) packar du i den mjuka tygväskan som fästs på hästen.

I Valbona har vi tillgång till tvättmaskin.

 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tirana. Vi har sedan cirka två timmars transfer till Shkoder. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Tirana. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende Vandring Albanien

Boende Vandring Albanien

I Shkoder bor vi på Hotell Tradita som är kända för sin atmosfär och traditionella mat. Här kan vi välja mellan dubbel- och enkelrum. I Valbona bor vi tre nätter på ett enkelt men mycket genuint och c...

Liknande resor

Vandring i Grekland i Aristoteles fotspår

Vandring i Grekland i Aristoteles fotspår

En vacker och fantasieggande vandringsresa genom historien. - Följ med på en historisk vandring i Grekland där nutid och dåtid möts. Vi börjar veckan vid Aristoteles hemby för att sedan fortsätta til...
Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandringsturer i Kroatien: Gå i ett av Europas vackraste länder - På denna fina vandringsresa vandrar vi i tre av Kroatiens nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Det handlar om riktigt hög...
Vandring i Montenegro

Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro. - Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna g...
Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...
Vandring i Israel i Jesu fotspår

Vandring i Israel i Jesu fotspår

En fantasieggande vandringsresa genom kristendomens mest kända platser. - På denna unika vandringsresa följer vi i Jesu fotspår från Nasaret till Genesarets sjö. Vi vandrar i det pastorala landskape...

Erbjudanden

6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburg utan flygfrån 6 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
13/4Båtcykling längs Mosel från Saarburg till Koblenz utan flygfrån 7 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg