Vandring i Albanien

En vandringsresa utöver det vanliga i spännande Albanien med en sväng in i Montenegro som extra bonus.

Vår nya vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del. Här har få turister varit. De 2500 meter höga bergstopparna omringar majestätiskt de små stenhusen nere i dalarna. På vägarna möter vi både kossor och hästar som  vandrar fritt. Vänligheten hos människorna är slående och den hemlagade maten smakar underbart efter dagarna ute på berget. I Montenegro vandrar vi med utsikt över såväl Skadarsjön som Adriatiska havet. Vi gör även en båtresa som blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flera resemagasin.

Vandringarna är ordentliga och vi gör en hel del höjdmeter. Vi går längs mindre stigar som mest har trampats av getter och får. Kort sagt: ett riktigt äventyr för den vane vandraren. 

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, sex luncher/picknicks, vandring enligt program med guide och transporter. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Shkodra

Flyg till Tirana. Transfer cirka två timmar till Shkodra där vi checkar in på vårt hotell. Gemensam välkomstmiddag och information om veckan på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring i Montenegro

Vi börjar vandringsveckan med en tidig frukost och två timmar buss över gränsen in till Montenegro. Dagens vandring ger oss några av Montenegros mest spektakulära vyer. Uppifrån Mt Rumija, 1594möh, ser vi Skadarsjöns berömda öar och de albanska alperna i öst. Till väst blickar vi ut över Adriatiska havet med Kroatiens Mljet National Park synlig en klar dag. Buss tillbaka till Shkodra och hotellet.

6 tim vandring, 14 km, 700 m upp, 800 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Komanisjön och Valbona Nationalpark

Återigen tidig revelj. Upphämtning med minibus och efter ca två timmars resa kommer vi fram till Komanisjön. Den två och en halv timme långa båtresan har blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flertalet resemagasin. De karga kalkstensklipporna som tornar upp sig längs vattnet gör det lätt att förstå varför. Efter båtresan har vi ytterligare en timme minibuss till Valbona-dalen. Väl inne i nationalparken känns det som en annan värld och inte minst en annan tidsepok. Vi checkar in på mysiga Rilindja Guesthouse och äter en härlig lunch innan vi vandrar längs floden uppåt dalen för att utforska området.

3 tim vandring, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Cerem till Selimaj

Frukosten på vårt guesthouse är inget man stressar sig igenom!  Här väljer du hur du vill ha dina ägg tillagade och vad du vill ha på dina pannkakor. Vi börjar vandringen från dalens högst belägna by, Cerem. Under dagen passerar vi varken byar eller hus. Däremot lär vi se fåraherdar med sina hjordar som betar längs väggarna mot de 2500 meter höga topparna som omger oss. Väl tillbaka på vårt Guesthouse kommer den kalla ölen smaka extra gott!

7 tim vandring, 16 km, 850 m upp, 1300 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Kukaj och Buni i Brahimit

Vi vaknar upp i lugn och ro och njuter av en kopp kaffe i morgonsolen. I dag anpassar vi oss lite efter hur kropp och ben känns. Vi tar oss upp till den två hus stora byn Kukaj och därifrån följer vi en gettrampad stig till Buni i Brahimit. Här stannar vi för något kallt att dricka hemma hos familjen Tahiri. Vi fortsätter eventuellt en bit till mot Piramida 18, ett drygt 2000 meter högt pass varifrån man kan kika in över gränsen till Montenegro. Vi fortsätter dock inte hela vägen fram utan äter vår picknick innan vi vänder tillbaka. Den som vill och orkar kan på eftermiddagen hyra cykel för ett par euro och ta en tur längs dalen.

5 tim vandring, 10 km, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Valbona till Theth

Idag är det dags för en av de mer häftiga vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma.  Väl nere i Theth checkar vi in på Villa Gjecaj. Ett underbart guesthouse med fantastisk vy över dalen. Här kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten och sin insats. De rymliga rummen och sköna sängarna kommer garanterat att uppskattas.

6 tim vandring, 8,6 km  800 m upp, 1000 m  ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Theth

Efter frukost ute på terassen gör vi oss redo för veckans sista vandring. Vi startar direkt från vårt guesthouse och beger oss genom byn längs dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skyddda familjer som låg i blodsfejd. Slutmålet idag är det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen eller den klarblåa vattenbassängen Blue Eye, formad av erosion och smältvatten. Eller kanske bägge två, dagsformen får bestämma vilket.  Vi avslutar veckan med en gemensam avskedsmiddag på kvällen. 

4-6 tim vandring, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Albanien

Transfer till Tirana och flyg hem efter en resa i ett av Europas vackraste och mest genuina länder.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Albanien

Lilla Albanien ligger i södra Balkan och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Under antiken ingick man bland annat i den romerska provinsen Dalmatien, och i modern tid har man varit självständigt sedan det ottomanska riket föll. Efter en isolerad period under kommunistregimen och sociala oroligheter kring 1997 har landet stabiliserats och har positiv tillväxt. Hälften av befolkningen är fortfarande jordbrukare men turismen är den snabbast växande näringen i detta vackra, oförstörda land.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Albanien
 • Språk: Albanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Lek
 • Prisläge och betalningssätt: betydligt billigare än i Sverige, endast kontanter på de flesta ställen. Bankomat finns endast i Shkoder.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring i Albanien

Vi går både med svensk och lokal guide. Albanien är i mycket obruten mark, vilket betyder att vi ofta går på naturliga stigar som mest använts av getter och får. Terrängen är därför ojämn och stenig på sina håll. Vi går i lungt tempo med tid till pauser för återhämtning och tid att njuta av omgivningarna. Vi reser med lätt packning denna vecka. En vandringsdag bär vi med oss packningen. Tänk därför på att inte packa för tungt. Övriga dagar går vi med lätta dagspack. Kvällar och morgnar är svala uppe i bergen, så ta gärna med en varm tröja eller lättare dunjacka (dunjacka tar lite plats och väger mindre). 

Packa ditt bagage i en ryggsäck och en mjuk tygväska som bör väga max 10 kg färdigpackat tillsammans (gärna mindre). Ryggsäcken använder du även på dagsvandringarna men tömmer då ut det du inte behöver för dagsvandringen och lämnar det på hotellrummet. Dag 6 vandrar vi från en dal till en annan, via ett pass. Denna dag bär vi med oss vår packning. Vi får hjälp av packhästar som avlastar oss med ca 4 kg/person och resterande vikt bär vi själva. Det du vill hästen ska bära (max 4kg) packar du i den mjuka tygväskan som fästs på hästen.

I Valbona har vi tillgång till tvättmaskin.

Den som vill kan lämna en väska på hotellet i Shkoder där vi sover Dag 1, 2 och 7 (obs inga värdesaker).

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tirana. Vi har sedan cirka två timmars transfer till Shkodra. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Tirana. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Boende Vandring Albanien

Boende Vandring Albanien

Vi bor tre nätter på Hotell Tradita i Shkodra som är kända för sin atmosfär och traditionella mat. Här kan vi välja mellan dubbel- och enkelrum. I Valbona bor ...

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  16/9Utan flyg/transferBoende Vandring AlbanienFullt8 995:-Fullt
  16/9ArlandaBoende Vandring AlbanienFullt12 995:-Fullt