Skip to main content

Trekking i Pyrenéerna

Från hytta till hytta i Europas vildaste berg.

På denna fascinerande vandringsresa går vi långled högt uppe i östra Pyrenéerna. Vi börjar och avslutar resan i Spanien och bor under vandringarna på utvalda fjällstationer i Frankrike. Området är med rätta naturskyddat och vi har goda chanser att möta på gems, kungsörn och annan fauna. Efter varje dag väntar en ombonad bergshytta med ett varmt mål mat, kall öl och en skön säng. Vi avslutar med en rolig ravinvandring och bekantar oss också med kulturella upplevelser som världsarvet Fort Mont Louis och de roliga tågbanorna som går här.

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotellet i Ribes och del i flerbäddrum på övriga boenden, frukost, middagar, transporter enligt program samt guide. Ingår ej: luncher, övrigt. Tillägg: enkelrum på hotellet i Ribes. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Ribes de Freser

Vi landar i Barcelona och åker transfer upp till spanska byn Ribes de Freser, som ligger vid foten av Pyrenéerna. Incheckning på hotellet och på kvällen bekantar vi oss med det världsberömda katalanska köket.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Refuge Besines

Vi deponerar det bagage vi inte behöver på hotellet och åker med ryggsäckarna en vacker tågresa till Latour-de-Carol på franska sidan. Vandringen startar i Porte Puymorens, nära lilleputtlandet Andorra, som vi kommer att se under dagen. Vi vandrar genom ett vackert, högalpint landskap, över ett pass in i nästa dal. Lunchen tar vi i det fria vid den lilla sjön Lac de Lanos. Övernattning på bergshyttan Refuge Besines (2104 möh), där en varm middag väntar.

19 km, 6-7 tim, +1000m/-500m.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring till Refuge d’en Beys

Efter en stärkande frukost sätter vi av över öppna landskap, upp mot ett pass och ner i dalen Vallée d’Orlu, som är ett viltreservat och har speciellt stor biodiversitet tack vare det slutna läget. Med lite tur kan vi möta gems, mufflon, gam och kungsörn. Distansen är inte så lång men terrängen mer teknisk, vilket drar upp vandringstiden. Vårt mål för dagen är Refuge d’en Beys (1970 möh), vackert belägen i ett område med inte mindre än 30 små alpsjöar inom en radie av fyra kilometer.

12 km, 7 tim, +500m/-550m.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring till Refuge des Camporells

Vår vandring fortsätter in i vildmarken, upp mot Col de Terres och vidare upp på toppen Pic des Mortiers på 2605 möh. Här öppnar sig en helt ny värld för oss: högplatån Cerdagna, med en helt annan karaktär och växtlighet. Vi följer en kam ner mot lilla charmiga Refuge des Camporells (2240 möh). Här övernattar vi omgivna av berg mellan två kristallklara sjöar som inbjuder till kontemplation under After Walken. Tvillingtopparna Les Pics Perics tronar framför oss.

16 km, 6 tim, +800m/-500m.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vandring till vårt eko-pensionat i Planés

Idag går vi över den storslagna högplatån och ner genom skogen till den stora sjön Lac des Bouillouses. Vi äter lunch på hotellet som byggdes åt dammbyggarna för 100 år sedan. Landskapet mjuknar och blir sant pastoralt med frodiga gräsytor och mörkgröna skogsdungar kring vattnet. Vi åker sedan buss till Pla de Barres. Därifrån går vi längs strömmen till världsarvet Mont-Louis. Det stora 1600-talsfortet utgör Frankrikes högsta befästa by, och byggdes på order av Solkungen Louis XIV för att försvara det territorium som nyligen övertagits från Spanien. Efter ytterligare ett par lätta kilometrar når vi vårt ekologiska pensionat (1500 möh), där vi finner oss tillrätta för två nätter och låter oss väl smaka av närodlad mat.

16 km, 6 tim, +300m/-250m.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring i Gorges de la Carança

Idag gör vi en rolig vandring på inhuggna stigar och gångbroar genom ravinen Gorges de la Carança. Vi åker sedan tillbaka med det gula tåget ”Kanariefågeln”, som går på en smalspårig järnväg över spektakulära viadukter och branta dalar. Den 20 minuter långa resan är en upplevelse i sig. Den som vill (eller som är höjdrädd) kan istället ta en vilodag idag. Kanske ett dopp i poolen?

12 km, 7 tim, +500/-500m.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring i Val de Nuria

Vi åker buss en liten bit till naturreservatet Vallee d’Eyne, där vi vandrar upp till passet Col de Nuria (2700 möh) och tillbaka in i Spanien. Val de Nuria kallas ibland för Pyrenéernas Shangri-La. Det går sedan lätt utför över blomstrande sommarbetesängar ner till det jättelika klostret. Val de Nuria är sedan 1100-talet ett etappmål för pilgrimer. Enda vägen ur dalen går via ett kugghjulståg, som vi tar ner till Ribes de Freser och vårt hotell. Vi firar vår rundtur i Pyrenéerna med en god avskedsmiddag!

16 km , 7 tim, +1100m/-700m.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Stugturen i Pyrenéerna

Efter frukost lämnar vi bergen bakom oss och åker ner till Barcelona för att ta flyget hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Pyrenéerna

Pyrenéerna sträcker sig från Biscayabukten i Atlanten i väst till Medelhavet i öst, och utgör en naturlig gräns mellan Frankrike och Spanien. Det tredje landet i bergskedjan är Andorra. Kedjan är 43 mil lång och som mest 13 mil bred. De bildades samtidigt som Alperna. Nordsidan är mer nederbördsrik och här finns mäktiga vattenfall, bland andra Gave de Pau som är Europas högsta med 422 meter fallhöjd. Den högsta toppen heter Pico de Aneto (3404 möh) och ligger i spanska Aragonien. Liksom Alperna har Pyrenéerna en lång historia av bosättningar men är mindre utvecklade. Den kända pilgrimsleden till Santiago de Compostela korsar bergskedjan.

 • Klimat: normalt 20-25 grader på dagarna när vi vandrar, svala nätter.
 • Land: Spanien och Frankrike
 • Språk: spanska, franska och katalanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Betalkort tas inte på alla hyttorna så ha med kontanter. Räkna med åtminstone 80-100 euro, bla för luncher och dusch. Prisläget är lägre än i Sverige, men p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna, telefon/kamera kan ej laddas dagligen.
 • Vattnet: är drickbart på hyttor och hotell men ej från flöden längs vandringen
 • Dusch: finns inte på alla hyttorna, och där dusch finns betalar man med poletter.
 • Sovpåse/reslakan behövs för hyttorna. Täcke finns.
 • Tofflor för inomhusbruk finns att låna på hyttorna.
 • Mobil täckning: begränsad under vadnringen
 • Karta: Cerdagne-Capcir (nr8) grön karta, Rando Editions (kan vara svår att hitta på plats)

Stugvandring i Pyrenéerna

Vi går med svensk guide i mindre grupper om 10-15 personer. Vandringarna är riktiga heldagsturer (6-8 timmars effektiv vandring per dag) med ordentliga höjdskillnader. Lederna är i gott skick men det finns flera ställen med mer utmanande terräng (stenblock och ojämnheter). Det krävs dock ingen specialutrustning mer än vandringskängor och vandringskläder för alla väder. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi vandrar heller inte på glaciär eller i snö.

Läs våra utrustningslistor för vandring i allmänhet och stugturer i synnerhet här.

Måltider

Vi tar med oss matpacken för lunch som var och en bär själv. Tallrik och bestick är inte nödvändigt packa ner men den som önskar tar mugg och termos. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Barcelona El Prat. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Ribes de Freser. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Barcelona eller Girona. Det går inga tåg eller direktbussar till Ribes de Freser. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende Trekking i Pyrenéerna

Boende Trekking i Pyrenéerna

Första och sista natten bor vi på hotell i spansk-katalanska byn Ribes de Freser. Här kan vi välja mellan dubbel- och enkelrum med eget badrum. Tre nätter bor vi i flerbäddsrum på enkla men gemytliga...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-05Utan flyg/transferTrekking i Pyrenéerna utan flyg/transferJa10 995:-BokaMer information
2020-09-05ArlandaTrekking i PyrenéernaFullt13 995:-FulltMer information
2020-09-05KastrupTrekking i PyrenéernaFullt14 495:-FulltMer information
2021-07-10Utan flyg/transferTrekking i Pyrenéerna utan flyg/transferJa10 995:-BokaMer information
2021-07-10ArlandaTrekking i PyrenéernaJa13 995:-BokaMer information

Erbjudanden

19/9Vinvandring i Valpolicellafrån 7 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg