Skip to main content

Trekking i Mercantour

Från hytta till hytta i Alpernas vilda västern.

Alpernas sydvästligaste del kallas för Maritima Alperna på grund av närheten till havet. Här finner vi en av bergskedjans bäst bevarade hemligheter med höga toppar på uppåt 3300 möh, vilda dalar och total avsaknad av trängsel. Det är en äkta alpin miljö som möter oss när vi vandrar från hytta till hytta genom två nationalparker: franska Mercantour och italienska Parco Nazionale delle Alpi Marittime. Det är kärva pass, tysta lärkträdsskogar och klara alpsjöar längs hela vägen. Vi börjar med en natt i Italiens första skidort Limone Piemonte innan vi deponerar resväskan och beger oss ut i naturen. Vi följer långlederna Via Alpina och GR-52, där hyttorna ligger med lagom avstånd för övernattning och värmande luncher. Avslutningen går vid Maritima Alpernas högsta berg Argentera innan vi når Limone igen.

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum på hotellen och del i flerbäddsrum på hyttorna, frukost, fyra middagar, fyra luncher/picknicks, transporter, guide samt bagagedeponering i Limone. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum på hotellen. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Limone Piemonte

Vi flyger till Nice och åker buss upp till Limone genom vackra Val Roya. Första natten installerar vi oss på vårt bekväma hotell med spa och pool. När flyget landar tidigt tar vi en kvällspromenad i den mysiga byn.

Dag 2 Vandring till Casterino

Efter frukost tar vi bara med det vi behöver i ryggsäcken för de kommande fem dagarna. Först en kort transfer upp till Colle di Tenda, passet mellan Italien och Frankrike där de viktiga salttransporterna gick förr i tiden. Gränsen är fortfarande befäst av mäktiga stenfort som vi passerar på väg upp till lilla sjön Lago dell’Abisso, där vi svalkar fötterna och äter vår lunch. Vi vandrar sedan in i Frankrike och ner genom en pastoral dal med kor och ängar till Casterino. Här bor vi på ett trevligt hotell med bra groggveranda och ett litet spa.

5 tim, ca 12 km, 400 m upp, 740 m ner.

Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 3 Vandring till Refuge de Valmasque

Idag väntar en tuff men sällsamt vacker dag. Vi vandrar upp genom Vallée des Meravilles, känd för sina hällristningar. Hela området är klassat som världsarv och man får bara röra sig fritt med en auktoriserad guide. Ristningarna är från 3500 f.kr fram till våra dagar. Det vilar en magisk stämning över platsen och man förstår att det har varit en kultplats. Längst upp tronar Mont Bégo (2872 möh), som vi går förbi via ett pass. På andra sidan möts vi av en ny vy med de tre sjöarna Lac du Basto, Lac Noir och Lac Vert. Vi passerar alla tre tills vi når kvällens övernattningsställe.

7 tim, 15 km, 1000 m upp, 350 m ner. 

Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 4 Vandring till Refuge de Nice

Dagen börjar med att runda Lac Vert och gå upp över ett pass. Det går sedan utför mot sjön Lac de la Fous där nattens övernattningshytta ligger. En lite kortare dag så här mitt i veckan, som dock bjuder på både branta stigningar och stenig terräng. Nu är vi i hjärtat av Mercantour-parken och omges av tyst ståtlighet i alla riktningar. Vi lär stöta på många murmeldjur under dessa dagar och möten med stenbock och gems är inte heller ovanliga.

4 tim, 8 km, 670 m upp, 620 m ner.

Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 5 Vandring till Rifugio Soria Ellena

Dagen börjar med lätt utförsgång mot pilgrimsmålet Madone de Fenestre, som vi passerar på höjd innan vi tar oss över det smala passet Col de Fenestre och tillbaka in i Italien. Här bor vi en sista natt på en trevlig hytta. Hög tid för en italiensk espresso igen! Har vi tur får vi en speciell solnedgång som färgar molnen under oss orangea medan stjärnorna tänds ovanför.

6 tim, 12,5 km, 920 m upp, 1350 m ner.

Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 6 Vandring till Lago della Rovina

Vi går över kammen in i nästa dal, som pryds av två sjöar och en välkommen lunchytta, Rifugio Genova. Nu står vi på Argenteras sluttningar, de Maritima Alpernas högsta berg på 3297 möh. Sista biten ner mot sjön Lago della Rovina är mycket vacker och blir en fin avslutning på hytturen. Bussen hämtar upp oss och kör oss tillbaka till Limone för välförtjänt avkoppling. Ikväll ges tillfälle att på egen hand utforska Limones spännande restaurangutbud.

6 tim, 13 km, 900 m upp, 1200 m ner.

Måltider: frukost

Dag 7 Vilodag eller vandring i Limone

Efter fem dagars rejäl vandring är det behövligt med återhämtning. Vilket ställe passar bättre än mysiga Limone? Här kan vi strosa runt i byn, äta en vällagad lunch i solen, ta en lur i hotellträdgården, bada i poolen, få massage, åka lift upp till mer utsikter (liftarna är öppna på helgerna i juli och augusti)... och har man kraft och lust kvar kan man hyra en e-mtb eller ta en vandring till. På kvällen samlas vi igen för avslutningmiddag med nyfunna vänner på en utvald restaurang.

Måltider: frukost

Dag 8 Farväl till Stugturen i Mercantour

Idag bär det hemåt efter en stor upplevelse i en av Alpernas bäst bevarade hemligheter.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Mercantour och Parco Nazionale delle Alpi Marittime

Den 685 km2 stora Mercantour är en av Frankrikes tio nationalparker, och sträcker sig över sju glest bebodda dalar. I mitten ligger "undrens dal" Vallée des Merveilles med 37.000 hällristningar från bronsåldern. Tillsammans med den italienska nationalparken Parco Nazionale delle Alpi Marittime i Piemonte bildar den en nästan 1000 km2 stor, sammahängande park. Den italienska parken stammar ur ett jaktreservat som instiftades av den italienska kungen Vittorio Emanuele II år 1857.

Vårt basläger Limone Piemonte ligger på den italienska sidan. Orten ligger på 1000 meters höjd och är en populär vinter- och sommarsportort. Byns centrala delar präglas av den vackra kyrkan och den gamla bebyggelsen. Huvudgatan är avstängd för biltrafik och här flanerar man om kvällarna. Det finns många trevliga barer, restauranger och affärer i dessa kvarter.

 • Klimat: milt alpint klimat. Dagstemperaturen brukar ligga på 20 grader under vandringarna.
 • Land: Italien och Frankrike
 • Språk: italienska och franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. De flesta hyttorna tar bara kontant betalning. Räkna med cirka 15 euro för lunch.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, däremot behövs adapter för jordade kontakter.

Vandringen i Mercantour

Vi går i grupp med 8-14 personer och certifierad guide som kan vara antingen svensk eller lokal (som då talar engelska samt franska eller italienska). Underlaget är alpint och det blir både smala stigar och en hel del steniga partier med inslag av blockterräng, speciellt i passen. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi vandrar heller inte på glaciär eller i snö, även om mindre snöfält kan ligga kvar i vissa höga pass. Lunch äter vi oftast som medhavt lunchpaket från refugen, och någon dag på hyttor vi passerar.

Läs våra utrustningslistor för vandring i allmänhet och stugturer i synnerhet här.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Limone Piemonte. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Limone. Franska tågtider: www.sncf.com.  Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende på Trekking i Mercantour

Boende på Trekking i Mercantour

I Limone bor vi på välutrustade Grand Hotel Principe**** högst upp i byn, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och kopplar gärn...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-05Utan flyg/transferTrekking i Mercantour, utan flyg/transferJa13 995:-BokaMer information
2021-07-05ArlandaTrekking i MercantourJa15 995:-BokaMer information
2021-07-05LandvetterTrekking i MercantourJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg