Skip to main content

Trekking i Mercantour

Från hytta till hytta i Alpernas vilda västern.

Alpernas sydvästligaste del kallas för Maritima Alperna på grund av närheten till havet. Här finner vi en av bergskedjans bäst bevarade hemligheter med höga toppar på uppåt 3300 möh, vilda dalar och total avsaknad av trängsel. Det är en äkta alpin miljö som möter oss när vi vandrar från hytta till hytta genom två nationalparker: franska Mercantour och italienska Parco Nazionale delle Alpi Marittime. Det är kärva pass, tysta lagerskogar och klara alpsjöar längs hela vägen. Vi börjar med en natt i Italiens första skidort Limone Piemonte innan vi deponerar resväskan och beger oss ut i naturen. Vi följer långlederna Via Alpina och GR-52, där hyttorna ligger med lagom avstånd för övernattning och värmande luncher. Avslutningen går vid Maritima Alpernas högsta berg Argentera innan vi når Limone igen.

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer t/r), del i dubbelrum på hotellen och del i flerbäddsrum på hyttorna, frukost, middag, transporter, guide samt bagagedeponering i Limone. Ingår ej: lunch, dryck. Tillval: enkelrum på hotellen. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Limone Piemonte

Vi flyger till Nice och åker buss upp till Limone genom vackra Val Roya. Första natten installerar vi oss på ett bekvämt hotell nära gågatan. När flyget landar tidigt tar vi en kvällspromenad i den mysiga byn.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Casterino

Efter frukost tar vi bara med det vi behöver i ryggsäcken för de kommande fem dagarna. Först en kort transfer upp till Colle di Tenda, passet mellan Italien och Frankrike där de viktiga salttransporterna gick förr i tiden. Gränsen är fortfarande befäst av mäktiga stenfort som vi passerar på väg upp till lilla sjön Lago dell’Abisso, där vi svalkar fötterna och äter vår lunch. Vi vandrar sedan in i Frankrike och ner genom en pastoral dal med kor och ängar till Casterino. Här bor vi två nätter på ett trevligt hotell med bra groggveranda och ett litet spa.

4 tim, ca 12 km, 400 m upp, 740 m ner.

Måltider: frukost och middag.

Dag 3 Vandring i Vallée des Merveilles

Denna dag ägnas åt en sällsamt vacker rundtur. Vi vandrar upp till Vallée des Meravilles, känd för sina hällristningar. Hela området är klassat som världsarv och man får bara röra sig fritt med en auktoriserad guide. Ristningarna är från 3500 f.kr fram till våra dagar. Det vilar en magisk stämning över platsen och man förstår att det har varit en kultplats. Längst in tronar Mont Bégo (2872 möh), som vi imorgon ska ta oss runt.

5 tim, 14 km, 700 m upp, 700 m ner. 

Måltider: frukost och middag.

Dag 4 Vandring till Refuge de Nice

Från Casterino går vi upp genom Valmasque-dalen och tar lunch på hyttan med samma namn. Sedan går vi förbi en rad högalpina sjöar och över ett litet pass innan vi når kvällens övernattningsställe vid sjön Fous. Nu är vi i hjärtat av Mercantour-parken och omges av tyst ståtlighet i alla riktningar. Vi lär stöta på många murmeldjur under dessa dagar och möten med stenbock och gems är inte heller ovanliga.

5 tim, 14 km, 990 m upp, 450 m ner.

Måltider: frukost och middag.

Dag 5 Vandring till Rifugio Soria Ellena

Dagen börjar med lätt utförsgång mot Chalet Madone de Fenestre, där vi tar lunch innan vi tar oss över det smala passet Col de Fenestre och tillbaka in i Italien. Hög tid för en italiensk espresso igen!

5,5 tim, 12,5 km, 920 m upp, 1350 m ner.

Måltider: frukost och middag.

Dag 6 Vandring till Rifugio Morelli-Bezzi

Vi går över kammen in i nästa dal, som pryds av två sjöar och en välkommen lunchytta (Rifugio Genova). Sedan vandrar vi över nästa pass som heter Colle del Chiapous,och ner till resans högst belägna stuga på 2351 möh. Nu är vi på Argenteras (3297 möh) sluttningar i den högsta delen av de Maritima Alperna. Har vi tur får vi en speciell solnedgång som färgar molnen under oss orangea medan stjärnorna tänds ovanför.

5,5 tim, 12 km, 1280 m upp, 730 m ner.

Måltider: frukost och middag.

Dag 7 Vandring till Terme di Valdieri

Den sista vandringsdagen går bara utför och vi når snart den pyttelilla kurorten Terme di Valdieri. Miljön förändras snabbt från karg sten till grönskande skogar och varmare luft. Här längst inne i Valle Gesso gillade den italienska kungen att jaga och kanske ta ett välgörande bad. Vi åker sedan buss till Limone för en välförtjänt avslutningmiddag med nyfunna vänner.

2,5 tim, 6 km, 970 m ner.

Måltider: frukost och middag.

Dag 8 Farväl till Stugturen i Mercantour

Idag bär det hemåt efter en stor upplevelse i en av Alpernas bäst bevarade hemligheter.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Mercantour och Parco Nazionale delle Alpi Marittime

Den 685 km2 stora Mercantour är en av Frankrikes tio nationalparker, och sträcker sig över sju glest bebodda dalar. I mitten ligger "undrens dal" Vallée des Merveilles med 37.000 hällristningar från bronsåldern. Tillsammans med den italienska nationalparken Parco Nazionale delle Alpi Marittime i Piemonte bildar den en nästan 1000 km2 stor, sammahängande park. Den italienska parken stammar ur ett jaktreservat som instiftades av den italienska kungen Vittorio Emanuele II år 1857.

Vårt basläger Limone Piemonte ligger på den italienska sidan. Orten ligger på 1000 meters höjd och är en populär vinter- och sommarsportort. Byns centrala delar präglas av den vackra kyrkan och den gamla bebyggelsen. Huvudgatan är avstängd för biltrafik och här flanerar man om kvällarna. Det finns många trevliga barer, restauranger och affärer i dessa kvarter.

 • Klimat: milt alpint klimat. Dagstemperaturen brukar ligga på 20 grader under vandringarna.
 • Land: Italien och Frankrike
 • Språk: italienska och franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. De flesta hyttorna tar bara kontant betalning. Räkna med cirka 15 euro för lunch.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, däremot behövs adapter för jordade kontakter.

Vandringen i Mercantour

Vi går i grupp med 8-15 personer och certifierad guide som kan vara antingen svensk eller lokal (som då talar engelska samt franska eller italienska). Vandringen går överlag på bra leder i varierande alpin terräng. Vissa stycken är steniga och grusiga. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi vandrar heller inte på glaciär eller i snö, även om mindre snöfält kan ligga kvar i vissa höga pass. Frukost och middag ingår alla dagar. Lunch äter vi antingen på hyttor vi passerar eller som medhavt lunchpaket.

Läs våra utrustningslistor för vandring i allmänhet och stugturer i synnerhet här.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Limone Piemonte. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Limone. Franska tågtider: www.sncf.com.  Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende på Trekking i Mercantour

Boende på Trekking i Mercantour

Första och sista natten bor vi på Limone Palace*** Limone Piemonte. Byn är mycket mysig och värd en promenad eller två. I Casterino bor vi två nätter på trevliga Chamois d'Or (Guldgemsen) omgivna av l...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-07-06Utan flyg/transferTrekking i Mercantour, utan flyg/transfer412 995:-Boka
2020-07-06ArlandaTrekking i MercantourJa15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-07-13Utan flyg/transferTrekking i Mercantour, utan flyg/transfer412 995:-Boka
2020-07-13ArlandaTrekking i MercantourJa15 995:-Boka
2020-07-13LandvetterTrekking i MercantourJa15 995:-Boka

Liknande resor

Trekking Tour du Mont Blanc

Trekking Tour du Mont Blanc

En klassisk vandring genom tre länder runt Alpernas högsta berg. - En klassisk vandring där vi vandrar med guide genom tre länder runt Alpernas högsta berg. Vi börjar i Les Houches vid foten av Mont...
Expedition Haute Route: Chamonix-Zermatt

Expedition Haute Route: Chamonix-Zermatt

Den klassiska turen Haute Route är ett måste för varje hängiven vandrare. - Haute Route mellan Chamonix och Zermatt är den absoluta klassikern i Alperna. Långa dagar, gröna dalgångar, stora glaciärer...
Expedition Gran Paradiso

Expedition Gran Paradiso

Vandring i de italienska Alpernas vackraste nationalpark. - Denna höghöjdstur går till Gran Paradiso, den stora nationalparken i Aostadalen i Italien. Veckans höjdpunkt i dubbel bemärkelse blir en to...
Tour du Mont Blanc på egen hand

Tour du Mont Blanc på egen hand

På egen hand genom tre länder runt Alpernas högsta berg.

 - Vid sidan av vår Tour du Mont Blanc med guide kan du även vandra den här klassiska leden på egen hand. Vi har förbokat flyg, t...

Erbjudanden

31/8Vincykling i Alsacefrån 9 995:-
7/9Vandring i Kroatiens Nationalparkerfrån 12 995:-
13/9Vinvandring vid Rhenfrån 10 495:-
14/9Vandring i Kroatiens Nationalparkerfrån 12 995:-
14/9Vandring på Mallorcafrån 14 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg