Skip to main content

Trekking i norra Albanien

Spännande vandring i Albaniens inre.

Denna vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del. Här har få turister varit. De 2500 meter höga bergstopparna omringar majestätiskt de små stenhusen nere i dalarna. På vägarna möter vi både kossor och hästar som  vandrar fritt. Vänligheten hos människorna är slående och den hemlagade maten smakar underbart efter dagarna ute på berget. Vi gör även en båtresa som blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flera resemagasin.

Resan är en bekvämare variant av en stugtur. Boendet är enkelt men trivsamt. Vi reser med lätt packning som en dag fraktas med packhästar. Vandringarna är varierande och vi går längs mindre stigar som mest har trampats av getter och får. Kort sagt: ett riktigt äventyr för den vane vandraren. 

 

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, sex luncher/picknicks, vandring enligt program med engelsktalande lokalguide och transporter. Ingår ej: dryck, lunch på hemresedagen, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Shkodra

Ankomst till flygplatsen och transfer cirka 2 timmar till Shkoder där vi checkar in på vårt hotell. Gemensam middag.

Måltider: middag

Dag 2 Båtresa Komanisjön och vandring in i Valbona Nationalpark

Vi börjar veckan med en tidig revelj. Vi har idag en del transporter framför oss för att ta oss till Valbona Nationalpark. Upphämtning med minibus och efter ca två timmars resa kommer vi fram till Komanisjön. Härifrån fortsätter färden till sjöss och den två och en halv timme långa båtresan har blivit utnämnd som en av Albaniens höjdpunkter av flertalet resemagasin. De karga kalkstensklipporna som tornar upp sig längs vattnet gör det lätt att förstå varför. Efter båtresan äter vi lunch och börjar sedan dagens vandring in i Valbona-dalen. Vi mjukstartar veckan genom att följa en stig i skogen längs Valbona floden. Efter ett par timmar kommer vi fram till vårt Guesthouse där bagaget väntar och vi checkar in. Den som vill röra på sig ytterligare kan fortsätta längsupp i dalen. Gemensam middag på kvällen. 

3 tim vandring, 7 km, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Cerem dalen

Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Härifrån slingrar sig stigen bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Lunchen tar vi uppe på en platå med panoramvy över de 2500 meter höga topparna som omger oss. Tillbaka på vårt Guesthouse tar vi något kallt att dricka innan gemensam middag på kvällen. 

5 tim vandring, 16 km, 750 m upp, 750 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Kukaj och Buni i Brahimit

Vi vaknar upp i lugn och ro och njuter av en kopp kaffe i morgonsolen. Idag gör vi en vandring som går mer uppåt och neråt än gårdagen. Vi tar oss till den två hus stora byn Kukaj och följer därifrån en gettrampad stig till Buni i Brahimit. Här stannar vi för något kallt att dricka hemma hos familjen Tahiri. Vi fortsätter sedan mot Piramida 18, ett drygt 2000 meter högt pass varifrån man kan kika in över gränsen till Montenegro. Efter lunchpausen går vi tillbaka ner, och den som har kraft kvar i benen kan gå hela vägen ner till vårt Guesthouse. 

5 tim vandring, 10 km, 700-1100 m upp, 700-1100 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Valbona till Theth

Idag är det dags för en av de mer häftiga vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma.  Theth var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden, och det är först år 2005 som enstaka turister så sakteliga började hitta hit. Här checkar vi in på vårt charmiga Guesthouse för de kommande två nätterna. Ute på terassen kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten och sin insats. 

5 tim vandring, 11 km,  800 m upp, 1000 m  ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Theth dalen

Efter frukost ute på terassen gör vi oss redo för dagens vandring. Vi startar direkt från vårt guesthouse och beger oss genom byn längs dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skyddda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den Albanska traditionella kulturen. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och fortsätter sedan mot den klarblåa vattenbassängen Blue Eye, formad av erosion och smältvatten. Här kan den som vill ta ett dopp! Vi vänder så småningom om och följer en bit längs samma stig tillbaka innan vi blir upphämtade sista biten med buss. 

4 tim vandring, 12 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Transfer och ledig dag i Shoder

Idag är det dags att lämna de nordalbanska nationalparkerna och vi beger oss tillbaka till civilisationen. I shkoder gör vi ett besök av Rozafa slottsruin innan vi checkar in på hotellet. Eftermiddagen är fri till att strosa på stan och kanske passa på att handla lite souvenirer. Gemensam avskedsmiddag på kvällen. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Albanien

Transfer till flygplasten och flyg hem efter en resa i ett av Europas vackraste och mest genuina länder.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Albanien

Lilla Albanien ligger i södra Balkan och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Under antiken ingick man bland annat i den romerska provinsen Dalmatien, och i modern tid har man varit självständigt sedan det ottomanska riket föll. Efter en isolerad period under kommunistregimen och sociala oroligheter kring 1997 har landet stabiliserats och har positiv tillväxt. Hälften av befolkningen är fortfarande jordbrukare men turismen är den snabbast växande näringen i detta vackra, oförstörda land.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Albanien
 • Språk: Albanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Lek. Det går inte att växla till Lek i Sverige. Det går att betala med euro på många ställen, även på de hotell vi bor. Växlingskursen kan dock vara varierande. Vi rekommenderar att man gör ett uttag på plats för att få albanska LEK. Man kan också ta med sig en summa euro för att ha för säkerhets skull. Det finns bankomat i Shkoder samt i Bajram Curry. Efter det finns inga bankomater i Valbona eller Theth.
 • Prisläge och betalningssätt: Betydligt billigare än i Sverige. En kaffe kostar 5-15 kr och ett glas vin, en öl eller en dricka kostar 20-25 kr. Endast kontanter på de flesta ställen. Kreditkort acceperas i begränsad utsträckning, och då endast på vissa hotell och på större restauranger. Det går att betala med euro på hotellen och ibland även med kort. Betalar man med euro får man dock tillbaka i LEK och växelkursen kan variera. Vad gäller kortbetalning så är det vanligtvis mycket varierande från dag till dag om kortläsaren fungerar och vi rekommenderar därför kontanter. 
 • Dricks: valfritt, upskattas
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: 
 • Visum och pass: För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader efter att du lämnat landet.
 • Eladapter: behövs ej. Det förekommer däremot strömavbrott särskilt uppe i bergen och en separat laddare kan vara praktisk ha med för mobilen. 
 • Dricksvatten: Vi rekommenderar att endast dricka flaskvatten, även om vattnet i bordskaraffer går att dricka. 

Vandring i Albanien

Vi har en engelsktalande lokal guide med oss på denna resa. Han är mycket omtyckt av våra gäster och har jobbat tillsammans med Prima i flera år. Född och uppvuxen i Valbona har han outtömliga kunskaper inte bara om sina hemtrakter utan om Albanien, landets kultur och historia. Vi vandrar på stigar och terrängen kan bitvis vara ojämn och stenig. Vandringarna är variende och ett par dagar går vi på relativ flack mark, medans andra dagar gör vi ordentligmed stigning såväl uppåt som nedåt. Vi går i lungt tempo med tid till pauser för återhämtning och tid att njuta av omgivningarna. Man bör dock vara i god form och ha vana från tidigare vandring. Se gärna informationen på vår svårighetsskala. Vi lämnar värdshusen cirka klockan 9 på morgonen och är tillbaka mellan klockan 16-17.

Måltider

Middagarna äter vi på värdshusen. Maten är enkel men mycket god och vällagad. På vandringsdagarna har vi lunchpacken som var och en bär själv. Matpacket gör man själv iordning på morgonen från ett uppdukat bord, det brukar vara bröd, ost, korv, grönsaker, choklad och liknande. Det finns inga affärer i området (Valbona/Theth) för egen komplettering, så ta gärna med lite snacks hemifrån så som russin eller annat energihöjande.

Tallrik och bestick behövs inte för våra lunchpaket, däremot kan en mugg och termos vara bra för den som önskar.

Dag 2 vandrar vi efter lunch, vi passerar ingen kaffeförsäljning innan vi kommer fram till vårt värdshus. Dag 3, Dag 4, Dag 5 och Dag 6 finns möjlighet till en kopp kaffe längs vägen. 

Packning

Vi reser med lätt packning denna vecka. Första och sista natten bor vi på hotell i staden Shkoder. Här kan man lämna en väska som man får tillbaka sista kvällen, exempelvis med kläder för flygresan. Med oss under veckan tar vi en mjuk tygväska (ej resväska) som max bör väga 6 kg färdigpackad. Denna väska transporteras med buss/båt förutom Dag 6 då vi skickar den med packhästar över passet från Valbonadalen till Theth. Den mjuka tygväskan ska fästas på häsryggarna och får inte innehålla något skrymmande så som exempelvis laptops eller liknande. Utöver denna mjuka tygväska har man en liten ryggsäck för att bära förstärkningsplagg och picknick på vandringsdagarna. 

Kvällar och morgnar är svala uppe i bergen, så ta gärna med en varm tröja eller lättare dunjacka (dunjacka tar lite plats och väger mindre). Vandringsstavar, pannlampa, regnkläder och batteriladdare är också rekommenderat. Tallrik och bestick behövs inte för våra lunchpack, däremot kan en mugg och termos vara bra för den som önskar. Se vår packlista för Trekking/Stugturer. 

Sista vandringsdagen finns tillfälle till ett dopp i Blue Eye. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tirana eller Podgorica. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Shkoder från Tirana, och cirka 1,5 timme från Podgorica beroende av eventuella fördröjningar i tullen mellan Montenegro och Albanien. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Tirana eller Podgorica. Glöm inte förbokad med oss om du vill åka med vår transferbuss. Från Tirana går det bussar till Shkoder.

För att ta sig till de båda nationalparkerna Valbona och Theth så krävs relativt långa transfers. Till Valbona åker vi först 2 timmar buss, sedan 2 timmar båt, och avslutar med ytterligare en dryg timme buss innan vi kliver av och vandrar sista vägen till vårt värdshus. Hemresan från Theth tar ca 3,5 timmar i minibuss, varav de första två går på en slingrig jordväg. Om man har tendens för åksjuka kan åksjuketabletter vara bra ta med sig. Övriga dagar på plats är det endast kortare transfers till/från vandringarna. Vägarna är dock slingriga och något skumpiga.

Karta

Hotell

Boende Trekking i Albanien

Boende Trekking i Albanien

I Shkoder bor vi bekvämt på hotell där vi kan välja mellan dubbel- och enkelrum. I Valbona och Theth bor vi på enkla men trivsamma Guesthouse. Även här kan vi välja mellan dubbel- och singel rum och a...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-18Utan flyg/transferTrekking i Albanien utan flyg/transfer29 995:-Boka
2020-09-18ArlandaTrekking i AlbanienJa12 995:-Boka

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg