Toppturer runt La Meije

En drömresa för den som gillar stora berg.

Det mäktiga massivet La Meije ligger i Parc des Ecrins som är Frankrikes största nationalpark och ligger i södra Alperna. Vi utgår från den kända alpina bergsbyn La Grave, där några av våra bästa svenska bergsguider bor året om. Från La Grave tar vi kabinliften upp till 3200möh. Området bjuder på branta bergspass och fina toppar. Vi klättrar på snö och glaciärtoppar men får även fin klättring på klippa. Detta är en tur som rekommenderas till dig som tidigare prövat på klättring och fått mersmak. Vi går i replag på glaciär och klättrar på bergskammar. Hyttorna i detta massiv är lite ruffare, enkla men bekväma fjällstationer. Vi möter betydligt färre andra klättrare än i mer kända områden.

Liknande vandringsresor:

Monte Rosa runt

Glaciärvandring i Jungfrau-området

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Expeditioner och Stugturer
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), två övernattningar på hotell med frukost, fem övernattningar på fjällstationer med frukost, lunchpaket och middag, utrustning för glaciärvandring (rep, sele och stegjärn) samt bergsguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 La Grave

Flyg till Geneve. Ankomst till La Grave och Hotel Edelweiss. 

Dag 2 Bestigning Pic de la Grave

Kabinliften upp till Glacier de la Girose där vi startar vår första toppbestigning, Pic de la Grave, 3645 möh.  Vi går sedan ner till Refuge de la Selle för att övernatta.

​Måltider: frukost, middag

Dag 3 Bestigning Rateau

Vi gör en dagstur från hyttan och klättrar Rateau Est, 3809 möh. Efter en anmarch på glaciär klättrar vi upp i ett pass och följer en fin klippkam som övrgår i en superb snökam som leder fram till toppen.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Bestigning Tete Sud du Replat

Idag går vi till Col de Replat för att klättra Tete Sud du Replat, 3428 möh. Nedstigningen sker i en annan dalgång till refuge du Chatelleret där vi stannar över natten.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Bestigning Pic Nord de Cavales

Dagens mål är Pic Nord de Cavales, 3368 möh.  Anmarchen går först på stigar, sedan lite brantare snöfält för att avsluta med en toppklättring på fantastisk skulpterad granit av världsklass. Efter att ha firat ner från toppen går vi ner till Refuge de Pave. Hyttan ligger fantastiskt fint vid en liten glaciärsjö.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Bestigning La Meije Oriental

Vi möter upp ett par extra guider för den sista klätterturen som tar oss via Pave till La Meije Oriental, 3891 möh. Dagens klättring är en klassisk tur, lite mer exponerad, aldrig svår klättring men väldigt högalpin. Nedstigning sker via nordöstkammen som är en av de vackraste snökammarna i alperna. Vi övernattar i den spektakulära Refuge de l’Aigle, Örnnästet, som är den högst belägna hyttan i massivet, 3450 möh.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring till La Grave

Nedstigning och vandring tillbaks till La Grave för en sista kväll på trevliga hotell Edelweiss!

​Måltider: frukost, lunch

Dag 8 Farväl till La Meije

Hemresa efter frukost. Vi åker till Geneve för att flyga hem till Sverige.

​Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

La Meije

 • Klimat: alpint
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Betalkort tas inte på alla hyttorna. Prisläge: p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring runt La Meije

Hur tuff är turen? 4 vandrare, 4 isyxor.

Denna tur bjuder på riktig alpinism och kräver tidigare erfarenhet av alpina expeditioner. Vi går på hög höjd och det blir ofta tekniskt. Det blir dock aldrig renodlad klättring. Vi är 2-3 personer per replag. Vår svenska licenserade bergsguide följer med gruppen hela veckan. Stora delar av vandringarna går på glaciär, mer eller mindre täckt av snö. Vi får låna utrustning som sele, stegjärn och isyxa. Guiden har med sig rep för säkring i replag. Tidigare erfarenhet av högalpin vandring och tillhörande utrustning behövs på denna tur. Du behöver också vara i god kondition. Vi startar ofta tidigt på morgonen då snön är hård och kommer fram till nästa övernattning mitt på eftermiddagen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Généve. Vi har sedan cirka 3,5 timmars transfer till La Grave. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Généve. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Boende Topptur La Meije

Boende Topptur La Meije

Vi bor på hotell i La Grave första och sista natten. Övriga nätter bor vi på höjd i flerbäddsrum på enklare fjällstationer.