Skip to main content

Toppturer runt La Meije

En drömresa för den som gillar stora berg.

Det mäktiga massivet La Meije ligger i Parc des Ecrins som är Frankrikes största nationalpark och ligger i södra Alperna. Vi utgår från den kända alpina bergsbyn La Grave, där några av våra bästa svenska bergsguider bor året om. Från La Grave tar vi kabinliften upp till 3200möh. Området bjuder på branta bergspass och fina toppar. Vi klättrar på snö och glaciärtoppar men får även fin klättring på klippa. Detta är en tur som rekommenderas till dig som tidigare prövat på klättring och fått mersmak. Vi går i replag på glaciär och klättrar på bergskammar. Hyttorna i detta massiv är lite ruffare, enkla men bekväma fjällstationer. Vi möter betydligt färre andra klättrare än i mer kända områden.

Vi gör två olika program av denna resa.

Program i juni: Den första turen är i början av sommaren och vi gör en rundtur med flera fina toppar både på snö och på klippa. Vi bor i La Grave den första och de två sista nätterna. Övriga nätter bor vi i bergshyttor uppe på höjd och avslutar veckan med en dagstur. Vi utgår från det program som finns upsatt längre ned på sidan. Den tekniska nivån på klättringen är snäppet över toppturen på Monte Rosa.

Program i augusti: Den andra Prima-veckan i La Grave är lite mer av ”à la carte” och ligger i Augusti. Vi bor bekvämt i la Grave de flesta nätterna och gör dagsturer med klättring, vandring och via ferrata i området. Guden bestämmer vandringarna på plats, utifrån förutsättningarna just den veckan. Det här programmet har de två senaste åren varit mycket uppskattat och alla deltagare har flyttat fram sina gränser med mycket variation och upplevelser.

Liknande vandringsresor:

Monte Rosa runt

Glaciärvandring i Jungfrau-området

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Expeditioner och Stugturer
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), sju övernattningar frukost, lunchpaket och middag. Bergsguide. Ingår ej: obligatorisk expeditionsutrustning (ta med egen eller hyr i resebokningen), dryck, övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 La Grave

Flyg till Geneve. Ankomst till La Grave och Hotel Edelweiss. 

​Måltider: middag

Dag 2 Bestigning Pic de la Grave

Kabinliften upp till Glacier de la Girose där vi startar vår första toppbestigning, Pic de la Grave, 3645 möh.  Vi går sedan ner till Refuge de la Selle för att övernatta.

​Måltider: frukost, middag

Dag 3 Bestigning Rateau

Vi gör en dagstur från hyttan och klättrar Rateau Est, 3809 möh. Efter en anmarch på glaciär klättrar vi upp i ett pass och följer en fin klippkam som övrgår i en superb snökam som leder fram till toppen.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Bestigning Tete Sud du Replat

Idag går vi till Col de Replat för att klättra Tete Sud du Replat, 3428 möh. Nedstigningen sker i en annan dalgång till refuge du Chatelleret där vi stannar över natten.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Bestigning Pic Nord de Cavales

Dagens mål är Pic Nord de Cavales, 3368 möh.  Anmarchen går först på stigar, sedan lite brantare snöfält för att avsluta med en toppklättring på fantastisk skulpterad granit av världsklass. Efter att ha firat ner från toppen går vi ner till Refuge de Pave. Hyttan ligger fantastiskt fint vid en liten glaciärsjö.

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring tillbaka till la Grave

Efter frukost går vi ner genom dalgången tillbaks till la Grave och hotel Edelweiss. 

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Via Ferrata

Vi gör en dagstur med en Via Ferrata i området. 

​Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till La Meije

Hemresa efter frukost. Vi åker till Geneve för att flyga hem till Sverige.

​Måltider: frukost

 

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

La Meije

 • Klimat: alpint
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Betalkort tas inte på alla hyttorna. Prisläge: p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring runt La Meije

Hur tuff är turen? 4 vandrare, 4 isyxor.

Denna tur bjuder på riktig alpinism och kräver tidigare erfarenhet av alpina expeditioner. Vi går på hög höjd och det blir ofta tekniskt. Det blir dock aldrig renodlad klättring. Vi är 2-3 personer per replag. Vår svenska licenserade bergsguide följer med gruppen hela veckan. Stora delar av vandringarna går på glaciär, mer eller mindre täckt av snö. För att delta i turerna krävs hjälm, sele, isyxa och stegjärn. Eftersom många har egen utrustning har vi lagt detta som ett tillval i bokningen. Där kan du välja om du vill hyra en komplett uppsättning eller bara vissa delar. Guiden har med sig rep för säkring i replag. Tidigare erfarenhet av högalpin vandring och tillhörande utrustning behövs på denna tur. Du behöver också vara i god kondition. Vi startar ofta tidigt på morgonen då snön är hård och kommer fram till nästa övernattning mitt på eftermiddagen.

Flyg och transfer

Vi flyger till Turin, Milano eller Geneve. Därifrån ca 3-4 h vidare med taxi/buss till la Grave. Om du bokat eget flyg kan du boka transfer med oss, det måste dock bokas och bekräftas i förväg. Kontakta oss för vilken tid du måste befinna dig på flygplatsen. 

Karta

Hotell

Boende Topptur La Meije

Boende Topptur La Meije

Vi bor på lägenhetshotell i La Grave med delat wc/bad. Nätterna i bergshytta bor vi gemytligt men enkelt, i flerbäddsrum med delad toalett. Observera att Juniveckan bor vi tre nätter i La Grave, övrig...

Erbjudanden

25/8Vandring i Andorrafrån 9 995:-
1/9Vandring i Bad Gasteinfrån 10 995:-
1/9Vandring i Madonna di Campigliofrån 11 995:-
1/9Vandring i Cortina d'Ampezzofrån 12 495:-
1/9Vandring i Val Gardenafrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg