Skip to main content

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide!

Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med .Här möter vi några av Europas mest genuina miljöer. På Kanarieöarna finns fyra av Spaniens 12 nationalparker och ön präglas av sömniga byar, stillsamma jordbrukslandskap och dramatisk natur. På den här exklusiva vandringsresan dyker vi ner i djupet av Teneriffas själ, med lite längre vandringar som tar oss till de riktigt häftiga miljöerna på denna variationsrika ö. Höjdpunkten i dubbel bemärkelse blir bestigningen av Spaniens högsta topp Teide, 3718 möh.

Miljön är så annorlunda mot vad vi är vana från i Europa så man söker hela tiden efter nya associationer. Här befinner vi oss halvvägs till Sydamerika, det märks på kulturen. Men ser inte de där husen snarare lite nordafrikanska ut? Plötsligt kan man tro att vi står i Karibien. Ena dagen dryper fukten från den täta skogen som omger oss, nästa dag skiner solen från en klarblå himmel över en plats där det nästan aldrig regnar. Landskapet är mycket måleriskt med starka färger, klar luft och stor variation från dag till dag.

Resan samkörs med antingen Lätt vandring på Teneriffa (lätt) eller Vandring på Teneriffa (medel) och det är fritt fram att byta till en lättare dagsvandring om andan faller på.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch och transporter, guide, tillstånd att bestiga Teide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Puerto de la Cruz

Från flyplatsen åker vi över ön till Puerto de la Cruz, som ligger på öns frodiga norra sida. Centrum är förtjusande med vacker historisk arkitektur och längs strandpromenaden råder en spännande kosmopolitisk mix. Vi bor de första fem nätterna på ett fint seaside-hotell med pool.

Måltider: middag (lättare kallskuret vid ev. sen ankomst).

Dag 2 Vandring Masca

På många vykort från Teneriffa finner man en märklig liten by som heter Masca. På denna mycket avlägsna plats har människa och natur samarbetat särskilt väl för att skapa något vackert och speciellt. Vi börjar vår vandring bland mandelträden som blommar i februari och når snart Santiago del Teide, som med sin enda gata för tankarna till en vilda västern-by. Efter en kort stigning rullar det på skönt utmed bergskammen som delar det fuktiga nord från det torra syd. Utsikterna är stora och snart viker vi ner i den djupa dalen där Masca ligger, omgiven av små jordbruk. Vi avrundar med en kaffe eller en öl innan vi åker hem igen.

Ca 4 tim, 11 km, +450 m, -800 m. 3 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Chinyero

Dagens vandring går genom ett unikt landskap som uppstod så sent som 1909. Då skedde nämligen det senaste vulkanutbrottet på ön. Vi börjar vandringen i corona forestal, den krona av tallskog som går som en ring runt ön, och går uppför tills vi når Chinyeros röda kon och dess långa, svarta lavaströmmar som ser ut att ha stelnat igår. Samtidigt som vi vandrar förändras landskapet: vi har nu gått över till sydvästra sidan av ön och möts av ett torrare landskap. Vi avslutar med något läskande i San José de los Llanos.

Ca 5 tim, 15 km, 700 m upp, 700 m ner. 3 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Anaga

Teneriffas nordöstra spets har öns äldsta berg, där vattnet genom årtusendena har skulpterat en hisnande vacker miljö som minner om Madeira, eller kanske Macchu Picchu. Anaga-halvön är med rätta en favorit bland vandrare. Vi börjar lätt utför genom den urgamla lagerskogen som bara finns här och fläckvis på La Gomera och La Palma, tills vi når grottbyn Chinamada. Här äter vi lagad lunch. Fortsättningen går sedan med stora utsikter ner i de grönklädda ravinerna och upp till Los Batanes, där man förr odlande mycket lin. Vi följs hela tiden av fågelkvitter och porlande vatten.

Ca 5 tim, 12 km, 600 m upp, 800 m ner. 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Efter tre dagars intensiva upplevelser är det skönt med en vilodag. Ta några sköna dopp eller gå den lätta kustleden österut mot kolsvarta lavastranden Playa Bolullo.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Guajara

Efter en sista god frukost på vårt strandhotell checkar vi ut och åker upp till öns topp. Här uppe ligger en värld som man knappast kan ana sig till när man står nedanför. En jättelik vulkankrater, röd och gul och svart, en öken som för tankarna till Utah eller till Mars. Mitt i tronar Teides vulkankon, tillika hela Spaniens högsta topp. Vi kommer att bo de sista två nätterna på över 2000 möh och acklimatiserar oss med en vandring upp på södra kraterkantens högsta topp Guajara (2717 möh).

Ca 4 tim, 12 km, +800 m, -800 m. 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Topptur Teide

Vi avslutar med ett riktigt äventyr – bestigningen av Teide, 3718 möh. Idag behövs både uthållighet och jäklar anamma. Bestigningen av Teide är tekniskt enkel men bjuder på många höjdmeter och tunn luft. Vi börjar bestigningen vid bergets bas mot Cañadas-öknen, Montaña Blanca. Steg för steg tar vi oss uppåt medan luften blir allt tunnare och världen breder ut sig nedanför. Från toppen kan vi ha turen att se alla de andra öarna i arkipelagen. Vi går sedan ner ett stycke och tar linbanan ner för att spara knäna. Toppturen görs med spansk lokalguide, för bästa säkerhet.

Ca 7 timmar, 1400 m upp, 370 m ner, 5 vandrare av 5

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Teneriffa

Vi åker över kraterkanten och tillbaka ner i världen för flyg hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Teneriffa

Teneriffa är arkipelagens största ö och den mest varierade. I syd är det torrt och soligt och där trängs massturismen på en ganska begränsad yta. Den norra kusten är grön och bördig och har ett behagligt klimat. Vin odlas på båda sidorna och kännetecknas av en solmogen, fyllig smak och starka mineraltoner från den vulkaniska jorden. I väst och öst möter vi bråddjupa, gröna dalar med fantastiskt fin vandring. I nordöst lever de gamla lagerskogarna kvar. Mitt på ön tronar inte bara öns utan hela Spaniens högsta berg, Teide. Toppen omges av en röd krateröken. Det finns många vackra småstäder med koloniala byggnader, som Puerto de la Cruz, La Laguna och Orotava, liksom många byar där vardagslivet går sin gilla gång. Här eggar öarnas spännande historia med de mystiska urinvånarna, spanjorernas upptäckt och farvägarna till Nya världen.

 • Klimat: Klimatet är jämnt och somrigt året runt, men varierar en hel del tack vare passadvindarna från norr. Generellt sett är nordkusterna fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusterna är torra och soliga nästan jämt. Det är inte för inte som Teneriffa kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Topptur Teneriffa

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. På den här resan har vi valt Teneriffas bästa vandringsleder, som tar oss till unika platser. Vandringarna är långa och kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Underlaget är för det mesta bra och vi går ofta på smala och lite steniga stigar. Kängor är ett krav och stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Tillstånd Teide

Höjdpunkten på er stundande resa till Teneriffa blir toppturen på Teide, 3718 möh. Då vi rör oss i en nationalpark behövs tillstånd för den sista biten från linbanans toppstation till toppen av berget. Tyvärr är det inte längre möjligt för researrangörer att boka detta så vi tvingas be er göra detta själva. Det kostar ingenting men ska göras i så god tid som möjligt före resan. Platserna börjar ta slut redan två månader innan.

Så här går det till:

 1. Gå till https://www.reservasparquesnacionales.es och klicka på English längst upp till höger.
 2. Klicka på nationalparken Teide.
 3. Välj Pico del Teide Access Permit.
 4. Välj Bookings.
 5. Välj General Public.
 6. Välj datumet före hemresan (vi går upp den sista vandringsdagen), välj tidsintervallet 15:00-17:00 och ange antal personer. Klicka på Next step.
 7. Fyll i era fullständiga namn samt passnummer och en e-postadress. Godkänn reglerna längst ner på sidan och klicka på Next step.
 8. När bokningen är godkänd, skriv ut den, spara och ta med den till den stora dagen. Notera också bokningsnumret för säkerhets skull. Glöm inte heller ta med passet!

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Teneriffa Syd. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Puerto de la Cruz. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Teneriffa Syd eller Teneriffa Nord (flygplatsen för inrikesflyg). Därifrån kan man ta buss eller taxi till Puerto de la Cruz. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell på Teneriffa

Hotell på Teneriffa

Under vandringsveckan på Teneriffa bor vi på två fina hotell: Hotel Vallemar - Med bästa läge på strandpromenaden och intill Puerto de la Cruz vackra stadskärna ligger vårt fyrstjärniga, familjeägda...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-08Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-BokaMer information
2020-11-08ArlandaTopptur TeneriffaJa14 995:-BokaMer information
2020-11-15Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-BokaMer information
2020-11-15ArlandaTopptur TeneriffaJa14 995:-BokaMer information
2020-11-15LandvetterTopptur TeneriffaJa15 795:-BokaMer information
2021-03-14Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-03-14ArlandaTopptur TeneriffaJa16 995:-BokaMer information
2021-11-07Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-11-07ArlandaTopptur TeneriffaJa16 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg