Skip to main content

Topptur Teneriffa

En spännande vandringsresa med riktiga vandringar och bestigning av Teide!

Teneriffa är en paradisö som döljer sig bakom den massturism vi vanligtvis förknippar ön med .Här möter vi några av Europas mest genuina miljöer. På Kanarieöarna finns fyra av Spaniens 12 nationalparker och ön präglas av sömniga byar, stillsamma jordbrukslandskap och dramatisk natur. På den här exklusiva vandringsresan dyker vi ner i djupet av Teneriffas själ, med lite längre vandringar som tar oss till de riktigt häftiga miljöerna på denna variationsrika ö. Höjdpunkten i dubbel bemärkelse blir bestigningen av Spaniens högsta topp Teide, 3718 möh.

Miljön är så annorlunda mot vad vi är vana från i Europa så man söker hela tiden efter nya associationer. Här befinner vi oss halvvägs till Sydamerika, det märks på kulturen. Men ser inte de där husen snarare lite nordafrikanska ut? Plötsligt kan man tro att vi står i Karibien. Ena dagen dryper fukten från den täta skogen som omger oss, nästa dag skiner solen från en klarblå himmel över en plats där det nästan aldrig regnar. Landskapet är mycket måleriskt med starka färger, klar luft och stor variation från dag till dag.

Resan samkörs med Lätt vandring på Teneriffa och det är fritt fram att byta till en lättare dagsvandring om andan faller på.

OBS Tillstånden att gå upp på Teides topp är nu slut för hösten. Man kommer då till linbanans toppstation på 3555 meter men inte till absoluta toppen på 3718 möh.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch och transporter, guide, tillstånd att bestiga Teide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Puerto de la Cruz

Från flyplatsen åker vi över ön till Puerto de la Cruz, som ligger på öns frodiga norra sida. Centrum är förtjusande med vacker historisk arkitektur och längs strandpromenaden råder en spännande kosmopolitisk mix. Vi bor de första fem nätterna på ett fint seaside-hotell med pool.

Måltider: lättare middag pga sen ankomst.

Dag 2 Vandring Masca

På många vykort från Teneriffa finner man en märklig liten by som heter Masca. På denna mycket avlägsna plats har människa och natur samarbetat särskilt väl för att skapa något vackert och speciellt. Vi börjar vår vandring bland mandelträden som blommar i februari och når snart Santiago del Teide, som med sin enda gata för tankarna till en vilda västern-by. Efter en kort stigning rullar det på skönt utmed bergskammen som delar det fuktiga nord från det torra syd. Utsikterna är stora och snart viker vi ner i den djupa dalen där Masca ligger, omgiven av små jordbruk. Vi avrundar med en kaffe eller en öl innan vi åker hem igen.

Ca 4 tim, 11 km, +450 m, -800 m. 3 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Chinyero

Dagens vandring går genom ett unikt landskap som uppstod så sent som 1909. Då skedde nämligen det senaste vulkanutbrottet på ön. Vi börjar vandringen i corona forestal, den krona av tallskog som går som en ring runt ön, och går uppför tills vi når Chinyeros röda kon och dess långa, svarta lavaströmmar som ser ut att ha stelnat igår. Samtidigt som vi vandrar förändras landskapet: vi har nu gått över till sydvästra sidan av ön och möts av ett torrare landskap. Vi avslutar med något läskande i San José de los Llanos.

Ca 5 tim, 15 km, 700 m upp, 700 m ner. 3 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 4 Vandring Anaga

Teneriffas nordöstra spets har öns äldsta berg, där vattnet genom årtusendena har skulpterat en hisnande vacker miljö som minner om Madeira, eller kanske Macchu Picchu. Anaga-halvön är med rätta en favorit bland vandrare. Vi börjar lätt utför genom den urgamla lagerskogen som bara finns här och fläckvis på La Gomera och La Palma, tills vi når grottbyn Chinamada. Här äter vi lagad lunch. Fortsättningen går sedan med stora utsikter ner i de grönklädda ravinerna och upp till Los Batanes, där man förr odlande mycket lin. Vi följs hela tiden av fågelkvitter och porlande vatten.

Ca 5 tim, 12 km, 600 m upp, 800 m ner. 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Efter tre dagars intensiva upplevelser är det skönt med en vilodag. Ta några sköna dopp eller gå den lätta kustleden österut mot kolsvarta lavastranden Playa Bolullo.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Guajara

Efter en sista god frukost på vårt strandhotell checkar vi ut och åker upp till öns topp. Här uppe ligger en värld som man knappast kan ana sig till när man står nedanför. En jättelik vulkankrater, röd och gul och svart, en öken som för tankarna till Utah eller till Mars. Mitt i tronar Teides vulkankon, tillika hela Spaniens högsta topp. Vi kommer att bo de sista två nätterna på över 2000 möh och acklimatiserar oss med en vandring upp på södra kraterkantens högsta topp Guajara (2717 möh).

Ca 4 tim, 12 km, +800 m, -800 m. 4 vandrare av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Topptur Teide

Vi avslutar med ett riktigt äventyr – bestigningen av Teide, 3718 möh. Idag behövs både uthållighet och jäklar anamma. Bestigningen av Teide är tekniskt enkel men bjuder på många höjdmeter och tunn luft. Vi börjar bestigningen vid bergets bas mot Cañadas-öknen, Montaña Blanca. Steg för steg tar vi oss uppåt medan luften blir allt tunnare och världen breder ut sig nedanför. Från toppen kan vi ha turen att se alla de andra öarna i arkipelagen. Vi går sedan ner ett stycke och tar linbanan ner för att spara knäna. Toppturen görs med spansk lokalguide, för bästa säkerhet.

Ca 7 timmar, 1400 m upp, 370 m ner, 5 vandrare av 5

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Teneriffa

Vi åker över kraterkanten och tillbaka ner i världen för flyg hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Teneriffa

Teneriffa är arkipelagens största ö och den mest varierade. I syd är det torrt och soligt och där trängs massturismen på en ganska begränsad yta. Den norra kusten är grön och bördig och har ett behagligt klimat. Vin odlas på båda sidorna och kännetecknas av en solmogen, fyllig smak och starka mineraltoner från den vulkaniska jorden. I väst och öst möter vi bråddjupa, gröna dalar med fantastiskt fin vandring. I nordöst lever de gamla lagerskogarna kvar. Mitt på ön tronar inte bara öns utan hela Spaniens högsta berg, Teide. Toppen omges av en röd krateröken. Det finns många vackra småstäder med koloniala byggnader, som Puerto de la Cruz, La Laguna och Orotava, liksom många byar där vardagslivet går sin gilla gång. Här eggar öarnas spännande historia med de mystiska urinvånarna, spanjorernas upptäckt och farvägarna till Nya världen.

 • Klimat: Klimatet är jämnt och somrigt året runt, men varierar en hel del tack vare passadvindarna från norr. Generellt sett är nordkusterna fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusterna är torra och soliga nästan jämt. Det är inte för inte som Teneriffa kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Topptur Teneriffa

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. På den här resan har vi valt Teneriffas bästa vandringsleder, som tar oss till unika platser. Vandringarna är långa och kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Underlaget är för det mesta bra och vi går ofta på smala och lite steniga stigar. Kängor är ett krav och stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Tillstånd Vandring på Teide

Höjdpunkten i dubbel bemärkelse är bestigningen av Teide. Då berget ligger i en nationalpark krävs det tillstånd för att gå upp de sista höjdmetrarna till toppen. Vi hjälper dig ordna detta om du i samband med bokningen skriver in ditt passnummer. Passet måste även tas med under vandringen för att tillståndet ska gälla. Genom att ge oss dina personuppgifter godkänner du att vi hanterar dessa. Antalet tillstånd per dag är begränsat och vi reserverar oss för att platserna kan ta slut, speciellt vid sena bokningar (inom två månader från avresa).

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Teneriffa Syd. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Puerto de la Cruz. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Teneriffa Syd eller Teneriffa Nord (flygplatsen för inrikesflyg). Därifrån kan man ta buss eller taxi till Puerto de la Cruz. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell på Teneriffa

Hotell på Teneriffa

Under vandringsveckan på Teneriffa bor vi på två fina hotell: Hotel H10 Tenerife Playa - Detta välutrustade hotell ligger med bästa läge på strandpromenaden, nära Puerto de la Cruz vackra stadskärna,...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-10Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-11-10ArlandaTopptur TeneriffaFullt15 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-17Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-11-17ArlandaTopptur TeneriffaFullt15 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-07Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-03-07ArlandaTopptur TeneriffaJa14 995:-Boka
2020-03-07KastrupTopptur TeneriffaJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-14Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 495:-Fullt
2020-03-14ArlandaTopptur TeneriffaFullt14 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-07Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-11-07ArlandaTopptur TeneriffaJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-14Utan flyg/transferTopptur Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-11-14ArlandaTopptur TeneriffaJa14 995:-Boka
2020-11-14KastrupTopptur TeneriffaJa14 995:-Boka

Liknande resor

Vandring leder i Gran Canaria på toppen av ön

Vandring på Gran Canaria

Lyxig vandring på ”den lyckliga ön” - I gränslandet mellan Europa och Sydamerika sitter Gran Canaria som ett svunnet Atlantis mitt i det blå. Bortom badorterna är inlandet fyllt av imponerande natur...
Vandring på Kap Verde

Vandring på Kap Verde

Vandringarna på Kap Verde liknar ingenting annat. - Ögruppen, som ligger i Atlanten utanför Senegal, består av tio öar där ingen är den andra lik. Vi vandrar på Santo Antão som ligger längst v...
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Vandring på vandrarnas paradisö. - Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med något s...
Vandring på Teneriffa på egen hand

Vandring på Teneriffa på egen hand

Vandringsön som har allt, i full frihet! - Denna upplevelserika resa på egen hand är något för dig som vill uppleva högklassig vandring i egen takt med allt förbokat. Det är en spännande mix av miljö...

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg