Topptur Kilimanjaro

Drömmen om Afrika med en spännande toppbestigning!

Legendariska Kilimanjaro är Afrikas högsta berg. Den slocknade vulkanen är världens högsta fristående berg och reser sig ur den afrikanska savannen upp till 5892 meters höjd. För att klara bestigningen måste vi vara riktigt acklimatiserade. Vi går den kända leden Machame upp mot toppen. Under vandringen till toppen av Kilimanjaro bor vi på fjällstationer och i tältläger. Självklart kan man även förlänga resan med ett par dagars safari eller några lata dagar på Zanzibar. En riktig äventyrsresa för alla som vill upptäcka Afrika! 

Aktivitet:Vandringsresor, Expeditioner och Stugturer
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:5Mer information
Dagar:9
Allt det här ingår:
flygresa till Kilimanjaro, busstransfers, inkvartering enligt program, alla måltider, transporter och guider under toppbestigningen samt tillstånd. Tillägg: visum till Tanzania samt dricks. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Mot Afrika

Flyget avgår från Sverige.

Dag 2 Ankomst till Tanzania

Vid ankomst till Kilimanjaro Airport i norra Tanzania blir ni mötta av vår personal som skjutsar er till ert hotell. Incheckning och någon timmes vila och därefter kommer er guide till hotellet kl. 16:30 för en genomgång av den kommande Kilimanjaro-expeditionen. På kvällen äter ni middag tillsammans på hotellet. Boende påPlanet Lodge. Middag ingår.

Dag 3 Kilimanjaroexpeditionen startar: Arusha till Machame Hut

Dagen startar med frukost på hotellet innan ni kl. 08:30 beger er mot Machame Gate. Bilresan tar cirka 1 timme. Vid Machame Gate på 1900 meter tar era guider hand om alla formaliteter. Från Machame Gate vandrar ni därefter uppåt genom tät regnskog. Ni bär er egen lunch, vatten, kamera och lite extra kläder i er lilla ryggsäck, all övrig utrustning bär era bärare. Sent på eftermiddagen kommer ni till Machame Hut på 3100 meter där ni äter middag och sover. Under vandringen ingår all mat och dryck.

Ca 7 timmar, + 1200 meter.

Dag 4 Machame Hut till Shira Hut

Andra dagens vandring tar er över en liten od och förbi ett antal ganska branta passager. Regnskogen blir sakta glesare och ersätts av ett öppnare hedlandskap. På eftermiddagen kommer ni till Shira Hut som ligger vid foten av en halvcirkelformad klippvägg.

Shira Hut: 3 900 meters höjd. Ca 6 timmar + 800 meter

Dag 5 Shira Hut till Barranco Hut

På den tredje dagen vandrar ni både uppför och nerför och ni avslutar er dag endast 50 meter högre än ni startade. Denna dag är väldigt viktig för er acklimatisering.

Barranco Hut: 3 950 möh. Ca 5 timmar.

Dag 6 Barranco Hut till Karanga Valley

Även denna dag går både uppför och nerför och ni slutar även denna dag endast 50 meter högre än ni startade. Även denna dag gör att ni hinner vänja er vid höjden då ni kommer att vandra upp en bra bit högre än 4000 meter där ni avslutar dagen.

Karanga Valley: 4 000 möh. Ca 4 timmar.

Dag 7 Karanga Valley till Barafu Hut

Denna dag ska ni ta er 600 höjdmeter uppåt. Det är en ganska jobbig dag eftersom höjden börjar kännas. Ni vandrar långsamt, dricker mycket och tar pauser för att hela tiden ge er kropp de bästa möjligheterna att anpassa sig till den tunna luften. Barafu betyder is och vid Barafu Hut är det kallt. Ni kommer till Barafu Hut tidigt på eftermiddagen, äter en tidig middag och går och lägger er vid 18 tiden för att hinna vila innan nattens toppbestigning.

Barafu Hut: 4 600 möh. Ca 4-5 timmar

Dag 8 Toppbestigning Kilimanjaro

Ni startar vid midnatt med pannlamporna på. Ni startar mitt i natten dels för att få stå på toppen i den vackra soluppgången och dels för att slippa vandra i slask och lera när snö och frusen mark tinar mitt på dagen. Efter cirka 15-30 minuter på toppen vandra ni neråt igen. Ni stannar och äter lunch vid Barafu Hut och fortsätter därefter neråt längs Mwekarutten till Mweka Hut. Uhuru Peak: 5 895 möh.

Mweka Hut: 3 100 möh. Vandring: 5 km / 5-7 timmar till toppen och därefter 12 km /5-7 km ner till Mweka Hut. Totalt 17 km och 12-14 timmars vandring

Dag 9 Mweka Hut till Mweka Gate och därefter till Arusha

Efter frukost vandrar ni snabbt nerför Mwekarutten till Mweka gate. Vid Mweka Gate blir ni hämtade med bil och skjutsade tillbaka till Planet Lodge i Arusha. Gemensam middag på hotellet på kvällen. Frukost, lunch och middag ingår. Endast kostnad för dryck till middagen tillkommer. Boende på Outpost Lodge.

Mweka Gate: 1 830 möh. Ca 4 timmar

Dag 10 Farväl till Afrika och Kilimanjaro

3 timmar innan ert flyg avgår hämtar vi er vid ert hotell för transfer till Kilimanjaro Airport. Naturligtvis går det bra att boka till en safari eller en vecka på Zanzibar efter er safari. Kontakta oss så hjälper vi er med det. Frukost ingår denna dag.

Dag 11 Hemkomst

Flyget landar i Sverige.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Kilimanjaro

Det finns inga stora bergskedjor i Afrika, liknande Himalaya i Asien eller Anderna i Sydamerika. Däremot finns det fler stora vulkaner, kopplade till de sprickor i jordskorpan som löper genom östra Afrika. Afrika håller på att delas i två delar, och i skarven öppnas sprickor (som Rift Valley) och bildas vulkaner. Även Kilimanjaro är en död vulkan, så vi riskerar inga utbrott över oss. Den reser sig abrupt till nästan 6000 meters höjd över den låga savannen och bildar ett enormt landmärke.

Det finns en serie mer eller mindre svåra leder till toppen. Den lättaste är Merengu Route, skämtsamt kallad ”Coca Cola Route”, där en vältrampad stig löper ända till toppen och enkla stugor möjliggör hyfsat bekvämt boende under vägen. Vi går istället Machame Route, kallad "Whisky Route". Det är den mest populära leden och väljs av de allra flesta kunniga bergsbestigare. Den är kortare och brantare än Merengu Route och vi sover i tält på vägen. Fördelarna är imponerande vyer och en rad olika växtzoner. Det tuffaste lederna, som vi inte går på denna resa, ligger istället på ”Breach Wall”, en serie stup på västsidan av berget med lös och farlig klippa.

 • Klimat: från varmt savann-klimat till alpint klimat med tunn luft och mycket låga temperaturer.
 • Land: Kenya
 • Språk: engelska, swahili
 • Tidsskillnad från Sverige: + 2 timmar
 • Valuta: kenyansk shilling (KES)
 • Priser och betalningssätt: kontant
 • Dricks: 
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej, du behöver en egen omfattande reseförsäkring. Förklara för ditt försäkringsbolag vad resan innebär. Försäkringen behöver täcka räddning på otillgänglig plats, sjukvård på plats och efter hemkomst, hemresa mm.
 • Visum för svenska medborgare: ja, ingår ej i resans pris. Informera dig om gällande regler på Kenyas ambassad i Stockholm i god tid.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: Informera dig om gällande regler på Kenyas ambassad i Stockholm i god tid.
 • Eladapter: ja
 • Övrigt: 
 • Vaccinationer: besök en vaccinationscentral i god tid före avresa och följ deras aktuella rekommendationer. Det kan gälla vaccinering mot hepatit A, gula febern, stelkramp, difteri, polio och malaria.

Flyg och transfer till Kenya och Kilimanjaro

Denna resa arrangeras av vårt svenska systerbolag African Tours & Safaris. Ni kommer att få resehandlingar direkt från dem.

Du som bokat resan med flyg med oss möts av vår representant på Kilimanjaros internationella flygplats. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till samma flygplats. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Vandringen på Kilimanjaro

Detta är en expeditionsresa. Vi går med engelsktalande lokalguide samt bärare, men förutsättningarna kräver att alla deltagare bidrar med flexibilitet och positiv anda. Alla hjälper till när vi slår läger och guidens ord är lag eftersom denne ansvarar för säkerheten.

Vi kommer att nå mycket hög höjd och det är viktigt att man är förberedd. Toppbestigningen är fullt genomförbar för alla duktiga vandrare men du kommer att utmanas både fysiskt och psykiskt. Du behöver vara vältränad och uthållig. Löpning och vandring är en bra grund att stå på. Samtidigt brukar man säga att ett starkt psyke är viktigare än starka muskler på en topptur.

Tält och köksutrustning ingår och bärs av våra bärare. Vad gäller den personliga utrustningen kan du utgår från våra allmänna utrustningstips för vandring samt expeditioner. På grund av resans speciella förutsättningar ger vi även en mer specifik utrustningslista nedan:

För huvud och ansikte

 • Keps/hatt i funktionsmaterial. Det är viktigt att skydda huvudet från den mycket starka solen. Ta därför med er en hatt. Helst en som täcker nacken och öronen också då dessa utsätts för mycket stark sol. Observera att bomull är ett mycket dåligt material för all typ av trekking och idrott.
 • Mössa. Ta med en varm och bra mössa. Det är viktigt att den täcker öronen. Kom ihåg att det kan bli mycket kallt på Kilimanjaro. 

 • Solglasögon. Det är extremt viktigt att skydda ögonen från den starka tropiska solen framförallt på hög höjd och vid snöreflexer. Därför rekommenderar vi att ni använder ett par riktigt bra solglasögon. Helst ska solglasögonen ha så kallat IREX skydd klass 100. Fråga i en välsorterad sport- eller friluftsaffär efter bra solglasögon. Antingen ska glasögonen vara heltäckande eller också ha sidskydd som går att sätta på. 

 • Solskyddskräm. Ta med kräm med solskyddsfaktor 30. Observera att solen i Östafrika är extremt stark och att den blir starkare på hög höjd. Kom ihåg att ta med solskyddstift för läppar, näsa, öron. Räkna med att det är svårt att få tag i solskyddskräm i Tanzania och Kenya och den som finns är dyr, det är alltså bäst att ta med hemifrån. 

 • Halsduk, typ bandana. Ta med en halsduk, tunn snusnäsduk, bandana, helst två eller tre stycken. De är mycket bra att vira om nacke och hals för att skydda mot stark sol. De är också praktiska att använda för att rengöra solglasögon etc. 


På överkroppen

 • T-shirts. Ta med ett flertal (2-3) t-shirts som du inte är rädd om. Observera att du inte ska ta med bomulls t-shirts utan tränings t-shirts i funktionsmaterial. I en bomulls t-shirt blir du blöt och kall och det kan vara mycket obekvämt.
 • Underställ. Det är viktigt att ha flera lager på sig under toppbestining för att hålla sig varm. Det är också viktigt att det är praktiska kläder så att ni inte blir hämmade i era rörelser av bylsiga kläder. Vi rekommenderar därför ett termounderställ, en polo i funktionsmaterial samt en varm vindtät jacka ovanpå. Ungefär så som ni skulle klä er för att åka skidor i fjällen. 

 • Vindjacka. Ta med en ganska tunn vindtät jacka för vandring på mellanhög höjd. 

 • Regnjacka. Ta med en tunn regnjacka då regnskurar är vanliga på bergen. Om ni har en regnjacka som 
andas, typ Gore tex, behöver ni inte ta med en vindjacka också. 

 • Tjock jacka. Ta med skidjacka eller annan varm funktionell jacka. Den behövs under toppbestigningen. 

 • Handskar eller vantar. Ta med ett par tunna vantar och ett par rejäla för toppbestigningen.


På benen

 • Underställsbyxor. Räcker med ett par då ni bara kommer att använda dem under toppbestigningen. Funktionsmaterial, inte bomull! 

 • Funktionella byxor. Ett par rejäla friluftsbyxor i funktionsmaterial. 

 • Funktionella shorts. Ett par bra shorts av friluftstyp i funktionsmaterial är mycket bra att ha på första 
och sista dagarna. 

 • Regnbyxor. Ett par tunna regnbyxor är viktigt att ha med då det ofta regnar på bergen. 

 • Vindbyxor. Ett par vindtäta byxor så att ni inte blir kalla i vinden. Har ni regntäta vindbyxor av typ Gore Tex behöver ni inte också ta med regnbyxor. 


På fötterna

 • Bra vandringsskor. Ta med er ett par vandringsskor som är regntäta. De behöver inte vara höga det viktigaste är att de är vattentäta och att de är ingånga ordentligt. OBS! Ta inte med er helt nya vandringsskor.
 • Tunna strumpor. Ta med minst ett par för varje dag, gärna i funktionsmaterial. 

 • Tjocka strumpor. Ta med ett par tjocka strumpor, skidstrumpor i funktionsmaterial är bra, för 
toppbestigningen.
 • Damasker som sitter ovanpå skon för att skydda er från att få damm, grus och snö i skorna.
 • Sneakers, sandaler eller annat par bekväma skor. Ta med ett par skor som är riktigt bekväma och gärna ingågna rejält. Det är skönt att byta till dessa skor när ni kommer fram till lägret efter vandringen. 

 • Skavsårsplåster. Den vanligaste skavanken är skavsår, glöm inte skavsårsplåster! 


För camping

 • Sovsäck. Ta med en sovsäck som klarar minst minus 15 grader. 

 • Liggunderlag eller luftmadrass. Luftmadrass är bekvämare men liggunderlag går också bra. Om ni tar 
med luftmadrass, glöm inte pumpen! 

 • Vattenreningstabletter. Vi kokar vattnet ni får på berget men för att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med vattenreningstabletter. 

 • Något att smaksätta vatten med. Ta gärna med något pulver att smaksätta vatten med typ Gatorade. Detta är svårt att få tag i Östafrika och det gör att kokat vatten smakar mycket bättre vilket i sin tur gör det mycket lättare att dricka tillräckligt mycket och minska risken för höjdsjuka och uttorkning. 


För att bära saker

 • Ryggsäck utan ram. En mellanstor ryggsäck (ca 35-40 l.) att ha era tillhörigheter i (större delen av ert bagage bär er bärare) Det är bra att ha för att bära de saker ni själva har på ryggen på berget. Det är tveklöst skönast att bära en ryggsäck utan ram. Prova gärna i affären hur skön den är att bära. Om ni köper en ryggsäck kan det vara värt att lägga lite mer på en som har en bra ergonomisk struktur så att den är bra och skön att bära hela dagarna. 
OBS! Att ni ska ha huvuddelen av er packning i en stor och bra ryggsäck men denna bär era bärarare under dagarna. 

 • Ryggsäcksskydd. Ha ett regnskydd till såväl er stora som er lilla ryggsäck för att skydda er saker från att bli blöta. 

 • Extra väska. En väska där ni packar de saker ni inte behöver under bergsbestigningen. Den låser ni in på hotellet under tiden ni är på berget.
 • Liten låsbar väska. Det kan vara bra att ha en liten låsbar väska att lägga värdesaker i. Denna lägger ni i den stora väskan som era bärare bär. 

 • Plastpåsar. Packa era saker i platspåsar och ta med extra. 


För personlig hygien och säkerhet

 • Toallettartiklar. Ta med allt ni behöver, det mesta är svårt att köpa i Östafrika. Ta med er en ansiktskräm då huden blir torr av sol och hög höjd. Ta också med en ansiktstvätt som inte innehåller tvål då tvål torkar ut huden. Ta gärna med er kräm för händer och fötter också. 

 • Ficklampa eller pannlampa. För att kunna tvätta av sig, borsta tänder och gå på toa när det är mörkt är en ficklampa, eller ännu hellre en pannlampa, nödvändig. 

 • Fickkniv. Om ni har en Swiss army knife ta med den, ni kommer att få användning för den. OBS! Kom ihåg att lägga en eventuell fickkniv i ert stora baggage som ni checkar in, de är inte tillåtna i handbagaget!

Personliga saker

 • Favoritsnack. Det finns massvis med snacks till er men det är vanligt att man vill ha något bekant att tugga på. Så om ni älskar Marabou choklad, eller Ahlgrens bilar, ta med det! 

 • Varm dryck. Vi har kaffe, te och choklad men om ni vill dricka exempelvis ört te eller Varma Koppen så finns det inte tillgängligt i Östafrika utan ni får ta med det själva. 

 • Handduk. Ta med en liten då ni bara ska tvätta av er inte duscha eller bada. 

 • Våtservetter. Bra att ha om ni vill tvätta av händerna eller bara fräscha upp er lite. 

 • Extra glasögon. De av er som använder linser, ta med ett par glasögon också! 


Förbandsgrejer

 • Rådgör med en läkare om vad ni kan behöva om ni ska vandra upp på hög höjd 

 • Plåster och förband. Det är vanligt med små sår och liknande därför är det bra att ha plåster med. 

 • Sårrengöring. Ta med ett bra disinfekfektionsmedel så att ni kan rengöra skrapsår på direkten. Spritservetter går också bra.
 • Medel för blåsor. Det kan vara bra att ha med en kräm för att behandla blåsor på fötter. 

 • Huvudvärkstabletter. Ta med tabletter som ni är vana vid och som ni vet fungerar för er. OBS! Ta inte med några receptbelagda starka värktabletter då de kan ”maskera” huvudvärk som symptom på höjdsjuka vilket kan vara farligt. 

 • Lätt avslappnande/sövande medel. På hög höjd är det vanligt att kroppen har svårt att slappna av, lätt avslappnande tabletter kan därför vara bra att ha. OBS! Rådgör med apotek eller läkare om detta. 

 • Medicin mot höjdsjuka. Rådgör med läkare! vi ger inte direkt medicinska råd men det finns tabletter som hjälper mot höjdsjuka. 


Vad händer om…

...jag drabbas av höghöjdssymptom, tex:

 • Huvudvärk: Drick en liter vatten och vänta 30 min - 1 tim. Fortsätter värken, diskutera med oss och rag sedan en tablett mot värken samt drick ännu mer. Om huvudvärken ändå fortsätter bör du gå ned minst 400 m och övernatta där, detta för snabbare återhämtning och för att minska riskerna för allvarligare problem. Värken beror på ökat blodflöde till hjärnan - högre tryck.
 • Aptitlöshet: Ät så mycket du kan, vad som helst, helst mer. Drick även mycket.
 • Illamående, olustighetskänsla och svullenhet: Akuta höjdsymptom om än inte allvarliga. Tag det lugnt och gå inte högre.
 • Sömnproblem: Vila så gott du kan. I nödfall har vi med sömntabletter, men dessa bromsar acklimatiseringen.
 • Andningsrubbningar, Cheyne-Stoke-andning: Obehagligt men helt ofarligt och övergående.

...jag acklimatiserar mig långsamt?

 • Vi prioriterar alltid folk med problem, så länge vi bedömer att de kan nå högre upp inom rimlig tid. Tiden på Kilimanjaro är knapp, men vi gör så gott det går för att hjälpa dig att få extra vilotid.
 • Preventiva åtgärder mot höjdsjuka: Drick mycket och rör på dig. Gör utflykter med en kamrat. Drick ännu mer. Fråga oss om hjälp om du känner av symptom, vi kan hjälpa dig med vad du behöver göra och om du behöver gå ned en bit. Generellt: klättra högt och sov lågt.

...jag drabbas av förfrysningsskador?

 • Typiska symptom är tappad känsel i kroppsdel (under vandring/klättring) och/eller vita fält på huden. Här måste alla vara uppmärksamma, på sig själva och på andra. Skador värms genom kroppskontakt. Gnugga inte! OBS: Hög höjd leder till sämre uppmärksamhet och sämre omdöme, samt större risk för köldskador i händer och fötter.
 • Direkta åtgärder vid köldskador: Drick varmt, värm varandra, tex fot i armhåla. Gnugga eller skrubba inte! (kan ge värre skador)
 • Förebyggande åtgärder: Ta på dig mer kläder än vad du tror du kommer att behöva och stanna sedan och ta av dig om det behövs. Undvik svett genom att reglera plaggen. Solen värmer alltid rejält, men skugga och snö kyler desto mer. Om du ser/känner förfrysningar (även på andra – titta efter vita fläckar) vidta åtgärder DIREKT och meddela även oss ledare. Lägerbestyr kan andra hjälpa till med.
 • Om symptomen kvarstår eller blir värre Troligen måste du vända nedåt. Läkare finn på plats.

...jag skadar mig (tex benbrott)?

 • Vi ger akut hjälp och ordnar så du kommer ned till baslägret där mer hjälp finns. Det kan krävas att andra i gruppen måste hjälpa till, tex att bära.

...jag ínte orkar eller tappar motivationen?

 • Återvänd till foten av berget med våra lokala guider och invänta gruppen där.

...jag vill avbryta resan helt?

 • Den som lämnar gruppen och base camp helt kan vi inte ta något mer ansvar för. Däremot hjälper vi till så gott vi kan med tips och råd. Den som bryter står även för ev. kostnader i samband med detta.

...jag blir sjuk och måste avbryta resan (även höjdsjuka)?

 • Diskutera alltid med oss ledare innan du gör något.
 • Tag aldrig någon medicin utan vår vetskap!! Detta för att vi skall kunna ha kontroll över allas hälsa och ohälsa i gruppen och slippa överraskningar. Om medicinering behövs sker denna från ditt eller tältlagets apotek. Vi har även med ett lite bredare apotek och reserver för hela gruppens behov. Behöver du avbryta resan hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Acklimatisering

Vad händer vid vistelse på hög höjd?

 • Sämre syreupptagningsförmåga
 • Mer anaerob förbränning
 • Övergång från fettförbränning till kolhydratförbränning
 • Energibehovet ökar
 • Kroppen börjar förbränna protein i ökad takt, dvs den egna muskelmassan
 • Vätskeförlust
 • Minskande aptit och törst
 • Sämre omdöme
 • OBS: Överansträngning minskar acklimatiseringsförmågan. Gå alltid i din egen takt och ta inte ut dig!

Tillbaka vid havsytan

De positiva effekterna av vistelsen på hög höjd avtar snabbt och är helt borta inom tre veckor. Antalet kapillärer ökar under lång vistelse på hög höjd, vilket kan underlätta acklimatisering i framtiden.

Generella stigningsregler

Stig max 300-500m per dag i max tre dagar. Vila sedan minst en dag. Efter 1000m stigning bör man ta en vilodag.

Fas 1 (0 till 1 dag)

 • Andningsen ökar (frekvens och volym)
 • Maximala syreupptagningsförmågan minskar
 • Vilopulsen och arbetspulsen ökar samtidigt som maxpulsen minskar. Arbetsintervallet för hjärtat krymper.
 • Vätskeförluster pga ökad andning. Tjockare blod.
 • Högre mjölksyrekoncentration vid arbete.


Fas 2 (1-7 dagar, på samma höjd)

 • Andningsen ökar ytterligare (andningscentrum anpassar sig till syretrycket)
 • Maximala syreupptagningsförmågan ökar långsamt
 • Vilopulsen och arbetspulsen sjunker hos vissa, andra behåller samma höga puls.
 • Inom 4-5 dagar börjar man kunna mäta en högre koncentration av röda blodkroppar. Kroppen börjar anpassa sig…
 • Mjölksyrekoncentrationen vid arbete sjunker mot normalvärdet.


Fas 3 (mer än 7 dagar)

 • Vätskebristen i blodet minskar
 • Mängden röda blodkroppar i blodet ökar stadigt och stabiliserar sig inte förrän ca 2 månader på samma höga höjd.

Vad händer på hög höjd?

Andelen syre i atmosfären är ganska konstant 21% oavsett höjden. Det avgörande är att trycket minskar vilket gör att lungorna inte kan ta upp det syre som finns. På Aconcaguas topp, ca 7000möh, är trycket ca en tredjedel av det vid havsytan. Acklimatisering är mycket individuell. Både på kort sikt och efter en längre acklimatisering. De flesta återhämtar sig snabbt men det finns de som bara blir sämre med tiden. Vissa människor kan helt enkelt inte acklimatisera sig. Den sänkta syreupptagningsförmågan gör att en större del av kroppens arbete sker anaerobt, med mjölksyrabildning som följd. Man måste pausa oftare, vilket dock minskar (!) besvären av mjölksyran i musklerna. Varför vet man inte säkert… Kroppen anpassar sig för att förbränna mer kolhydrater än fett (som kräver mer syre). Men, oroa er inte – man går ner i vikt! Detta innebär att men måste äta mer kolhydrater. Ökad kolhydratförbränning ökar även vätskeförlusten och man måste dricka mer.Kroppen börjar även förbränna mer protein, vilket gör dig klenare. Besvären av hög höjd ökar på natten då andningsfrekvensen minskar.

Skriv ut

Karta

Hotell

Boende Topptur Kilimanjaro

Boende Topptur Kilimanjaro

På toppturen till Kilimanjaro så bor vi första och sistan natten på en lodge. Övriga nätter bor vi i tält.

Avgångar & priser

  För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  26/1ArlandaBoende Topptur Kilimanjaro35 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  27/1Utan flyg/transferBoende Topptur Kilimanjaro28 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  16/2ArlandaBoende Topptur Kilimanjaro35 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  17/2Utan flyg/transferBoende Topptur Kilimanjaro28 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  10/8ArlandaBoende Topptur Kilimanjaro35 995:-Boka
  AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
  11/8Utan flyg/transferBoende Topptur Kilimanjaro28 995:-Boka