Skip to main content

Stugtur på Mallorca

En stugtur mellan berg och hav!

Vår vän och guideboksförfattare Gunnar Andersson arbetar med en guidebok över Serra de Tramuntana på Mallorca och vi följer honom i stegen längs långleden GR 221. Vi vandrar mellan bergshyttor och pensionat, och avslutar på kloster. Tempot är stressfritt, men vissa dagar blir långa och ganska äventyrliga. GR 221 går hela bergskedjans längd från syd till norr och förbinder de små bergsbyarna med varandra. Namnet är La Ruta de Pedra en Sec efter alla stenmurar som kantar vägen och hägnar in olivlundar från antiken. Gunnar Andersson senaste guideböcker handlar om våra resmål Bad Gastein i Österrike och italienska Dolomiterna, men det här blir första gången som vi gör sällskap. Han skriver regelbundet i tidningarna Turist, Utemagasinet och Åka Skidor.

Aktivitet:Stugturer och Expeditioner
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotellen och del i flerbäddsrum på hyttorna, helpension, transporter enligt program samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Valdemossa

Flyg till Mallorca där vår guide möter upp, och bussresa till vårt hotell i byn Valdemossa inne i bergskedjan Serra de Tramuntana. Middag och information om veckan.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring från Esporles till Valldemossa

Efter frukost åker vi buss till småstaden Esporles och startar vår uppvärmningsvandring med att ta höjd längs Grande Ruta 221. Landsbygdsvägar mot böljande olivodlingar som ersättas av tätnade blandskog och terrasser. Avslutning på stigar längs krönet av berget Sa Comuna och måhända en liten aperitif på torget Plaça Ramon Llull i Valldemossa.  

3,5 timmar, 640 m upp, 440m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till Deià

Idaglämnar vi bagaget kvar på hotellet och fortsätter norrut längs långleden GR 221. Vi följer Ärkebiskopens väg. Den stig som stenlades enbart till ärkebiskopens höga nöje på 1800-talet och möter några av Mallorca mest storslagna utsikter. Dagens mål är bergshyttan Refugio Can Boi i den lilla byn Deià där vi övernattar. 

4,5 tim, 580 m upp, 870 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring till Sóller

Mot småstaden och vandrarmetropolen Sóller och eftersom stugturen saknar någon vilodag passar det fint med en lugnare etapp mitt i veckan. Vi följer den historiska leden Camí de Castelló. Bitvis lite stenig och stökig. Ställvis med ypperliga panoramor och gott om tid på Plaça de sa Constituciómed dess många uteserveringar och charmiga spårvagn. 

4 tim, 320 m upp, 470 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring till Refugi Tossals Verds

Vi tar bussen direkt till byn Biniaraix, iväg mellan terrasserna och bort på lite brokiga stigar längs trånga dalar upp mot Cúberreservoiren. Här väljer vi en kortare och lite luftigare ledvariant för att nå bergshyttan, där en kortare stäcka även säkrats med kedja att hålla sig i. Natt på bergshyttan Refugi Tossals Verds.   

5 tim, 1180 m upp, 680 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring till Santuari de Lluc

Den längsta, högst belägna och mest isolerade etappen, men också den mest belönande. Start och mål i skog, men där emellan på kalfjäll med stensatta gropar i vilka man förr samlade snö för att få is. Övernattning i klostret Santuari de Lluc. Kanske får vi även höra körskolan öva innan middag.   

6 tim, 830 m upp, 870 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring/kanjoning i Torrent de Pareis

Kanjoning är stor sport på Mallorca och vi följer en av de enklare lederna. En lång, djup och trång ravin ned mot havet som blir allt smalare ju närmare havet vi kommer. Vissa passager är vackert bekväma. Andra är desto knepigare och både kräver självtillit och handarbete. 

Vi kan också välja att vandra ett enklare alternativ till samma strand. Kanske delar vi på gruppen. Hur vi än gör avslutar vi med samma båtfärd mot Port de Sóller.  

5 tim, 50 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till stugturen på Mallorca

Vi lämnar Valldemossa på morgonen för att åka buss till Palma och flyget hem till Sverige efter en fin vecka i Serra de Tramuntana.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Mallorca

Den största ön i spanska ögruppen Balearerna är ett modernt resmål, men ön har mångtusenårig historia. Man behöver inte åka långt från stränderna för att hitta ett varierat och oförstört landskap och genuint byliv. Mallorcas inre domineras av en slätt och två bergskedjor med toppar på upp till 1445 meter. Nordkusten är klippigare och vildare än sydkusten. Man talar spanska och den lokala dialekten av katalanska.

 • Klimat: medelhavsklimat. I maj och september brukar dagsmedeltemperaturen vara 20-25 grader. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Stugtur på Mallorca

Vi vandrar med svensk guide. Vi startar dagen efter frukost och vandrar i lugn takt fram till mitt på eftermiddagen. Underlaget är stenigt och kuperat så riktiga vandringskängor är ett krav. En stav kan också vara till hjälp om du trivs med det. Frukost och middag serveras på boendena, medan luncherna intas i form av lunchpaket. Bagage som inte behövs under själva stugturen deponeras i Valdemossa och återfinns i Puerto de Sollér i slutet av veckan.

Läs våra utrustningslistor för vandring i allmänhet och stugturer i synnerhet här.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Palma. Därifrån har vi cirka en halvtimmes transfer till Valdemossa. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Palma. Man kan sedan åka buss eller taxi till Valdemossa. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende på Stugturen på Mallorca

Boende på Stugturen på Mallorca

Vi går från plats till plats och bor på fem etappmål längs vägen. I Valdemossa och Puerto de Sollér bor vi på hotell med 2-3 stjärnor. I Lluc bor vi på det maffiga klostret Santuari de Lluc. De övriga...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
5/10Utan flyg/transferStugtur på Mallorca, utan flyg/transfer212 495:-Boka
5/10ArlandaStugtur på MallorcaMer än 814 995:-Boka

Erbjudanden

29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 10 995:-
29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg