Stugtur i Val Gardena

Från hytta till hytta går vi runt Dolomiternas vackraste dal.

Många är de som vandrat med oss i undersköna Val Gardena både en och flera gånger genom åren. Därför är det extra roligt att nu kunna erbjuda en tur från hytta till hytta för de mest hugade vandrarna. Med början i vackra sydtyrolska byn Ortisei/St Ulrich följer vi långleden Alta Via Dolomiti i skuggan av Odle-topparna, där bergslegendaren Reinhold Messner klättrade som ung. Vi går sedan högt över bråddjupa glaciärdalen Langental och upp i det emblematiska Sella-massivet, känt för Sella Ronda som görs både till fots, på skidor och på cykel. Efter bestigning av massivets högsta topp Piz Boe (3152 möh) går vi ner i Passo Sella och upp mellan Langkofel och Plattkofel, dolomitbergen vars profil blivit en symbol för Val Gardena. Så småningom förbyts det fascinerande månlandskapet mot gröna dalar innan vi åter går uppför, mot Rifugio Antermoia i kända Rosengarten-massivet. Enligt legenden går vi nu i kung Laurinos förstenade rosenträdgård, vilket är lätt att tro på när kvällssolen färgar klipporna rosa. Avslutningen går över Seiser Alms blombeströdda ängar innan vi återvänder till vårt bekväma hotell i Ortisei efter att ha fullbordat varvet runt Val Gardena.

Liknande vandringsresor:

Vandring i Val Gardena

Nya vandringar i Val Gardena

Aktivitet:Vandringsresor, Expeditioner
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:4Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotellet i Ortisei, flerbäddsrum på hyttorna, frukost och middag, lift till Seceda och till Ortisei, guide. Ingår ej: dryck, lunch, övrigt. Tillägg: enkelrum på hotellet i Ortisei. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Ortisei

Vi flyger till München och åker transfer genom Alperna till Val Gardena och huvudorten Ortisei/St Ulrich/Urtijei (ja, alla platser har tre namn här: italienska, tyska och ladino!). Middag och sedan i säng fyllda av förväntningar inför äventyret som väntar oss.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Puez Hütte

Vi börjar med att ta kabinbanan upp till Seceda. Tidig lunch på vår favorit Troier Hütte, med utsikt över böljande ängar och bländvita toppar, innan vi vandrar österut medan Odle-topparna står i givakt ovanför oss. Via passet Forcieles går vi högt över Langental och når så småningom Puez Hütte, där ett varmt mål mat och övernattning väntar oss. Hyttan drivs av samma familj sedan över 70 år!

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring till Rifugio Boe

Andra vandringsdagen är härligt lång och börjar i ett högalpint landskap för att sedan gå ner i Passo Gardena. Här har vi fina vyer in i både Val Gardena och Val Badia. Leden går sedan brant uppför på Sella-massivets norra sida, och vi tar hjälp av vajrar här och där. Vi kikar ner i Val de Mesdi, dit solen nästan aldrig når, innan vi når Rifugio Boe där vi ska bo två nätter.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Topptur Piz Boe

Efter en lång dag ligger vi kvar på samma hytta på Val Gardenas tak och bestiger Sellas högsta topp Piz Boe (3152 möh). Vi går sedan en rundtur i det karga månlandskapet och äter lagad lunch på Rifugio Franz Kostner innan vi går tillbaka.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vandring till Langkofelhütte

Idag lämnar vi Sella-massivet och går utför till Passo Sella. Kontrasten mellan det högalpina landskapet vi just lämnade och de mjuka, gröna ängarna är slående. Men snart går det uppför igen, hela vägen till passet som separerar systerbergen Langkofel och Plattkofel (passet ligger på 2694 möh). Den som vill spara lite på krafterna kan ta liften upp (ingår ej). Vi avslutar sedan med att gå ned till Langkofelhütte med lodräta bergsväggar på båda sidorna.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring till Rifugio Antermoia

Dagen börjar lätt med att runda Plattkofel, och vi kan njuta av Val Gardenas oslagbara panorama fram till förmiddagskaffet på Plattkofelhütte. Vi går sedan ner i gröna Val Duron och tar lunch i en stuga i dalen. Sedan bär det uppför mot nya dolomitmassiv när vi närmar oss Rosengarten, det rosaskimrande berg som enligt legenden är en förstenad rosenträdgård. Sista stugnatten bor vi på Rifugio Antermoia. Den som vågar tar ett friskt bad i den lilla sjön som ligger här uppe!

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring till Ortisei

Sista dagen är lång och börjar i ett häftigt, högalpint landskap för att efter lunchhyttan fortsätta ner på Seiser Alm, en av de största högplatåerna i Dolomiterna. Området är populärt bland längdskidåkare på vintern och vi går över de blombeströdda ängarna med flera chanser att ta en god fika innan vi når linbanan. Väl nere i Ortisei äter vi avskedsmiddag innan vi somnar riktigt gott i våra sängar!

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till stugturen i Val Gardena

Transfer till flygplatsen och hemresa.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i Italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: St. Ulrich, St. Christina och Selva Gardena, alla i urtypisk tyrolerstil. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien
 • Språk: italienska och tyska.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Betalkort tas inte på alla hyttorna så ha med kontanter. Prisläget är något lägre än i Sverige, men p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Stugvandring i Val Gardena

Vi går med svensk guide i mindre grupper om 10-15 personer. Vandringarna är riktiga heldagsturer (5-8 timmars effektiv vandring per dag). Lederna är i gott skick men flera partier är mer utmanande och vid några tillfällen finns vajrar fästa i klippan som vi tar hjälp av. Det krävs dock ingen specialutrustning mer än vandringskängor och vandringskläder för alla väder. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi vandrar heller inte på glaciär eller i snö. Det är gott om hyttor hela vägen och vi kan äta lagad lunch varje dag (ingår ej).

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Munchen. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Ortisei/St Ulrich. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Karta

Hotell

Boende Stugtur i Val Gardena

Boende Stugtur i Val Gardena

I gemytliga Ortisei kan du välja mellan dubbel- och enkelrum på vårt medelklasshotell i byn. Bagage som inte behövs under vandringen kan deponeras här. Under stugturen bor v...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
1/7Utan flyg/transferBoende Stugtur i Val Gardena211 495:-Boka
1/7ArlandaBoende Stugtur i Val GardenaMer än 813 995:-Boka
1/7KastrupBoende Stugtur i Val Gardena213 995:-Boka
1/7LandvetterBoende Stugtur i Val GardenaMer än 813 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
8/7Utan flyg/transferBoende Stugtur i Val GardenaFullt11 495:-Fullt
8/7ArlandaBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
8/7KastrupBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
8/7LandvetterBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
15/7Utan flyg/transferBoende Stugtur i Val GardenaFullt11 495:-Fullt
15/7ArlandaBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
15/7LandvetterBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
2/9Utan flyg/transferBoende Stugtur i Val GardenaFullt11 495:-Fullt
2/9ArlandaBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt
2/9LandvetterBoende Stugtur i Val GardenaFullt13 995:-Fullt