Skip to main content

Stugtur i Dolomiterna

Från fjällstation till fjällstation genom Alpernas kanske märkligaste landskap!


Vår mest populära stugtur som går genom de vackraste delarna av Dolomiterna i nordöstra hörnet av Italien. Här möter oss ett fascinerande landskap med spetsiga berg formade av rosaskimrande kalksten. Vi vandrar i Sexten-massivet och längs långleden Alta Via Dolomiti. Vi bor omväxlande på hotell och fjällstationer och njuter av den italienska gästfriheten. Standarden är högre än på många andra expeditioner och vandringen kräver ingen specialutrustning. På kvällarna dukas en god middag upp medan espressoapparaten fräser i bakgrunden. En vandringsvecka som man sent vill glömma.

Den här resan passar utmärkt för dig som vandrat förut och vill pröva på upplevelsen att gå långtur och bo kvar uppe på fjället när solen gått ner bakom topparna och stjärnorna tänds.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor, Stugturer och Expeditioner
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum i Cortina och flerbäddsrum på fjällstationerna, frukost, sex middagar samt vandringsguide och transporter. Ingår ej: lunch, dryck. Tillägg: enkelrum i Cortina. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Cortina d´Ampezzo

Flyg till Venedig där vår guide möter upp. Sedan bussresa upp till Cortina d´Ampezzo där vi checkar in på vårt hotell. Middag och information om veckan på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Cascate di Fanes

Efter frukost åker vi buss till Podestagno norr om Cortina. Här börjar vår uppvärmningsvandring som tar oss till de vackra vattenfallen Cascate di Fanes. Vi går sedan på höjd med de mäktiga Tofane-bergen på vår sida ner mot Cortina. Missa inte att ta en aperitivo på torget i Cortina efter vandringen och se solen färga de kringliggande topparna röda! Middag på egen hand i stan, en chans att utforska Cortinas rika restaurangutbud.

15 km, 5 timmar, 480 m upp, 600 m ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost

Dag 3 Vandring till Rifugio Pian du Cengia

Idag börjar själva stugturen. Vi åker buss en kort sträcka till Rifugio Auronzo. Här börjar sedan vandringen i ett imponerande alpint område vid Tre Cime di Lavaredo. Vi vandrar sedan till dagens mål Rifugio Pian di Cengia (2528 möh) där vi övernattar.

3-4 tim, 7 km, 400 m upp, 200 m ner, + valfri topptur på kvällen (1 tim, 2,5 km, 150 m upp och 150 m ner).

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring till Rifugio Locatelli

Dagens tur är en riktig panoramavandring. Vi får en magnifik vy över alla de märkliga bergsformationerna på vägen till Rifuigio Locatelli. På eftermiddagen gör vi en fin topptur vid hyttan och ser även tunnlarna från första världskriget. Övernattning på Rifugio Locatelli (2438 möh).

Totalt 5 – 6 tim, 11,5 km, 530 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vandring till Rifugio Vallandro

Efter frukost vandrar vi från Locatelli-hyttan västerut i dalen Valle della Rienza. Här går det behagligt utför efter en ganska brant början. Vi kommer sedan ner i dalen Valle de Landro och rastar vid Hotel Drei Zinnen. Vi följer sedan en ganska ruffig led runt Monte Specie upp till Rifugio Vallandro. Vi har en strålande utsikt över de omkringliggande bergen när vi kommer högre upp. Övernatting på Rifugio Vallandro (2040 möh). 

6-7 tim, 800 m upp, 1000 m ner, inkl. liten topptur till Strudelkopf.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring till Lago di Braies

Vi lämnar hyttan Vallandro på morgonen och framför oss breder fina alpängar ut sig. Vi får en första stigning upp mot Rossalmhütte och vandrar längs den norra sidan av mäktiga Croda Rossa. Efter ett efterlängtat stopp på Rossalmhütte fortsätter vi sedan ned till Lago di Braies ( 1496 möh). Sjön ligger omgiven av majestätiska toppar och vid dess norra ände ligger hotellet med samma namn. Här äter vi en god middag i hotellets rustika matsal. Kanske har man hunnit med ett bad innan middagen.

6 tim, 16 km, 600 m upp, 1100 m ner.

Måltider: frukost,  middag

Dag 7 Vandring mot Cortina

Vår vandringstur går mot sitt slut och vi vandrar söderut längs med sjön. Efter en stigning på förmiddagen kommer vi fram till Rifugio Ra Stua. Efter en välförtjänt lunch fortsätter vi mot Cortina där vi checkar in på vårt hotell igen. På kvällen avskedsmiddag.

5 tim, 16 km, 1000 m upp, 800 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Dolomiterna

Vi lämnar Cortina på morgonen för att åka buss till Venedig och flyget hem till Sverige efter en fin vecka i dolomiterna.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Dolomiterna

Dolomiterna är ett område i centrala Alperna som består av kalkrika berg. Den speciella bergarten, som heter just dolomit, bidrar till en av Alpernas mest spektakulära syner: spetsiga vita berg som sticker upp ur gröna skogar och ängar. Det bästa sparas till gryning och skymning: då antar bergen en rosa ton. Dolomiterna ligger i italienska Sydtyrolen samt Veneto, två regioner som tidigare tillhört Österrike. Många slag utkämpades här under världskrigen.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska och ibland tyska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: Betalkort tas inte på alla hyttorna så ha med kontanter. Prisläget är något lägre än i Sverige, men p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring i Dolomiterna

Vi går i grupp om cirka 12 personer och svensk guide. Vandringarna går delvis längs Alta Via Dolomiti, en långled som korsar hela området. Från dessa går andra leder åt alla håll, och vi har valt ut de finaste av dessa. Underlaget präglas av bra stigar som blandas med stenigare och klippigare partier. Vi använder inte stegjärn eller rep på denna vandring. Vi vandrar heller inte på glaciär eller i snö. Frukost och middag ingår alla dagar. Vi kan även köpa med oss lunchpaket de dagar vi inte går förbi någon lämplig lunchhytta.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Venedig Marco Polo. Vi har sedan cirka 2,5 timmars transfer till Cortina d'Ampezzo. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig eller Treviso. Man kan sedan boka busstransfer med tex. www.cortinaexpress.it. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende Stugtur i Dolomiterna

Boende Stugtur i Dolomiterna

Vi bor på både hotell och fjällstugor under vår vandring genom Dolomiterna. Den första och de sista två nätterna bor vi i centrala Cortina. I Lago di Braies bor vi på sjöns spännande vildmarkshotell...

Liknande resor

Stugtur i Mercantour

Stugtur i Mercantour

Från hytta till hytta i Alpernas vilda västern. - Alpernas sydvästligaste del kallas för Maritima Alperna på grund av närheten till havet. Här finner vi en av bergskedjans bäst bevarade hemligheter m...
Vandring i Gran Paradiso

Vandring i Gran Paradiso

Vandring i de italienska Alpernas vackraste nationalpark. - Denna höghöjdstur går till Gran Paradiso, den stora nationalparken i Aostadalen i Italien. Veckans höjdpunkt i dubbel bemärkelse blir en to...
Haute Route Chamonix-Zermatt

Haute Route Chamonix-Zermatt

Den klassiska turen Haute Route är ett måste för varje hängiven vandrare. - Haute Route mellan Chamonix och Zermatt är den absoluta klassikern i Alperna. Långa dagar, gröna dalgångar, stora glaciärer...
Trekking i Bhutan

Trekking i Bhutan

Bhutan i Himalaya är kanske vår planets sista Shangri-La. - I en fridfull del av bergskedjan Himalaya ligger detta buddistiska kungadöme med en sällsamt vacker natur. Landet var länge stängt för utlä...
Stugtur i Pyrenéerna

Stugtur i Pyrenéerna

Från hytta till hytta i Europas vildaste berg. - På denna fascinerande vandringsresa går vi långled högt uppe i östra Pyrenéerna. Vi börjar och avslutar resan i Spanien och bor under vandringarna på...
Vandring i Madonna di Campiglio

Vandring i Madonna di Campiglio

Två fina vandringsområden bjuder denna italienska pärla på! - Mycket charmiga alporten Madonna di Campiglio i italienska Alperna har ett sällsynt fint läge: på ena sidan reser sig de ståtliga Brenta-...