Skip to main content

Cykeltips

"Det är som att cykla" brukar man säga om något som alla klarar och aldrig glömmer bort. Men alla kan inte cykla optimalt. Här följer några tips som gör cykelresan säkrare och roligare! Vi ger dessutom tips för dig som inte är så van att cykla med många växlar och handbromsar. På våra guidade resor ger våra cykelguider en genomgång första dagen, och bistår alltid med tips, justeringar och enklare reparationer under resans gång.

Personlig utrustning

Klicka här för att läsa våra allmäna utrustnings- och packtips inför resan. I din resas Resfakta anges om du ska tänka på något speciellt på just ditt resmål.

Innan cykelturen börjar

Bekanta dig med din cykel. Se första förmiddagen som en provcykling där du blir vän med cykeln. Du kommer att sitta många timmar i sadeln de närmaste dagarna och rätt inställning av cykeln samt rätt cykelteknik utnyttjar kroppens verkningsgrad bäst och förebygger spända axlar och stumma ben. Rätt växlingsteknik förebygger också slitage och krångel med växelsystemet.

Inställningar:

 • Sadeln ska ställas in så att benet är nästan helt sträckt när du trampar ner.
 • Lägg armbågen på sadelspetsen och fäll den mot styret. Där du har fingerspetsarna är rätt avstånd för handtaget (skjut annars sadeln i längdled alternativt fäll styret framåt eller bakåt)
 • Styret ska stå i samma höjd som sadeln eller ett par cm högre, inte mer.

Hitta rätt bland reglagen:

 • Vänster sidas reglage styr normalt frambroms och framväxlar.
 • Höger sidas reglage styr normalt bakbroms och bakväxlar.

Bromsarna

Det är sällsynt med fotbroms utomlands. Tur är det med tanke på alla (vackra) backar som möter oss på många av våra resmål. Handbromsar är effektivare och mer lättkörda när man väl vant sig. De kräver mindre kraft men ger också kraftigare bromsverkan. Var försiktig med att dra för hårt i frambromsen i början, speciellt på fuktiga eller grusiga underlag. Det är säkrast att använd både fram- och bakbroms samtidigt.

Växlarna

Växelsystem med många växlar (21 är vanligast) kräver lite tillvänjning men är nödvändigt när det blir kuperat. Det finns ett antal drev (växlar) i bakhjulet och ytterligare ett antal drev vid tramporna. Det finns två växelreglage på styret som styr dessa. Reglagen kan antingen vara spakar eller integrerade i handtaget (Grip Shift). Genom att kombinera dessa får man en mängd utväxlingar. För att göra en mindre växling, byt bakdrev. För att göra ett större hopp i utväxling, byt framdrev.

 • Trampa löst när växlingen görs.
 • Ge växeln tid att gå i innan du växlar igen.
 • Byt inte fram- och bakdrev samtidigt.
 • ”Korsa” inte kedjan, det vill säga låta den gå på inre framdrev och yttre bakdrev samtidigt, eller tvärtom. Då hoppar den lätt av. Den ska vara så rak i längsriktningen som möjligt.

Övriga tips

 • Håll hög trampfrekvens, inte stort trampmotstånd.
 • Stanna innan du plockar i eller ur saker i cykelväskorna. De vanligaste olyckorna sker då man gör detta i fart.
 • Signalera om du tänker stanna. En vanlig olycka är att man blir påcyklad bakifrån vid stopp.
 • Tänk på att normala trafikregler gäller även för cyklar. Trafikintensiteten är ofta mycket högre utanför Sverige och övriga trafikanter är inte alls lika vana vid cyklister. Utgå från att du är osynlig!

Sök resa

Erbjudanden

26/11Vandring på Kap Verdefrån 15 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg