Skip to main content

Pilgrimsvandring i Spanien

Gå hela den spanska pilgrimsleden från Pyrenéerna till Santiago de Compostela!

För den som verkligen vill ta sig tid att sjunka djupt in i upplevelsen av att gå en hel pilgrimsled från början till slut erbjuder vi hela den spanska leden från franska St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot till målet Santiago borta nära Atlantkusten. Under 32 dagars vandring får du uppleva El Caminos hela natur- och kulturarv för egen maskin. Bagaget åker bil och hotell av god medelklass är förbokade hela vägen, liksom frukost och flera middagar.

Leden börjar storslaget genom att korsa Pyrenéerna innan den går genom skogar och över fält, förbi romerska och medeltida lämningar, genom ett otal pittoreska byar och ståliga städer. Den passerar tjurrusningens Pamplona, vindistriktet La Rioja, Burgos och Leóns gotiska katedraler, den flacka mezetan som inbjuder till reflektion och in i Galicien, Spaniens gröna hörn. Det är med stolthet man hämtar ut sitt pilgrimsbevis, compostela, vid ankomsten i Santiago.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:3
Dagar:34
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår ankomsttransfer), 33 övernattningar på hotell i del i dubbelrum med eget bad/wc, frukost, 28 middagar, bagagetransport, taxitransfers enligt program, kartor och övrig information. Ingår ej: ankomsttransfer ifall flygresan inte är bokad med oss, luncher, dryck, transfer till flygplatsen vid hemresan. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Bilbao och St. Jean-Pied-de-Port

Flyg till Bilbao och vidare med transfer (för den som har bokat flygresan med oss) till St. Jean-Pied-de-Port. Staden är starten för den Spanska delen av Pilgrimsvandringen. Byn, med 1800 invånare, ligger vackert vid foten av Pyrenéerna. Här kan du besöka fängelset för biskopar från 1200-talet som idag är ett museum, byporten ”Porte d’Espagne samt den mäktiga fästningen.

Dag 2 Pilgrimsvandring St. Jean-Pied-de-Port (180 m.ö.h) – Rocesvalles (960 m.ö.h)

En tuff start på pilgrimsturen. Vi vandrar Napoleons väg över Pyrenéerna och kommer upp till Port de Cize (brant uppför till cirka 1480 m.ö.h) där vi belönas med en fantastisk natur och utsikt. Är det dåligt väder är det bäst att följa bilvägen längs Vacarlos-passet. Väl framme i Rocesvalles (cirka 1,5km från toppen av Port de Cize) hålls en mässa varje kväll kl. 20 som avslutas med en välsignelse på sju olika språk för pilgrimerna. Ett måste för både troende och icke-troende vandrare!
25 km, 8 h

Dag 3 Pilgrimsvandring Rocesvalles (960 m.ö.h) – Zubiri (526 m.ö.h)

Efter en väldigt vacker men ganska kuperad dag når vi fram till dagens by för övernattning: Zubiri (1500 invånare). Namnet klingar varken spanskt eller franskt men är däremot baskiskt och betyder byn vid bron. Bron tar oss över floden Arga, som vi sedan kommer att följa ända fram till Puenta la Reina.
22 km, 6 h

Dag 4 Pilgrimsvandring Zubiri (526 m.ö.h) – Pamplona (415 m.ö.h)

Detta är en av de lättaste dagsetapperna. Första delen går i den gröna dalen längs med floden Arga med både små kapell och stenbroar. Landskapet förändras ju närmre Pamplona vi kommer. Staden är känd för sina tjurrusningar i juli. Den gamla gotiska katedralen är väl värt ett besök.
22 km, 5-6 h

Dag 5 Pilgrimsvandring Pamplona (415 m.ö.h) – Puenta la Reina (346 m.ö.h)

Nu ersätts alptopparna av öppna landskap med vinrankor, mandelträd , åkrar och skog. I Puenta la Reina, möts de olika pilgrimslederna och härifrån finns det bara en väg som för oss till Santiago de Compostela.
25 km, 5-6 h

Dag 6 Pilgrimsvandring Puenta la Reina (346 m.ö.h) – Estella (426 m.ö.h)

Dagens etapp är inte den längsta men den mest varierade. Rofyllda omgivningar längs med floden Arga avlöses mot kyrkan i barockstil i Mañeru, den imponerande kyrkporten Cirauqui och broar från medeltiden. Vi övernattar i den välbevarade byn Estella med gott om kyrkor och slott.
22 km, 5-6 h

Dag 7 Pilgrimsvandring Estella (426 m.ö.h) – Los Arcos (447 m.ö.h)

Efter ett par km kommer vi till byn Ayegui där vi kan fylla våra flaskor från kranen som sitter på väggen utanför den lokala bodegan. Du kan välja mellan vatten och vin men vänta dig inget årgångsvin. Vi vandrar vidare längs med slätterna i det öppna landskapet och kommer slutligen fram till Los Arcos där det finns både ruiner och efter ett medeltida slott samt kyrkan Santa Maria.
22 km, 5-6 h

Dag 8 Pilgrimsvandring Los Arcos (447 m.ö.h) – Logroño (384 m.ö.h)

Vi påbörjar veckans längsta etapp och säger så småningom farväl till provinsen Navarra. Ledmarkeringen byter nu karaktär när vi kommer in i provinsen Rioja. Rioja är rikt på jordbruk och är känt för sina viner. Huvudstaden heter Logroño och denna är målet för pilgrimsvandringens första del.
30km, 6-7h

Dag 9 Pilgrimsvandring Logroño (384 m.ö.h) – Nájera (485 m.ö.h)

Rioja är ett mycket känt vindistrikt och producerar framför allt röda viner. Vindistrikten är sällan kuperade så dagens etapp går i ett flackt landskap längs med vinrankorna. Pilgrimsleden går mestadels längs en bilväg men det är även möjligt att finna alternativ för lugnare småvägar och stigar. Väl framme i Nájera finns fransiskanerklostret Santa Maria de Real.
26 km 6-7 h

Dag 10 Pilgrimsvandring Nájera (485 m.ö.h) – Santo Domingo de la Calzada (639 m.ö.h)

Leden går nu på gamla vägar som har behållit sina namn från svunna tider och här råder stillhet och lugn och vinrankorna följs åt av kornåkrar. Dagen mål Santo Domingo är uppkallat efter munken och eremiten St. Dominicus som 1044 började att bygga en bro över floden Oja för att underlätta för Pilgrimernas framfart. Besöker du katedralen kan du, förutom St. Dominicus grav, se en höna och en tupp som bor där till minne av legenden om en den unge pilgrimen som räddades från galgen av aposteln Jakob.
21 km, 5,5 h

Dag 11 Pilgrimsvandring Santo Domingo de la Calzada (639 m.ö.h) – Belorado (760 m.ö.h)

Dagen etapp för oss ut ur Rioja och in i den stora regionen Castilla y Léon och provinsen Burgos. Den officiella pilgrimsvägen följer bilvägen från och till men du kan även välja omarkerade, lite lugnare stigar.
26 km, 6-7 h

Dag 12 Pilgrimsvandring Belorado (760 m.ö.h) – San Juan de Ortega (1040 m.ö.h)

Dagens vandring kan delas upp i två delar. Den första delen påminner mycket om gårdagens med små enkla byar och städer längs med pilgrimsleden. När du kommer till staden Villafranca Montes de Oca börjar däremot stigningen och den täta skogen som för oss fram till San Juan de Ortega. Taxi till Burgos eller Belorado för övernattning där.
25 km, 6-7 h

Dag 13 Pilgrimsvandring San Juan de Ortega (1040 m.ö.h) – Burgos (856 m.ö.h)

Först tar vi taxi från Burgos eller till Belorado till San Juan de Ortega där du påbörjar en varierad dagsetapp. Även idag finns flera alternativ. Det öppna landskapet för oss ner mot Burgos och den imponerande gotiska katedralen.
28 km ,6 h

Dag 14 Pilgrimsvandring Burgos (856 m.ö.h) – Castrojeriz (756 m.ö.h)

Dagens etapp är lång och vill du korta ner den är det möjligt att ta taxi till Hornillos för att starta vandringen där. Då blir dagsetappen ca 21 km. Vi vandrar i ett härligt högslättslandskap kantad av ruiner längs vägen. I Castrojeriz kan man besöka kyrkan Santa Maria del Manzano innan en god middag och en välbehövlig sömn.
39 - 21 km, 11 – 6 h

Dag 15 Pilgrimsvandring Castrojeriz (756 m.ö.h) – Frómista (780 m.ö.h)

Slätterna breder ut sig så långt ögat kan nå och bron Fitero från 1100-talet, som går över floden Pisuerga, markerar gränsen mellan provinserna Burgos och Palencia. På väg mot dagens mål kan vi stanna till i byn Boadilla del Camino innan vi vandrar den sista delen längs med kanalen in till Frómista där vi övernattar.
25 km, 6 h

Dag 16 Pilgrimsvandring Frómista (780 m.ö.h) – Carrión (840 m.ö.h)

De gamla pilgrimslederna har ofta fått följas av bilvägar, så också idag. Det finns en alternativ väg längre fån den trafikerade vägen och dpå följer du den nordligaste vägen efter byn Población de Campus. Landskapet är öppet utan så mycket skugga tills vi kommer till Carrión de los Condes.
20 km, 5 h

Dag 17 Pilgrimsvandring Carrión (840 m.ö.h) – Moratinos (Taxi till Sahagún)

Nu är vi i området Páramo som betyder öken och landskapet vi vandrar i liknar en torr slätt. Det finns vattenposter i de flesta byarna vi passerar men det är ändå viktigt att ta med sig lite extra. Vi passerar byn Calzadilla de la Cueza och går vidare till Moratinos där en taxi tar oss till Sahagún för övernattning.
30 km, 8 h

Dag 18 Pilgrimsvandring Taxi tillbaka till Moratinos – El Burgo Ranero

Från Moratinos går vi in i provinsen León. I staden Sahagún, där vi övernattade, finns många vackra kyrkor och portalen Arco de San Benito. Vidare längs vägen, El Camino Real, är popplar planterade var nionde meter och stenbänkar är uppställda för varje kilometer. El Burgo Ranero är en charmig by där husen är byggda av lera och jord.
28 km, 6-7 h

Dag 19 Pilgrimsvandring El Burgo Ranero – Mansilla (800 m.ö.h)

Det öppna slättlandskapet fortsätter att dominera och när du kommer till Mansilla de las Mulas kan du besöka de delar av stadsmuren från 1100-talet som fortfarande är intakta. Stenarna i muren är hämtade från floden och kan vara upp till tre meter tjocka.
22 km, 5-6 h

Dag 20 Pilgrimsvandring Mansilla (800 m.ö.h) – León (822 m.ö.h)

Den sista etappen på denna delen av Pilgrimsvandringen är enkel och kort. León är viktig en viktig stad på pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Den gotiska katedralen med alla sina vackra glasmålerier är absolut värt ett besök, likaså basilikan San Isidoro.
19 km, 5 h

Dag 21 Pilgrimsvandring León (822 m.ö.h) – Hospital de Orbigo ( 820 m.ö.h)

Vi lämnar storstaden och fortsätter istället på de smalare stigarna genom det öppna landskapet. Dagens etapp är lång och vi kan välja mellan två olika alternativ. Längs pilgrimsleden El Camino Real går bilvägen och här har vi möjlighet att åka med lokalbussen den sista biten om så önskas. Det andra alternativet vid namn La Calzada de los Peregrinos då vi på lugnare stigar där det är längre mellan byarna. Väl framme i Orbigo kan vi beundra den vackra bron Paso Honroso.
35 km 8-9 h

Dag 22 Pilgrimsvandring Hospital de Orbigo ( 820 m.ö.h) – Astorga ( 870 m.ö.h)

Dagens etapp är betydligt kortare än gårdagens. Det finns flera alternativ att gå och slättlandskapet förändras och frodigare. Astorga är en mysig stad med flera sevärdheter: biskopens palats i jugendstil, den gotiska katedralen samt den romerska stadsmuren.
17 km, 4 h

Dag 23 Pilgrimsvandring Astorga ( 870 m.ö.h) – Rabanai del Camino ( 1150 m.ö.h)

Landskapet ändrar nu karaktär och domineras av dalar, skogsbeklädda åsar och berg i fjärran. Dagens tur är behaglig och rogivande. Rabanai del Camino är en liten by som vet hur man tar hand om pilgrimerna.
21 km, 5 h

Dag 24 Pilgrimsvandring Rabanai del Camino ( 1150 m.ö.h) – Ponferrada ( 543 m.ö.h )

Idag passerar vi Cruz del Ferro på 1504 m.ö.h, ett av de enklaste men mest symboliska monumenten på vägen. På en stor stenhög står en träpinne med ett järnkors på toppen och här skall pilgrimerna följa traditionen och kasta en sten när denne passerar. Vissa pilgrimer tar med sig en sten hemifrån och kastar symboliskt problemen ifrån sig på stenhögen. Sista biten är utför med en magnifik utsikt över Ponferrada där vi övernattar.
23 km, 5-6 h

Dag 25 Pilgrimsvandring Ponferrada ( 543 m.ö.h ) – Villafranca del Bierzo ( 511 m.ö.h)

Vi befinner oss nu i dalen El Bierzo och vandrar längs med vinrankor, tobaksplantor och fruktträd. I närheten av byn Cacabelos kan vi se ruinen efter klostret Santa Maria la Real från 900-talet. Vid portalen till Jakobskyrkan i Villafranca, Puerta del Pedrón, fick pilgrimerna som var för sjuka för att fortsätta vidare till Santiago syndernas förlåtelse.
23 km, 5-6 h

Dag 26 Pilgrimsvandring Villafranca del Bierzo ( 511 m.ö.h) – O Cebreiro ( 1300 m.ö.h)

Det finns två vägval, för den första milen, ut ur Villafranca. Tar man vägen mot Pradela kommer man upp på bland bergen och belönas med en praktfull natur. Det andra alternativet går längs med huvudvägen.. Tuff stigning men vacker natur upp mot den charmiga byn O Cebreiro som är mycket karakteristisk med sina ”pallozas”, det vill säga stenhus med stråtak.
31 km, 8-9 h

Dag 27 Pilgrimsvandring O Cebreiro ( 1300 m.ö.h) – Triacastela ( 665 m.ö.h)

Har vi gått upp måste vi också gå ned och ner går det hela vägen till Triacastela. Utsikten är fantastisk och vi kan blicka ut över det böljande, gröna landskapet i regionen Galicien. Från och med nu kommer det att för varje kilometer finnas en skylt som anger hur långt det är kvar till slutmålet Santiago de Compostela.
23 km, 5-6 h

Dag 28 Pilgrimsvandring Triacastela ( 665 m.ö.h) – Sarria ( 420 m.ö.h)

Det finns två vägval ut ur Triacastela. Önskar man historiska sevärdheter ska man välja den sydligaste vägen som passerar Samos. Där kan man besöka Spaniens äldsta benediktkloster. Längs den nordligaste turen, via San XII ligger små charmerande klungor avc hus på rad. Övernattning i Sarria.
21 km, 5-6 h

Dag 29 Pilgrimsvandring Sarria (420 m.ö.h) – Portomarin (550 m.ö.h)

Santiago de Compostela närmar sig och vid staden Ferreiros indikeras att du har 100 km kvar till slutmålet. Dagens etapp går genom små byar i vackra omgivningar. I Portomarin, dagens mål, blev den gamla byn översvämmad till följd av ett dammbygge 1962 och man kan se gamla rester av den gamla romanska bron.
23 km, 5-6 h

Dag 30 Pilgrimsvandring Portomarin (550 m.ö.h) – Palas de Rei (565 m.ö.h)

Landskapet domineras nu av åkrar, floder och skog. På många gårdar kan vi se typiska hórreos som är byggda efter samma princip som våra timmerhus. Den smått kuperade vägen för oss fram till staden Palas de Rei.
25 km, 6 h

Dag 31 Pilgrimsvandring Palas de Rei (565 m.ö.h) – Arzúa (389 m.ö.h)

I dag vandrar vi in i A Corruña, provinsen i Galicien dit Satiago de Compostela tillhör. Målet närmar sig! Det är nu tätare mellan både hus och bilar men pilgrimsvägen går för det mesta mellan jordbruk och skogsområden. Övernattning i Arzúa som är den sista staden före Santiago.
29 km, 8 h

Dag 32 Pilgrimsvandring Arzúa (389 m.ö.h) – Lavacolla

Vi lämnar Arzùa och passerar byarna Calzada, Calle och Rúa, som alla betyder väg. Det är inget tvivel om att du är på El Camino, pilgrimsvägen. Förr i tiden tvättade sig pilgrimerna i floden Lavacolla för att vara rena till de kom till aposteln Jakobs by.
29 km, 8 h

Dag 33 Pilgrimsvandring Lavacolla – Santiago de Compostela

Från toppen av Monte del Gozo kan vi äntligen se spiran på katedralen i Santiago de Compostela och så snart vi är inne i byn leder oss skyltarna in på småvägar och äntligen fram till den mytomspunna katedralen. Vi har nått målet! Compostelet, beviset på att vi har genomfört pilgrimsvandringen, kan hämtas ut på pilgrimskontoret om man kan visa pilgrimspasset med stämplar som bevisar att man gått minst 100 km. En naturlig avslutning på vandringen är att gå på pilgrimsmässan som hålls i katedralen varje dag kl. 12:00.
10 km, 3 h

Dag 34 Farväl till pilgrimsvandringen i Spanien

Målet är nått och det är dags för hemresa till Sverige igen. Vi flyger från Santiago till Sverige efter en vandring som förhoppningsvis lärt oss mer om oss själva och har gett oss tid till eftertanke.

Svårighetsgrad: 3 vandrare.

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Ni går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Terrängen är oftast lätt kuperad och det räcker med normal grundkondition. Tänk dock på att etapperna ligger på drygt två mil per dag.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Privat ankomsttransfer ingår för dig som har flyg med oss. Den korta avresetransfern från Santiago till flygplatsen ingår ej men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man åker denna själv med  tåg, buss eller taxi. Tågtider: www.renfe.es.

Karta

Hotell

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Avgångar & priser

Sida 1 av 5

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-24Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien på egen hand, utan flyg och transfer46 995:-BokaMer information
2021-04-24ArlandaPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-04-24KastrupPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-01Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien på egen hand, utan flyg och transfer46 995:-BokaMer information
2021-05-01ArlandaPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-01KastrupPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-08Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien på egen hand, utan flyg och transfer46 995:-BokaMer information
2021-05-08ArlandaPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-08KastrupPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-15Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien på egen hand, utan flyg och transfer46 995:-BokaMer information
2021-05-15ArlandaPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-15KastrupPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-22Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien på egen hand, utan flyg och transfer46 995:-BokaMer information
2021-05-22ArlandaPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information
2021-05-22KastrupPilgrimsvandring i Spanien på egen hand53 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg