Skip to main content

Pilgrimsvandring i Spanien del 4

Pilgrimsvandring i Spanien del 4: León – Santiago de Compostela

Den sista delen av pilgrimsleden Camino de Santiago börjar i Leon och går vidare till Astorga. En knutpunkt för pilgrimsleden där Silvervägen från Sevilla möter den Franska Vägen som vi vandrar. Här ser vi på Gaudis palats och besöker katedralen. På vägen mot Santiago de Compostela vandrar vi över pass på hela 1500 meter innan vi kommer in i Galicien, Spaniens gröna hörn. Efter några dagar genom skogar och gröna fält är vi framme vid pilgrimsvandringens mål och kan besöka katedralen i Santiago de Compostela. Här kan man även hämta ut sitt ”Compostela”, pilgrimsbevis, efter vandringen.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:16
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 15 övernattningar på hotell med frukost, 12 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: middag i Santiago, luncher, dryck, transfer till och från flygplatsen, transport till Léon, ev. bussresa till Hospital de Orbigo. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Santiago de Compostela

Vi flyger till Santiago de Compostela via Madrid eller Barcelona. Övernattning

Dag 2 León

På förmiddagen tåg eller buss på egen hand till den vackra staden León där vandringen startar. För dig som bokat resa utan flyg börjar resan idag, på hotellet i León. Både katedralen och basilikan i staden är värda ett besök. På kvällen lockar någon av stadens alla uteserveringar. 

Dag 3 Pilgrimsvandring León (822 m.ö.h) – Hospital de Orbigo ( 820 m.ö.h)

Vi lämnar storstaden och fortsätter istället på de smalare stigarna genom det öppna landskapet. Dagens etapp är lång och vi kan välja mellan två olika alternativ. Längs pilgrimsleden El Camino Real går bilvägen och här har vi möjlighet att åka med lokalbussen den sista biten om så önskas. Det andra alternativet vid namn La Calzada de los Peregrinos då vi på lugnare stigar där det är längre mellan byarna. Väl framme i Orbigo kan vi beundra den vackra bron Paso Honroso.
35 km 8-9 h

Dag 4 Pilgrimsvandring Hospital de Orbigo ( 820 m.ö.h) – Astorga ( 870 m.ö.h)

Dagens etapp är betydligt kortare än gårdagens. Det finns flera alternativ att gå och slättlandskapet förändras och frodigare. Astorga är en mysig stad med flera sevärdheter: biskopens palats i jugendstil, den gotiska katedralen samt den romerska stadsmuren.
17 km, 4 h

Dag 5 Pilgrimsvandring Astorga ( 870 m.ö.h) – Rabanai del Camino ( 1150 m.ö.h)

Landskapet ändrar nu karaktär och domineras av dalar, skogsbeklädda åsar och berg i fjärran. Dagens tur är behaglig och rogivande. Rabanai del Camino är en liten by som vet hur man tar hand om pilgrimerna.
21 km, 5 h

Dag 6 Pilgrimsvandring Rabanai del Camino ( 1150 m.ö.h) – Ponferrada ( 543 m.ö.h )

Idag passerar vi Cruz del Ferro på 1504 m.ö.h, ett av de enklaste men mest symboliska monumenten på vägen. På en stor stenhög står en träpinne med ett järnkors på toppen och här skall pilgrimerna följa traditionen och kasta en sten när denne passerar. Vissa pilgrimer tar med sig en sten hemifrån och kastar symboliskt problemen ifrån sig på stenhögen. Sista biten är utför med en magnifik utsikt över Ponferrada där vi övernattar.
23 km, 5-6 h

Dag 7 Pilgrimsvandring Ponferrada ( 543 m.ö.h ) – Villafranca del Bierzo ( 511 m.ö.h)

Vi befinner oss nu i dalen El Bierzo och vandrar längs med vinrankor, tobaksplantor och fruktträd. I närheten av byn Cacabelos kan vi se ruinen efter klostret Santa Maria la Real från 900-talet. Vid portalen till Jakobskyrkan i Villafranca, Puerta del Pedrón, fick pilgrimerna som var för sjuka för att fortsätta vidare till Santiago syndernas förlåtelse.
23 km, 5-6 h

Dag 8 Pilgrimsvandring Villafranca del Bierzo ( 511 m.ö.h) – O Cebreiro ( 1300 m.ö.h)

Det finns två vägval, för den första milen, ut ur Villafranca. Tar man vägen mot Pradela kommer man upp på bland bergen och belönas med en praktfull natur. Det andra alternativet går längs med huvudvägen.. Tuff stigning men vacker natur upp mot den charmiga byn O Cebreiro som är mycket karakteristisk med sina ”pallozas”, det vill säga stenhus med stråtak.
31 km, 8-9 h

Dag 9 Pilgrimsvandring O Cebreiro ( 1300 m.ö.h) – Triacastela ( 665 m.ö.h)

Har vi gått upp måste vi också gå ned och ner går det hela vägen till Triacastela. Utsikten är fantastisk och vi kan blicka ut över det böljande, gröna landskapet i regionen Galicien. Från och med nu kommer det att för varje kilometer finnas en skylt som anger hur långt det är kvar till slutmålet Santiago de Compostela.
23 km, 5-6 h

Dag 10 Pilgrimsvandring Triacastela ( 665 m.ö.h) – Sarria ( 420 m.ö.h)

Det finns två vägval ut ur Triacastela. Önskar man historiska sevärdheter ska man välja den sydligaste vägen som passerar Samos. Där kan man besöka Spaniens äldsta benediktkloster.
Längs den nordligaste turen, via San XII ligger små charmerande klungor avc hus på rad. Övernattning i Sarria.
21 km, 5-6 h

Dag 11 Pilgrimsvandring Sarria (420 m.ö.h) – Portomarin (550 m.ö.h)

Santiago de Compostela närmar sig och vid staden Ferreiros indikeras att du har 100 km kvar till slutmålet. Dagens etapp går genom små byar i vackra omgivningar. I Portomarin, dagens mål, blev den gamla byn översvämmad till följd av ett dammbygge 1962 och man kan se gamla rester av den gamla romanska bron.
23 km, 5-6 h

Dag 12 Pilgrimsvandring Portomarin (550 m.ö.h) – Palas de Rei (565 m.ö.h)

Landskapet domineras nu av åkrar, floder och skog. På många gårdar kan vi se typiska hórreos som är byggda efter samma princip som våra timmerhus. Den smått kuperade vägen för oss fram till staden Palas de Rei.
25 km, 6 h

Dag 13 Pilgrimsvandring Palas de Rei (565 m.ö.h) – Arzúa (389 m.ö.h)

I dag vandrar vi in i A Corruña, provinsen i Galicien dit Satiago de Compostela tillhör. Målet närmar sig! Det är nu tätare mellan både hus och bilar men pilgrimsvägen går för det mesta mellan jordbruk och skogsområden. Övernattning i Arzúa som är den sista staden före Santiago.
29 km, 8 h

Dag 14 Pilgrimsvandring Arzúa (389 m.ö.h) – Lavacolla

Vi lämnar Arzùa och passerar byarna Calzada, Calle och Rúa, som alla betyder väg. Det är inget tvivel om att du är på El Camino, pilgrimsvägen. Förr i tiden tvättade sig pilgrimerna i floden Lavacolla för att vara rena till de kom till aposteln Jakobs by.
29 km, 8 h

Dag 15 Pilgrimsvandring Lavacolla – Santiago de Compostela

Från toppen av Monte del Gozo kan vi äntligen se spiran på katedralen i Santiago de Compostela och så snart vi är inne i byn leder oss skyltarna in på småvägar och äntligen fram till den mytomspunna katedralen. Vi har nått målet! Compostelet, beviset på att vi har genomfört pilgrimsvandringen, kan hämtas ut på pilgrimskontoret om man kan visa pilgrimspasset med stämplar som bevisar att man gått minst 100 km. En naturlig avslutning på vandringen är att gå på pilgrimsmässan som hålls i katedralen varje dag kl. 12:00.
10 km

Dag 16 Farväl till Galicien

Målet är nått och det är dags för hemresa till Sverige igen. Vi flyger från Santiago till Sverige efter en vandring som förhoppningsvis lärt oss mer om oss själva och har gett oss tid till eftertanke.

Hur tuff är turen?: 2-3 vandrare.

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Ni går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Terrängen är lätt kuperad och det räcker med normal grundkondition.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från flygplatsen i Oviedo till startpunkten i León, samt tillbaka från Santiago till Santiago flygplats. Resan kan gå med tåg, buss eller taxi. Tågtider: www.renfe.es.

Karta

Hotell

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien, del 4

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien, del 4

Vi bor på olika enkla hotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoriskt a...

Bilder

Avgångar & priser

Sida 1 av 4

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-19Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-04-19ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-04-26Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-04-26ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-05-03Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-05-03ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-05-10Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-05-10ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-05-17Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-05-17ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-05-24Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-05-24ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-05-31Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information
2021-05-31ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand23 995:-BokaMer information
2021-06-07Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 4 på egen hand, utan flyg18 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg