Skip to main content

Pilgrimsvandring i Spanien del 1

Pilgrimsvandring i Spanien del 1: St. Jean Pied de Port – Logroño

Den första delen av pilgrimsleden Camino de Santiago börjar i St. Jean Pied de Port upp till klostret i Roncesvalles i Pyrenéerna, de två första dagarna vandrar vi genom bokskogar och förbi ko- och fårhagar. På tredje dagen kommer vi fram till Pamplona, där tjurrusningen som fascinerade bland andra Hemingway äger rum varje år. Vandringen fortsätter genom medeltida städer och byar, över broar som byggdes för 1000 år sedan för att göra resan lättare för medeltidens pilgrimer. Vi vandrar vid sädesfälten, vinodlingarna, vindkraftverken. Vi äter vår matsäck på bytorget eller ängen. Målet för pilgrimsvandringens första del är Logrono i vindistriktet Rioja.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:9
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår ankomsttransfer), 8 övernattningar på hotell med frukost, 6 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: ankomsttransfer ifall flygresan inte är bokad med oss, middag i i Pamplona och Logroño, luncher, dryck, transfer till flygplatsen vid hemresan. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Bilbao och St. Jean-Pied-de-Port

Flyg till Bilbao och vidare med transfer till St. Jean-Pied-de-Port. Staden är starten för den Spanska delen av Pilgrimsvandringen. Byn, med 1800 invånare, ligger vackert vid foten av Pyrenéerna. Här kan du besöka fängelset för biskopar från 1200-talet som idag är ett museum, byporten ”Porte d’Espagne samt den mäktiga fästningen.

middag

Dag 2 Pilgrimsvandring St. Jean-Pied-de-Port (180 m.ö.h) – Rocesvalles (960 m.ö.h)

En tuff start på pilgrimsturen. Vi vandrar Napoleons väg över Pyrenéerna och kommer upp till Port de Cize (brant uppför till cirka 1480 m.ö.h) där vi belönas med en fantastisk natur och utsikt. Är det dåligt väder är det bäst att följa bilvägen längs Vacarlos-passet. Väl framme i Rocesvalles (cirka 1,5km från toppen av Port de Cize) hålls en mässa varje kväll kl. 20 som avslutas med en välsignelse på sju olika språk för pilgrimerna. Ett måste för både troende och icke-troende vandrare!
25 km, 8 h

frukost, middag

Dag 3 Pilgrimsvandring Rocesvalles (960 m.ö.h) – Zubiri (526 m.ö.h)

Efter en väldigt vacker men ganska kuperad dag når vi fram till dagens by för övernattning: Zubiri (1500 invånare). Namnet klingar varken spanskt eller franskt men är däremot baskiskt och betyder byn vid bron. Bron tar oss över floden Arga, som vi sedan kommer att följa ända fram till Puenta la Reina.
22 km, 6 h

frukost, middag

Dag 4 Pilgrimsvandring Zubiri (526 m.ö.h) – Pamplona (415 m.ö.h)

Detta är en av de lättaste dagsetapperna. Första delen går i den gröna dalen längs med floden Arga med både små kapell och stenbroar. Landskapet förändras ju närmre Pamplona vi kommer. Staden är känd för sina tjurrusningar i juli. Den gamla gotiska katedralen är väl värt ett besök.
22 km, 5-6 h

frukost

Dag 5 Pilgrimsvandring Pamplona (415 m.ö.h) – Puenta la Reina (346 m.ö.h)

Nu ersätts alptopparna av öppna landskap med vinrankor, mandelträd , åkrar och skog. I Puenta la Reina, möts de olika pilgrimslederna och härifrån finns det bara en väg som för oss till Santiago de Compostela.
25 km, 5-6 h

frukost, middag

Dag 6 Pilgrimsvandring Puenta la Reina (346 m.ö.h) – Estella (426 m.ö.h)

Dagens etapp är inte den längsta men den mest varierade. Rofyllda omgivningar längs med floden Arga avlöses mot kyrkan i barockstil i Mañeru, den imponerande kyrkporten Cirauqui och broar från medeltiden.
Vi övernattar i den välbevarade byn Estella med gott om kyrkor och slott.
22 km, 5-6 h

Frukost, middag

Dag 7 Pilgrimsvandring Estella (426 m.ö.h) – Los Arcos (447 m.ö.h)

Efter ett par km kommer vi till byn Ayegui där vi kan fylla våra flaskor från kranen som sitter på väggen utanför den lokala bodegan. Du kan välja mellan vatten och vin men vänta dig inget årgångsvin. Vi vandrar vidare längs med slätterna i det öppna landskapet och kommer slutligen fram till Los Arcos där det finns både ruiner och efter ett medeltida slott samt kyrkan Santa Maria.
22 km, 5-6 h

Frukost, middag

Dag 8 Pilgrimsvandring Los Arcos (447 m.ö.h) – Logroño (384 m.ö.h)

Vi påbörjar veckans längsta etapp och säger så småningom farväl till provinsen Navarra. Ledmarkeringen byter nu karaktär när vi kommer in i provinsen Rioja. Rioja är rikt på jordbruk och är känt för sina viner. Huvudstaden heter Logroño och denna är målet för pilgrimsvandringens första del. 30km, 6-7h

Frukost

Dag 9 Farväl till pilgrimsvandringen

Efter en skön natts sömn i Logroño äter vi frukost och åker sedan tåg till Bilbao för att flyga hem till Sverige igen. Den som vill kan nu fortsätta sin vandring och gå del 2 som börjar i Logroño.

Frukost

Hur tuff är turen?:  2-3 vandrare

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Ni går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Terrängen är lätt kuperad och det räcker med normal grundkondition.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Ankomsttransfer ingår för dig som har flyg med oss. Avresetransfer från Logroño tillbaka till flygplatsen i Bilbao ingår ej men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man åker denna själv med tåg. Tågtider: www.renfe.es.

Karta

Hotell

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien, del 1

Hotell Pilgrimsvandring i Spanien, del 1

Vi bor på olika hotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoriskt att väl...

Bilder

Avgångar & priser

Sida 1 av 7

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-24Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand utan flyg och transfer12 495:-BokaMer information
2021-04-24ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-04-24KastrupPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-04-24LandvetterPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-01Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand utan flyg och transfer12 495:-BokaMer information
2021-05-01ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-01KastrupPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-01LandvetterPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-08Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand utan flyg och transfer12 495:-BokaMer information
2021-05-08ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-08KastrupPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-08LandvetterPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-15Utan flyg/transferPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand utan flyg och transfer12 495:-BokaMer information
2021-05-15ArlandaPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information
2021-05-15KastrupPilgrimsvandring i Spanien del 1 på egen hand18 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg