Skip to main content

Pilgrimscykling i Spanien på egen hand

Gör den spanska pilgrimsleden på två hjul.

Den kända pilgrimsleden ”El Camino” till Santiago de Compostela passar utmärkt att cykla. Vi har valt att cykla den sista delen från Astorga till Santiago de Compostela. På fina 24-växlade cyklar passerar vi många av de kända platserna längs vägen. Från plattlandet i Kastillien till höjderna vid gränsen mot Galicien. Sedan genom gröna jordbruksbygder till Santiago där ett besök i stadens katedral blir ett värdigt avslut på resan. Under resan träffar vi många pilgrimer från jordens alla hörn till fots, på cykel eller till häst. Cyklingen är både krävande och givande. Den som önskar kan boka en elcykel.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:4
Dagar:9
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, bussresa Madrid - Astorga, del i dubbelrum på hotell med frukost, sex middagar, cykelhyra med hjälm och cykelväskor, bagagetransport, kartor och vägbeskrivningar. Ingår ej: middagar Madrid och Santiago, lunch, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Madrid

Vi landar på eftermiddagen och tar metron in till Madrid för övernattning. Staden är magnifik och tapasbarerna väl värda några besök.

Dag 2 Astorga

Vi åker buss på förmiddagen till Astorga. Vi har sedan eftermiddagen på oss att utforska denna historiskt intressanta stad. Missa inte stans goda choklad.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Molinaseca 

Vi lämnar det platta kastiljanska landskapet och cyklar upp mot det kända minnesmärket Monte de la Cruz de Ferro (järnkorset), där det är tradition att lämna en sten som man har med sig från sitt hemland. Från korset är det lätt utförskörning med fina vyer.

49 km, 700 m stigning.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 O ́Cebreiro  

Efter frukost cyklar vi först genom vinfält till den vackra staden Villafranca, huvudort i vinområdet Bierzo. På eftermiddagen bär det uppför till O´Cebreiro som är porten till regionen Galicien.

58 km, 940 m stigning.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Sarria

Nu cyklar vi genom Galicien och landskapet har förändrats liksom kulturen och språket. Vår väg kantas av gröna träd och stora bördiga fält där kor och oxar betar. Vi cyklar ner mot staden Samos som är känd för ett av de äldsta och vackraste klostren i Spanien. Dagen avslutas i Sarria.

44 km, 260 m stigning.

Måltider: frukost, middag

Dag 6  Palas de Rei

Dagens cykling tar oss till en genuin landsbygd med många små charmiga byar. Vi cyklar på små vägar och stigar som kantas av skuggande träd. Dagens mål är den lilla staden Palais de Rei som präglas av alla pilgrimer.

48 km, 1177 m stigning.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Rua

Dagens etapp är lagom kuperad med kortare stigningar och utförskörningar. Det omväxlande landskapet är behagligt att cykla genom. Gör gärna ett stopp i Melide där man serverar stadens specialitet bläckfisk på en ”pulperia”.

60 km, 1170 m stigning.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Santiago de Compostela

Den sista etappen är inte lång. Men vi får en sista uppförsbacke till Monte do Gozo varifrån vi ser Santiago och dess mäktiga katerdral för första gången. Vi glider sedan in i staden och cyklar fram till katedralen. Mitt på dagen är det alltid en mässa för alla pilgrimer. På kvällen kan vi fira att vi har nått vårt mål med en god middag på någon av stadens många restauranger.

27 km, 600 m stigning.

Måltider: frukost

Dag 9 Farväl till Pilgrimscyklingen i Spanien

Vi flyger hem på morgonen efter en innehållsrik resa.

Måltider: frukost

Resfakta

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsleder som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig resa för egen maskin genom omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag. Stadens katedral bildar en mäktig avslutning på del 4.

 • Klimat: tempererat klimat med både värme, svalka och regn.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort tas inte överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Flyg och transfer

Den korta ankomsttransfern från Madrid flygplats in till stan ingår ej men det finns flygbuss och taxi. Samma sak gäller hemresetransfern från Santiago till Santiago flygplats. Bussresan från Madrid till Astorga ingår i resans pris.

Pilgrimscykling till Santiago de Compostela

Du cyklar på egen hand med förbokade hotell, bagagetransport, vägbeskrivningar och hyrcykel. Cyklingen är av det tuffare slaget på grund av de många backarna och de ackumulerade höjdmetrarna. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och stigning. Tänk på att en elcykel minskar svårighetsgraden och gör resan tillgänglig för de flesta! Ni cyklar på små vägar med asfalt eller grus. Cykla på i lugn takt, pausa då och då för att njuta av naturen och kanske en kopp kaffe eller en svalkande dryck. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig.

Cyklarna

 • Typ: mountainbike
 • Växlar: 24
 • Bromsar: handbromsar
 • Sadel: normal
 • Pedaler: normala; egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare och en sidoväska
 • Kartficka: ja
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset:
 • Hjälm: ingår
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel

Karta

Hotell

Hotell Pilgrimscykling

Hotell Pilgrimscykling

Vi bor på hotell av medelstandard under cyklingen. Det är inga härbärgen utan du har eget rum med dusch/wc på rummet. På vissa orter är utbudet av hotell mycket litet och då kan enklare alternativ för...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-23Utan flyg/transferPilgrimscykling på egen hand utan flyg12 995:-BokaMer information
2020-10-23ArlandaPilgrimscykling på egen hand17 995:-BokaMer information
2020-10-23KastrupPilgrimscykling på egen hand17 995:-BokaMer information
2021-07-02ArlandaPilgrimscykling på egen hand17 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg