Skip to main content

Cykla i Ligurien och Cinque Terre

Från Genova till Cinque Terre på E-bike.

Ligurien är ett av de mest älskade resmålen bland våra vandringsgäster. Cyklisterna har snällt fått se på från avstånd och kanske önskat att alla de vackra vägarna vore lite planare. Tack vare elcykelrevolutionen kan vi nu erbjuda en unik cykelupplevelse på en av Italiens mest förföriska platser, med alldeles lagom ansträngning. En elcykel trampar man på som vanligt, men med valfri mängd assistans i de brantaste uppförsluten. Den sköna känslan i kroppen efter en aktiv dag i naturen kvarstår!

Ligurien i nordvästra Italien har blivit ett av våra favoritresmål, speciellt då Levante-kusten öster om Genova. Här cyklar vi över smaragdgröna berg som doftar av örter och besöker pyttesmå byar med pastellfärgade fasader. Aldrig är de sagolikare än de fem byarna i Cinque Terre. Varje vinkel verkar vara utstuderad av en högre makt för att ge bästa möjliga utsikt över kust och hav. Färden går omväxlande på små lugna asfaltsvägar och grusvägar. Väl nere i någon av byarna lockar doften av ungsfärsk foccaccia. Den liguriska maten består förutom av dessa olivoljiga, salta och krispiga bröd av delikata taggiasca-oliver, salta vita viner, fisk och grönsaker.

Trots att elcykeln reducerar svårighetsgraden bör du vara en god cyklist för att trivas på den här resan. Vi tar oss an långa utförslöpor och en hel del grusvägar under veckan.

Film från Elcykel i Ligurien och Cinque Terre

Aktivitet:Cykelresor, Mountainbikeresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, en lunch, fem cykeldagar med elcykelhyra, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Sestri Levante

Vi anländer till HC Andersens favoritort Sestri Levante, strategiskt placerad mitt emellan Genova och Cinque Terre. Välkomstmiddag på kvällen (vid sen ankomst ges istället lunch på avresedagen).

Måltider: middag

Dag 2 Cykling till Genova

Vår cykelguide möter upp på hotellet och vi börjar dagen med en kort resa längs kusten till Nervi. Här bekantar vi oss med våra elassisterade cyklar och trampar iväg längs strandpromenaden mot ”La Superba”, den gamla stormakten Genova. Vi besöker Porto Antico och cyklar genom historien: från de medeltida gränderna till renässanskvarteren och vidare med 1800-talsjärnvägen till byn Casella. Vi äter lunch i ett f.d. refektorium (klostermatsal) innan vi fortsätter cyklingen. Buss tillbaka till hotellet.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling till Portofino

Dagens tur tar oss först till Camogli, ”de tusen segelns stad”. Vi tar en stund till att besöka denna canvas av färgglada hus och kanske tar reda på hur bra den lokala pralinen camogliese passar till en espresso. Sedan börjar dagens största stigning mot Portofino-halvöns topp. Färden går sedan på en bred och slät stig som liknar ett svenskt elljusspår men med bättre utsikt. Så småningom bär det av brant utför mot Tigullio-bukten på andra sidan berget, på stensatta bilfria vägar. Vi besöker legendariska Portofino och cyklar sedan stig eller kustvägen mot flotta Santa Margherita Ligure.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Cykling i Liguriens inland

Idag lämnar vi kusten (men inte havet, se längre fram…) och styr kosan mot Liguriens svårtillgängliga inland. Cykelturen börjar i naturparken Aveto och går på grus upp genom en vacker bokskog. När vi når toppen slår klimatet om och vi möter tallar och doften av Medelhavet. Vi rullar sedan ner över något som för tankarna till skotska hedar, med betande kor och vildhästar. Den lagade lunchen äter vi på en fortfarande aktiv malga, ett hus för sommarbete. Vi rundar sjön Lago di Giacopiane och sedan bär det utför på en liten asfaltsväg med storslagna utsikter över dalen och havet där nere. Det här är en sida av Ligurien som få ser!

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

Efter några dagars cykling och intensiva upplevelser är det skönt med lite vila. Sestri Levante bjuder på en kärleksfullt välbevarad miljö att strosa runt i, och ”staden med två hav” erbjuder bad på antingen stenstrand eller sandstrand. Den som vill ha aktiv vila kan göra en liten vandring till Punta Manara. Det är också möjligt att nå Pisa med tåg över dagen.

Måltider: frukost

Dag 6 Cykling över Passo di Bracco

Idag beger vi oss österut och cyklar först till grannbyn Riva Trigoso och sedan upp till passet Bracco, 615 möh. Om man trots elcykeln vill ta det lite lugnare går det bra att åka bussen upp. Utsikterna är storslagna från denna legendariska väg! Färden går sedan lätt utför mot avlägsna Framura och sista biten längs en cykelväg alldeles vid havet till Levanto. Här tar vi en välförtjänt After bike på en servering innan vi återvänder till Sestri.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Cykling längs Cinque Terre

Den stora finalen på cykelveckan kan vara en av de mest panoramiska turerna i vårt program. Idag ska vi cykla längs hela Cinque Terre! Vi börjar ovanför Riomaggiore och håller oss på höjd på fina och sparsamt trafikerade vägar. Vi gör en avstickare ner till mittenbyn Corniglia för lunch på en restaurang innan vi fortsätter mellan branta vinodlingar (listade av UNESCO) och hus med knepiga lägen. Till sist rullar vi ner mot Monterosso där vi kan smaka på ett glas limoncino och kanske ta ett dopp i havet. Till sist åker vi tillbaka till hotellet för dusch och avskedsmiddag.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till cykelresan i Ligurien

Vi återvänder hem efter en vecka av starka intryck.

Måltider: frukost

Fyskisk svårighetsgrad 3 på en skala av 5. Teknisk svårighetsgrad grön (den enklaste nivån med en del grusvägar och släta stigar)

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Ligurien och Cinque Terre

Ligurien ligger mellan San Remo och La Spezia och anses av många vara Italiens vackraste kuststräcka. Den kanske finaste delen sträcker sig österut från huvudstaden Genova och kallas för Riviera del Levante (den uppåtgående solens Riviera). Här ligger ett pärlband av små pastellfärgade fiskelägen och småstäder längs den branta kusten. Inlandet är grönskande och når ett par tusen meters höjd, med bibehållen havsutsikt. Ligurien är även Italiens skogrikaste landskap men tack vare branterna är utsikterna ständiga.

 • Klimat: Klimatet i maj och september/oktober är som svensk sommar, med dagsmedeltemperaturer på 20-25°. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas ofta men inte alltid. Hotellet tar kort.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Cykling i Ligurien

Cykelturerna görs med vår trevliga engelsktalande lokalguide som verkligen kan sitt Ligurien. På hotellet finns våra svenska vandringsguider till hands vid behov. Lokalguiden möter upp på hotellet på morgonen och vi är tillbaka på hotellet vid 18-tiden. Vi tar oss till och från cykelturerna med tåg eller minibussar. Lagom till lunch når vi våra olika lunchrestauranger, där var och en väljer och betalar för sig. Räkna med 15-20 euro för en lunch exkl dryck.

Svårighetsgraden som anges tar med i beräkningen att vi färdas på elcykel. Det som på en vanlig cykel skulle ha haft grad 4-5 blir nu 3. I Ligurien beror graden inte bara på de ackumulerade höjdmetrarna vi stiger utan också på hur brant det ofta är. Exakt hur ansträngande det blir beror på hur man använder batteriet. Det finns olika nivåer av assistans och när det går plant kan man slå av motorn helt. Våra guider går igenom rekommenderad användning för att batteriet ska räcka dagen ut.

Även om elcykeln minskar den fysiska svårighetsgraden betydligt så behöver du vara en god cyklist. De långa utförslöporna kräver god bromsteknik och ett avslappnat före även när det går fort. De olika etapperna består till 20-50% av grusvägar i varierande skick så du behöver känna dig säker på lösare och ojämnt underlag. Den här resan passar även den som är nyfiken på att pröva på mountainbike i sin lättaste form, men du behöver inte ha cyklat utanför asfaltsvägen tidigare. Det förekommer ett fåtal korta partier med sten och stig där den som vill kan leda cykeln. Grusvägarna är ett sätt att komma åt de mest spektakulära platserna i Liguriens ofta vilda landskap, långt från trafikerade vägar. Vi kör även på bilväg, inne i byarna och på stensatta gångvägar och strandpromenader.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi ca 3 timmars transfer längs den vackra Blomsterrivieran. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Milano eller Pisa. Från Nice kan man åka tåg till Sestri Levante med byte i Ventimiglia och Genova. Från Milano och Pisa går snabbare tåg till Sestri Levante. Franska tågtider: www.sncf.com. Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du liksom vi flyger till Nice kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Elcyklarna

 • Typ: mountainbike med fjädring fram och bak
 • Motor: Shimano 250W 70Nm
 • Batteri: 378 Wh
 • Räckvidd: ca 50 km blandad körning
 • Vikt: ca 22 kg
 • Växlar: 10 växlar
 • Bromsar: skivbromsar
 • Sadel: normal, cykelbyxor eller gelsadel rekommenderas
 • Pedaler: vanliga; egna SDI-pedaler kan monteras
 • Bagage: nej, ta med en smidig ryggsäck
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: färddator
 • Lås: ja
 • Reparationsset: i följebilen
 • Hjälm: meddela innan avresa om ni önskar låna cykelhjälm
 • Övrigt: cykelmodellen kan ersättas med en likvärdig

Karta

Hotell

Hotel Celeste

Hotel Celeste

Namnet Celeste kommer från havets och himlens blå färg, där hotellet ligger ett stenkast från vattenbrynet i centrala Sestri Levante. Ett charmigt, familjeägt hotell med trevlig atmosfär. Frukostbuffé...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
18/5Utan flyg/transferPå elcykel i Ligurien, utan flyg/transferFullt16 995:-Fullt
18/5ArlandaPå elcykel i LigurienFullt18 995:-Fullt
18/5LandvetterPå elcykel i LigurienFullt19 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
28/9Utan flyg/transferPå elcykel i Ligurien, utan flyg/transfer416 995:-Boka
28/9ArlandaPå elcykel i LigurienMer än 818 995:-Boka
28/9LandvetterPå elcykel i LigurienMer än 819 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
5/10Utan flyg/transferPå elcykel i Ligurien, utan flyg/transfer416 995:-Boka
5/10ArlandaPå elcykel i LigurienMer än 818 995:-Boka

Liknande resor

Cykla från Barolo till Sanremo

Cykla från Barolo till Sanremo

Från Piemontes vinkullar till havet i Ligurien. - Italiens kanske hetaste resmål just nu heter Piemonte och ligger i landets nordvästligaste del. Här ligger de bedårande vinkullarna Langhe, som har s...
Cykla i Apulien på Italiens klack

Cykla i Apulien på Italiens klack

Vår succéresa som tar oss till hjärtat av Medelhavet i spännande Apulien på Italiens klack! - Italiens sydöstra landskap är ett resmål som älskas även av italienarna själva. Här finner man den genuin...
Vincykling med Amarone

Vincykling med Amarone

En cykelresa bland vingårdarna mellan Venedig och Gardasjön. - På den här smakliga resan trampar vi in i Venetos varierade landskap på jakt efter dess kulinariska och enologiska hemligheter. Här ligg...
Cykla i Provence

Cykla i Provence

Livets goda på två hjul i sköna Provence! - Denna cykelresa genom Frankrikes mest mytomspunna landskap korsar hela Provence från bergen i norr till Medelhavets strand i syd. Vi börjar vid Europas dju...
Cykla längs Costa Brava

Cykla längs Costa Brava

En av våra skönaste cykelresor går till Kataloniens kust och vindistrikt. - På den här lagom lätta cykelresan trampar vi längs vackra Costa Brava-kusten och genom vindistriktet Empordá, på jak...