Skip to main content

Vandring på Siciliens Eoliska öar

En solig vandringsresa på de mytomspunna Eoliska öarna norr om Sicilien.

Norr om Sicilien ligger de Eoliska öarna, små gröna vulkanöar med slående vacker natur. Stromboli är kanske den mest kända ön, medan vi håller till på de bättre vandringsöarna. Här njuter vi av Syditaliens sol, citroner och blånande Medelhav. Vi bor halva veckan på huvudön Lipari och sedan på den lilla ön Salina, där filmen Il Postino spelades in. Korta båtresor tar oss till den rykande aktiva vulkanön Vulcano och till Alicudi, ön som helt saknar bilvägar. Hit är det få turister som kommer. Vi vandrar längs kustleder och går upp på toppar med storslagna vyer. Det är sällan långt till ett salt bad. En dag äter vi hemma hos Alicudis fiskare, och på kvällarna njuter vi av det spännande sicilianska köket med dess nordafrikanska influenser. Siciliens solmogna viner passar bra till. Vår lokala guide har själv varit med och valt ut de bästa vandringarna, boendena och restaurangerna på denna "insider-resa".

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, sex vandringsdagar med lunchpaket, alla transporter enligt program samt engelsktalande lokalguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Lipari

Vi flyger till Sicilien och åker transfer till Milazzo. När vi flyger till Catania och landar mitt på dagen tar vi båten över till Lipari dag 1. När vi istället flyger till Palermo och landar på kvällen övernattar vi i Milazzo och tar morgonbåten till Lipari dag 2.

Måltider: middag (när vi landar sent ingår inte middagen utan flyttas till dag 4).

Dag 2 Vandring Lipari: Canneto

Lipari är huvudön bland Eolerna och vårt hem de kommande dagarna. Den lilla ön har bara ett större samhälle som helt sonika heter Lipari Centro. Vi snörar på vandringskängorna och vandrar från stranden Acquacalda över Monte Pilato till den vita pimpstensstranden i Canneto där vandringen avslutas med bad. På kvällen njuter vi av det spännande och smakrika sicilianska köket, med både italienska och arabiska influenser.

4 timmar, +350 m, -350 m. 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Lipari: Terme di San Calogero

Dagens vandring börjar uppe i Quattropani och går till de gamla romerska baden Terme di San Calogero och Pianoconte. Öns vulkaniska historia ger spännande formationer och allt är klätt i grönska och strösslat med små vita hus. Vandringen avslutas "hemma" i Liparis hamn.

4-5 timmar, +250 m, -250 m, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Vulcano

Dagen börjar med buss ner till hamnen i Lipari, varifrån vi åker båt till grannön Vulcano. Som namnet antyder är denna lilla ö i stort sett en vulkan som sticker upp ur havet. Från den pyttelilla hamnen går en enda väg in mot ön, kantad av några hus. Vi bestiger toppen av vulkanen och går längs själva kraterkanten. Här ryker det konstant av den vulkaniska aktiviteten och vi kommer naturens krafter riktigt nära. Tillbaka vid vattenbrynet kan man antingen bada i havet, eller mot inträde pröva på de läkande lerbaden. Båt tillbaka till Lipari för sista natten på denna ö. Middag på egen hand ikväll.

4 timmar, +300 m, -300 m, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Vandring Salina: Pian del Vescovo

En båtresa tar oss till ön Salina, där filmen Il Postino spelades in. Nu befinner vi oss verkligen i Medelhavets utmarker, i en vacker och tidlös miljö. Salina är den grönaste av de eoliska öarna och på de branta sluttningarna växer vindruvor, oliver och kapris. Efter incheckning i Rinellas fiskehamn ger vi oss av till fots upp mot Pian del Vescovo och går sedan en vacker kustled till Leni och tillbaka till startpunkten.

3-4 timmar, +250 m, -250 m, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Alicudi

Om lilla Salina känns för mondänt så blir det ännu roligare att besöka Alicudi, ön som helt saknar vägar. Fina leder finns det däremot och vi går uppför Filo dell’Arpa och ner igen. Lunchen äter vi hemma hos ortens fiskare. Gissa vad som står på menyn! Båt tillbaka till Salina och ännu en god middag.

4-5 timmar, +500 m, -500 m, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Salina: Monte Fossa delle Felci

Efter frukost bestiger vi Monte Fossa delle Felci, den högsta av Salinas två utslocknade vulkaner (962 möh). Vandringen är resans tuffaste men belönas med en fin överblick över den Eoliska övärlden. Nedstigningen tar oss till Lingua vid havet, och därifrån åker vi buss tillbaka till Rinella. Avskedsmiddag på restaurang.

5-6 timmar, +900 m, -900 m, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till de Eoliska öarna

Efter frukost återvänder vi till ”fastlandet” Sicilien. Var öarna bara en dröm, eller verkliga?

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

De Eoliska öarna

Den vackraste av Siciliens ögrupper ligger alldeles norr om öns nordöstspets. Mest känd är kanske Stromboli, som har gett namn åt den strombolianska vulkantypen: här har ett utbrott skett var 20:e minut i sekler. De övriga öarna är mer varierade i naturen och blandar grönska med både uråldriga och aktiva vulkaniska inslag. Skärgården består av sju huvudöar, där Lipari är störst och mest befolkad (drygt 10.000 bofasta invånare). Minst är Panarea, medan Alicudi har minst befolkning (ca 100). Öarna var med säkerhet bebodda redan 4000 år f.kr, och har många historiska lämningar från olika civilisationer.

 • Klimat: Klimatet i maj och september/ oktober är som en varm svensk sommar. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring på Eoliska öarna

På denna resa har vi valt att ha engelsktalande lokalguide. Ingen annan kan ge så god inblick och så god service, och guiderna har blivit mycket populära bland våra gäster. Underlaget är blandat med en hel del smala och steniga stigar. På vissa platser kommer vulkangruset lätt in i skorna, varför vi rekommenderar kängor med höga skaft. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet sen eftermiddag. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Vi rör oss korta sträckor med både båtar och lokalbussar.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår chaufför på flygplatsen i Catania eller Palermo. Transfern från Catania till Milazzo tar cirka två timmar. Från Palermo tar den cirka 2,5 timmar. Guiden möter upp i Milazzo. Vi åker sedan båt till Lipari. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Catania eller Palermo. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Boende på Eoliska öarna

Boende på Eoliska öarna

De eoliska öarna är befriade från stora hotell, och på den här småskaliga resan bor vi familjärt på små hotell och Bed & Breakfast. Middagarna äter vi på olika restauranger. Vid större grupper kan vi...

Liknande resor

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandringsresor i Ligurien till den vilda och vackra kusten i norra Italien - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välja mellan ett korta...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

Vandring amalfikusten i den vackraste kusten i Italien - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustremsan i Italien. Den br...
Vandring vid Comosjön

Vandring vid Comosjön

Här har man semestrat sedan romartiden och det är inte svårt att förstå varför. - Denna sköna vandringsresa går till ett av Italiens vackraste områden. Comosjön är kanske mest känd för sina storslagn...
Vandring vid Gardasjön

Vandring vid Gardasjön

Vandring vid gardasjön : Kraftfulla vandringar på Alperna. - Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så v...
Vandring i Kalabrien

Vandring i Kalabrien

En unik vandringsresa i Syditalien. - Kalabrien är en av Italiens bäst bevarade hemligheter. Här står fortfarande ”solens mat” på menyn och om du redan har besökt norra delarna av Italien vågar vi lo...
Vandring på kustleder på Sardinien

Vandring på Sardinien

Riktiga vandringar i vild Medelhavsmiljö! - Vi älskar Medelhavet och jakten efter den perfekta vandringen i området har lett oss till Sardinien. Närmare bestämt till den bergiga och avlägsna östkuste...

Erbjudanden

6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburg utan flygfrån 6 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
13/4Båtcykling längs Mosel från Saarburg till Koblenz utan flygfrån 7 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg