Skip to main content

Om våra resor

Vi erbjuder aktiva resor för alla. Du väljer själv den reseform som passar dig bäst: Gruppresa med guide, Fri gruppresa eller Resa på egen hand. Vi har också alla svårighetsgrader från de lättaste promenaderna till de tuffaste högalpina turerna, och naturligtvis allt däremellan.

Gruppresa med guide

De flesta av våra resor är klassiska gruppresor med guide. Här vet du att allt är ordnat. Det mesta ingår och vi har valt ut de bästa turerna och de trevligaste restaurangerna. Vår guide är med hela tiden och det trevligaste av allt är kanske umgänget med alla likasinnade medresenärer. Delad glädje är dubbel glädje!

 • Grupp och guide
 • Kompletta resor där det mesta ingår
 • Gemensamma måltider
 • Svenska guider
 • En guide per vandringsalternativ

Fri gruppresa

Detta är ett mellanting av den klassiska gruppresan och en resa på egen hand. Den passar både yngre och äldre resvana individualister som ändå vill ha högsta kvalitet och service. Allt det väsentliga ingår i form av flyg, transfer, hotell, frukost, ett välplanerat program samt guide under turerna. Vi erbjuder ett guidat grundalternativ per dag, och du kan efter anvisningar gå längre eller kortare varianter själv. Utanför turerna är du fri och väljer själv sällskap och kvällens middagsrestaurang. Det är ett otvunget sätt att dra nytta av gruppresans fördelar: gemensamma kostnader delas med andra resenärer och du har tillgång till vår reseledare på plats. Alla resenärer reser med Prima Travel och guiden kan vara svensk eller engelsktalande.

 • Grupp och guide på turerna
 • Svensk eller engelsktalande guide
 • Ett guidat alternativ per dag plus flera varianter att göra på egen hand
 • Välkomst- och avskedsmiddag (kan variera)
 • Utvalda resmål med speciellt gott restaurangutbud och bra leder

Resa på egen hand

De här resorna avnjuts i full frihet, utan tider att passa och i ditt eget tempo. Du går utan grupp eller guide men med bra kartor och information. Vi har förbokat flyg, hotell, bagagetransport och vissa måltider. Transfer från och till flygplatsen löser man på de flesta resmål på egen hand med hjälp av vår utförliga information. Informationen är oftast på engelska och du bör känna dig bekväm med att läsa kartor. Du får alltid ett lokalt servicenummer som du kan ringa vid problem. Om du cyklar förväntas du kunna hantera enklare reparationer som punkteringar.

 • Utan grupp eller guide
 • Allt innehåll är utvalt och förbokat av oss, du kan fokusera på din upplevelse
 • Utförligt informationspaket med kartor (ett per bokning)
 • Servicenummer

Gruppstorlek

På guidade resor vandrar vi i grupper om 10-20 personer. På tuffare resor som Expeditioner och Stugturer är vi färre. En typisk cykelgrupp överstiger inte 15 personer. På vissa orter har vi större grupper med flera guider, som delas upp i mindre sällskap. Guiderna är nästan alltid svenska. Blir deltagarantalet mycket lågt kan vi komma att genomföra resan med engelsktalande lokalguide och erbjuda ett vandringsalternativ per dag. Guiden är säkerhetsansvarig och har beslutsrätt om allt som rör arrangemanget. Väljer man att gå egna vägar gör man det på eget ansvar.

Svårighetsgrader

De flesta av turerna är anpassade efter normalkondition men vi erbjuder resor med alla svårighetsgrader. Hur tuff turen är anges i resans faktaruta och ibland dag för dag i programmet. Läs om våra svårighetsgrader på sidan Hur tuff är turen?. Det är viktigt att du väljer en resa med rätt grad för dig. Fråga oss om du är osäker på din nivå!

Tider och tempo

Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandrings- eller cykeltid, utan pauser. Vi börjar oftast turen efter frukost (runt 9) och avslutar någon gång mellan 15-18. Vi vandrar och cyklar i lugnt tempo och stannar då och då för att njuta av utsikten eller en förfriskning.

Väder och vind

Våra vandringsresor och cykelresor går då årstiden på plats är som bäst för vandring och cykling. Räkna med dagstemperaturer på 15-25 grader. Självklart varierar såväl temperatur som väder.

Vi vandrar och cyklar oavsett väder så länge säkerheten inte äventyras, men reserverar oss för ändringar i dagsprogrammet på grund av väder och vind.

Solen är nästan alltid starkare utomlands än i Sverige, även om det inte alltid känns så. Var speciellt noga med att skydda dig på höga höjder, vid havet och när det blåser eller är molnigt.

Kartor

På gruppresor med guide tillhandahåller vi inga kartor. Guiden har däremot detaljerade kartor och kan hjälpa intresserade att köpa dem på plats. På de flesta cykelresor får du kartor i avreseinformationen. På en Fri gruppresa samt på Resa på egen hand får du alltid kartor och/eller vägbeskrivningar.

Vandrings- och cyklingstips

Våra guider bidrar gärna med tips om hur man vandrar och cyklar på bästa sätt. Första dagen ägnas åt att hitta tempot, justera in utrustningen och så vidare. Läs gärna våra vandringstips och cykeltips här! 

Avreseinformation

Avreseinformation skickas ut per e-post cirka två veckor före avresa. Den innehåller vårt deltagarbevis, flygbokningen med definitiva flygtider samt länk till dagsprogram, packlista och övrig information om resan. Den informationen finns redan nu att läsa under ditt resmål på vår hemsida. Ett utskick per bokning går ut till fakturamottagarens e-postadress.

Berätta för oss!

Vi har våra gäster att tacka för vår höga kvalitet. Om något uppstår under resans gång, ta genast upp det med vår guide på plats eller med hotellet. Då kan vi ofta avhjälpa problemet direkt. Efter hemkomst får du en enkät per e-post där vi tacksamt tar emot din utvärdering.

Sök resa