Skip to main content

Om våra resor

Aktiva resor för alla

Vandring och cykling är det bästa sättet att uppleva ett nytt resmål på. Skön rörelse i en takt där alla sinnena hänger med. Och du behöver inte vara inbiten vandrare eller cyklist - vi har svårighetsgrader för alla.

Sök resa

Så fungerar en Prima-resa

Gruppresa med guide

De flesta av våra resor är gruppresor med guide. Här vet du att allt är ordnat. Flyg, transporter, hotell, måltider och guide ingår, utan konstiga tillägg. Vi har valt ut ortens bästa turer och trevligaste restauranger. Vår guide är med hela tiden och det trevligaste av allt är kanske umgänget med alla likasinnade medresenärer. Delad glädje är dubbel glädje!

 • Grupp och guide
 • Kompletta resor där det mesta ingår
 • Svenska guider om inget annat anges

Resa på egen hand

De här resorna avnjuts i full frihet, utan tider att passa och i ditt eget tempo. Du går utan grupp eller guide men med bra kartor och information. Vi har förbokat flyg, hotell, bagagetransport och vissa måltider. Transfer från och till flygplatsen löser man på de flesta resmål på egen hand med hjälp av vår utförliga information. Informationen är oftast på engelska och du bör känna dig bekväm med att läsa kartor. Du får alltid ett lokalt servicenummer som du kan ringa vid problem. Om du cyklar förväntas du kunna hantera enklare reparationer som punkteringar.

 • Utan grupp eller guide
 • Allt innehåll är utvalt och förbokat av oss, du kan fokusera på din upplevelse
 • Utförligt informationspaket med kartor (ett per bokning)
 • Servicenummer

Gruppstorlek

På guidade resor vandrar vi i grupper om 10-20 personer. På tuffare resor som Trekking är vi färre; hur många beror på svårighetsgraden. En typisk cykelgrupp ligger på 12-15 personer. På vissa orter har vi större grupper med flera guider, som delas upp i mindre sällskap. Guiderna är alltid svenska om inget annat anges. Blir deltagarantalet mycket lågt kan vi komma att genomföra resan med engelsktalande lokalguide och erbjuda ett vandringsalternativ per dag. Guiden är säkerhetsansvarig och har beslutsrätt om allt som rör arrangemanget. Väljer man att gå egna vägar gör man det på eget ansvar.

Svårighetsgrader

De flesta av turerna är anpassade efter normalkondition men vi erbjuder resor med alla svårighetsgrader. Hur tuff turen är anges i resans faktaruta och ibland dag för dag i programmet. Läs om våra svårighetsgrader på sidan Hur tuff är turen?. Det är viktigt att du väljer en resa med rätt grad för dig. Fråga oss om du är osäker på din nivå!

Tider och tempo

Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandrings- eller cykeltid, utan pauser. Vi börjar oftast turen efter frukost och avslutar någon gång på eftermiddagen. Vi vandrar och cyklar i lugnt tempo och stannar då och då för att njuta av utsikten eller en förfriskning.

Väder och vind

Våra vandringsresor och cykelresor går då årstiden på plats är som bäst för vandring och cykling. Räkna med dagstemperaturer på 15-25 grader. Självklart varierar såväl temperatur som väder.

Vi vandrar och cyklar oavsett väder så länge säkerheten inte äventyras, men reserverar oss för ändringar i dagsprogrammet på grund av väder och vind.

Solen är nästan alltid starkare utomlands än i Sverige, även om det inte alltid känns så. Var speciellt noga med att skydda dig på höga höjder, vid havet och när det blåser eller är molnigt.

Kartor

På gruppresor med guide tillhandahåller vi inga kartor. Guiden har däremot detaljerade kartor och kan hjälpa intresserade att köpa dem på plats. På de flesta cykelresor får du kartor i avreseinformationen. På en Fri gruppresa samt på Resa på egen hand får du alltid kartor och/eller vägbeskrivningar.

Avreseinformation

Avreseinformation skickas ut per e-post cirka två veckor före avresa. Den innehåller ditt deltagarbevis och din flygbokning med definitiva flygtider. All information om resan som dagsprogram, resfakta och utrustningslista finns redan nu att läsa under ditt resmål på vår hemsida. Ett utskick per bokning går ut till beställarens e-postadress.

Berätta för oss!

Vi har våra gäster att tacka för vår höga kvalitet. Om något uppstår under resans gång, ta genast upp det med vår guide på plats eller med hotellet. Då kan vi ofta avhjälpa problemet direkt. Efter hemkomst får du en enkät per e-post där vi tacksamt tar emot din utvärdering.

Flyg och transfer

Flygtider

Angivna flygtider är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut, cirka två veckor före avresa. Större ändringar meddelas separat. Kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar eventuella anslutningar. Observera att vi inte kan ersätta anslutningar som inte längre passar om våra flygtider skulle förändras.

På flygplatsen

Flygbiljetten är oftast en e-biljett/e-ticket. På denna finns ett bokningsnummer som du kan checka in med, antingen vid incheckningsdisken eller i incheckningsautomaterna som finns på flygplatsen. Du kan även checka in i förväg på flygbolagets hemsida. Val av sittplats gör du själv vid incheckningen.
Incheckningen öppnar normalt två timmar före avgång, och stänger 40 minuter före. Tänk på att säkerhetskontrollen kan ta tid. Bagagevikterna anges i avreseinformationen.

Transfer

Då transfer ingår möter Prima Travels guide eller representant er på ankomstflygplatsen och tar er till hotellet.

Resa utan flyg/transfer

Många vill boka sin flygresa själva för att få större flexibilitet. Om du bokar resan utan flyg och transfer ansluter du till resan på första hotellet. På gruppresor med gemensam transferbuss kan transfer från och till flygplatsen läggas till på förfrågan. Vi bjuder på den men du måste boka den i förväg med oss och meddela dina flightnummer. Du behöver infinna dig i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar, och själv leta upp vår guide eller busschaufför. Guiden har det telefonnummer som du angivit i bokningen, så se till att telefonen är på. Gruppen väntar inte på försenade resenärer som ordnat eget flyg. Vi tar inte heller ansvar för missade flyg eller ändringar som gör att transfern inte längre passar. Om vår resa skulle ställas in ersätter vi inte egenbokade anslutningar. Boka därför biljetter som kan ändras eller avbokas!

Våra boenden

Våra hotell

Vi föredrar små familjära boenden med bra medelklasstandard framför stel lyx, och så ser det ut på de flesta av våra resor. Du har alltid eget badrum med wc på rummet. Om det är viktigt med separata sängar snarare än grand lit, ange detta i bokningen. Om du andra önskemål, ange även detta vid bokning. Vi uppfyller önskemål så gott det går men de är inte bindande.

Standard

Beteckningen med 1-5 stjärnor motsvarar oftast boendets officiella märkning, men är ibland vår egen bedömning från svenska resenärers perspektiv.

Rumsalternativ

Hotellrummen håller samma standard, även om de sällan är exakt likadana. De bästa rummen går till de som bokat först. På vissa hotell och båtar kan du välja mellan olika kategorier.

Dela rum

Det är möjligt att boka ½ dubbelrum, vilket innebär att du delar rum med en annan resenär av samma kön. Vet du vem du ska dela med så ange detta i bokningen. Om ingen annan resenär har bokat detta alternativ kommer du strax före avresan att få betala tillägg för ett eget enkelrum eller dubbelrum för eget bruk.

Enkelrum

Antalet enkelrum är begränsat. Om de tar slut kan man oftast boka ett dubbelrum för eget bruk mot ett högre tillägg.

Resor med flera hotell

På vissa resor byter vi hotell under veckan. Vi transporterar då bagaget mellan hotellen. Du ansvarar själv för att ditt bagage märks och ställs på anvisad plats och tid.

Hotellbyte

Skulle det ovanliga inträffa att vi tvingas byta hotell, erbjuder vi ett likvärdigt eller bättre alternativ.

Boende på båt

På våra resor med boende på båt bor vi i dubbelhytter med eget bad/wc. Utrymmet är mindre och standarden enklare än på hotell.

Hyttor/fjällstationer

På dessa bor vi i mixade flerbäddsrum med enkel standard och gemensam toalett. Det finns inte dusch på alla hyttor. Det finns i allmänhet filtar och kuddar men ta med egna reslakan eller tunn sovsäck. Pannlampa behövs då belysningen är begränsad. Öronproppar kan vara skönt att ha. Maten serveras vid bordet men dricka köper man oftast över disk. Fråga alltid om kranvattnet går att dricka eller ej. Notan betalas efter middagen, inte på morgonen. Alla hyttor tar inte kort. Euro accepteras ofta även i Schweiz men till en sämre kurs. Kängor, stavar, stegjärn och isyxor får inte tas med in i hyttan utan lämnas i ett förrum. Innetofflor finns att låna.

Mat och dryck

God mat och dryck är bärande inslag i våra resor, och det får gärna vara lokalt och närproducerat. Upptäcktsresan fortsätter ju vid bordet, och allt smakar så mycket bättre efter en dags vandring eller cykling!

Det mesta ingår i resan

De flesta måltiderna ingår på våra resor. I dagsprogrammet anges exakt vilka. Ofta lämnar vi en eller ett par kvällar fria för egna upptäcktsfärder i det lokala restaurangutubudet tillsammans med resesällskapet eller nyfunna vänner.

Dryck

Då vi äter lunch eller middag på restaurang ingår dryck i allmänhet inte, eftersom det är så olika vad var och en vill dricka. På vandringarna bär man med sig eget vatten. På de guidade cykelturerna med följebil brukar vatten finnas att fylla på från bilen.

Frukost

Räkna med att den är enklare utomlands än vi är vana vid från Sverige. Vi försöker dock välja hotell som har bra frukost, och förstärker ibland frukostarna speciellt för våra gäster.

Lunch

Vi äter lunch antingen på restaurang eller i form av picknick som vi hjälps åt att bära med och duka upp. Våra fräscha picknicks med lokala specialiteter är mycket omtyckta! De gånger lunchen inte ingår finns möjlighet att köpa lunch längs vägen eller som matpaket på morgonen.

Av miljöskäl undviker vi engångsartiklar på våra picknicks. Du måste därför själv ta med tallrik, mugg och bestick. Vi tillhandahåller gemensam utrustning för uppdukningen som duk, uppläggningsfat, servetter, skärbrädor, knivar och flasköppnare.

Middag

På många restauranger uppskattas det om man klär sig lite finare till middagen, det vill säga i något annat än vandringskläder, kortbyxor och kängor.

Mellanmål och snacks

Ingår inte, men vi ser alltid till att stanna till vid trevliga fikaställen längs vägen.

Mat på flyget

Om mat på flyget ingår eller ej anges i flyginformationen i bokningen. Det finns alltid enklare rätter samt dryck att köpa ombord. Du kan också ta med dig mat hemifrån eller köpa på flygplatsen. Kom ihåg att vätskor inte kommer genom säkerhetskontrollen.

Speciella kostönskemål

Om du har speciella önskemål eller intoleranser ange detta i bokningen. Vi informerar hotell och restauranger men tar inget ansvar för måltiderna som erbjuds. Det är ibland svårt att få tag på glutenfria produkter på vissa resmål, så det kan vara bra att ta med ett basförråd av bröd och pasta för säkerhets skull. På fjällstugor och hyttor är möjligheterna begränsade att få specialkost.

Vandringstips

Att gå är människans naturliga sätt att röra sig på och en stor del av anledningen till att en vandringsresa känns så bra för kropp och själ! Vi gör helt enkelt det vi är gjorda för. Inte sitta still och inte heller betrakta världen genom ett bussfönster i full fart. Till fots hänger alla fem sinnena med och vi känner dofter och temperaturer och hinner ta in all skönhet som både moder natur och vi själva fyllt världen med. Tankarna rör sig med kroppen och vi hinner umgås med våra reskamrater och vara öppna för möten med lokalbefolkningen. Det är också mindre risk att missa trevliga vattenhål när man färdas till fots!

Samtidigt skiljer sig vandring från de promenader vi är vana vid från vardagslivet. Det ställer nya krav på uthållighet, teknik och utrustning. Nedan bjuder vi på några grundtips för den ovane vandraren. Utrustningstips finns istället här.

Underlag och skor

Vandring ska gå på naturligt underlag tycker vi. Det kan vara allt från släta stigar till sten och block. Korta bitar kan gå på asfalt eller preparerade ytor. Dessa platta, hårda underlag är ofta jobbigare för fötterna och lederna i längden.

Ju ojämnare underlaget är desto viktigare är det att du har ett par riktiga vandringsskor eller –kängor. Moderna vandringskängor är mjuka som sportskor på ovansidan men har en betydligt stabilare sula. Då massakreras inte fotsulorna över stenig terräng och du löper betydligt mindre risk att vricka foten. Givetvis skiner solen alltid på våra resmål (!) men vattentäta skor med moderna membran som samtidigt andas ut svetten låter dig vara redo för alla eventualiteter.

Längd

De flesta har väl gått en rejäl långpromenad någon gång, vilket gör det lätt att förhålla sig till antal kilometer. Utan höjdskillnader kan de flesta gå en mil om dagen (och vana vandrare mycket mer). Ojämna underlag gör det dock mer ansträngande så det är inte riktigt samma kilometer som hemma i parken.

Höjdskillnader

Här börjar det bli intressant. Sverige är relativt platt medan de flesta av våra resmål bjuder på märkbara höjdskillnader. Det är ju de som gör landskapet så vackert! Det är notoriskt svårt att förmedla vad ett visst antal höjdmeter innebär i ansträngning. Med normalkondition klarar man ett par hundra höjdmeters stigning utan större bekymmer. Redan det motsvarar ett 40-våningshus! Men var inte orolig, stigningen kommer gradvis under hela dagen, och man får alltid lön för mödan. När det går uppför, korta stegen och sänk tempot mer än du kanske tror. Vandringsstavar kan öka effektiviteteten med 25%.

Om uppförstigning är jobbigt för flåset så är nedförstigning jobbigare för knän och leder. De flesta vandrare väljer hellre mer upp än ner. Var mjuk i knäna så att lårmusklerna får arbeta, och vinkla fram bäckenet så att rumpa och magmuskler hjälper till. Att bromsa in vid varje steg tar mycket kraft, så om du känner dig säker på foten kan du låta det ”rulla på” nedför. En eller två vandringsstavar kan vara till god hjälp i bökig terräng och avlastar dessutom knäna.

En sak kan vi säga efter alla år med våra duktiga vandringsgäster: alla kan mer än de tror! Det är viktigt att välja en resa vars svårighetsgrad passar dig själv, men att överträffa sig själv någon dag är en stärkande upplevelse. Våra guider har bra erfarenhet av människors olika förmågor och finns med för att hjälpa alla komma fram med njutningen i behåll.

Tempo

Det här är nyckeln till att komma långt. Erfarna vandrare går i ungefär samma tempo uppför som nedför i ett slags ”oxlunk”. Det är lätt att rusa på i början när orken fortfarande finns kvar, men man håller hela dagen om man hittar ett gott ”snacketempo” där man aldrig blir riktigt andfådd.

I en grupp går alla i lite olika tempo. Det är normalt att fältet blir utdraget efter en stund, men låt dig inte stressas om du hamnar sist. Våra guider bedömer vilket tempo som passar gruppen som helhet, och vi lovar att inte börja gå efter en paus så fort siste man kommit fram (den fruktade halvhalten)!

Pauser

En del ovilliga joggare framhärdar därför att ”det är så skönt efteråt”. Den där sköna känslan i kroppen efter en ansträngning får man vid varje paus, och vi rekommenderar att du tar många! Hur ansträngd man än känner sig så gör ett par minuters paus underverk för orken och lusten. Mycket sitter i huvudet, och att känna pulsen gå ner och njuta en stund av omgivningarna och en klunk vatten är härligt. Även när vi vandrar i grupp så uppmuntrar vi var och en att ta minipauser på en eller två minuter när man känner för det. Ta inte för långa pauser bara (uppåt tio minuter), då blir det trögare att komma igång igen.

Dagens första stopp kallar vi tillpassningspaus, och den sker redan efter en kvart. Då drar vi åt skosnörena, tar kanske av ett lager kläder och justerar in utrustningen.

Startsträcka

Det finns en startsträcka både på resan som helhet och på varje vandringsdag. Dag 1 kan kännas riktigt jobbig och man kanske inte kan föreställa sig hur man ska kunna gå ännu mer dag 2. Men dagen efter har kroppen vant sig och den anpassningen fortsätter i flera dagar. Efter några dagar brukar vi ta en vilodag för att låta kroppen återhämta sig för nya tag.

Det är normalt att de första 20-25 minuterna på vandringen är jobbiga. Det tar en stund innan kroppens arbete blir effektivt och ansträngningen minskar. Börja lugnt.

Fysiologi

Kroppen behöver energi och syre för att kunna arbeta. Energin sörjer du för genom att hålla blocksocker- och vätskenivåerna uppe. Ta med snacks, gärna något sött som tas upp snabbt av kroppen när orken tryter. Ta också med rikligt med vatten (1-2 liter för en normal dagsvandring), och drick lite då och då hellre än mycket åt gången. Alkohol och vandring hör egentligen inte ihop, men om du vill unna dig en öl till lunchen så drick dig otörstig på vatten först.

Syreupptagningen är individuell och beror på läggning och träningsnivå. Det är den som gör det så viktigt att hitta ett eget tempo. Redan från 2000 meter över havet kan vissa börja känna av den tunnare luften. Även detta acklimatiserar sig kroppen till efter ett par dagar.

After Walk

Det här konceptet är något vi är stolta över! Vi försöker alltid avsluta varje vandring på ett trevligt ställe där man kan sätta sig ner (det är ju så skönt efteråt!), ta en öl eller en glass och känna sig riktigt nöjd tillsammans med nyfunna vänner.

En vandringsresa är skillnaden mellan njutning och gratifikation: en middag smakar aldrig så bra och en säng är aldrig så skön som när man ansträngt sig lite innan!

Cykeltips

"Det är som att cykla" brukar man säga om något som alla klarar och aldrig glömmer bort. Men alla kan inte cykla optimalt. Här följer några tips som gör cykelresan säkrare och roligare! Vi ger dessutom tips för dig som inte är så van att cykla med många växlar och handbromsar. På våra guidade resor ger våra cykelguider en genomgång första dagen, och bistår alltid med tips, justeringar och enklare reparationer under resans gång.

Personlig utrustning

Klicka här för att läsa våra allmäna utrustnings- och packtips inför resan. I din resas Resfakta anges om du ska tänka på något speciellt på just ditt resmål.

Innan cykelturen börjar

Bekanta dig med din cykel. Se första förmiddagen som en provcykling där du blir vän med cykeln. Du kommer att sitta många timmar i sadeln de närmaste dagarna och rätt inställning av cykeln samt rätt cykelteknik utnyttjar kroppens verkningsgrad bäst och förebygger spända axlar och stumma ben. Rätt växlingsteknik förebygger också slitage och krångel med växelsystemet.

Inställningar:

 • Sadeln ska ställas in så att benet är nästan helt sträckt när du trampar ner.
 • Lägg armbågen på sadelspetsen och fäll den mot styret. Där du har fingerspetsarna är rätt avstånd för handtaget (skjut annars sadeln i längdled alternativt fäll styret framåt eller bakåt)
 • Styret ska stå i samma höjd som sadeln eller ett par cm högre, inte mer.

Hitta rätt bland reglagen:

 • Vänster sidas reglage styr normalt frambroms och framväxlar.
 • Höger sidas reglage styr normalt bakbroms och bakväxlar.

Bromsarna

Det är sällsynt med fotbroms utomlands. Tur är det med tanke på alla (vackra) backar som möter oss på många av våra resmål. Handbromsar är effektivare och mer lättkörda när man väl vant sig. De kräver mindre kraft men ger också kraftigare bromsverkan. Var försiktig med att dra för hårt i frambromsen i början, speciellt på fuktiga eller grusiga underlag. Det är säkrast att använd både fram- och bakbroms samtidigt.

Växlarna

Växelsystem med många växlar (21 är vanligast) kräver lite tillvänjning men är nödvändigt när det blir kuperat. Det finns ett antal drev (växlar) i bakhjulet och ytterligare ett antal drev vid tramporna. Det finns två växelreglage på styret som styr dessa. Reglagen kan antingen vara spakar eller integrerade i handtaget (Grip Shift). Genom att kombinera dessa får man en mängd utväxlingar. För att göra en mindre växling, byt bakdrev. För att göra ett större hopp i utväxling, byt framdrev.

 • Trampa löst när växlingen görs.
 • Ge växeln tid att gå i innan du växlar igen.
 • Byt inte fram- och bakdrev samtidigt.
 • ”Korsa” inte kedjan, det vill säga låta den gå på inre framdrev och yttre bakdrev samtidigt, eller tvärtom. Då hoppar den lätt av. Den ska vara så rak i längsriktningen som möjligt.

Övriga tips

 • Håll hög trampfrekvens, inte stort trampmotstånd.
 • Stanna innan du plockar i eller ur saker i cykelväskorna. De vanligaste olyckorna sker då man gör detta i fart.
 • Signalera om du tänker stanna. En vanlig olycka är att man blir påcyklad bakifrån vid stopp.
 • Tänk på att normala trafikregler gäller även för cyklar. Trafikintensiteten är ofta mycket högre utanför Sverige och övriga trafikanter är inte alls lika vana vid cyklister. Utgå från att du är osynlig!

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg