Skip to main content

Om Prima Travel

Reseupplevelser till fots och på cykel

Visst är det roligare med en aktiv semester! Att möta ett nytt land till fots eller på cykel är en stor upplevelse. Dofterna, färgerna och människorna kommer man tätt inpå när man vandrar eller cyklar. Våra resor är inga asketiska konditionsprov utan vi njuter av goda middagar och bor på bra hotell. En aktiv form av njutning!

Vi ingår i Escape Travel Group som är Nordens största researrangör med reguljärflyg. Gruppen ägs av Per Braathens investeringsbolag Braganza och de svenska, norska och danska researrangörerna samsas med Ticket resebyråer, BRA flyg och Dyreparken i Kristiansand.

5 anledningar att resa med Prima Travel

Vandringsresor och cykelresor blir allt mer populära. Äntligen, säger vi som ägnat oss åt detta längre än de flesta. Ända sedan 1986 faktiskt. Med många uppstickare i branschen gäller det att välja sin researrangör med omsorg.

1. Vi är specialister på vandringsresor och cykelresor

Vi är den enda större arrangören i Sverige som enbart har vandrings- och cykelresor på programmet. Det man lägger mycket tid på blir man ofta bra på. När din resa flyter så där skönt kan vårt jobb verka enkelt, men att regissera allt till en perfekt upplevelse kräver erfarenhet, fokus och en sann passion för restypen. På en Prima-resa går du bara de bästa lederna, slipper spendera för mycket tid i buss och vi lovar att det där mysiga fiket dyker upp vid precis rätt tillfälle.

2. Vi producerar våra egna resor

Många köper in färdiga arrangemang från utlandet. Vi producerar istället själva våra resor från grunden och väljer ut allt för att ge dig den bästa upplevelsen. På så vis vet du att varje Prima-resa du åker på är minst lika bra som den förra. Våra erfarna reseproducenter tycker liksom våra gäster att vandring och cykling är det roligaste som finns. Vad vi gör när vi är lediga? Vandrar och cyklar förstås! Flera av oss bor dessutom utomlands, nära många av våra resmål. Det gör att vi kan erbjuda en svårslagen kunskapsnivå och framhäva det lokala.

3. Vi har det största utbudet av aktiva resor

Vårt mål är att ha de bästa resorna och det största urvalet. Kanske är det därför som över 50% av våra gäster återkommer och många av dem inte kan tänka sig att resa på något annat sätt. De förväntar sig en rad spännande nyheter varje år och tack vare dem växer vårt program hela tiden samtidigt som kvaliteten kontrolleras.

4. Vi har vandringsresor och cykelresor för alla

Det spelar ingen roll om du vill strosa genom ett vinfält eller korsa glaciärer, vi har aktiva resor för alla smaker och nivåer. De flesta ligger någonstans i mitten. Varje resa är noga märkt med svårighetsgrad, så att du kan välja din nivå. På många resmål erbjuder vi dessutom olika alternativ som du väljer efter lust och ork.

5. Vi har svensktalande guider

Vi är mycket stolta över våra guider. Flera har jobbat mer än tjugo år och utgör en stor och entusiastisk Prima-familj. Gemensamt för dem är att de älskar aktiva resor och mötet med alla trevliga gäster. Som en av våra nya guider, som tidigare har jobbat med konferensresor, uttryckte det efter sin första resa: vad kul att ni har gäster som tänker!

Vi på Prima Travel

Vi på Prima Travel har förmånen att ägna oss åt det vi tycker är det roligaste som finns: att arrangera aktiva resor för alla. Vi möter en smittande entusiasm både bland våra gäster, guider och personal på resmålen. Och vi anstränger oss för att hitta det bästa åt dig – även utanför vandringarna och cykelturerna.

Vi lever som vi lär. Inte nog med att våra egna semestrar är misstänkt lika en Prima-resa (tänk vandring, cykling och god mat i gott sällskap!), flera av oss bor dessutom utomlands, nära våra resmål. Vi lever våra resmål på ett sätt som få arrangörer gör. Det betyder att vi både har roligare och kan leverera bättre upplevelser! Samtidigt har vi en solid "base camp" i Göteborg, precis som vi alltid haft.

Lite om oss på Prima Travel:

Johan Magnusson

Primas VD, själ och hjärta. Han har lång erfarenhet i branschen och är nog en av Nordens största vandringsexperter. Förutom alla former av vandring och cykling uppskattar Johan allt det goda runtomkring, som mat, vin och gott sällskap.


Dahn Svensson

Produktionschefen bor i Italien och befinner sig sålunda nära många av våra resmål. Han är kroniskt nyfiken och älskar att skapa nya reseupplevelser och dela med sig av dem till våra resenärer, framför allt söder om Alperna. Han gillar även fartfylld mountainbiking.


Eja Robertsson

Vår guideansvarige rekryterar och utbildar våra uppskattade guider. Hon bor i Chamonix och är själv en av våra mest omtyckta guider. Hon har kanske varit på flest resmål av oss alla!


 

Ulrica Hjorth

Ulrica sköter flyg och försäljning i Göteborg. Hon har många års erfarenhet av resebranschen, och började en gång som reseledare i franska Alperna. Skidåkning står fortfarande högt i kurs, tillsammans med segling och att bara vara ute i naturen.


Julia Magnusson

Ansvarig för våra resor på egen hand. Hon har ett förflutet som säsongare i Chamonix och lockas fortfarande av Alperna och de höga bergen. Behöver vi säga att hon är en skarp skidåkare och hugad vandrare?


Maria Frimodig

Tillsammans med Julia är det Maria som ser till att alla ni som väljer att resa På egen hand får en så bra upplevelse som möjligt. Hon producerar även våra gruppresor i norra och östra Europa. Hon startade i resebranschen som reseledare och har åkt en hel del buss genom Europa och även gjort många vandringar.


Hugo Magnusson

Hugo bor i Schweiz och producerar många av våra resor i Alperna och Frankrike. Han har drivit hotell i Chamonix och ägnar fritiden åt ski touring, mountainbike, terränglöpning och allt annat som kombinerar uteliv med rörelse.

Våra guider

Svenska guider

Vi är mycket stolta över våra duktiga guider. På de flesta resmål har vi svenska guider, och på ett fåtal orter har vi lokalguider som talar god engelska. Oavsett vilket är de kundutvärderingar som gästerna fyller i fyllda av lovord över dem. Vi har valt att ha lite äldre guider med stor erfarenhet, kunskap och som älskar att vandra och att cykla. Naturligtvis åker vi själva med på resorna flera gånger om året!

Nästan 100 av branschens bästa reseledare och guider

De är riktiga personligheter med vitt skilda bakgrunder som alla förenas av samma passion för aktiva resor. Till vardags är de lärare, ingenjörer, poliser, operasångerskor, fiolbyggare, ölbryggare, läkare, florister, vaktmästare, fotografer eller frilansande heltidsguider, bara för att nämna några. Bekanta dig med ett litet, litet urval av våra guider nedan. Någon nämnd och ingen glömd!

Kompetens och säkerhet

Våra guider har stor kompetens inom vandring och cykling och hjälper gärna till med tips. De är också utbildade i första hjälpen och krishantering.


Alexander Lunde

Heter egentligen: Alexander men alla säger Alex

Har vandrat/cyklat sedan: Jag har ett foto från Jotunheimen i Norge där jag ligger på farfars mage som spädbarn. Jag har fjällvandrat sedan dess och guidat många resor för Prima sedan 2013.

Har guidat i: Andalusien, Andorra, Gran Canaria, Teneriffa, Kroatien, Slovenien, Dolomiterna, Apulien, Menorca och Åre.

Favoritresmål: Kroatien och Slovenien, men egentligen en omöjlig fråga! 

Gillar även: Att tälta med familjen. 

Drömresa: Att fortsätta min cykling i Sydamerika tills jag korsat hela kontinenten. Vandra i Nepal med familjen. 

Dold talang: Är utbildad fjällguide, och älskar att bygga miniatyrdioramor.

Tre tips till våra resenärer:

 1. Skön ryggsäck, gärna med vätskepåse. 
 2. Passa på att testa nya resmål. Även ett land du känner väl i övrigt har överraskningar att bjuda på.
 3. Ställ frågor till oss guider, vi älskar att prata och dela med oss.

Något mer? Under tio år så reste jag runt stora delar av världen, mestadels på cykel. Bland annat korsade jag Tibet på cykel, jag har även haft privilegiet att besöka Påskön och Galapagos. Men nuförtiden trivs jag bäst när jag får vandra med familjen eller trevliga kamrater för att hitta bästa fikaplatsen! De svenska fjällen ska inte underskattas. Vi har rent vatten, få människor, allemansrätten och världens vackraste ljus från en sol som lyser dygnet runt. Det är unikt och fantastiskt! 


LG

Heter egentligen: Lars-Gunnar (men det svarar han knappt på).

Har vandrat/cyklat sedan: 2005 för Prima, minst.

Har guidat i: Val Gardena, Saalbach, Andorra, Cypern (både cykel och vandring), Bad Gastein, Bansko, Kroatien och Donau (båtcykling).

Favoritresmål: Cypern, och så längtar jag ju alltid till Alperna!

Gillar även: att paddla i havet.

Drömresa: att cykla från Israel via Cypern och Aten upp till München, för att besöka de ställen där jag varit på FN-tjänst och de platser jag vandrat för Prima som ligger ut med vägen.

Dold talang: buggar hyfsat, och är utbildad ”Bergwanderführer” i Salzburgerland.

Tre tips till våra resenärer:

 1. Skosnöreöglorna på utsidan av kängorna
 2. Var du än vandrar, ta med badkläder.
 3. Det finns alltid tid för en after walk!

Helena Grev

Har vandrat/cyklat sedan: 15-20 år, med början i de svenska fjällen.

Har guidat i: Ischgl, Val Gardena, Kroatien, Andorra, Costa Brava, Andalusien och Galicien, så långt.

Favoritresmål: Jag tror att vandring i Portugal kan erbjuda många outforskade pärlor.

Gillar även: när tillfälle ges bada i hav och sjö.

Drömresa: längtar ofta till fjällets vidder med tält.

Dold talang: här blir Helena tyst. Ännu en blygsam guide!

Tre tips till våra resenärer:

 1. Vandra med alla sinnen.
 2. Bada fötterna ofta.
 3. Hitta det fina med alla väder.

Tomas Olausson

Har vandrat sedan: 1989 som guide för Prima Travel (!).

Har guidat i: Mayrhofen, Ischgl, Seefeld, Ramsau, Val Gardena, Cortina d´Ampezzo, Dolomiterna, Cinque Terre, Kreta, Makarska, Kranjska Gora… (här fick vi stoppa Tomas innan sidan blev full).

Favoritresmål: Kranjska Gora i Slovenien på sommaren och Kreta på hösten.

Gillar även: att orientera och åka turskidor mellan hyttor i Norge.

Drömresa: Safariresa till Botswana.

Dold talang: Tomas är blygsam så denna får ni gäster upptäcka själva på en resa med Tomas!

Tre tips till våra resenärer: 

1. Läs resans beskrivning noga.

2. Var ute och vandra mycket på hemmaplan - gärna i kuperad terräng.

3. Testa nya länder och nya miljöer.

Något mer? Vägrar ge upp en urblekt Prima-keps han fick för säkert 15 år sedan.


Sanna Persson

Har vandrat/cyklat sedan barnsben med början i svenska fjällen och sedan i resten av världen. 

Har guidat i: Chamonix, Apulien, Korsika, Courmayeur och  Mercantour.

Favoritresmål: Korsika och Chamonix.

Gillar även: Skidgalen (alpint)! Klättrar, rider, dyker, dansar, cyklar mountainbike och älskar att resa.

Drömresa: att resa till Chile och gå skid-randonne på vulkanerna. Drömvandringsresan måste vara Nya Zeeland, eller Bhutan, eller Chile…

Dold talang: NLP-terapeut. Talar sex språk.

Tre tips till våra resenärer: 

 1. Lämna stressen hemma, lär er att njuta av nuet och tänk inte bara på vad vi ska göra härnäst. 
 2. Man kan alltid välja att se saker positivt eller negativt väljer man det positiva så blir allting bättre.
 3. Om något inte känns bra på resan så vänta inte med att säga det sista dagen utan säg det på en gång så att vi får en chans att rätta till. Det är en av anledningarna till att vi guider är med på resan.

Något mer? Jag bor i Serre-Chevalier franska Alperna där jag jobbar som skidlärare och vandringsguide.


Stina Elfverson

Har vandrat/cyklat sedan jag var barn ibland annat Skåne, Alperna, Transsylvanien, Atlasbergen, Mongoliet och Himalaya.

Har guidat i: Ligurien, Costa Brava, Val Gardena, Grekland, Valpolicella och Apulien.

Favoritresmål: Kustvandring längs Costa Brava för de underbara vyerna över havet, de folktomma lederna, de pittoreska fiskelägena och det trevliga hotellet med suverän mat. 

Gillar även: att uppleva historiska platser, läsa böcker och äta godis.

Drömresa: Bhutan, Nya Zeeland, Peru eller Patagonien. Skånska Österlen är en drömresa jag kan göra ofta.

Dold talang: att sjunga snapsvisor (även om jag inte dricker sprit).

Tre tips till våra resenärer: 

1.     Det är inte en träningsresa; de enda rekord vi sätter är i njutning.

2.     Ta hand om skoskav direkt innan det blir värre. Gruppen får stanna och vänta en liten stund. 

3.     Prata med reseledaren direkt om du är missnöjd med något under resan så kanske det går att rätta till på ett tidigt stadium. 

Något mer? Jag har jobbat många år som reseledare i Kina och pratar en del kinesiska. Senast Kinaresan var en vandring i väglöst land till en undangömd sagoby i en dal bland Himalayas toppar. 


Maria Bylin

Har vandrat/cyklat sedan: länge; har guidat i 20 år.

Har guidat i: Gran Canaria, Gardasjön och Comosjön.

Favoritresmål: norra Italien och ”min egen ö” Gran Canaria.

Gillar även: friluftsliv, berg och vacker natur. Eller är det samma sak som vandring?

Drömresa: får fundera på den.

Dold talang: utbildad hälsopedagog.

Tre tips till våra resenärer: bara ett men det räcker: en vandringsresa med allt vad det innebär är det bästa sättet att semestra på, men också något av det bästa man kan göra för sin egen hälsa.

Något mer? Västgötska som har bott längre perioder både i svenska och norska fjällen, samt på Gran Canaria.


Lindsey Larsson

Har vandrat/cyklat sedan: länge.

Har guidat i: Limone Piemonte, Blomsterrivieran med Sanremo, Ligurien med Cinque Terre, Barolo, Valpolicella, Toscana…

Favoritresmål: Italien

Gillar även: annat, men jag är en riktig vandringsnörd!

Drömresa: Italien, om och om igen. Man kan åka dit minst lika många gånger som det finns regioner. Varje region är unik och även om man har besökt landet ett par gånger finns mycket mer att upptäcka.

Dold talang: talar flytande italienska. Fast det kanske inte är så hemligt.

Tre tips till våra resenärer: 

 1. Res med öppet sinne.
 2. Ta chansen att göra nya intressanta bekantskaper bland dina medresenärer då Prima Travel har exceptionellt trevliga gäster!
 3. Var frågvis och nyfiken. Vi guider är med för att göra din resa fantastisk och vi berättar gärna och översätter.
 4. Ett bonustips är att inte välja den destination du redan känner till. Låt dig överraskas!

Något mer? Min nyfikenhet smittar oftast av sig och inte sällan hamnar vi i livliga samtal mellan gäster och lokalbor ute på vandringsleden eller på Afterwalken på den lokala baren. Jag guidar fler av våra vandrings- och vinresor i Italien och allt som oftast brukar samtalen på resan hem kretsa runt hur otroligt mycket vi har hunnit uppleva. Prima Travels styrka är verkligen helhetskonceptet med vandring i fantastisk natur, hemtrevliga boenden och inte minst noga utvalda restauranger.

Jobba med oss

Vi lägger ner vår själ i att fylla våra resor med det bästa innehållet för alla resesugna vandrare och cyklister. Men det är med en bra guide som resan lämnar en god eftersmak hos våra nöjda gäster.

Våra guider är alla frilansare. Många är proffsguider på heltid, en del har andra jobb resten av året. Gemensamt är att de så ofta de kan tar på sig den röda tröjan och leder våra resor med stor passion.

Vi är ständigt på jakt efter branschens bästa reseledare. Om du är sugen tar vi gärna emot din ansökan, men läs först igenom de krav vi ställer på våra guider:

En Primaguide…

 • tycker om att umgås med människor och har en naturlig känsla för service och ansvar;
 • är en säker ledare som ser till allas behov;
 • är påläst om resmålet och delar med sig av sina kunskaper på ett tydligt och intressant sätt till våra nyfikna gäster;
 • älskar vandring eller cykling och kan leda våra sugna grupper till de bästa upplevelserna på ett säkert sätt;
 • vårdar kontakterna med våra samarbetspartners;
 • är initiativrik och kan ta snabba och riktiga beslut då omständigheterna bjuder på överraskningar;
 • håller i organisationen på plats;
 • … och har det där som inte går att lära ut men som vi kan kalla för ”fingertoppskänsla” för vad som gör en resa riktigt bra.

Erfarenhet

Våra resor är fyllda med upplevelser och ställer stora krav på organisation, kommunikation, problemlösning och stresstålighet. Du är oftast ensam ansvarig på plats. Därför behöver du ha tidigare erfarenhet av guidning, gärna parat med andra erfarenheter av att framträda offentligt, leda och organisera. Utlandserfarenhet är värt mycket. Vi bjuder på internutbildning för att rätt person ska kunna fylla ut vandringskängorna när gästerna kommer. Under utbildningen får rekryten följa med på en resa med någon av våra erfarna guider, och läsa in detaljerat material om de krav vi ställer och hur varje resa fungerar.

Kunskaper

Vi söker inte i första hand akademiker, utan allmänbildade guider som kan ge en helhetsbild av resmålet med något intressant för alla. Självklara ingredienser är kunskaper i flora och fauna, kultur, historia och realia. Mat och vin är också något som förgyller våra resor. Sist men inte minst måste du kunna hjälpa även oerfarna vandrare och cyklister att få ut det bästa av turerna.

Språk

Språkkunskaper är viktiga. När det är möjligt talar våra guider landets språk, och vi ger förtur till dem som talar italienska, kroatiska, spanska, franska, tyska eller något av de andra språk som talas på våra destinationer. Du bör vara världsvan och kunna lösa problem även då språket inte räcker till.

Ålder

Åldern har ingen avgörande betydelse, det har vi sett på några av våra bästa guider som kan vara från drygt 20 år och upp till pensionsåldern.

Om du känner att du uppfyller kraven, skicka en ansökan med foto till eja@primatravel.com. Vi rekryterar i huvudsak under vintern.

Välkommen!

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg