Nya vandringar i Val Gardena

Fortsättningen på klassiska Val Gardena!

Val Gardena i italienska Sydtyrolen är vårt i särklass mest älskade resmål i Alperna. Det är som att stiga in ett vykort med spetsiga vita berg, lysande gröna ängar med betande kor och haflinger-hästar, prydliga tyrolerhus och god mat. Då många gäster återvänder hit år efter år kan vi nu erbjuda ett helt program med fem nya vandringar. Detta är inte näst bäst utan ytterligare några av Val Gardenas högklassiga vandringsupplevelser som inte fått plats i vårt klassiska program. Vi återser favoriter som Seiser Alm och Col Raiser, och beger oss även längre bort. Vi går upp i mäktiga Sella-massivet och in i kända Rosengarten/Catinaccio och granndalen Val Badia. Vi bor tillsammans med övriga resenärer på favoriten Hotel Touring***+ och den som vill kan välja att byta över någon av turerna ur det klassiska programmet om andan faller på.

Liknande vandringsresor:

Vandring i Val Gardena

Stugtur i Val Gardena

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort (värde ca 86 euro). Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Val Gardena

Vi checkar in på vårt favorithotell Touring i dalens mellersta by Santa Cristina. Här möts vi av familjen Senoners gästfrihet och kocken Andreas omtalade kökskonst.

Måltider: middag.

Dag 2 Vandring Pic

Direkt från hotellet går vi genom Santa Cristina och tar Legendernas stig upp mot den vackra lilla kyrkan Sankt Jakob, som ligger i en glänta i skogen. Härifrån vandrar vi upp på Seurasass kam hela vägen till toppen av Pic (2363 möh). Berget står mitt i Val Gardena och ger 360-graders vyer över dalen och veckans andra vandringar. Vi går sedan utför mot Fermeda-hyttan som väntar med varm mat och kall öl, innan vi går vidare till liften som tar oss tillbaka till Santa Cristina.

Måltider: frukost, middag.

Dag 3 Vandring Rifugio Stevia

Vi börjar dagen med att traska upp till Col Raiser-liften, förbi vackra tyrolerhus och välansade blomsterlådor. Från toppstationen går vi med Odle-bergens spetsar i blickfånget ner till Rifugio Firenze och sedan upp mot Forcela dla Piza. Vi når en härlig högplatå med alpängar och stora utsikter där vi äter lunch på fina Stevia-hyttan. Leden går sedan utför mot dalbotten igen, sista biten genom trolsk skog.

Måltider: frukost, middag.

Dag 4 Vandring Edelweiss Hütte

Med start i Passo Gardena går vi uppför genom ett klippigt och dramatiskt landskap till Forcela de Ciampei. Här viker vi ner mot granndalen Val Badia och ser Cortinas dolomitberg i fjärran. Lunch på Edelweiss-hyttan och sedan skön vandring på höjd tillbaka mot Passo Gardena.

Måltider: frukost, middag.

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi föreslå en utflykt till vackra provinshuvudstaden Bolzano med dess atmosfär av Mitteleuropa och det fascinerande Ötzi-muséet. Här ligger den 5000 år gamla ismannen som hittades i Ötztal, och utställningen berättar på ett levande vis om livet i dessa trakter under tusentals år. Man kan också stanna i dalen och njuta av en stund i hotellets spa-anläggning och kanske en extra lång fika med apfelstrudel i solskenet.

Måltider: middag.

Dag 6 Vandring Rosengarten

Enligt legenden var det kung Laurino som förstenade sin rosenträdgård i sorg över sin bortrövade dotter. Han fördömde den att aldrig mer sprida sin färg vare sig dag eller natt. Han glömde dock att inkludera gryning och skymning, och det är därför Dolomiterna nu lyser i ett rosa sken morgon och kväll. Vi startar vår vandring på pastorala högplatån Seiser Alm och går över ett pass in i kända Rosengarten-området. Lunch på fräscha Rifugio Alpi di Tires och sedan fin vandring på höjd innan vi åter går ner mot Seiser Alm för hemresa.

Måltider: frukost, middag.

Dag 7 Topptur Piz Boe

Det emblematiska Sella-massivets högsta topp heter Piz Boe och når hela 3152 möh. Landskapet här uppe är månlikt och liknar ingenting annat. Efter att ha tagit kabinbanan från Passo Pordoi går vi upp mot toppen och sedan ner till treviga Rifugio Boe för lunch. Den som känner sig nöjd tar sedan liften ner och bussen hem. För dem som vill ge veckan en storartad avslutning korsar vi istället hela Sella-massivet till Passo Gardena. Det innebär teknisk vandring med uppsatta linor att ta stöd i på flera ställen. Den duktige vandraren bör inte ha några problem, dock riktigt roligt!

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Val Gardena

Vi återvänder hem efter en djupdykning i Val Gardenas finaste områden.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i Italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: Ortisei, Santa Cristina och Selva, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

 • Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val Gardena ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Val Gardena

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra vandringar är anpassade efter normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren. Till vandringarna behövs ett liftkort, ”Gardenacard”, som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar. Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Munchen. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Santa Cristina di Val Gardena. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Via Ferrata

För dig som vill pröva på något extra i val Gardena erbjuder vi möjligheten att göra en eller flera Via Ferrata-leder under veckan.

Via Ferrata är en avancerad typ av vandring där du har hjälp av vajrar och stegjärn som sitter fasta i berget. Du är hela tiden säkert kopplad till dessa med en sele, och följs av en utbildad bergsguide. Via Ferrata är den yttersta upplevelsen för dig som vill uppleva spänningen i bergsklättring men på ett enkelt sätt och i full säkerhet. Ingen erfarenhet krävs, bara säker fot och avsaknad av höjdrädsla.
Från början användes klätterstigarna för snabba truppförflyttningar över Alperna, och de flesta finns i italienska Dolomiterna. Det är här, på vår vandringsresa till undersköna Val Gardena, som du kan välja till ett paket med tre Via Ferrata-dagar.

Varje dag kostar 80-90 euro beroende på led. Vi går i små grupper om max 4-5 personer med professionell bergsguide. Minsta antal är 3 deltagare. De dagar du inte går Via Ferrata går du med på våra övriga fina vandringar i området. Säg till våra guider redan vid ankomsten i Val Gardena, så bokar vi in dig. Några populära Via Ferrata i Val Gardena:

Via Ferrata Cir 1 och Cir 2

Två kortare Via Ferrata i Passo Gardena, perfekta för att känna på utrustningen och tekniken.
Cir 1: 2,5 tim, 400 m upp, 400 m ner, varav 1,5 tim och 150 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2520 möh.
Cir 2: 2,5 tim, 450m upp, 450 m ner, varav 1,5 tim och 100 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2592 möh.

Via Ferrata La Tridentina

En av de mest populära och klassiska Via Ferrata, som bjuder på superba utsikter och en välförtjänt hytta.
4,5 tim, 600 m upp, 600 m ner, varav 2 tim och 400 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2587 möh.

Via Ferrata Sas Rigais

En riktig heldag utan stora tekniska svårigheter, som tar oss över magiska 3000 meter.
6,5 tim, 900 m upp, 900 m ner, varav 1,5-3 tim och 250-550 m på Via Ferrata. Högsta topp: 3025 möh.

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Touring

Hotel Touring

***
Detta mycket trevliga hotell ligger centralt i Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig fruk...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
8/7Utan flyg/transferHotel TouringFullt12 495:-Fullt
8/7ArlandaHotel Touring1000 kr rabatt på de sista platserna!Fullt13 995:-Fullt
8/7KastrupHotel Touring1000 kr rabatt på de sista platserna!Fullt13 995:-Fullt
8/7LandvetterHotel Touring1000 kr rabatt på de sista platserna!Fullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
9/9Utan flyg/transferHotel Touring412 495:-Boka
9/9ArlandaHotel TouringMer än 813 995:-Boka
9/9LandvetterHotel Touring614 995:-Boka