Skip to main content

Mountainbike Via del Sale

Storslagen mountainbiking från berg till hav.

På denna mtb-resa har vi valt ett resmål som både passar dig som just börjat cykla utanför vägen och erbjuder stora upplevelser för den mer avancerade åkaren. I gränslandet mellan Piemonte, Ligurien och Frankrike finns ”Europas vackraste grusväg” Via del Sale och en synnerligen god jordmån som gör stigarna lämpliga för skön åkning utan för mycket sten och rötter. Ett perfekt resmål för cross country mtb helt enkelt! Den alpina grusvägen från Limone till Sanremo byggdes för salttransporter och underhölls av militären, även om den verkar uppfunnen för att ge bästa möjliga utsikt. Tankarna går till exotiska vägar i Sydamerika eller Himalaya där den skär fram över karga begssidor och djupa dalar i riktigt orörd natur. Innan resan från berg till hav värmer vi upp på sköna stigar runt mysiga alporten Limone, en av våra favoriter vare sig det gäller vandring, cykling eller god mat. Här får vi pröva på grus och stig i Alperna som de en gång var, innan färgkoordinerade blomlådor och ölparasoll. I slutet av veckan sköljer vi dammet av oss i Medelhavet!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Mountainbike
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3 BlåMer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost (en natt bor vi på refug i flerbäddsrum med delat badrum), fyra middagar, en lunch, fem cykeldagar med transporter och guide, cykelhyra, följebil och bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum på hotellen, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Limone Piemonte

Vi landar i Nice och åker transfer upp genom fina Val Roya till Italiens äldsta skidort Limone. Här bor vi de första tre nätterna på ett bekvämt hotell med pool.

Måltider: middag

Dag 2 Mtb till Frankrike

Med start i passet Colle di Tenda på gränsen till Frankrike rullar vi söderut rakt in i ett vykort. Det är en vacker grusväg förbi gamla stenfort som väntar, med stora utsikter ner mot Valle Roya och Casterino. Lunch äter vi på ”murmeldjurshyttan”. Dagen avslutas med en av Limones bästa ”flow trails” ner till byn, där vi firar med en after bike. På kvällen ges tillfälle att själv gå på upptäcktsfärd i Limones högklassiga restaurangutbud.

32 km, 500 m upp, 1300 m ner.

Måltider: frukost

Dag 3 Mtb till Limonetto

Idag cyklar vi i jakt på dalens skönaste stigar. Med start vid hotellet cyklar vi upp längs forsen till pyttelilla alpbyn Limonetto. Landskapet är pastoralt och lågalpint med skog, äng och dal. Kor och hästar strövar ofta fritt. Det bjuds på en skön mix av grusvägar och lättare single trails (stigar). Färden går förbi flera ”tetti”, gamla hussamlingar för sommarbete. Vi rullar nöjda och kanske lite skitiga in i Limone på eftermiddagen!

20 km, 650 m upp, 650 m ner.

Måltider: frukost

Dag 4 Mtb Via del Sale del 1

Varma i sadeln påbörjar vi resan från alp till hav. Starten går vid Colle di Tenda och det som följer är minst sagt häftigt. Vår väg skär längs topparna med stora utsikter åt alla håll. Det blir mest grusväg men också en särskilt läcker bit single trail. Efter ett par timmar når vi månlandskapet Carsene och därpå kvällens övernattningsställe Rifugio Don Barbera. Äventyrskänslan kommer över oss när vi bor denna natt på en äkta bergshytta, där det ändå serveras varm mat och grappa på italienskt manér.

20 km, 700 m upp, 440 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Mtb Via del Sale del 2

Idag vaknar vi omgivna av orörd natur och med en riktigt fin dag framför oss. Efter en kort stigning går saltvägen högt uppe på jämn höjd med den kulliga Upega-dalen nedanför. Det går lätt utför och så småningom rullar vi in i den vackra lärkträdsskogen Bosco delle Navette. Bortom de nu grönklädda kullarna skymtar vi redan havet. Dagens stigning till Passo Tanarello belönas med picknicklunch på gränsen mellan Italien och Frankrike. Vi rullar sedan utför till Triora, där vi ska bo en natt. Byn är känd som häxbyn sedan inkvisitionen på 1500-talet, då man jagade kvinnor som sades vara i maskopi med djävulen.

35 km, 500 m upp, 1800 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Mtb Via del Sale del 3

Molini di Triora har blivit ett centrum för mountainbiking och här finns många möjligheter att ta sig vidare till havet. Vi väljer den väg som passar gruppen bäst och utlovar så mycket offroad vi kan! Sista biten till Sanremo blir av nöden på asfalt, vilket ändå kan vara skönt efter fem dagar i sadeln.

Beroende på alternativ 20-40 km, 250-600 m upp, 500-1500 m ner.

Måltider: frukost

Dag 7 Vilodag vid havet

Efter flera dagars upplevelserik cykling kan det vara skönt att bara koppla av och njuta av atmosfären i Sanremo med tillhörande bad. Man kan också cykla längsmed havet på den fina cykelvägen, eller ta tåget till Monaco eller Nice. På kvällen avskedsmiddag.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Ligurien

Kort transfer till Nice och flyg hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Via del Sale

Saltvägen byggdes för de värdefulla salttransporterna mellan hav och berg, och kantas av militära fort här på gränsen mellan Italien och Frankrike. Den börjar i Limone Piemonte och slutar i Monesi i Liguriens inland. Från Monesi finns flera historiska avslutningar till Sanremo och Ventimiglia. Limone ligger på 1000 möh och är en mysig liten alport med synnerligen gott restaurangutbud. Den klassiska rivieraorten Sanremo har något för alla. De första turisterna var välbärgade engelsmän som sökte sig till det sköna klimatet. Sedan dess har kusten blivit favorittillhåll för adel, filmstjärnor och kungligheter från hela världen, men också för semesterfirande fransmän och italienare.

 • Klimat: i Limone milt alpint klimat med dagstemperaturer på 20-25 grader. I Sanremo medelhavsklimat med dagstemperaturer på 25-30 grader.
 • Land: Italien och Frankrike
 • Språk: italienska och franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Mtb-cyklingen

Detta är en cross country-resa med fysisk svårighetsgrad 3 på en skala av 5, och den tekniska svårighetsgraden blå (läs mer om våra graderingar här).

Cyklingen går till circa 20% på stigar och resten på grusvägar. Cyklingen passar även nybörjare men det är bra om du har prövat på stigcykling tidigare och vill lära dig mer. Om du känner dig bekväm med att cykla på svenska skogsstigar så bör den här resan passa dig bra samtidigt som du kommer att lära dig nya saker och få mer lutningar. Löst underlag kräver bra bromsteknik och de smalare stigarna kräver att man står upp och styr med kroppen. Underlaget är varierande. Grusvägarna är överlag i gott skick och bara bitvis steniga. Stigarna vi kör på är mestadels släta med god jordmån även om mer tekniska partier förekommer. Vi undviker partier med mycket rötter och sten. Det är ingen skam att stiga av om det blir knepigt! Tänk på att terrängcykling är mer ansträngande än motsvarande distans på asfalt. Våra cyklar är framdämpade mountainbikes av god kvalitet. Du kan även boka en elcykel mot tillägg. Vi erbjuder full service med två svenska guider varav en kör följebilen de dagar det behövs. Du förväntas kunna laga punkteringar själv och får då slangar och verktyg av oss. Om du har egna verktyg som däckjärn, insexnycklar och pump får du gärna ta med dessa.

Observera att följebilen inte kan nå oss när övernattar på Rifugio Don Barbera. Du behöver därför ha med dig ett ombyte och necessär i ryggsäcken denna dag. Vi möter följebilen och vårt bagage igen dagen efter i Triora.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Transfertiden till Limone är cirka 2,5 timmar. Hemresetransfern från Sanremo tar 1-1,5 timmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice. Därifrån går tåg till Limone med byte i Ventimiglia. Franska tågtider: www.sncf.com. Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Mountainbike Via del Sale

Hotell Mountainbike Via del Sale

Grand Hotel Principe**** - Detta välutrustade hotell ligger högst upp i Limone, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och koppl...

Bilder

Erbjudanden

8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg