Skip to main content

Mountainbike Via del Sale

En mountainbikeresa från berg till hav!

För denna mountainbikeresa har vi valt ett resmål som passar såväl nybörjare som den som cyklat i terräng förut. I de italienska Alperna mellan Piemonte och Ligurien finns ett unikt nätvärk av grusvägar i storslagen natur. Huvudnumret heter Via del Sale och går från Limone ner till havet kring Sanremo. Här gick de värdefulla salttransporterna förr. Den första biten högt upp i bergen för tankarna till exotiska vägar i Himalaya eller kanske i Sydamerika. Vid sidan om dessa finns en mängd högt liggande grusvägar byggda av militären här i gränslandet mellan Italien och Frankrike, även om de snarast verkar uppfunna för att ge så vacker utsikt som möjligt. Innan resan från berg till hav värmer vi upp ett par dagar kring mysiga alporten Limone, en av våra gamla favoriter vare sig det gäller vandring, cykling eller god mat. Här får vi pröva på såväl grus som lättare stigcykling i Alperna som de en gång var, innan färgkoordinerade blomlådor och ölparasoll. Väl nere i Sanremo finns möjlighet att pröva på lite mer avancerade stigar med våra duktiga guider som instruktörer, eller bara ta några välförtjänta bad. En perfekt resa för dig som är nyfiken på mountainbiking eller bara vill cykla i oförstörd natur.

Aktivitet:Mountainbikeresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med eget badrum (på refugen bor vi i flerbäddsrum med delat badrum), frukost, fem middagar, fem cykeldagar med transporter och guide, cykelhyra, följebil och bagagetransport. Ingår ej: luncher, dryck, övrigt. Tillval: enkelrum på hotellen, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Limone Piemonte

Vi landar i Nice och åker transfer upp genom fina Val Roya till Italiens äldsta skidort. Här bor vi de första tre nätterna på ett bekvämt hotell.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling kring Limone

Den första dagen börjar vi i den lilla alpbyn Limonetto och cyklar i ett pastoralt och lågalpint landskap ner mot Limone. Det bjuds både på lätta grusvägar och våra första single trails, som rutinerade mountainbikers kallar stigar för. Färden går över äng och genom skog, förbi flera små ”tetti”, hussamlingar. Liksom flera av dagarna erbjuder vi en förlängning för den som vill. På kvällen ges tillfälle att själv gå på upptäcktsfärd i Limones högklassiga restaurangutbud.

Normalalternativ: 15 km, 380 m upp, 380 m ner.

Förlängt alternativ: 20 km, 580 m upp, 580 m ner.

Måltider: frukost

Dag 3 Cykling till Frankrike

Med start i passet Colle di Tenda på gränsen till Frankrike rullar vi söderut rakt in i ett vykort. Det är en vacker grusväg förbi gamla stenfort som väntar, och den som vill ta den längre turen rullar ner till Casterino för lunch innan stigningen tillbaka. Övriga äter på ”murmeldjurshyttan”. Dagen avslutas med ett par riktigt roliga stigar ner till Limone, där vi firar med en after bike.

Normalalternativ: 30 km, 100 m upp, 1100 m ner.

Förlängt alternativ: 40 km, 660 m upp, 1660 m ner.

Måltider: frukost

Dag 4 Via del sale del 1

Varma i sadeln påbörjar vi resan från alp till hav. Starten går åter vid Colle di Tenda och det som följer är minst sagt häftigt. Vägen skär längs topparna med stora utsikter åt alla håll. Det blir mest grusväg men också en särskilt läcker bit single trail. Efter ett par timmar når vi månlandskapet Carsene och därpå kvällens övernattningsställe Rifugio Don Barbera. Den som har spring kvar i benen kan gå en vandring före middag.

18 km, 620 m upp, 340 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Via del Sale del 2

Idag vaknar vi omgivna av orörd natur och med en riktigt fin dag framför oss. Efter en kort stigning går saltvägen högt uppe på jämn höjd med en djup dal nedanför. Det går lätt utför och så småningom rullar vi in i den vackra lärkträdsskogen Bosco delle Navette. Bortom de nu grönklädda kullarna skymtar vi redan havet. På eftermiddagen rullar vi ner i lilla Monesi där vi ska bo en natt. På eftermiddagen erbjuds en extratur i omgivningarna.

Normalalternativ: 20 km, 190 m upp, 600 m ner.

Förlängt alternativ: 36 km, 490 m upp, 900 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Via del Sale del 3

Vi cyklar vidare på grus upp mot passet Colle del Garezzo och sedan utför mot byn Triora. Byn är känd som häxbyn sedan inkvisitionen på 1500-talet, då man jagade kvinnor som sades vara i maskopi med djävulen. Vi äter lunch i byn och hoppar sedan över ett stycke asfalt med buss innan vi åter sadlar upp i Bajardo. Nu befinner vi oss bland de vackra gamla medeltidsbyarna högt över Rivieran. Efter några kilometer skogsväg avslutar vi med en rolig stig på en bergskam 900 meter över havet. Till sist rull utför mot Sanremo och ett välförtjänt bad före middag!

42 km, 650 m upp, 2100 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Stigcykling eller vilodag

Efter fem dagars upplevelserik cykling kan det vara skönt att bara koppla av och njuta av atmosfären i Sanremo. Våra guider erbjuder också lite mer avancerad stigcykling utför för den som känner sig redo. Man kan också cykla helt plant längsmed havet på den fina cykelvägen som sträcker sig både västerut och österut. Man kan även ta tåget till Monaco eller Nice.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till Ligurien

Kort transfer till Nice och flyg hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Via del Sale

Saltvägen går mellan Limone i Piemonte och Monesi i Liguriens inland. Starten går 2000 möh i passet Colle di Tenda som skiljer Italien från Frankrike. Från Monesi fortsätter vi på liknande, högt liggande grusvägar mot havet. Limone ligger på 1000 möh och är en mysig och livlig liten alport med synnerligen gott restaurangutbud. Sanremo kräver knappt någon presentation, men är en klassisk Rivieraort. De första turisterna var välbärgade engelsmän som sökte sig till det sköna klimatet. Sedan dess har kusten blivit favorittillhåll för adel, filmstjärnor och kungligheter från hela världen, men också för semesterfirande fransmän och italienare. Här finns något för alla.

 • Klimat: i Limone milt alpint klimat med dagstemperaturer på 20-25 grader. I Sanremo medelhavsklimat med dagstemperaturer på 25-30 grader.
 • Land: Italien och Frankrike
 • Språk: italienska och franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Mountainbikecyklingen

Vi erbjuder full service med två svenska guider varav en kör följebilen de dagar det behövs. Cyklingen passar både den som är nyfiken på mountainbiking och den som har kört förut. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet men behöver vara en god cyklist med vilja att lära dig mer. Bra bromsteknik krävs och även en följsam kropp då man ofta står upp och styr med kroppen. Underlaget är varierande och naturligtvis ojämnt. Grusvägarna är överlag i gott skick och bara bitvis steniga. Stigarna vi kör på är mestadels släta med god jordmån även om mer tekniska partier förekommer. Det är ingen skam att stiga av om det blir knepigt! Etapperna kan se korta ut men är mer ansträngande än motsvarande distans på asfalt. Våra cyklar är framdämpade mountainbikes av god kvalitet. Du kan även boka en elcykel mot tillägg. Du förväntas kunna laga punkteringar själv och får då slangar och verktyg av oss. Om du har egna verktyg som däckjärn, insexnycklar och pump får du gärna ta med dessa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Transfertiden till Limone är cirka 2,5 timmar. Hemresetransfern från Sanremo tar 1-1,5 timmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice. Därifrån går tåg till Limone med byte i Ventimiglia. Franska tågtider: www.sncf.com. Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Mountainbike Via del Sale

Hotell Mountainbike Via del Sale

Grand Hotel Principe**** - Detta välutrustade hotell ligger högst upp i Limone, alldeles intill kabinbanan och byns mest välförsedda sportbutik Bottero. Här njuter vi av fyrstjärnig komfort och koppl...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
1/7Utan flyg/transferMountainbike Via del Sale, utan flyg/transfer613 995:-Boka
1/7ArlandaMountainbike Via del SaleMer än 816 995:-Boka