Skip to main content

Mountainbike i Kappadokien

Legendarisk stigcykling i ett sagoland.

Kappadokien är Turkiets mountainbikeparadis och en numera klassisk drömdestination för bikers världen över. Kombinationen av ett osannolikt landskap och underlag för alla nivåer är oemotståndlig. Vi har valt ut de vackraste grusvägarna och de enklare stigarna för en upplevelserik Cross Country-resa med mycket åkglädje och lika mycket naturupplevelse. Ungefär 70% går på grus och 30% på släta stigar med ett härligt "flow" där den ovane kan ta det lugnt och den avancerade åkaren kan lägga på mer fart. Det är runda stenhällar, sand och grus, blandat med intensiva stigningar som gör att man blir så där extra nöjd i kroppen efter dagens slut.

Kappadokien ligger i ett lugnt område i centrala Turkiet. Här får vi cykla genom ett av vår planets märkligaste landskap: uråldriga vulkaner som av vind och vatten har skulpterats till en labyrint av svampar, tårtor, rinnande grädde, grottor… ja bara fantasin sätter gränsen för liknelserna. Mest kända är de sk ”fairy chimneys” som man trodde var gjorda av överjordiska väsen (och det kanske fortfarande är den bästa förklaringen).

Här finns också en spännande historia som går långt tillbaka i tiden. Här passerade karavanerna längs Sidenvägen och de första kristna gömde sig i grottorna. Nu svävar luftballongerna över det märkliga området och vi bor på ett riktigt grotthotell. På kvällarna låter vi oss väl smaka av den färgstarka och spännande kappadokiska maten.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Mountainbike
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3 BlåMer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, fem cykeldagar med lunch/picknick, transfer, cykelhyra och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Ürgüp

Ankomst till Kayseri flygplats och därifrån en dryg timmes transfer till Ürgüp där vi ska bo under veckan. Incheckning på vårt fina grotthotell och gemensam middag. 

Måltider: middag

Dag 2 MTB i Red Valley och Cavusin

Vi börjar cyklingen direkt från hotellet. Vi stannar till vid Sunset Point för en turkisk kaffe eller en te innan vi fortsätter ner i Rose Valley på fina single tracks till den märkliga byn Cavusin, som mest liknar en termitstack. Efter en härlig picknick tar vi oss tillbaka till Ürgüp via Devrent Valley, fritt översatt till Fantasidalen, som är fylld av olika bergsformationer.

30 km, 600 höjdmeter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 MTB Mustafapasa – Golgoli - Damsa Lake  

Efter en kort transfer börjar vi dagens mountainbiking i Mustafapasa där vi följer en fin grusväg upp mot Golgoli med sina gravar, kyrkor och underjordiska gömslen. Vi fortsätter vidare mot Damsa Lake där vi möts av uppdukad picknik. På eftermiddagen cyklar vi mot Keslik kloster, en gång hem till över 200 munkar, innan vi vänder tillbaka mot hotellet.

35 km, 600 höjdmeter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 MTB Rose Valley, Pigeon Valley och Love Valley

Från hotellet cyklar vi via Rose Valley mot Göröme och vidare till Uchisar för lunch. Vi fortsätter genom Pigeon Valley över till Love Valley på en underhållande blandning av fina stigar och grusvägar.

37 km, 700 höjdmeter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag föreslår vi en tur med luftballong på morgonen. Det är en mycket storlagen vy som bjuds när man ser det lite grann så här från ovan.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 MTB Kaymakli, den underjordiska byn

Efter frukost tar vi bussen 1-1,5 timmar till den imponerande Ihlara-ravinen där vi cyklar nere i dalen. Här passerar vi Kaymakli, den underjordiska byn som har inrymt uppemot 2000 invånare. Om tiden tillåter gör vi ett stopp och vandrar runt i de underjordiska gångarna för att göra oss en bild av hur livet en gång i tiden var här.

25-30 km, 400 höjdmeter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 MTB Usengidalen, Ortahisar och Göreme

Vi startar även idag i Mustafapasa och rör oss ner i Usengidalen där vi följer en fin stig i hela 7 km, sedan trampar vi upp mot Ortahisar för lunch. Vidare mot Göreme där vi avslutar med ännu en fin stig genom red valley och en törstsläckande after-bike.

35 km, 700 höjdmeter

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Hemresa

Transfer till flygplatsen och hemresa efter en veckas rolig stigcykling i ett av planetens häftigaste landskap!

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kappadokien

Med sitt läge mellan Europa och Asien har Turkiet alltid varit ett viktigt land historiskt sett. Här finns det som många menar är den äldsta staden i världen i södra Anatolien. Genom årtusenden har många folkslag passerat genom detta område. Kappadokien ligger mitt i Anatolien och bland de märkliga klippformationerna och grottorna finns många historiska lämningar. Bara i Kappadokien finns mer än 1000 kyrkor och kapell i grottor, många från den tidiga kristendomens tid. Under veckan kommer vi att cykla i de mest märkliga naturformationer man kan möta på denna planet.

MTB i Kappadokien

Detta är en cross country-resa med fysisk svårighetsgrad 3 på en skala av 5, och den tekniska svårighetsgraden blå (läs mer om våra graderingar här).

Kappadokiens älskade MTB-terräng är tillgänglig för alla som har lite tidigare erfarenhet av att ha cyklat offroad. Här finns något för både nybörjare och experter. Vår cykling går till circa 30% på stigar och resten på grusvägar. Asfalt förekommer på vissa stigningar. Självklart förekommer det tekniska partier och våra guider kan anpassa turerna efter deltagarnas förmåga. Om du känner dig bekväm med att cykla på svenska skogsstigar så bör den här resan passa dig bra samtidigt som du kommer att lära dig nya saker och få mer lutningar. Tänk på att terrängcykling är mer ansträngande än motsvarande distans på asfalt. Vi kör resan med både svensk och lokal guide vilket ger oslagbara lokalkunskaper och extra trygghet.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Kayseri. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Ürgüp. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Kayseri. Därifrån kan man sedan ta taxi till Ürgüp. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike hardtail (endast framfjädring) med 27,5 eller 29-tumshjul
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel
 • Pedaler: vanliga; egna pedaler kan monteras
 • Bagage: du behöver en liten ryggsäck för det nödvändigaste
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: nej
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: nej
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej; ta med egen
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: inga. Elcykel finns för närvarande inte att få i Kappadokien.

Karta

Bilder

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg