Topptur Monte Rosa

Monte Rosa runt – den höga vägen.

En av våra mest spännande alpina turer är vår vandring runt mäktiga Monte Rosa, Alperna näst högsta berg. I massivet finns flest 4000 meters toppar i Alperna och vi tänker bestiga flera av dem. Vi har valt att gå den höga vägen, l'alta via, och bor på fjällstationer på över 3000 meters höjd under turen. Här möter oss ett fantastiskt landskap av glaciärer och snö. Vi vandrar med svensk bergsguide med stor erfarenhet av området. Har du alpin erfarenhet och vill prova på riktig höghöjdsvandring med inslag av alpinism så är detta något för dig. Vi utlovar en riktig höjdarresa i dubbel bemärkelse!

Liknande vandringsresor:

Haute Route Chamonix - Zermatt

Glaciärvandring i Jungfrau-området

Aktivitet:Expeditioner och Stugturer
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:4, 5Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), två övernattningar på hotell med frukost, fem övernattningar på fjällstationer med frukost, lunch och middag, utrustning för glaciärvandring (rep, sele och stegjärn) samt bergsguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Zermatt

Flyg till Zürich därefter tåg till Zermatt. Inkvartering på trevliga Hotel Rhodania mitt i byn.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Hörnlihyttan

Frukost och genomgång av programmet och utrustning. Vi tar sedan liften upp till Schwarzsee och går med lätt ryggsäck upp till den legendariska Hörnlihyttan, där man börjar toppbestigningen av Matterhorn. Tillbaka till Schwarzseehyttan för övernattning.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Breithorn, 4164 möh

Vi tar första liften upp till Klein Matterhorn som ligger på 3883 meter. Vi kommer direkt ut på glaciären och börjar dagen med bestiga veckans första 4000-meterstopp, Breithorn på 4164 meter. Vi fortsätter sedan österut och vandrar in på Italienska sidan av Monte Rosa där vi kommer att tillbringa de kommande tre dagarna. Natten tillbringas i Rifugio Guide d'Ayas, 3425 möh.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Castor, 4223 möh

På morgonen klättrar vi över Castor, en ganska brant topp på 4223 meter, med en spektakulär toppkam. På andra sidan toppen går vi sedan ner över stora glaciärer mot Capanna Quintino Sella, 3585 meter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Passo del Naso, 4272 möh

Tidig start igen och vi fortsätter på glaciärplatån över Passo del Naso på hela 4272 meters höjd. När vi kommit över passet finns det flera 4000 meterstoppar som är möjliga att bestiga innan vi går ner mot Rifugio Mantova på 3498 meter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Cabane de Margherita, 4559 möh

På morgonen vandrar vi över Col de Lys på 4178 meter och är då tillbaka i Schweiz. Med lite flyt får vi en vacker vy över Mont Blanc i soluppgången. Vi gör ett stopp på Cabane Margerita på hela 4559 meters höjd, Europas högst belägna hus, och tar en "andra" frukost. Sedan börjar vi en lång nerstigning över Grens gletscher till den nybyggda Cabane de Monte Rosa som ligger på 2795 meters höjd.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Zermatt

Efter frukost fortsätter vi nerstigningen mot Zermatt och vi tar det lilla bergståget Gornergrat bahn den sista biten. Vi äter lunch i Zermatt och eftermiddagen kan tillbringas med en rundvandring i byn (om man orkar). Avskedsmiddag på kvällen.

Måltider: frukost

Dag 8 Farväl till vandringsresan runt Monte Rosa

Hemresa med tåg till Zürich och sedan flyg hem till Sverige efter en vecka på de stora höjderna.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Monte Rosa

Vyerna över Monte Rosa-massivet är storslagna och alpkänslan infinner sig snabbt! Monte Rosa är ett bergsmassiv på gränsen mellan Italien och Schweiz. Monte Rosas högsta punkt, tillika Schweiz högsta punkt, är Dufourspitze, 4 634 m.ö.h. Monte Rosa är det näst högsta massivet i Alperna efter Mont Blanc.

 • Klimat: alpint
 • Land: Italien och Schweiz
 • Språk: italienska och tyska. Engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro och Schweizerfranc
 • Prisläge och betalningssätt: Observera att vi hälften av nätterna befinner oss i Schweiz. Här fungerar det att betala även med Euro, men till en sämre kurs. Betalkort tas inte på alla hyttorna. Prisläge: p.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring runt Monte Rosa

Hur tuff är turen? 4 vandrare, 3 isyxor.

En första tur med riktig alpinism! Inte tekniskt svårt, men hög höjd och luftiga passager varje dag. Vi bestiger minst en 4000 meterstopp om dagen. Man bör ha erfarenhet av att gå i replag och med stegjärn. Ca 3 personer per replag. Vår svenska licenserade bergsguide följer med gruppen hela veckan. Stora delar av vandringarna går på glaciär, mer eller mindre täckt av snö. Vi får låna utrustning som sele, stegjärn och isyxa. Guiden har med sig rep för säkring i replag. Tidigare erfarenhet av högalpin vandring och tillhörande utrustning behövs på denna tur. Du behöver också vara i god kondition. Vi befinner oss på över 3000 möh under hela veckan, med toppnoteringar på drygt 4500 meter. Vi startar ofta tidigt på morgonen då snön är hård och kommer fram till nästa övernattning mitt på eftermiddagen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss åker tåg från flygplatsen i Geneve (ca 4h) eller Zürich (ca 3,5) till Zermatt (1 eller 2 byten, tågbiljetten ingår i flygresan). Guiden möter upp på hotellet. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Geneve eller Zürich. Tågtransfer t/r kan då köpas på www.sbb.ch.

Skriv ut

Karta

Hotell

Boende Topptur Monte Rosa

Boende Topptur Monte Rosa

I Zermatt bor vi på välskötta hotellet Rhodania med bra frukost. Under vandringen bor vi på olika fjällstationer, enkla men gemytliga.

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
15/7Utan flyg/transferBoende Topptur Monte Rosa120 995:-Boka