Skip to main content

Vårt miljöarbete

Våra resor utspelar sig på jordens vackraste platser. Ibland är de skapade av naturen själv och ibland i harmonisk kombination tillsammans med människan. Vi förstår att våra resor vilar på oförstörd miljö och ställer oss förstås frågan vilken vår roll är i det hela.

Att vandringsresor och cykelresor är en roligare form av semester, det håller nog alla med om som har rest med oss. Vi tror att det är mer än så: det är ett litet steg på vägen mot att ta hand om vår vackra värld.

Visst är det mer miljövänligt att stanna hemma än att flyga till fjärran länder, men för att vi människor ska kunna vårda naturen måste vi först bry oss om den. Och ingen älskar stora landskap och överraskande djur- och växtliv mer än den som fått chansen att vistas i naturen. Det tror vi är mer effektivt än domedagsprofetior.

En vandrings- eller cykelresa ska i första hand vara njutningsfylld för såna är vi människor. Vi tycker om att ha det gott. Men det djupare syftet är att återkoppla oss till naturen. Den är ju också vårt habitat, vid sidan om djurens och växternas. Att resa kommer inte i sig att stoppa global uppvärmning, föroreningar eller reduceringen av vilda områden. Men naturnära resande kan väcka viljan att bygga upp våra ansatta ekosystem igen. Och förhoppningsvis återfinna vår plats i det hela.

Att leverera en bra vandrings- eller cykelresa och att värna om miljön sammanfaller ibland. Som att i första hand välja restauranger och hotell som serverar närproducerad mat. Det är godare och förstärker upplevelsen av resmålet men innebär också ett minimum av onödiga transporter. Vi väljer att bo nära vandringarna för att åka mindre buss. När vi serverar picknicks återvänder vi till de lokala specialiteterna och försöker undvika engångsartiklar. Vi behöver dock din hjälp med att ta med egen tallrik, mugg och bestick. Till sist rör vi oss förstås för egen maskin på resmålen. En god vana som man kanske tar med sig hem. Våra resmål har vitt skilda förutsättningar och det går inte alltid att uppfylla de här idealen. Men vi försöker.

Det riktiga arbetet med att bevara vår vackra värld överlämnar vi till dem som kan sin sak. Därför stöder vi sedan många år Världsnaturfonden WWF, genom vårt moderbolag Hummingbird. De liksom vi vill gärna att både vi och framtida generationer ska få njuta av oförstörd natur. Prima Travel är också ett klimatneutralt företag, tack vare vår klimatkompensation genom South Pole.

Sök resa