Skip to main content

Lätt vandring på Teneriffa

Upptäckarvandring i de mest skiftande miljöer.

Det är ingen överdrift att kalla Teneriffa för en egen liten kontinent. Det gör även ön till ett idealiskt vandringsresmål. På en vecka vandrar vi längs klippig kust med Atlanten i blickfånget, korsar öknar som hämtade ur en westernfilm, hukar oss genom djungellik lagerskog, hisnar över bråddjupa dalar fyllda av terrassodlingar och små byar med omöjliga lägen. Till det kanske vi till och med sätter fötterna i snö högst upp på Teide, Spaniens högsta berg! Vi får dessutom uppleva den största kanarieöns rika kulturarv: vi bor nära Puerto de la Cruz gamla stadskärna och besöker UNESCO-staden La Laguna med sin vackra kolonialbebyggelse och rika folkliv. Det här är en av vinterns mest upplevelserika resor, med lagom ansträngande vandring som passar de flesta.

Äntligen kan vi erbjuda detta populära vandringsresmål med riktigt lätta vandringar (svårighetsgrad 1 av 5) som passar både nybörjare och vandraren som vill ha en mer avslappnad men ändå aktiv semester. Numera ingår även toppturen till Spaniens högsta berg Teide! Med start från linbanans toppstation är denna upplevelse möjlig för alla. Resan samkörs med Topptur Teneriffa och den som önskar kan byta över till en tuffare vandring någon dag.

Aktivitet:Lätt vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch och transporter, guide, tillstånd att bestiga Teide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Puerto de la Cruz

Vi flyger direkt från Sverige till Teneriffa. Vi åker sedan runt till öns norra, gröna sida och Puerto de la Cruz. Här möts turism och tradition i en färgstark mix. I gamla stan hänger de snidade träbalkongerna från fasader i spansk kolonialstil och på strandpromenaden radar caféerna upp sig. Badmöjligheterna är oslagbara och det är bara att välja mellan sandstrand, klippbad, hotellets takpool eller de magnifika bassängerna Lago Martianez. Vi bor mitt i alltsammans på ett bekvämt hotell vid havet.

Måltider: lättare middag pga sen ankomst.

Dag 2 Kustvandring

Den första vandringen börjar utanför dörren. Vi går österut genom stan, förbi havsbassängerna Lago Martianez som ritats av Lanzarote-konstnären Manrique, och ut längs kusten till den kolsvarta lavastranden Playa Bolullo. Leden går lätt ovanför de branta klipporna, genom bananodlingar och förbi haciendas. Till lunch dukar vi upp en läcker picknick i det gröna.

Svårighetsgrad 1

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vulkanvandring

Teneriffas nordsida är ett grönskande landskap som sluttar jämnt från Teides snöklädda topp ner till Atlantens blåa böljor. Dagens vandring börjar i corona forestal, den ring av ståtlig tallskog som omger ön på en viss höjd. Vi går uppåt mot öns geologiskt yngsta område där vi möts av en skarp palett av svarta och gula vulkankoner, knaggliga lavaflöden, lysande gröna tallar och Atlantens blå runtomkring. Vi avslutar med en skön fika i byn San José.

Ca 7 km, 3 timmar, +150 m, -240 m. Svårighetsgrad 1

Måltider: frukost, lunch, middag. 

Dag 4 Vandring i Anaga och La Laguna

Längs upp i nordöst ligger halvön Anaga, som är ett vandrarparadis. Här finner vi de urgamla subtropiska lagerskogarna som bara finns kvar på några av de västligaste Kanarieöarna. Dagens vandring är hisnande vacker med bråddjupa dalar täckta av terrassodlingar, byar med dramatiska lägen och vattenfall. Vi äter lunch i grottbyn Chinamada. På vägen ner besöker vi Kanarieöarnas vackraste stad La Laguna (UNESCO-listad som världsarv), fylld av kanarisk kolonialarkitektur och livlig av universitetsstudenter.

Ca 5 km, 3 tim, +100 m, -200 m. Svårighetsgrad 1

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Idag kan man ägna sig åt att upptäcka Puerto de la Cruz och ta några sköna bad.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring Las Cañadas

Efter frukost checkar vi ut och åker med bagaget till öns topp. Här uppe ligger en märklig öken: jättekratern och nationalparken Cañadas. Det är ingen överdrift att jämföra den med Utah eller med Mars, och ändå är den något helt eget. Bussresan upp tar oss genom Teneriffas samtliga växtzoner: från subtropisk grönska via det ståtliga tallskogsbältet till öken av vulkaniskt ursprung. Vi vandrar runt de röda, gula och svarta stenformationerna Roques de García och förundras över naturens formglädje. Vi bor de sista två nätterna på det ensligt belägna och fantasieggande Parador de las Cañadas.

Ca 4 km, 2 tim, +110 m, -110 m. Svårighetsgrad 1

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Topptur Teide

På Cañadas brukar vi vakna under en djupblå himmel med nattfrost på marken. Solen värmer redan och snart är temperaturen åter perfekt. Vi börjar med en panoramisk vandring från foten av Teide mot El Portillo, varifrån vi ser hela nordkusten. Vid lunchtid åker vi linbanan upp till Teides toppstation på hela 3555 möh. Man kan stanna här eller om ork finns kvar följa med på vandringen upp till toppen. Med förbokade tillstånd och såväl svensk som lokal guide bestiger vi Spaniens högsta berg på hela 3718 möh. Har vi tur med vädret ser vi alla de övriga öarna från toppstationen. Vilken final!

El Portillo: ca 3 tim, +140 m, -420 m. Svårighetsgrad 1+.

Topptur Teide: Ca 3 tim, +170 m, -170 m. Svårighetsgrad 1+.

Beroende på hur man reagerar på den tunnare luften kan vandringen kännas mer ansträngande än siffrorna antyder.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Teneriffa

Efter en vecka på Teneriffa känns det verkligen som om man besökt en hel kontinent. Vi återvänder hem med många sinnesintryck i bagaget.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Teneriffa

Teneriffa är den största av de sju Kanarieöarna och den mest varierade. I syd är det torrt och soligt och där trängs massturismen på en ganska begränsad yta. Den norra kusten är grön och bördig och har ett behagligt klimat. Vin odlas på båda sidorna och kännetecknas av en solmogen, fyllig smak och starka mineraltoner från den vulkaniska jorden. I väst och öst ligger massiven Teno och Anaga med bråddjupa, gröna dalar med fantastiskt fin vandring. I nordöst lever de gamla lagerskogarna kvar. Mitt på ön tronar inte bara öns utan hela Spaniens högsta berg, Teide. Toppen omges av en röd krateröken, Cañadas del Teide. Det finns många vackra småstäder med koloniala byggnader, som Puerto de la Cruz, La Laguna och Orotava, liksom många byar där vardagslivet går sin gilla gång. Här eggar öarnas spännande historia med de mystiska urinvånarna, spanjorernas upptäckt och farvägarna till Nya världen.

 • Klimat: Klimatet är jämnt och somrigt året runt, men varierar en hel del tack vare passadvindarna från norr. Generellt sett är nordkusterna fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusterna är torra och soliga nästan jämt. Det är inte för inte som Teneriffa kallas för minikontinenten. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Teneriffa

Vi går med svensk guide och åker egen buss till vandringarna. Landskapet är vackert kuperat men på denna resa har vi valt de lättaste turer som går att göra på Teneriffa. Vi vandrar halva dagen och ägnar resten av dagen åt stadsbesök, bad, rundturer, egen tid mm. enligt program. Vi går i lugn takt och stannar ofta för att njuta av utsikten. Det är korta men riktiga vandringar, så underlaget är naturstigar: ofta släta, ibland lite steniga. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Komplettera utrustningen med mössa, varm tröja, vindjacka och eventuellt tunna handskar den dag vi åker upp på Teide. Luncherna äter vi vissa dagar på restaurang och andra i form av picknick som vi hjälps åt att bära med oss. Hjälp oss gärna undvika engångsartiklar genom att ta med egen tallrik och bestick!

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Teneriffa Syd. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Puerto de la Cruz. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Teneriffa Syd eller Teneriffa Nord (flygplatsen för inrikesflyg). Därifrån kan man ta buss eller taxi till Puerto de la Cruz. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell på Teneriffa

Hotell på Teneriffa

Under vandringsveckan på Teneriffa bor vi på två fina hotell: Hotel H10 Tenerife Playa - Detta välutrustade hotell ligger med bästa läge på strandpromenaden, nära Puerto de la Cruz vackra stadskärna,...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-10Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-11-10ArlandaLätt vandring på TeneriffaFullt15 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-11-17Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transferFullt11 995:-Fullt
2019-11-17ArlandaLätt vandring på TeneriffaFullt15 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-07Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-03-07ArlandaLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka
2020-03-07KastrupLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-03-14Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-03-14ArlandaLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-07Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-11-07ArlandaLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-11-14Utan flyg/transferLätt vandring på Teneriffa, utan flyg/transfer411 495:-Boka
2020-11-14ArlandaLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka
2020-11-14KastrupLätt vandring på TeneriffaJa14 995:-Boka

Erbjudanden

28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg