Skip to main content

Lätt vandring på Menorca

Den oförstörda Medelhavspärlan med lite lättare vandringar.

Mallorcas lillasyster är en lugnare och mer oexploaterad upplevelse. Hit åker naturälskarna (och förr många hippies), vare sig de letar efter Medelhavets finaste badvikar, fin natur, god mat eller långsam rytm. Och finfin vandring så klart! På Menorca har man vägrat bygga vägar längs kusten och istället gjort iordning de gamla Cami de Cavalls, häststigarna, till ett 20 mil långt system av vandringsleder. Vi följer kusterna i skuggan av pinjelundarna som doftar av lavendel och kamomill, och badar i vattnet som verkligen är kristallklart. 120 stränder varav hälften är helt vilda är ett unikum i Medelhavet. Vi vandrar även i inlandet, bland svarta menorquin-hästar och miltals av blommande kalkstensmurar. Historien är rik, från mystiska neolitiska lämningar till araber, romare, katalaner och engelsmän. De senare har lämnat både arkitektur och en utmärkt gin efter sig. På menyn står specialiteten hummer och färsk fisk, liksom många fina ostar.

Vandringen på Menorca är lätt med mycket små höjdskillnader. Den passar både nybörjare som vill gå kort och aktiva semesterfirare som nöjer sig med halvdagsvandringar med tid till andra upptäckter. Resan finns också i en variant med längre vandringar, Vandring på Menorca.

Se vår film från vandringen på Menorca här

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, fem vandringsdagar med lunch/picknick och transporter, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Cala Galdana

Vi flyger till huvudstaden Mahón och åker transfer till vårt fina hotell i pittoreska viken Cala Galdana på soliga sydkusten. Den gyllene strandbågen lockar till ett bad innan middagen. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Cala en Turqueta

Veckans första vandring bjuder på essensen av Menorcas välbevarade Medelhavsmiljö. Vi följer kusten västerut på fina och breda stigar. Den doftande pinjeskogen skuggar skönt och snart ser vi Cala Macarellas lysande turkosa vatten nedanför oss. Vi ger oss till tåls med bad innan vi når nästa vykortsvik, Cala en Turqueta. Här dukar vi upp en picknick i den vita stranden och hoppar i det kristallklara vattnet.

6 km, 100 m upp, 100 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Ost, vin och vandring

Menorcas inland är tidlöst och fridfullt. Här härskar de svarta menorquin-hästarna bland ett myller av urgamla stenmurar. Dagens vandring går längs den gamla kungliga vägen Camí Reial som förbinder Ciutadella med Ferreries. I Ferreries äter vi tapas innan vi åker till vår vingård där vi får smaka både traktens vin och den kända menorkinska osten.

8 km, 150 m upp, 150 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

 Dag 4 Vandring Cala Morell

Idag ska vi utforska Menorcas nordvästra hörn. Här är det åter en helt annorlunda miljö som möter oss: efter en kort bit genom pinjeskogen kommer vi ut på en dramatisk kust med klippor och röda och gula färger. Lunchen tar vi i snofsiga villaorten Cala Morell. På vägen hem besöker vi Ciutadella, öns före detta huvudstad och biskopssäte. Den är minst lika behaglig som Mahón men helt annorlunda. Menorcas adel har alltid valt att bosätta sig i Ciutadella och de eklektiska palatsen är många.

5 km, 100 m upp, 120 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi rekommendera en promenad till närliggande badviken Cala Mitjana, en av Menorcas allra finaste. Den som vill fördjupa sig i det kulturella beger sig till Mahón eller Ciutadella. Man kan också pröva på ridning eller kajak.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring i S’Albufera

Hälften av Menorca är naturskyddad och mest skyddat av alla områden är naturparken S’Albufera i nordöst. Vandringen börjar vid fyren Faváritx och går längs en vild och vacker kust. Även idag finns utmärkta möjligheter till naturbad. Vi tar sedan lunch och after walk i lilla Port d'Addaida.

5 km, 50 m upp, 100 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Cales Coves

Den sista vandringen går på sydöstkusten med början i spännande bukten Cales Coves. Här finns en mängd grottor i kustklipporna, som använts till allt från förhistorisk nekropolis till hippiesamhälle i vår tid. Vi följer Camí de Cavalls österut. Vandring till Es Canutellsoch en god picknick med fötterna i vattnet. Vi avrundar sedan veckan med ett besök i huvudstaden Mahón. Här ligger en av Medelhavets finaste naturhamnar och staden är mycket vacker med sina engelska influenser.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Menorca

Transfer till flygplatsen och hemresa till Sverige efter den härligaste av Medelhavsvandringar.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Menorca

Ön kallades av romarna för Minorca, den mindre i förhållande till Maiorca. Landskapet är flackare och fridfullare och badorterna små. UNESCO utnämnde 1993 ön till biosfärreservat vilket innebär att hälften av ön är skyddad mot vidare exploatering och invånarna tar naturskyddet på stort allvar. Ön har länge lockat både naturälskare och hippies, liksom de som söker en högkvalitativ badsemester. Som så många andra öar mitt i Medelhavet har Menorca en blandad historia med många folkslag. Araber, romare, morer och katalaner har alla kontrollerat ön, som skiftat mellan att vara kristen och islamsk. På 1300-talet var Menorca under mallorquinskt och därmed spanskt styre vilket ön fortfarande är idag. Under 1700-talet hölls dock Menorca under britterna men blev återställd under Spanien 1802. Idag präglas Menorca av spansk och katalansk kultur, med vissa lämningar av britternas ockupation på 1700-talet. En av dessa är gin. Typiska rätter är hummergryta och ugnsbakad fisk med potatis. Olika tapas och paella är också klassiker från Menorcas menyer. Typiskt för Menorca är även de lokala ostarna. En annan specialitet är majonäsen vars recept en gång i tiden uppfanns i Mahón.

 • Klimat: soligt medelhavsklimat med 315 soldagar om året. Korta regnskurar förekommer vår och höst.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska och menorquí, en dialekt av katalanska. Många vägskyltar är endast på menorquí. Engelska fungerar bra i turistorterna.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Mallorca och Sverige.
 • Dricks: valfritt.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Menorca

Vi går med svensk vandringsguide. Menorca är en flack ö vars högsta topp når endast 357 möh. Det gör den perfekt för dig som vill ha en riktigt lätt vandringsresa utan motiga backar. Lederna är breda och fina men räkna med bitivs stenig terräng, på typiskt Medelhavsvis.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Mahón. Därifrån har vi cirka 1 timmes transfer till Cala Galdana. Du som bokat resan utan flyg flyger till öns enda flygplats Mahón. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Intryck från Menorca

Något av det allra roligaste som researrangör är att återupptäcka gamla goda resmål i ny tappning. Menorca är den lilla flacka ön med de fina stränderna. Kanon för en sommarresa med bad och avkoppling. Inte så mycket händer utanför sommarmånaderna.

Men om man vore en vandrare? Vi beslutade oss för att åka dit och ta reda på det en vecka i december. Jag minns ännu min sommar som reseledare på Menorca, hur jag en kväll lämnade det luftkonditionerade kontoret och steg ut i trapphuset och var säker på att det hade brunnit. Hettan var intensiv fortfarande klockan sju på kvällen. Den risken löper inte våra vandringsresenärer. I maj, september och oktober är ön sublim och klimatet perfekt för vandring.

Men åter till den där decemberdagen. Vi landar sent och hittar efter många rundor längs Mahóns enkelriktade gränder vårt hotell. Ett varmt välkomnande, helt olikt det man lär möta i augusti. Nu finns det tid. Vi är oroliga över att inte hitta något att äta så här sent. Klockan är snart nio. Receptionisten tittar på klockan och ser bekymrad ut. Ni får vänta ett tag, säger han. Restaurangerna öppnar när som helst.

Så vi beger oss ut i stadens inte så vimlande folkliv och hittar snart en tapasbar. Vår knaggliga spanska blir rena inträdesbiljetten och innan glasen fyllts med första omgången sprudlande cava är vi djupt inne i konversation med två till åren komna men alerta damer vid bordet intill. Kvällen blir lång men mañanaär en annan dag.

Nästa dag skiner solen från en klarblå himmel och fleecen åker av så fort vi stiger ur bilen. Scenen är märklig: vädret är klart, vattnet likaså och pinjeträden lika gröna som någonsin. Men inga folkmassor belamrar strandbågen. Ingen alls faktiskt, förutom en lokalbo med en glad hund. Vi sätter av på stigen mot Cala en Turqueta och kommer nästan ingen vart. Kameran åker fram vid varje steg. Vilka färger, vilken orörd kust. Den som rört sig i Medelhavet är så van vid bebyggelse att en vild kustremsa nästan ser overklig ut.

Snart står vi över Cala Macarella och skådar ner. En ensam segelbåt ligger för ankare. Vattnet är så klart att djupet inte går att bedöma. Vi sätter upp tempot och kommer skönt svettiga fram till Cala en Turqueta, där kläderna åker av. Allihop. Det är ju ändå ingen här. Vattnet är kallt men hela scenen så bedårande att vi tar några extra simtag ändå.

Stigletandet fortsätter och snart förstår vi vad det är vi vill erbjuda med vandringsresan på Menorca: att gå in bakom skyltfönstret som skiljer turisten från det lokala livet på sommaren och uppleva ön som den i själva verket är. Vi frossar i sockerpudrade ensaimadastill frukost axel mot axel med invånarna, äter som enda utlänningarna en gudomlig hummergryta på en servering i Fornells och går bort oss i Ciutadellas magiska gränder tills solen sänker sig mot det blänkande och stilla Medelhavet.

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Hotel Audax

Hotel Audax

Som utgångspunkt för våra vandringar har vi valt att bo i natursköna Cala Galdana på Menorcas sydkust. Härifrån går leder åt flera håll och transporterna till resten av ön är korta. Vi bor på ortens b...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-08Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transfer412 495:-BokaMer information
2020-10-08ArlandaLätt vandring på Menorca
1000 kr rabatt på de sista platserna!
Ja14 995:-BokaMer information
2021-05-20Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferJa12 495:-BokaMer information
2021-05-20ArlandaLätt vandring på MenorcaJa15 995:-BokaMer information
2021-09-23Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-09-23ArlandaLätt vandring på MenorcaJa16 995:-BokaMer information
2021-09-30Utan flyg/transferLätt vandring på Menorca, utan flyg/transferJa13 495:-BokaMer information
2021-09-30ArlandaLätt vandring på MenorcaJa16 995:-BokaMer information

Erbjudanden

8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
21/11Vandring på Gran Canariafrån 15 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg