Skip to main content

Lätt vandring på Madeira

Skön levadavandring på vandrarnas paradisö.

Madeira är som gjord för lätt vandring i vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön ståtar med något som ingen annan plats har i sådan mängd: de genialiska levadorna. Många av de finaste vandringslederna går längs dessa finurliga bevattningskanaler, vars trevliga bisyssla är att gå på mycket vackra platser. De låter oss upptäcka de mest avlägsna hörnen av denna natursköna ö utan jobbiga stigningar. Mellan mäktiga berg och den azurblå oceanen möter vi flera olika subtropiska mikroklimat på vandringarna. Det blommar överallt och de lustiga halmtakshusen tittar fram här och där.

På denna resa går vi fyra kortare turer längs Madeiras finaste levador medan den femte aktivitetsdagen ägnas åt en spännande matvandring genom Funchal med lokalguide. Vi får tid över till avkoppling, bad och strosande i charmiga Funchal. Stigningarna är försumbara men vi går upp till 10 km per dag. Svårighetsgraden är därför satt till 1+. För dig som vill vandra lite tuffare och se mer rekommenderar vi Vandring på Madeira.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Funchal

Vi landar på Madeira och åker transfer den korta biten till vårt hemtrevliga hotell. Här bor vi bekvämt på öns solsida med gångavstånd till Funchals vackra stadskärna och havet. Välkomstmiddag på hotellets restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Cabo Girao

Vi börjar resan med en trevlig levada på Madeiras sydkust. Höjdpunkten i dubbel bemärkelse är Cabo Girao, som sägs vara Europas högsta kustklippa. Härifrån ser Atlanten större ut än på de flesta ställen och det känns verkligen att man är på en ö.Efter en välförtjänt After Walk med varmt kaffe eller kall öl återvänder vi till Funchal för lite avkoppling och ett dopp i poolen.

Ca 3 tim, ca 9 km, 100 m upp, 100 m ner. Svårighetsgrad 1+ av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Gastronomisk vandring i Funchal

Detta blir en lite annorlunda dag i matens och vinets tecken. Med duktig lokalguide promenerar vi genom Funchals vackra centrum mellan olika välsmakande stopp. Det vankas goda och spännande avsmakningar av Madeiras mest genuina mat och dryck på lokalbornas egna favoritställen. Den som vill kan själv förlänga dagen med linbana upp till Monti eller ett färgsprakande besök på den världsberömda botaniska trädgården, Jardim Botánico.

Ca 3 tim.

Måltider: frukost, middag samt alla provsmakningar.

Dag 4 Vandring längs Mimosa-levadan

Många levador går djupt inne i skogen, men dagens vandring är mer omväxlande. Vi följer Levada do Caniçal österut genom Madeiras genuina landsbygd. Det finns mycket att titta på bland hus som klänger på kullarna, terrassodlingar och blommor. Då och då går levadan in i dalar där skog, svalka och frid råder. Levadan har fått sitt smeknamn av alla de mimosaträd som blommar i februari. Efter lunch åker vi ut till fiskeläget Caniçal vid den dramatiska São Lourenço-halvön för bad, fika eller besök på valmuséet.

Ca 3,5 tim, 10 km, 0 m upp, 100 m ner. Svårighetsgrad 1+ av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Vilodag

Efter många intryck och ännu fler steg är det skönt med en vilodag. Det finns mycket att göra i närheten av hotellet: strandpromenaden in till Funchal och vidare upptäcktsfärder i den vackra stadskärnan med sina fasader av vit kalk och svart lavasten. Missa inte heller art deco-saluhallen Mercado do Lavrador. Den fotbollsintresserade kan titta in på Cristiano Ronaldos museum, öns största son. Många åker också på val- och delfinsafari. Den stora utflykten är att åka över till grannön Porto Santo som bjuder på en helt annan miljö (två timmar enkel väg). På kvällen hittar man med lite tur en bar där man spelar Fado, Portugals vemodiga folkmusik som passar så bra till en drink under stjärnorna.

Måltider: frukost.

Dag 6 Vandring i Rabaçal

Ett av Madeiras mest kända vandringsområden heter Rabaçal och ligger mitt på öns västra sida, nedanför högplatån Paul da Serra. Ett system av levador byggda i tre nivåer och sammanbundna av skogsstigar tar oss genom en spännande miljö med flera vattenfall i de 25 källornas dal. Efter att ha utforskat miljön med sin uråldriga lagerskog och fina utsikter äter vi lunch på ett trevligt naturkafé.

Ca 3 tim, 7 km, 240 m upp, 240 m ner. Svårighetsgrad 1+ av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring längs Levada do Rei

Vi avrundar veckan med ytterligare en av Madeiras topprankade vandringar. "Kungens Levada" ligger på nordkusten och går djupt in i en vacker dal utan jobbiga stigningar eller svårigheter. Längst in vid källan sänker vi ner våra varma fötter i det klara vattnet och njuter av en sista picknick innan vi strosar ut igen.

Ca 4 tim, 10 km, 50 m upp, 50 m ner. Svårighetsgrad 1+ av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Madeira

Vi återvänder hem efter en härlig vandringsresa på Madeira.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. Madeira bjuder på fint vandringsklimat men vår guide anpassar programmet efter var de bästa förhållandena finns för dagen. Vi har många fina alternativ på lager!

Resfakta

Madeira

Madeira ligger i Atlanten söder om moderlandet Portugal, ungefär 40 mil norr om Kanarieöarna. Jämfört med dessa är klimatet fuktigare och miljön grönare. Jämfört med Azorerna är Madeira varmare. Liksom de övriga öarna är Madeiras geologiska ursprung vulkaniskt, vilket bidrar till den dramatiska framtoningen och den bördiga jorden. Den senaste aktiviteten skedde dock för 6000 år sedan. Högsta toppen är Pico Ruivo (1861 möh). Huvudstaden Funchal ligger på öns södra, soligaste sida. Madeira bildar en ögrupp tillsammans med lilla Porto Santo och de obebodda Ilhas Desertas.
Ön upptäcktes 1419 av portugisiska sjöfarare, även om mycket pekar på att ön var känd långt tidigare. Efter bosättningen började man odla sockerrör och senare vin. Nuförtiden är ön ett populärt resmål året runt, tack vare dess erkända skönhet och behagliga klimat.

 • Klimat: många mikroklimat, huvudsakligen subtropiskt och medelhavsklimat. Medeltemperaturen ligger på 19-23 grader över hela året, men vi undviker midvintern då det är svalare och regnigare.
 • Land: Portugal
 • Språk: portugisiska
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt (kort/kontant): Billigare än i Sverige. Kort tas inte överallt så ha alltid med lite kontanter.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej

Vandring på Madeira

Levadavandringarna har till sin natur små höjdskillnader och går ofta på spektakulära platser. De kan vara smala och ha branta sluttningar utmed sidorna. Utsatta ställen är ofta säkrade med vajerstaket eller liknande. Vandringskängor eller vandringsskor med bra grepp är ett måste då underlaget kan vara fuktigt och halt. En stav är till god hjälp medan två inte får plats på de smala lederna. Vädret kan vara omväxlande så bär alltid med både solskydd, regnjacka/poncho och en varm tröja i väskan. Vår guide försöker anpassa vandringarna efter var bästa vädret finns för dagen. 

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer till Madeira

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Funchal. Vi har sedan cirka en halvtimmes transfer till hotellet. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Funchal. Till hotellet kan man ta taxi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotel Quinta da Penha de Franca

Hotel Quinta da Penha de Franca

Detta hemtrevliga och familjeägda hotell ligger nära havet bara tio minuters promenad från Funchals stadskärna. Hotellet utgör hjärtat av en gammal lantgård och även de nya byggnaderna går i historisk...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-03-06Utan flyg/transferLätt vandring på Madeira, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-03-06ArlandaLätt vandring på MadeiraJa15 995:-BokaMer information
2021-03-06KastrupLätt vandring på Madeira516 995:-BokaMer information
2021-10-16Utan flyg/transferLätt vandring på Madeira, utan flyg/transfer412 995:-BokaMer information
2021-10-16ArlandaLätt vandring på MadeiraJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg