Skip to main content

Lätt vandring längs Portugals Silverkust

En skön vandringsresa med lika delar aktivitet, sightseeing och avkoppling.

På den här sköna vandringsresan utforskar vi ett genuint hörn av centrala Portugal. Vår bas blir kända fiskebyn Nazaré en timme norr om Lissabon. Härifrån gör vi halvdagsvandringar längs kusten och inåt landet, ledda av vår svenska guide som bor här nere och kan allt om platsen. Silverkusten har fått sitt namn av det speciella blänket i havet. Här är Atlantens storhet ständigt närvarande och möter en grön och oförstörd kust. Det finns många chanser till svalkande bad. På stranden torkas fisk som säljs av gummor i traditionella kjolar med sju lager. Vandringarna går genom dramatisk klippkust, enorma sandstränder, trollskog och flera charmerande byar.

Yoga och vandring

Den 26 september 2020 har vi Yogatema. Den som vill deltar då i fem sköna morgonpass innan frukost och ordinarie vandringsprogram. Du kan också åka med på resan utan att yoga. Passen leds av vår trevliga instruktör som talar lättförståelig engelska. Mattor ingår så du behöver inte ta med någonting. Kombiationen av lätt vandring, yoga, spa, bad och fritid gör det här till en av våra främsta må bra-resor! Läs mer om våra yogaresor här

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, tre luncher, fem vandringar med transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Nazaré

Vi landar i Lissabon och åker en dryg timmes transfer till Nazaré och vårt bekväma hotell som blickar ut över staden. Välkomstmiddag med utsikt.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Nazaré

Den första dagen recognocerar vi närområdet. Vår duktiga guide leder oss ner till Nazarés genuina delar som präglas av långa, smala och tätt liggande gator. Vi tar sedan bergbanan upp till Sitio som är en egen liten by och går ut på udden mot fyren. Härifrån får vi en mäktig överblick över Nazaré, den vilda stranden Praia do Norte och platsen där jättevågorna utmanas av världens våghalsigaste surfare. Vi går sedan ner till Nazaré igen för lunch på egen hand och fritid för bad, strosande i gränderna eller avkoppling vid hotellpoolen.

Ca 5 km, 50 m upp, 250 m ner. Svårighetsgrad 1.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Peniche

Ett stycke söderöver ligger halvön Peniche, som är ett riktigt mecka för surfare av den mer normala sorten. Vi vandrar istället längs den dramatiskt vackra klippkusten. Området är en dröm för geologer: här ligger miljoner års historia blottad i skikten och man har även funnit spår efter dinosaurier. Vi tågar in i Peniche lagom till lunch på en lokal servering. Till sist buss hem och egen tid till middag.

Ca 9 km, 100 m upp, 100 m ner. Svårighetsgrad 1.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring i Portugals urskog

Som omväxling från kustlandskapet beger vi oss idag in till bergskedjan Serra de Aire e Candeeiros. Vi får sällskap av en portugisisk lokalguide som leder oss på omärkta stigar genom något som närmast kan beskrivas som en trollskog. Här får vi bekanta oss med hur Portugal kan ha sett ut innan de neolitiska människorna började påverka området. Vi får se flera fina gamla väderkvarnar och avslutar vandringen i den mycket pittoreska byn Pia do Urso. Här äter vi en god lunch innan vi på vägen tillbaka stannar till vid en vingård för provsmakning. Återkomst till Nazaré sen eftermiddag.

Ca 4 km, 120 m upp, 120 m ner. Svårighetsgrad 1+ (ett stycke ojämnare stig).

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan man njuta av hotellets poolområde med havsutsikt, Thalasso-spat nere på stranden, eller kanske åka på en utflykt. Inte långt från Nazaré ligger världsarvet Alcobaça med sitt kloster och pilgrimsmålet Fátima.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Foz da Arelha och Óbidos

Idag får vi se en helt annan kust. Efter en kort ansats når vi upp till en kam varifrån vi går på smala stigar högt över havet. Snart förbyts stigarna mot träspångar som leder ner till den lilla kustbyn Foz da Arelha. Här möts Atlanten och Óbidos-lagunen i ett vidsträckt område av sandbankar och vatten. Efter en fika vid stranden åker vi in till medeltidsbyn Óbidos, som med sin intakta ringmur verkar hämtad direkt ur en saga. Lunch på egen hand under strövtågen i byn.

Ca 5 km, 100 m upp, 120 m ner. Svårighetsgrad 1.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring São Martinho

Den sista vandringen börjar i Salir do Porto och går åter upp på en dramatisk klippkust. Den delar sig i ett smalt inlopp till en perfekt cirkelrund bukt som vi sedan vandrar längs. Här finns även en maffig sanddyn som vittnar om naturens krafter. I mysiga São Martinho avrundar vi med picknick innan återfärden till Nazaré.

Ca 8 km, 150 m upp, 150 m ner. Svårighetsgrad 1.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Lissabon

Då flyget går hem på kvällen passar vi på att besöka Lissabon medan bussen vaktar väskorna. ”Ljusets stad” är verkligen sevärd med sin vackra arkitektur och läget med den Golden Gate-liknande bron över floden Tejo. Missa inte att gå upp till borgen Castelo de São Jorge för de bästa utsikterna.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Silverkusten

Kusten har fått sitt namn av den silverglänsande Atlanten. Bakom den ömsom klippiga, ömsom sandiga kusten vilar ett böljande och grönt landskap med vita byar och traditionellt jordbruk. Nazaré är en balanserad blandning av traditionell fiskeby och turistort. Den har tre delar: Praia med sin jättestrand och charmiga smala gator, Sitio som är äldst och ligger uppe på udden samt Pederneira på höjden bakom Praia. Det är där vi bor med magnifik utsikt över staden, kusten och havet. I Nazaré ligger också en märklig och för oss osynlig raritet: Europas största ravin… under havet. Det är denna 5000 meter (!) djupa canyon som är ansvarig för jättevågorna som slår in på vintrarna. Världsrekordet för den största våg som någonsin surfats slogs här 2018: knappa 25 meter!

 • Klimat: medelhavsklimat med maritim karaktär
 • Land: Portugal
 • Språk: portugisiska. Engelska fungerar bra
 • Tidsskillnad från Sverige: minus en timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: klart billigare än Sverige
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra svenska kontakter passar

Lätt vandring i Portugal

Vi går i grupp med svensk guide. Vandringarna är att likna vid långpromenader men går på riktiga stigar och grusvägar i naturen. Det är oftast enkelt underlag och alltid måttliga höjdskillnader. I Serra de Aire e Candeeiros är underlaget stenigare och svårare en bit men vi tar det lugnt. I programmet framgår längd och stigning varje dag.

Måltider

Luncherna äts på restaurang och någon gång som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Lissabon. Vi har sedan en dryg timmes transfer till Nazaré. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Lissabon. Från busstationen Sete Rios i staden går bussar till Nazaré. Tider och biljetter finns på https://www.rede-expressos.pt/en. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotel Miramar & Spa

Hotel Miramar & Spa

Vårt hotell har ett suveränt läge med utsikt över Nazarés röda tegeltak och den stora Atlanten. Ner till stranden är det 700 meter och om man inte vill gå upp igen finns både hotellets busservice och...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-08Utan flyg/transferLätt vandring på Portugals Silverkust, utan flyg/transferJa15 495:-BokaMer information
2021-05-08ArlandaLätt vandring på Portugals SilverkustJa17 995:-BokaMer information
2021-10-02Utan flyg/transferLätt vandring på Portugals Silverkust, utan flyg/transferJa15 495:-BokaMer information
2021-10-02ArlandaLätt vandring på Portugals SilverkustJa17 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg