Skip to main content

Lätt vandring i Val Gardena

Lite lättare vandringar på vår mest populära vandringsresa i vackra Dolomiterna.

En av våra mest meriterade guider liknar Val Gardena vid paradiset. Vi är benägna att hålla med: här möter man blommande alpängar, ett vackert alpint panorama, fritt strövande Haflingerhästar och därtill italiensk mat som saknar motstycke. Detta är dalen som ligger på solsidan av Alperna i italienska Sydtyrolen. Här är klimatet som bäst med sol och kristallklar luft. Vi bor i Santa Cristina, den mellersta av dalens tre byar, nära både liftar och vandringsleder som passar alla. På våra lätta vandringsveckor strövar vi över blomsterängar utan större stigningar. Den speciella topografin i Dolomiterna parat med de många sommaröppna liftarna gör det möjligt för alla att komma upp på höjd och vandra med de bästa utsikterna. Det är aldrig långt till en ombonad bergsstuga med god mat och vi får också tid att besöka de mysiga byarna och slappna av i hotellets spa-avdelning.

Blomsterveckor

Den 27 juni och den 4 juli 2020 samt den 26 juni och den 3 juli 2021 erbjuder vi vandring med blomsterguide för den som är intresserad. Det kortare vandringsalternativet leds då av en blomsterguide. Vi går i ett lugnare tempo och lär oss mer om traktens rika blomstring. Vi har fortfarande ytterligare en guide som leder de lite längre alternativen. Läs mer om vårt blomstertema här

Denna resa finns också i en variant med längre vandringar, Vandring i Val Gardena.

Film från Vandring i Val Gardena

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort (värde ca 90 euro). Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Val Gardena erbjuder vi varje dag två guidade alternativ på vandringarna.

Dag 1 Val Gardena

Busstransfern från München flygplats genom Alperna blir en resa i sig. På kvällen väntar en tyrolsk välkomstbuffé och den första av många goda middagar.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Sankt Jakobs kyrka

Vi startar första promenaden direkt från hotellet, fyllda av energi från den goda frukostbuffén. I krispig morgonluft går vi längs Legendernas väg genom trolsk lärkskog mot vackert belägna Sankt Jakobs kyrka. På andra sidan dalen sticker Langkofel och Plattkofel upp och lockar till de kommande dagarnas upplevelser. Efter ett par timmars skönt tramp når vi dalens huvudby Ortisei/St. Ulrich. Här äter vi lunch på någon trevlig servering och går på upptäcktsfärd i den typiskt sydtyrolska miljön med sina dekorerade fasader och gemyt. Den som är nöjd för dagen åker buss hem medan den som vill förlänga kan gå genom dalen till hotellet.

Lätt alternativ: 5 km, 2 tim, 150 m upp, 150 m ner, svårighetsgrad 1 av 5.

Förlängt alternativ: 11 km, 4 tim, 400 m upp, 150 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Rasciesa

Idag tar vi bergbanan från St. Ulrich upp till Rasciesa-platån. Färden går till Heiligen Kreuz Kapelle med stora utsikter norrut mot Österrike. Här möts vi ofta av karamellfärgade Hapflingerhästar på grönbete. Färden fortsätter på höjd kantad av vackra alprosor. Det korta alternativet återvänder till bergbanan medan det lite längre fortsätter på en riktig "balkongstig" mot Brogles Hütte. Framför oss ligger de spetsiga Odle-bergen, där bergslegenden Reinhold Messner klättrade som ung.

Lätt alternativ: 6 km, 2 tim, 200 m upp, 200 m ner, svårighetsgrad 1 av 5.

Förlängt alternativ: 13 km, 3,5 tim, 250 m upp, 400 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Seiser Alm

Dagens vandring är en av veckans mest omtyckta. Vi tar bergbanan upp på andra sidan dalen till Seiser Alm, en vidsträckt högplatå med underbara blomsterängar och levande fäbodar. Vi går lätt genom en alpidyll utan motstycke och tar varm lunch på en hytta innan vi bestämmer oss om vi vill avsluta med lift till St. Ulrich eller fortsätta gå mot Monte Pana och liften till Santa Cristina.

Lätt alternativ: 5 km, 2 tim, 130 m upp, 130 m ner, svårighetsgrad 1 av 5.

Förlängt alternativ: 12 km, 3,5 tim, 170 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi varmt föreslå en utflykt till vackra provinshuvudstaden Bolzano med dess atmosfär av Mitteleuropa och det fascinerande Ötzi-muséet (ca 1 timmes direktbuss som ingår i vårt liftkort). Här ligger den 5000 år gamla ismannen som hittades i Ötztal, och utställningen berättar på ett levande vis om livet i dessa trakter under tusentals år.  Även Bolzano är en sevärd och vacker liten stad med många trevliga torg och serveringar. Man kan också stanna i dalen och njuta av en stund i hotellets spa-anläggning och kanske en extra lång fika med apfelstrudel i solskenet.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Col Raiser

Vi åker kabinbanan från Santa Cristina upp till Col Raiser och vandrar sedan mot Regensburger Hütte och Troier Hütte över vackra blomsterängar. Till lunch passar en Kaiserschmarren med tillhörande utsikt över Langkofel och Sella-massivet. Det förlängda alternativet når Seceda-toppen, som bjuder på en av veckans bästa utsikter och Edelweiss.

Lätt alternativ: 6 km, 2,5 tim, 250 m upp, 250 m ner, svårighetsgrad 1+ av 5.

Förlängt alternativ: 8 km, 3,5 tim, 450 m upp, 100 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring Langkofel och Plattkofel

Den sista vandringsdagen gör vi en spektakulär vandring runt områdets kända tvillingtoppar Langkofel och Plattkofel. De karakteristiska dolomitertopparna bildar en effektfull fond mot de gröna, blomsterprydda ängarna. Med start i Passo Sella går vi på Val di Fassa-sidan och spanar in mot kända massivet Rosengarten. Den förlängda turen går runt hela berget och når Santa Cristina via lift.

Lätt alternativ: 5 km, 2 tim, 200 m upp, 200 m ner, svårighetsgrad 1 av 5.

Förlängt alternativ: 12 km, 4 tim, 300 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Val Gardena

Vi lämnar Val Gardena efter en härlig vecka. Kanske gör du som många andra och återvänder år efter år?

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: Ortisei, Santa Cristina och Selva, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

 • Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val Gardena ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, tyska, ladin
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Lätt vandring i Val Gardena

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra guider har alltid flera olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och lust långt och kuperat det skall bli. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Vi startar vandringen efter frukost och är åter på hotellet tidig eftermiddag. Den som vill kan dröja kvar i en by eller på en alpäng. 
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren. Till vandringarna behövs ett liftkort, ”Gardenacard”, som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar. Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Munchen. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Santa Cristina di Val Gardena. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Christeinerhof

Hotel Christeinerhof

Detta trevliga familjeägda hotell ligger mitt i Val Gardena, i nedre delen av mittenbyn Santa Cristina. Vi välkomnas av familjen Demetz och bor i ombonade rum med bad/wc och balkong på de flesta rumme...
Hotel Touring

Hotel Touring

Detta mycket trevliga hotell ligger centralt i Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig frukostbuffé och tr...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-06-26Utan flyg/transferLätt vandring i Val Gardena, Hotel Touring211 495:-BokaMer information
2021-06-26ArlandaLätt vandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-06-26LandvetterLätt vandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-06-26ArlandaLätt vandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-06-26LandvetterLätt vandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-07-03Utan flyg/transferLätt vandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt11 495:-FulltMer information
2021-07-03ArlandaLätt vandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03KastrupLätt vandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03LandvetterLätt vandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03ArlandaLätt vandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-07-03KastrupLätt vandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-07-03LandvetterLätt vandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-09-04Utan flyg/transferLätt vandring i Val Gardena, Hotel Touring211 495:-BokaMer information
2021-09-04ArlandaLätt vandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg