Skip to main content

Lätt vandring i Toscana

En vandringsresa för alla sinnen.

Inte många namn ger så behagliga associationer som Toscana. Kanske är det kvintessensen av livets goda som konstnärer och författare har funnit här, och sedan förmedlat till oss frusna nordbor. Efter många års vandring och cykling i Chianti-området mellan Florens och Siena har vi nu samlat alla godbitarna på en resa med lätt och lagom vandring. Toscana ska avnjutas i stilla takt! Det är lätt att sjunka in i en tidlös känsla när vi strövar genom ett landskap som knappt verkar ha förändrats sedan medeltiden. Böljande vinfält och tysta skogar passerar, då och då med ett slott eller en liten terracotta-färgad by som tittar fram. Lagom till lunch serveras vi traktens kända mat på vingård, små restauranger eller som vår omtyckta picknick med lokala specialiteter. Vi bor i hjärtat av Chianti Classico-området i vinbyn Greve, där några av Italiens bästa viner görs. Som avslutning bor vi ett par nätter i Siena som är Europas mest välbevarade medeltidsstad. På vilodagen finns möjlighet att besöka Florens med alla sina konstskatter.

Liknande vandringsresor:

Vinvandring i Toscana med Brunello

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:1Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fyra middagar, fem luncher/picknicks, fem vandringar, guide, transporter samt bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Toscana

Vi landar i Pisa och åker transfer till Montelupo på den toskanska landsbygden. Här bor vi första natten på ett fyrstjärningt lanthotell. Resdammet sköljer vi av i poolen eller i vinbaren, välj själv! I köket slamras det redan inför kvällens välkomstmiddag.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Greve in Chianti

Efter en god frukost åker vi en kort transfer till startpunkten av vår första vandring. Vi går i skön takt längs små strade bianche, grusvägar som slingrar sig genom landskapet. Vyerna över vingårdarna och de omkringliggande skogarna är som hämtade ur en tavla. Snart når vi hjärtat av Chianti-området och dess lilla huvudort Greve. Här bor vi precis vid det trekantiga torget på vårt trevliga lilla hotell. Men först besöker vi det lokala enoteket, där vi till lunchen själva väljer vilka viner vi vill smaka från det finurliga kransystemet. Även i Greve har hotellet pool, som ligger i en grönskande innegård.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till Panzano

Idag styr vi kosan söderut och grannbyn Panzano. Den ligger fint på en kam med härliga utsikter över det måleriska landskapet. I byn bor och verkar också den excentriska slaktarern Dario Cecchini. Vi får höra hans historia och äter sedan lunch på den tillhörande serveringen. På eftermiddagen buss eller promenad tillbaka till Greve.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring med vingårdslunch

Drömmen om Toscana: tänk att få äga en gård i detta sköna landskap och äta lunch under trädkronorna med det egna vinet till. Idag ska vi hälsa på hos familjen Rhune, som gjort verklighet av denna nästan mytiska dröm bland oss nordbor. Vi får en kunnig guidning på vinfälten och i cantinan innan vi smakar av vinerna och sätter oss till bords för en härlig lunch. Mätta och belåtna strosar vi sedan tillbaka till Greve för en tupplur i eftermiddagslugnet.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Vilodag med Florens

Efter några dagars vilsam lantidyll känner vi oss mogna för en dagsutflykt till Florens. Utflykten är frivillig och du betalar bara för bussbiljetten medan vår guide följer med. Vi ägnar dagen åt egna upptäcktsfärder i det makalösa utomhusmuseum som heter Florens. Njut av folklivet och förundras över de konstfärdiga byggnaderna, kyrkorna och statyerna som tittar fram här och där. Dyk in i medeltiden på Ponte Vecchio, res till renässansen där domkyrkans marmorklädda fasad blänker, och hälsa på Michelangelos David där han välkomnar besökaren på Piazza della Signoria. Den konstintresserade missar inte Uffizi, ett av världens främsta konstmuseum (förbokning rekommenderas).

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring till Volpaia och Siena

Idag är det dags att vinka farväl till vinbyn Greve och åka söderut. Vi gör en halvdagsvadring till den lilla befästa byn Volpaia, som verkar hämtad ur en medeltida saga. Här dukar Paola fram en läcker lunch till oss. Vi befinner oss nu i trakten där vinkonsortiet med den svarta tuppen som symbol grundades 1716. Vi åker sedan vidare till Siena, Europas bäst bevarade medeltidsstad (den har mindre befolkning nu än på 1300-talet!). Ingen annanstans är miljön så ostörd av moderna tider som mellan dessa uråldriga stenhus, ofta prydda med de olika kvarterens flaggor. Varje år tävlar de om den högsta av alla statussymboler: att komma först i hästkapplöpningen Palio, som sett likadan ut i sekler. Middag på egen hand för att få tid att utforska miljön i lugn och ro.

Måltider: frukost, lunch

Dag 7 Vandring till Castello di Brolio

Den sista vandringen har ytterligare en svenskkoppling: vi vandrar från idylliska San Felice till Castello di Brolio. Barone de Ricasoli är slottsherre den trettioandra generationen i rakt nedstigande led och har en svensk fru.Vi avnjuter en picknick med traktens specialiteter utanför slottet och avrundar med några glas gott vin i cantinan. På kvällen avslutar vi resan med en äkta italiensk pizzamiddag i Siena stad.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Toscana

Hemresa efter en njutningsfylld vecka i tidlösa Toscana.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Toscana och Chianti

Vi vandrar i det kända vindistriktet Chianti som har den svarta tuppen, gallo nero, som sin symbol. Området är mjukt kuperat och domineras av ett lapptäcke av vinodlingar, olivlundar och skogar av kastanj och bok. Här har man odlat vin sedan urminnes tider. Många av gårdarna har producerat vin sedan 1000- talet, vissa ännu längre. På få andra håll i Italien (och därmed världen) finner man en sådan rikedom av välbevarade medeltidsbyar, samt naturligtvis de helt olika konstständerna Florens och Siena.

 • Klimat: Klimatet i maj och september-oktober är som svensk sommar: svala morgnar och dagsmedeltemperaturer på 20-25 grader.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Toscana

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Vandringarna går på mindre vägar, grusvägar och stigar i ett varierat landskap utan stora höjdskillnader. I veckoprogrammet anges ungefärlig längd och svårighetsgrad, tiderna som anges avser effektiv vandringstid. Våra lätta vandringar börjar oftast efter frukost och avslutas med en god lunch. Det blir utvalda serveringar, gårdar och fräscha picknicks. Resten av dagen finns tid till avkoppling och egna upptäcktsfärder. Vi vandrar i lugn takt och pausar ofta för att njuta av utsikten, fotografera och höra vår guide berätta.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Pisa eller Rom, beroende på avresedatum. Från Pisa har vi knappt två timmars transfer till Greve in Chianti, och från Rom cirka 3,5 timmar. Vi stannar då för bensträckare, toalettpaus och fika på vägen. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Pisa, Rom eller Bologna. Man kan sedan åka tåg till Florens och därifrån buss till Greve (ca 1 timme). Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Lätt vandring i Toscana

Hotell Lätt vandring i Toscana

På denna resa genom ett av Italiens mest mytomspunna landskap bor vi på tre speciellt utvalda ställen: Borgo Sant'Ippolito**** - Första natten bor vi på detta stiliga lanthotell på den toskanska land...

Erbjudanden

30/9Cykla i Albanienfrån 13 995:-
2/10Vandring i Kalabrien, utan flyg/transferfrån 9 995:-
2/10Vandring i Kalabrienfrån 10 995:-
6/10Vandring i Aristotoles fotspårfrån 9 995:-
6/10Vandring på Afrodites Cypernfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg