Skip to main content

Lätt vandring i Toscana

En vandringsresa för alla sinnen.

Inte många namn ger så behagliga associationer som Toscana. Kanske är det kvintessensen av livets goda som konstnärer och författare har funnit här, och sedan förmedlat till oss frusna nordbor. Efter många års vandring och cykling i Toscana har vi samlat alla godbitarna i en resa med lätt vandring och mycket innehåll. Toscana ska avnjutas i stilla takt! Vi börjar resan i välbevarade medeltidsstaden Siena och når till sist renässansens pärla Florens. Däremellan ligger många njutningsfyllda dagar i Chianti med sköna promenader bland vin, skog, slott och byar. Lagom till lunch serverar vi traktens kända mat på vingård, små restauranger eller som vår omtyckta picknick med lokala specialiteter. Vi bor först i Siena och sedan i vinbyn Greve in Chianti, och besöker även kända San Gimignano.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem luncher/picknicks, bagagetransport, sex vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Siena

Vi landar i Italiens sköna land och åker transfer till Siena, Europas mest välbevarade medeltidsstad (den har mindre befolkning nu än på 1300-talet och har därför aldrig byggts sönder). Här bor vi i två nätter. Vi tar en frasig pizza på kvällen innan vi lägger oss fyllda av förväntningar inför morgondagen (vid sen ankomst flyttas middagen till dag 2).

Måltider: middag

Dag 2 Vandring till Castello di Brolio

Vi vandrar från idylliska San Felice till Castello di Brolio. Barone de Ricasoli är slottsherre den trettioandra generationen i rakt nedstigande led och har för övrigt en svensk fru. Vi avnjuter en picknick med traktens specialiteter utanför slottet och sedan väljer man själv om man vill besöka slottet eller avrunda med några glas gott vin i cantinan. Väl tillbaka i Siena ägnar vi eftermiddagen åt egna strövtåg i stan. På de uråldriga stenhusen ser man ofta de olika kvarterens flaggor. Varje år tävlas det om den högsta av alla statussymboler: att komma först i den vilda hästkapplöpningen Palio, som sett likadan ut i sekler. För en senesare är Palion viktigare än både fotboll och Formel 1!

4 km vandring, 140 m upp.

Måltider: frukost, lunch

Dag 3 Vandring till San Gimignano

Efter utcheckning beger vi oss västerut till ”Medeltidens Manhattan”. San Gimignano har fått epitetet efter de många höga tegeltornen som byggdes i vild tävlan mellan ortens rika familjer. Var man högst var man bäst! Vi går en fin tur över de måleriska kullarna och når så småningom San Gimignano där vi utforskar vinklar och vrår. Och du, vi vet var den bästa glassen finns…

På eftermiddagen når vi hjärtat av Chianti-området och dess lilla huvudort Greve. Här bor vi precis vid det trekantiga torget på vårt trevliga lilla hotell med pool. I köket slamras det redan inför kvällens middag.

7 km vandring, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring till Panzano

Vi tar bussen upp till grannbyn Panzano och går i skön takt längs små strade bianche, grusvägar som slingrar sig genom landskapet. Vyerna över vingårdarna och de omkringliggande skogarna är som hämtade ur en tavla. Lagom till lunch når vi byns excentriska och numera världsberömda slaktare, Dario Cecchini. Här äter vi gott i serveringen. Väl nere i Greve gör vi ett roligt besök på byns största enotek. Här köper man provsmakningskort och kan testa så många viner man orkar ur det finurliga kransystemet.

4 km vandring, 140 m upp, 140 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring med vingårdslunch

Drömmen om Toscana: tänk att få äga en gård i detta sköna landskap och äta lunch i skuggan av olivträden med det egna vinet till. Idag ska vi hälsa på hos familjen Ruhne, som gjort verklighet av denna bland nordbor mytiska dröm. Vi får en kunnig guidning på vinfälten och i cantinan innan vi smakar av vinerna och sätter oss till bords för en härlig lunch. Mätta och belåtna strosar vi sedan tillbaka till Greve för en tupplur i hotellets grönskande innergård.

9 km vandring, 100 m upp, 100 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 6 Vandring till Volpaia och Radda in Chianti

Söder om Greve ligger det vilda Chianti, som det en gång såg ut innan slott och vinrankor prydde landskapet. Det är skogar och små, små byar vi möter på dagens vandring till Volpaia som verkar hämtad ur en medeltida saga. Där väntar Paola på oss med en trevlig lunch innan vi tar bussen ner till Radda in Chianti, där vinkonsortiet med den svarta tuppen som symbol grundades 1716. Kanske ett glas rött till?

6 km, 100 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring till Florens

Vår avslappnade vandring genom Chianti från Siena till Florens når idag sitt mål. Florens är en av få moderna städer som är ytterst trevlig att vandra in i från landsbygden. Gröna kullor med villor och cypresser förbyts snart till en vykortsutsikt över gamla stan. Vi går sedan över Ponte Vecchio och in i detta makalösa utomhusmuseum. Vi njuter av folklivet och förundras över de konstfärdiga byggnaderna, kyrkorna och statyerna som tittar fram här och där. Dyk in i medeltiden på Ponte Vecchio, res till renässansen där domkyrkans marmorklädda fasad blänker, och hälsa på Michelangelos David där han välkomnar besökaren på Piazza della Signoria. Den konstintresserade missar inte Uffizi, ett av världens främsta konstmuseum (förbokning rekommenderas).

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Toscana

Hemresa efter en njutningsfylld vecka i tidlösa Toscana.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Vanliga frågor

Varför ska du vandra i Toscana?

Toscana är sinnebilden för den idylliska landsbygden. Man upplever harmoni mellan människa och natur och det känns ofta som att befinna sig i medeltiden. Byarna är välbevarade och städerna mycket konstfärdiga. Maten och vinet är världsberömda - rustika och äkta. Gästfriheten är också ett signum.

Vad kostar det att vandra i Toscana?

Priset varierar något beroende på datum och avreseort, men det mesta ingår i våra resor så du slipper konstiga tillägg eller att resan kostar mer än du tänkt dig.

Resfakta

Toscana och Chianti

Vi vandrar i det kända vindistriktet Chianti som har den svarta tuppen, gallo nero, som sin symbol. Området är mjukt kuperat och domineras av ett lapptäcke av vinodlingar, olivlundar och skogar av kastanj och bok. Här har man odlat vin sedan urminnes tider. Många av gårdarna har producerat vin sedan 1000- talet, vissa ännu längre. På få andra håll i Italien (och därmed världen) finner man en sådan rikedom av välbevarade medeltidsbyar, samt naturligtvis de helt olika konstständerna Florens och Siena.

 • Klimat: Klimatet i maj och september-oktober är som svensk sommar: svala morgnar och dagsmedeltemperaturer på 20-25 grader.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Toscana

Vår svenska vandringsguide följer med hela veckan. Vandringarna går på mindre vägar, grusvägar och stigar i ett varierat landskap utan stora höjdskillnader. I veckoprogrammet anges ungefärlig längd och svårighetsgrad, tiderna som anges avser effektiv vandringstid. Våra lätta vandringar börjar oftast efter frukost och avslutas med en god lunch. Det blir utvalda serveringar, gårdar och fräscha picknicks. Resten av dagen finns tid till avkoppling och egna upptäcktsfärder. Vi vandrar i lugn takt och pausar ofta för att njuta av utsikten, fotografera och höra vår guide berätta.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Pisa eller Rom, beroende på avresedatum. Från Pisa har vi knappt två timmars transfer till Greve in Chianti, och från Rom cirka 3,5 timmar. Vi stannar då för bensträckare, toalettpaus och fika på vägen. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Pisa, Rom eller Bologna. Man kan sedan åka tåg till Florens och därifrån buss till Greve (ca 1 timme). Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Lätt vandring i Toscana

Hotell Lätt vandring i Toscana

Hotel Italia*** - Detta omtyckta hotell ligger strax utanför stadsporten och har fina rum och bra frukostbuffé. Härifrån når vi enkelt Sienas vackra centrum till fots. Albergo del Chianti*** - I vin...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-18Utan flyg/transferLätt vandring i Toscana, utan flyg/transfer413 995:-BokaMer information
2021-05-18ArlandaLätt vandring i ToscanaJa16 995:-BokaMer information
2021-09-21Utan flyg/transferLätt vandring i Toscana, utan flyg/transfer413 995:-BokaMer information
2021-09-21ArlandaLätt vandring i ToscanaJa16 995:-BokaMer information
2021-09-28Utan flyg/transferLätt vandring i Toscana, utan flyg/transfer413 995:-BokaMer information
2021-09-28ArlandaLätt vandring i ToscanaJa16 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg