Skip to main content

Kustvandring i Provence

Lätt och lagom vandring på Provences kust.

Den provençalska medelhavskusten vid Hyeres är lite av en oupptäckt pärla oss skandinaver. När solbadarna trängs på Rivieran beger vi oss ut på strövtåg på natursköna öar och längs fina sentiers littorals, de stigar som dyker upp lite här och var på Frankrikes vackraste kuststräckor. Vi bor strax utanför Hyeres pittoreska stadskärna, nära hamnen och de fina sandstränderna. Ett par dagar tar vi färjan ut till den bilfria ön Porquerolles, en idyll med fina stränder som fransmännen helst håller för sig själva. Här vandrar vi bland vingårdar, fruktodlingar och röda stränder. På kvällarna äter vi middag på en av de många restaurangerna i hamnen. Under veckan möter vi en charmig del av Provence med oförstörd natur och många ljumma bad.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick, guide samt transporter enligt program. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Hyéres

Vi ankommer till Nice flygplats och har därefter två timmars bussresa längs Rivieran till Hyéres där vi checkar in på vårt trevliga hotell. 

Måltider: middag

Dag 2 Vandring längs Saltstigen

Efter frukost tar vi lokalbussen in till gamla Hyères, som är en riktig provençalsk by med snidade fönsterluckor och små gränder där doften av lavendel och bakverk smyger runt hörnen. Vi börjar sedan med en rundvandring ovanför den gamla stan och från Saint Bernards park får vi en fin panoramautsikt över Hyères. Vi tar oss sedan vidare med buss till les Salines och tar picknick vid havet. Vi följer Sentier du Sel, saltstigen, som passerar Hyères naturliga saltbassänger på vår väg till Port du Miramar (Londe-les-Maures). Längs vägen spanar vi vi efter långbenta flamingos som gärna håller till här! Gemensam middag på kvällen.

10 km, 100 m upp, 100 m ner. ​1 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring på Presqu´île de Giens

Vi tar lokalbussen till den pittoreska lilla byn Giens som ligger längst ut på halvön Presqu'île de Giens. Härifrån börjar vår vandring som tar oss runt hela den östra delen av halvön. Vandringen går på en riktig sentier littoral, de kustnära stigar som fransmännen varit så duktiga på att dra upp tack vare strandskyddet. Idag får vi vara beredda på några tekniska partier med ojämnt underlag och mycket växtlighet, men också underbara vyer över denna spännande kuststräcka. Vi avslutar vid några fina badvikar där den som vill kan ta ett härligt bad. Sista biten tillbaka till hotellet kan man antingen gå eller ta buss. Middag på egen hand.

8-13 km ,150 m upp, 150 m ner, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Vandring på östra Poquerolles

Efter en kort bussresa tar vi båten ut till Porquerolles. Denna bilfria ö är som gjord för vandring och cykling. Vi tar lunch uppe vid la Forte de la Repentance som numera är ett kloster och fortsätter sedan ner till den vackra stranden Plage de Notre Dame där ett bad är ett måste. Så småningom promenerar vi tillbaka mot hamnen och byn  för en fika innan vi tar båten tillbaka.  Gemensam middag på kvällen.

10 km, 150 m upp, 150 m ner, 1 vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Kanske släntrar man iväg till den fina stranden söder om hamnen eller så åker man till närbelägna Toulon för lite stadsliv. Både Toulon och Hyéres har välbevarade stadskärnor med mycket att titta på och smaka av.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Sentier du Littoral österut

Idag tar vi oss österut längs kusten med buss och påbörjar vår vandring bortanför saltbassängerna som vi passerade tidigare under veckan. Vi följer den vackra och populära Sentier du Littoral förbi pinjeträd och semestervillor och gör lunchstopp på paradisstranden L´Estagnol där vi har tid för ett dopp. Efter vår paus har vi ytterligare en bit, med några klippiga passager längs med stranden innan vi når Fort de Brégançon, som är Frankrikes presidents sommarresidens. Gemensam middag på kvällen.

10 km, 100 m upp, 100 m ner, 2 vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring på västra Poquerolles

Vi återvänder till l’île de Porquerolles och idag vandrar vi genom skog och olivlundar rätt över ön till Gorge du Loup, som ger oss en mäktig vy över de karga kalkstenskliporna. Härifrån fortsätter vi västerut innan vi viker av tillbaka över ön mot Plage d’Argent, Silverstranden. Efter ett stopp här och kanske ett dopp återvänder vi till hamnen och hinner med något gott att dricka under platanerna innan båten går tillbaka till fastlandet. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

9 km, 200 m upp, 200 m ner, ​1-2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till Provence

Idag lämnar vi soliga Hyéres efter en innehållsrik vecka.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Provence och Hyéres övärld

Provence i södra Frankrike är kanske mest känt för den lantliga idyllen i inlandet, där lavendeln blommar på kullarna. Men Provence sträcker sig även ner till Medelhavskusten och den lilla ögrupp utanför Hyéres som ligger vid Frankrikes sydligaste spets. Här möter Provences natur och gastronomi Medelhavets sköna klimat och salta bad. Området kring Hyéres är mest populärt bland fransmän och vår och höst är tempot lugnt.

 • Klimat: medelhavsklimat, vilket vår och höst motsvarar ungefär en bra svensk sommar. Räkna med uppåt 25 grader. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Provence

Vi går med svensk guide i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten.  Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. För att ta oss till och från våra vandringar nyttjar vi lokalbuss, båt och i vissa fall även taxi. Resorna är cirka 15-35 minuter per sträcka. Luncherna njuter vi i form av picknick med traktens specialiteter. Gemensamma middagar på kvällarna, förutom två av kvällarna då man äter middag på egen hand och kan passa på testa valfri restaurang. Om flyget ankommer på kvällen till Nice bjuds vi på en enklare kvällsbuffé vid ankomst till hotellet. 

Vi brukar lämna hotellet mellan klockan 8:30-9:30 på morgonen och vara hemma igen kring kl 16-17. Landskapet runt Hyéres är förhållandevis flackt men vandringarna är ändå kuperade. Underlaget varierar mellan grusvägar, stigar och korta bitar asfalt. Vandringarna är lite lättare men man får vara beredd på att vissa partier är mer tekniska. Exempelvis ett parti som går nära vattenkanten och gör underlaget något halt. Eller en stigning med brantare kanter, ibland med trappsteg eller vajrar att hålla sig i. Det kan också vara en sträcka som är snårig eller md allmänt ojämnt underlag. Vid dessa partier tar vi det extra lugnt och guiden finns självklart på plats för att hjälpa den som önskar. Vi rekommenderar stavar som är ett bra stöd för balans och även avlastar knäna.

Vårt hotell ligger strax utanför Hyeres stadskärna. Man tar sig in till centrum med buss och vill man stanna kvar en kväll då bussarna slutat gå (efter cirka klockan 19-20) så tar man taxi tillbaka.

Måltider

Luncherna äter vi som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick. Termos och mugg kan den som önskar ta med.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi cirka två timmars transfer till Hyeres. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice eller Marseille. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Le Mediterranée

Hotel Le Mediterranée

Det här charmiga lilla hotellet ägs av svensk-franska paret Niklas och Martine, som ger oss ett varmt välkomnande. Det är ett personligt hotel de charme där trivseln rankas högre än stjärnorna (man ha...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-25Utan flyg/transferKustvandring i Provence, utan flyg/transfer213 995:-BokaMer information
2021-09-25ArlandaKustvandring i ProvenceJa16 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg