Skip to main content

Lätt vandring i Provence

Lätt och lagom vandring på Provences kust.

Den provençalska medelhavskusten vid Hyeres är lite av en oupptäckt pärla oss skandinaver. När solbadarna trängs på Rivieran beger vi oss ut på strövtåg på natursköna öar och längs fina sentiers littorals, de stigar som dyker upp lite här och var på Frankrikes vackraste kuststräckor. Vi bor strax utanför Hyeres pittoreska stadskärna, nära hamnen och de fina sandstränderna. Ett par dagar tar vi färjan ut till den bilfria ön Porquerolles, en idyll med fina stränder som fransmännen helst håller för sig själva. Här vandrar vi bland vingårdar, fruktodlingar och röda stränder. På kvällarna äter vi middag på en av de många restaurangerna i hamnen. Under veckan möter vi en charmig del av Provence med oförstörd natur och många ljumma bad. Vandringen är lätt på denna resa och ger tid över till avkoppling och ork till vidare upptäcktsfärder. Vi utnyttjar de lokala bussarna och båtarna i den mån det är möjligt för att ta oss till och från våra vandringar.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1, 2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick, guide samt transporter enligt program. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Hyéres

Vi ankommer till Nice flygplats och har därefter två timmars bussresa längs Rivieran till Hyéres där vi checkar in på vårt trevliga hotell. Gemensam middag på kvällen.

Måltider: middag

 

Dag 2 Vandring längs Saltstigen

Efter frukost tar vi lokalbussen in till gamla Hyères, som är en riktig provençalsk by med snidade fönsterluckor och små gränder där doften av lavendel och bakverk smyger runt hörnen. Vi börjar sedan med en rundvandring ovanför den gamla stan och från Saint Bernards park får vi en fin panoramautsikt över Hyères. Vi tar oss sedan vidare med buss till les Salines och tar picknick vid havet. Vi följer Sentier du Sel, saltstigen, som passerar Hyères naturliga saltbassänger på vår väg till Port du Miramar (Londe-les-Maures). Längs vägen spanar vi vi efter långbenta flamingos som gärna håller till här! Gemensam middag på kvällen.

7-13 km, 50 m upp, 50 m ner. ​1 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

 

Dag 3 Vandring på östra Poquerolles

Efter en kort bussresa tar vi båten ut till Porquerolles. Denna bilfria ö är som gjord för vandring och cykling. Vi tar lunch på Plage de Notre Dame och promenerar så småningom tillbaka mot hamnen. Kanske tar vi en sväng förbi den lokala vingården om intresset finns och ser om den är öppen för ett besök. Man kan aldrig riktigt veta, de här öarna lever ett eget liv! Gemensam middag på kvällen.

8 km, 100 m upp, 100 m ner, 1 vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

 

Dag 4 Vandring på Presqu´île de Giens

Vi tar lokalbussen till den pittoreska lilla byn Giens som ligger längst ut på halvön Presqu'île de Giens. Härifrån börjar vår vandring som tar oss runt hela den östra delen av halvön. Vandringen går på en riktig sentier littoral, de kustnära stigar som fransmännen varit så duktiga på att dra upp tack vare strandskyddet. Vi avslutar vid några fina badvikar där den som vill kan ta ett härligt bad. Sista biten tillbaka till hotellet kan man antingen gå eller ta buss. Middag på egen hand.

7-10 km ,150 m upp, 150 m ner, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch

 

Dag 5 Vilodag

Kanske släntrar man iväg till den fina stranden söder om hamnen eller så åker man till närbelägna Toulon för lite stadsliv. Både Toulon och Hyéres har välbevarade stadskärnor med mycket att titta på och smaka av.

Måltider: frukost

 

Dag 6 Vandring Sentier du Littoral österut

Idag tar vi oss österut längs kusten och påbörjar vår vandring bortanför saltbassängerna som vi passerade tidigare under veckan. Vi följer den vackra Sentier du Littoral förbi pinjeträd och semestervillor och gör lunchstopp på lämpligt ställe. Gemensam middag på kvällen.

7-9 km, 50 m upp, 50 m ner, 1-2 vandrare

Måltider: frukost, lunch, middag

 

Dag 7 Vandring på västra Poquerolles

Vi återvänder till l’île de Porquerolles och idag vandrar vi genom skog och olivlundar rätt över ön till Gorge du Loup, som ger oss en mäktig vy över de karga kalkstenskliporna. Härifrån fortsätter vi västerut innan vi viker av tillbaka över ön mot Plage d’Argent, Silverstranden. Efter ett stopp här och kanske ett dopp återvänder vi till hamnen och hinner med en kaffe under platanerna innan båten går tillbaka till fastlandet. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

8-12 km, 200 m upp, 200 m ner, ​1-2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

 

Dag 8 Farväl till Provence

Idag lämnar vi soliga Hyéres efter en innehållsrik vecka.

Måltider: frukost

 

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Provence och Hyéres övärld

Provence i södra Frankrike är kanske mest känt för den lantliga idyllen i inlandet, där lavendeln blommar på kullarna. Men Provence sträcker sig även ner till Medelhavskusten och den lilla ögrupp utanför Hyéres som ligger vid Frankrikes sydligaste spets. Här möter Provences natur och gastronomi Medelhavets sköna klimat och salta bad. Området kring Hyéres är mest populärt bland fransmän och vår och höst är tempot lugnt.

 • Klimat: medelhavsklimat, vilket vår och höst motsvarar ungefär en bra svensk sommar. Räkna med uppåt 25 grader. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant fungerar för det mesta.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Provence

Vi går med svensk guide i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. För att ta oss till och från våra vandringar nyttjar vi lokalbuss, båt och i vissa fall även taxi. Resorna är cirka 15-35 minuter per sträcka. Luncherna njuter vi i form av picknick med traktens specialiteter. Middagarna äter vi på olika restauranger i hamnen. Två av kvällarna äter man middag på egen hand.

Vårt hotell ligger strax utanför Hyeres stadskärna. Man tar sig in till centrum med buss och vill man stanna kvar en kväll då bussarna slutat gå (efter cirka klockan 19-20) så tar man taxi tillbaka.

Vi brukar lämna hotellet mellan klockan 8:30-9:30 på morgonen och vara hemma igen kring kl 16-17. Landskapet runt Hyéres är flackt men vackert med mindre höjder. Underlaget på vandringarna varierar mellan grusvägar, mestadels släta stigar och korta bitar asfalt. Vid ett par tillfällen (Dag 4 och Dag 6) bjuds vi på enklare tekniska partier. Det är då korta passager, inte ihållande för hela vandringen. Exempelvis en sträcka (ca 50-100 m) som går nära vattenkanten och gör underlaget något halt. Eller en stigning (ca 15m) med brantare kanter, ibland med trappsteg eller vajrar att hålla sig i. Vid dessa partier tar vi det extra lugnt och guiden finns självklart på plats för att hjälpa den som önskar. 

 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi cirka två timmars transfer till Hyeres. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice eller Marseille. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Le Mediterranée

Hotel Le Mediterranée

Det här charmiga lilla hotellet ägs av svensk-franska paret Niklas och Martine, som ger oss ett varmt välkomnande. Det är ett personligt hotel de charme där trivseln rankas högre än stjärnorna (man ha...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
18/5Utan flyg/transferLätt vandring i Provence utan flyg/transfer212 495:-Boka
18/5ArlandaLätt vandring i ProvenceMer än 814 995:-Boka
18/5LandvetterLätt vandring i ProvenceMer än 815 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
14/9Utan flyg/transferLätt vandring i Provence utan flyg/transfer212 495:-Boka
14/9ArlandaLätt vandring i ProvenceMer än 815 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
21/9Utan flyg/transferLätt vandring i Provence utan flyg/transfer212 495:-Boka
21/9ArlandaLätt vandring i ProvenceMer än 815 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
28/9Utan flyg/transferLätt vandring i Provence utan flyg/transfer212 495:-Boka
28/9ArlandaLätt vandring i ProvenceMer än 815 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
5/10Utan flyg/transferLätt vandring i Provence utan flyg/transferFullt12 495:-Fullt
5/10ArlandaLätt vandring i ProvenceFullt15 495:-Fullt

Liknande resor

Vandring på Korsika - Skönhetens ö

Vandring på Korsika

Stolt och vacker reser hon sig ur Genuabuktens azurblå vatten, Medelhavets bästa vandringsö. - Korsika kan liknas vid en del av Alperna som har hamnat mitt ute i Medelhavet. Fransmännen kallar ön ...
Vandring i Provence med Gorge du Verdon

Vandring i Provence med Gorge du Verdon

Från höga Provence till Medelhavet i Frankrikes kanske mest njutningsfyllda landskap. - Vandringsresan i Provence börjar uppe vid den mäktiga ravinen Gorges de Verdon. Vandringarna här ger oss hänför...
Vandring på Blomsterrivieran med Sanremo

Vandring på Blomsterrivieran med Sanremo

Vandring i Taubes Ligurien. - Denna fina kuststräcka måste vara en av Europas vackraste platser. Det speciella ljuset, vyerna och den doftande macchian med rosmarin och kaprifol har lockat poeter, må...
Kustvandring på Costa Brava

Kustvandring på Costa Brava

En exklusiv resa till den vilda kusten. Uppdaterad med boende i Cadaques! - Costa Brava betyder "den vilda kusten" på katalanska. Här mellan Barcelona och franska gränsen vandrar vi längs en natursk...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

"Den dag Amalfiborna dör och kommer till himlen, blir en dag som alla andra". - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustr...
Vandring på Kuba

Vandring på Kuba

Vilken nyfiken resenär har inte lovat sig själv att någon gång besöka denna märkliga ö? - Flera av våra erfarna guider är flitiga Kubaresenärer och vi har med dem tagit fram ett vandringsprogram med...
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Andlöst vackra vandringar på vandrarnas paradisö. - Madeira är ett klassiskt resmål för vandrare som uppskattar vacker natur. De dramatiska vulkanformationerna är klädda i subtropisk grönska och ön s...
Destination för vandring på Teneriffa

Vandring på Teneriffa

En upptäckarvandring i omväxlande miljöer! - Det är ingen överdrift att kalla Teneriffa för en egen liten kontinent. Det gör även ön till ett idealiskt vandringsresmål. På en vecka vandrar vi längs k...
Vandring vid Comosjön

Vandring vid Comosjön

Här har man semestrat sedan romartiden och det är inte svårt att förstå varför. - Denna sköna vandringsresa går till ett av Italiens vackraste områden. Comosjön är kanske mest känd för sina storslagn...
Vandring vid Gardasjön

Vandring vid Gardasjön

Mäktiga vandringar vid Alpernas Riviera. - Gardasjön är nog Italiens mest omtyckta sjö. Här samlas badare, surfare, kulturresenärer och gourmeter från båda sidorna Alperna. Och så vandrare förstås. R...
Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...