Skip to main content

Lätt vandring i Apulien med Salento

En lagom aktiv upptäckarresa i hjärtat av Medelhavet.

Ett av våra mest älskade resmål är Apulien nere på den italienska stövelns klack. På den här vandringsresan beger vi oss till den sydligaste halvön Salento, där vi njuter vi av det genuina Syditalien med lätta vandringar som ger tid till att utforska de vackra konststäderna, medelhavsköket och Italiens kanske bästa stränder. Landskapet är flackt men bildskönt och är som gjort för strövtåg utan jobbiga backar. De vitkalkade byarna ligger utspridda i en till synes oändlig matta av olivträd. Vid Adriatiska havet stupar vita klippor ner i det turkosa havet, och på den joniska sidan sträcker lika vita sandstränder ut sig och bär namnet ”söderns Maldiverna”. Vi upptäcker alltsammans till fots och får dessutom tid att beundra de rikt utsmyckade barockstäderna Lecce, Otranto och Gallipoli. Och maten, ja den är värd ett eget kapitel: gräddig burrata-ost, solmogen frukt och grönsaker, fylliga viner och pepprig olivolja.

Både National Geographic och Lonely Planet har utsett Apulien till en av världens bästa resmål. Det är lätt att förstå varför.

Denna lätta vandringsresa passar dig som aldrig vandrat förut eller som bara vill ta det lite lugnare och få tid över till andra upplevelser. Vi vandrar 5-10 km per dag med försumbar höjdskillnad. Svårighetsgraden är 1 på en skala av 5. Resan finns också i en förlängd variant, Vandring i Apulien med Salento

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar, fyra luncher, transporter samt guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Otranto

Vi landar i Bari och åker buss ner genom Apuliens öppna landskap, med havet skymtande till på ena sidan och de vidsträckta olivlundarna på den andra. Incheckning och middag på vårt familjeägda hotell med bästa läge i Otranto, ”Porten till Orienten”. Här känns det nästan som att vi är i Grekland.

Måltider: Middag.

Dag 2 Vandring Valle d'Idro

Vi avnjuter vår frukost med utsikt över havet innan vi går vår första vandring direkt från hotellet. Vi följer floden Idro inåt landet, bland olivlundar, pinje, cypress och många små odlingar i det kulliga landskapet. Via grottkyrkan Sant'Angelo återvänder vi sedan till Otranto för en eftermiddags avkoppling. Lockar gamla stan med sina vackra miljöer eller stranden med bad?

2,5 tim, 6 km, +50 m, -50 m.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 3 Vandring Sentiero Cipolliane

På morgonen åker vi buss ner till Santa Maria di Leuca och lands ände. Här ligger många fantasifulla villor längs strandpromenaden, och vi går upp till fyren som bjuder på fina utsikter över området där Joniska och Adriatiska havet möts. Dagens vandring går sedan på Salentos kanske vackraste kuststräcka: vi följer en fin kustled långt nere på den adriatiska sidan. Här finns inga sandstränder utan bara klippor och små fiskelägen. Vi passerar några grottor där våra förfäder en gång bodde och tar lunch på en restaurang vid havet i Novaglie. Här finns möjlighet till ett svalkande bad. Vi åker sedan den panoramiska kustvägen tillbaka mot Otranto.

2,5 tim, 6 km, -50 m.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 4 Stadspromenad i Lecce

Idag lämnar vi stigarna men fortsätter våra sköna promenader genom Salentos kultur och historia. Vi gör en dagsutflykt till provinshuvudstaden Lecce, även känd som "Söderns Florens". Ett besök här är så gott som obligatoriskt för resenären. En duktig lokalguide leder oss genom denna barocka konststad som överraskar med mycket skönhet och trevliga serveringar. De flesta husen är byggda i den lokala, honungsgula tuffstenen.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

Efter tre dagars upplevelser kan det vara skönt med en vilodag. Stanna gärna kvar i Otranto för några sköna bad och lite strosande i gränderna. Det finns också möjlighet att åka på båtutflykt eller hyra cykel eller vespa. Det finns många badställen och trevliga byar, även i inlandet, som är värda att besöka.

Måltider: Frukost.

Dag 6 Vandring Porto Selvaggio och Gallipoli

På den joniska kusten ligger ett orört naturområde som låter oss ana hur Medelhavet tedde sig innan människan kom hit. Vi börjar vandringen vid Torre dell’Alto innan vi går utför mot en vild strand. Leden snirklar sig sedan genom doftande pinjeskog innan vi når Torre Uluzzo. Picknicken dukas upp i naturen. Vi går sedan tillbaka längs kusten och in i fashionabla badorten Santa Caterina för en välförtjänt after walk. Efter vandringen besöker vi vackra Gallipoli, som ligger på en rund ö och vars gränder för tankarna till Bella Notte.

3 tim, 8 km, +100 m, -100 m.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 7 Vandring Sant’Andrea och matlagning

Vi åker buss norrut förbi sjöarna Alimini och börjar vandringen vid Grotta della Poesia, en naturlig simbassäng omnämnd av Lonely Planet. Leden följer sedan de branta, vita klipporna vid kusten mot Torre dell’Orso. Snart ser vi de kända ”systrarna”, två höga vita klippor ute i havet. Naturen blir allt vildare och vi går hela tiden med det glittrande havet på ena sidan och den doftande medelhavsvegetationen på den andra. Efter pytteorten Sant’Andrea väntar de magnifika ”faraglioni”, klippor och naturliga broar skapade av erosionens kraft. Vi går ner på en av de små badvikarna av kritvit sand för ett dopp och ett mellanmål. Så småningom viker vi av in i den skuggande pinjeskogen och når vår agriturismo, där vi får hjälpa till att knåda pastan till lunch. Buss tillbaka till Otranto och avskedsmiddag på hotellet.

3,5 tim, 10 km, försumbar höjdskillnad.

Måltider: Frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Apulien och Salento

Vi återvänder hem efter en härlig upptäcktsresa till fots i sydligaste Italien.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Apulien och Salento

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. Vi ägnar oss åt den sydligaste halvön, Salento, där Italiens östligaste udde finns (vid Otranto), liksom landsänden där joniska och adriatiska havet möts (Leuca). Landskapet är flackt men ändå vackert tack vare den intensivt röda jorden och de många olivlundarna. Joniska havet har en sandig kust som är välbesökt under sommarmånaderna, medan adriatiska sidan är klippig och full av badvikar. Apulien ingick i antikens Storgrekland och det känns fortfarande i kultur och arktitektur.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Lätt vandring i Apulien

Denna resa passar dig som aldrig vandrat förut, eller dig som vill ta det lite lugnare och få tid över till andra upplevelser. Vi vandrar 5-10 km per dag med liten höjdskillnad. Några korta backar och trappor förekommer. Underlaget är snällt med stigar, grusvägar och korta bitar asfalt. Korta partier är smala och steniga stigar. Vi brukar lämna hotellet kl 9 och vara tillbaka mitt på eftermiddagen. Vi går med svensktalande guide. Luncherna äter vi ömsom på restaurang, ömsom som medhavd picknick i naturen.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Otranto. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Från Bari centrum går det tåg till Otranto (tider och priser: www.fseonline.it). Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Intryck från Apulien

Utöver kåseriet nedan, läs gärna en av våra resenärers blogg om resan här!

I Syditalien säger man att den som kommer dit gråter två gånger: en gång när de anländer och en gång när de åker därifrån. Att Italien är ett alldeles särskilt land, det vet vi och det är till och med titeln på en bok (av Göran Hägg). Nord och syd är två skilda världar och den som rest i norr slås genast av det efterblivna, det slitna, det lantliga. Vad är det som inte fungerar?

Sådana funderingar glöms snart bort så fort man sveps iväg av lokalbefolkningen och deras livsstil. Stolta är de över sin vackra landsände, mest av allt över maten (Italiens bästa mat kommer precis från alla regioner, beroende på var man ställer frågan). Om tåget sedan kommer i tid (eller alls) eller om det där huset inte putsat fasaden sedan republiken instiftades, vad spelar det för roll? Solen skiner, man tar sig tid att stanna och prata med vänner och snart är det ju matdags.

Gästfrihet är ett slitet uttryck som når sina högsta höjder i Syditalien. Det är speciellt skönt som resenär att möta nyfikenhet och bli bjuden på det där lilla extra. För den bästa maten kommer ju just härifrån, smaka! Undertecknad har den intressanta förmånen att ha apuliska svärföräldrar. Varje söndag sätter vi oss till bords med vässade bestick och spänningen inför en batalj. Anklagelser om att för mycket mat lagats nu igen flyger över bordet medan svärmor ler nöjt. Så ska det vara. I syd finns inget överflöd annat än på bordet och i hjärtat. Kom bara ihåg att aldrig tömma vinglaset för då fylls det som genom magi igen. Och igen.

Maten ja. Mången nordbor har blivit sittande framför en vit tallrik med en vit buffelmozzarella på och ingenting mer. Var är såsen? Den som kan ställa om sina smaklökar till de finare nyanserna hos riktigt färska och kärleksfullt behandlade råvaror förstår snart. Men efter den vita mozzarellan kommer röda tomater, gyllene olivolja, gröna cime di rapa och mycket mer tills vi säger stopp. Allt rigoröst separerat men ack så gott.

Så när nordbor (från Sverige eller Lombardiet) lämnar Syditalien är det ofta med en tår i ögonvrån. Gästfriheten, maten, solen, det klara badvattnet och det avslappnade tempot. Det saknar man gärna när man återvänt till det fungerande hemmet. Arrivederci. Vi ses väl snart igen?

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Hotel Albania

Hotel Albania

Detta fräscha och familjeägda hotell har ett svårslaget läge intill både Otrantos fina stadskärna och dess fina sandstrand, som lockar till både morgon- och kvällsdopp i det klara vattnet. Frukost och...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-26Utan flyg/transferLätt vandring i Apulien med Salento, utan flyg/transfer411 995:-BokaMer information
2021-04-26ArlandaLätt vandring i Apulien med SalentoJa15 495:-BokaMer information
2021-04-26LandvetterLätt vandring i Apulien med Salento215 495:-BokaMer information
2021-09-20Utan flyg/transferLätt vandring i Apulien med Salento, utan flyg/transfer411 995:-BokaMer information
2021-09-20ArlandaLätt vandring i Apulien med SalentoJa15 495:-BokaMer information
2021-09-20LandvetterLätt vandring i Apulien med SalentoJa15 495:-BokaMer information
2021-09-27Utan flyg/transferLätt vandring i Apulien med Salento, utan flyg/transfer411 995:-BokaMer information
2021-09-27ArlandaLätt vandring i Apulien med Salento515 495:-BokaMer information
2021-09-27LandvetterLätt vandring i Apulien med Salento515 495:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg