Skip to main content

Lätt cykling vid Gardasjön

Il bel paese.

Så kallar italienarna ibland sitt land och det betyder inget mindre än "det vackra landet". På få ställen stämmer detta lika bra som vid Gardasjön. Poeter som romaren Catullo och Goethe har besjungit vattenspegeln genom historien. Och vilken historia det är. Från istida glaciärsjö till bedårande bergs- och kulturlandskap, i en spännande mix av medelhav och österrikiskt arv.

Resan börjar med några nätter i befästa Peschiera vid sjöns södra strand. Härifrån gör vi utflykter till Catullos Sirmione och vinbyn Bardolino. Vi förflyttar oss sedan till Riva del Garda längst i norr. Här förbyts landskapet från mjuka kullar till maffiga berg. Vi cyklar till medeltidsbyn Arco och runt den lilla sjön Ledro, som ligger dolt högt ovanför Gardasjön.

Detta är en cykelresa att bara njuta av där vi cyklar runt 20 km per dag med liten höjdskillnad. Eftermiddagarna ägnas åt avkoppling och egna upptäcktsfärder i byarna, och säkert en och annan aperetivo.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, tre luncher, cykelhyra, guide, transporter, bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Peschiera del Garda

Vi checkar in för de första tre nätterna i Peschiera del Garda, som ligger vid Gardasjöns enda utlopp. Sjön är välsignad med vackra små byar och Peschiera är inget undantag. Omgiven av en vallgrav bjuder den på en inbjudande italiensk miljö och fina stränder.

Måltider: middag

Dag 2 Lätt cykling till Sirmione

Om vi i morgonsolen spanar ut över vattenspegeln ser vi en smal landremsa som sticker ut väster om oss. Längs ut ligger medeltidsbyn Sirmione, målet för vår första cykeltur. Vi cyklar de lantligare vägarna mot denna sevärdhet med sin intressanta befästning. Det var här den romerska poeten Catullo hade sitt sommarresidens. Vi kan sedan antingen cykla eller ta båten tillbaka till Peschiera för lite avkoppling och kanske en simtur. Den södra delen av sjön är grund och håller bättre badtemperatur än i norr.

Måltider: frukost, lunch, middag

20 km, 100 m upp, 100 m ner.

Dag 3 Lätt cykling till Bardolino

Idag cyklar vi istället norrut, över vackra kullar klädda i vinrankor, cypresser och små gårdar. Målet är vinbyn och fiskeläget Bardolino, där vi smakar på det lokala vinet och njuter av omgivningarna. Gardasjön är en glaciärsjö och det är fascinerande att det idag inbjudande landskapet en gång skapades av morän. Återresan går med båt.

Måltider: frukost, lunch, middag

17 km, 150 m upp, 150 m ner.

Dag 4 Lätt cykling till Riva del Garda

Vi lämnar Gardasjön södra strand för att upptäcka dess norra delar. Cykelturen startar i Adige-dalen och går längs en vacker cykelväg mot Torbole och favoritorten Riva del Garda. Rullet utför mot sjön blir en vacker entré till denna del av sjön! Sista biten går längs vattenbrynet förbi små stränder till charmiga Riva och vårt hotell.

Måltider: frukost, middag

17 km, 160 m upp, 260 m ner.

Dag 5 Vilodag vid Gardasjön

I Riva finns mycket att göra vare sig man föredrar aktiv eller inaktiv vila. Ett uppfriskande bad är inte långt borta och inte heller Rivas eller Torboles gulliga bycentrum. Man kan också åka båt till Limone sul Garda eller Malcesine. Från Malcesine går linbanan upp till alptoppen Monte Baldo med sjöns mest storslagna panorama. Det finns också trevliga vandringar i omgivningarna. Den kulturintresserade kan välja att åka till Romeo och Julias Verona över dagen.

Måltider: frukost

Dag 6 Lätt cykling till Arco

Efter frukost cyklar vi norrut förbi Monte Brione med sin borg längs en finfin cykelväg. Cyklingen går lätt genom vin- och äppelodlingar omgivna av vackra berg. Arco är fyllt av pittoreska små torg, fontäner, undangömda gränder och små butiker och serveringar att upptäcka. Arkitekturen skvallrar om den österrikiska historien (i Torboles hamn ligger det gamla tullhuset mellan venetianska republiken och österrikiska imperiet). Den som vill kan gå genom olivlundarna upp till lämningarna av den medeltida borgen Torre d'Arco. Man kan också besöka den botaniska trädgården med bland annat de enorma mammutträden.

Måltider: frukost, middag

20 km, 150 m upp, 150 m ner.

Dag 7 Lätt cykling runt Lago di Ledro

När man står i Riva och beundrar de flera hundra meter höga, lodräta klipporna är det svårt att föreställa sig att man ens kan komma upp där. Men en tunnel leder upp till en annan värld där livet alltid varit mer alpint än nere vid sjön. Denna sista dag cyklar vi runt den fina lilla Ledro-sjön och avrundar med lunch på ett värdshusDen som har spring i benen kan istället för att åka buss vandra på egen hand ner till Riva längs Sentiero del Ponale, med några av sjöns bästa utsikter (ca 5 km och 280 höjdmeter utför).

Måltider: frukost, lunch, middag

15 km, 100 m upp, 350 m ner.

Dag 8 Farväl till cykelresan vid Gardasjön

Mätta på sköna vyer återvänder vi hem till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Gardasjön

Gardasjön kallas ibland fortfarande för sitt gamla romerska namn Benaco. Den är Italiens största insjö och ligger ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano vid foten av Alperna i norra Italien. Den norra delen är brant bergig medan den södra delen präglas av mjukt böljande moränkullar. Sjön åtnjter ett alldeles speciellt mikroklimat där medelhavsväxter som citron och oliv trivs. De regelbundna vindarna som varje dag byter riktning från och till bergen utnyttjas av vindsurfare och seglare, vars vita segel pryder vattenspegeln som konfetti varje dag. Sjön är upp till 346 meter djup vilket är under havsytan. Gardasjön bildades liksom de andra föralpina sjöarna under istiden av glaciärer. Det är fantasieggande att stå vid dess vatten omgiven av citronträd och pastellfärgade hus och tänka sig att här låg en mäktig glaciär under istiden. Sjön är också en intressant mötespunkt mellan nord- och sydeuropeisk kultur. Österrike sträckte sig länge ända ner till de norra delarna medan syd är mer italiensk.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Invånarna är vana vid besökare så engelska och tyska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Priser och betalningssätt: lite billigare än i Sverige.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: normalt sett nej
 • Övrigt: 

Lätt cykling vid Gardasjön

Lätt cykling är en aktiv semesterform med lika delar aktivitet och avkoppling. Cykelturerna räcker ungefär halva dagen och resten av tiden fyller vi ut med andra aktiviteter och fritid. Vi cyklar på lugna lantvägar och cykelvägar, nästan uteslutande på asfalt. Backar förekommer men brant blir det aldrig. Vi cyklar med svensk guide. Då cykelturerna är korta och oftast kommer tillbaka till startpunkten har vi ingen följebil. Istället har guiden med sig det nödvändigaste för reparationer i cykelväskorna. Bagaget transporteras mellan hotellen.

Måltider

Vilka måltider som ingår anges i programmet. De dagar cykelturen avslutas vid hotellet ingår inte lunchen utan man är då fri att gå ut på egen hand. Räkna med 15-25 euro för en lunch med dryck och 25-40 för en middag, naturligtvis beroende på vad man äter och vilket vin man väljer.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Venedig eller Milano. Vi har sedan 2-3 timmars transfer till Peschiera del Garda. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano, Verona, Bergamo eller Venedig. Därifrån kan man ta sig med tåg till Peschiera (tågtider: www.trenitalia.com). Från Riva del Garda går inga tåg. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 27,5 eller 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Lätt cykling vid Gardasjön

Hotell Lätt cykling vid Gardasjön

Vi bor på två olika hotell under resan, ett i Peschiera del Garda vid sjöns södra strand, och ett längst norrut i Riva del Garda. Härifrån gör vi rundturer på cykel i omgivningarna och får på så sätt...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26ArlandaLätt cykling vid GardasjönFullt18 995:-FulltMer information
2021-09-18Utan flyg/transferLätt cykling vid Gardasjön, utan flyg/transferJa16 995:-BokaMer information
2021-09-18ArlandaLätt cykling vid GardasjönJa19 995:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg