Skip to main content

Lätt cykling i Apulien

En lagom aktiv cykelsemester i Italiens kanske skönaste landskap.

Vi var först i Sverige med att arrangera aktiva resor till Italiens klack och resmålet har blivit en av våra största succéer. På den här lite lättare cykelresan byter vi bara hotell en gång och cyklar sköna halvdagsturer i omgivningarna. Cyklingen är lätt och det blir tid över till Apuliens mat, kultur, vackra små städer och så klart bad. Otranto och Gallipoli ligger vid Adriatiska respektive Joniska havet och är riktiga pärlor med helt olika karaktär. Däremellan rullar vi på upptäcktsfärd bland sekelgamla olivlundar, sömniga byar med stort förflutet, några av landets finaste stränder och klippbad och så förstås det lokala köket. Färsk fisk, gräddig burrata-ost, smakrika grönsaker och mustig olivolja som man gärna sköljer ner med smakrika rödviner på Primitivo-druvan. Vi får också pröva handen själva under en trevlig matlagningskurs på en agriturismo.

Både National Geographic och Lonely Planet har utsett Apulien till en av världens bästa resmål. Det är lätt att förstå varför.

Detta är en lättare cykelresa med svårighetsgrad 1. För dig som föredrar en klassisk cykelresa med heldagsturer från plats till plats och grad 2+ rekommenderar vi Cykla i Apulien på Italiensk klack.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:1
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum, halvpension, fem cykeldagar med cykelhyra, bagagetransport och engelsktalande lokalguide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Otranto

Vi landar i Apulien och åker privat transfer till Otranto, Porten till Orienten. I denna charmerande lilla hamnstad ska vi bo första halvan av veckan. Det känns inte så lite som att vara i Grekland när man går mellan de vitkalkade fasaderna med detaljer i varm tuffsten. Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Lätt cykling i Otrantos inland

Efter frukost ställer vi in cyklarna och trampar inåt land längs floden Idro. Vi besöker först en bysantisk krypta från 1100-talet och sedan en antik textilindustri i Casamassela. I Giurdignano känner vi historiens vingslag bland traktens megalitiska lämningar med dolmen och menhir från bronsåldern (3000-1500 fkr). Målet för dagen är den läckra provsmakningslunchen vid en antik ugn. Mätta och belåtna rullar vi tillbaka mot Otranto. På kvällen finns många trevliga restauranger i stan för alla smaker och plånböcker. Vår guide tipsar gärna om sina favoriter.

Måltider: frukost, lunch

29 km.

Dag 3 Lätt cykling till Porto Badisco

Söderut från Otranto ligger en av de vildaste delarna av den adriatiska kusten. Vi följer en böljande väg mot Punta Palascía, Italiens östligaste punkt och vidare mot den vackra lilla viken Porto Badisco. Vägen är som en balkong mot Otranto-kanalen och klara dagar ser vi både Albaniens berg och de närmaste grekiska öarna ute i vattnet. I Porto Badisco blir det lunch på egen hand och vi rekommenderar den lokala specialiteten sjöborre. På eftermiddagen cyklar vi tillbaka och den som vill stanna längre och bada hittar enkelt hem själv.

Måltider: frukost, middag

24 km.

Dag 4 Gallipoli

På förmiddagen ges det delikata valet mellan att strosa runt i Otranto på jakt efter den bästa vinbaren, ta en simtur i buktens klara vatten eller följa med på en liten rundtur på cykel. Vi cyklar då norrut mot fina vita sandstränder omhuldade av pinjeskog. På eftermiddagen åker vi tvärs över Italiens klack till Gallipoli, den andra pärlan i Salento. Här ska vi bo resten av veckan. Denna romantiska lilla stad ligger på en rund ö i Joniska havet och är mer italiensk till karaktären. Tankarna går osökt till Lady och Lufsens Bella notte här!

Måltider: frukost, middag

15 km

Dag 5 Lätt cykling till Azelio och Tuglie

Dagens tur går inåt landet med första stopp i Alezio där vi besöker muséet över den messapiska kulturen som levde här några århundraden före kristus. Vi provsmakar också traktens ostar och får se hur man tillverkar mozzarella och ricotta. I Tuglie stannar vi till på ett historiskt konditori för att testa traktens typiska glassort spumone som fördaterar den numera välkända gelaton. Vi får också lära oss mer om den lokala bondekulturen på det dedikerade muséet.

Måltider: frukost, middag

25 km

Dag 6 Lätt cykling med matlagningskurs

Denna dag brukar bli en av resans höjdpunkter. Vi cyklar ut ur Gallipoli på morgonen och trampar på små landsvägar mellan oliv och stenmurar till vår familjeägda agriturismo med härliga grönytor och jättepool där vi får lära oss laga mat av la mamma själv. Råvarorna plockas i trädgården och vi gör sedan pitta di patate (en slags potatiskaka med tomat, oliver, kapris, lök och tonfisk), pittule (fyllda friterade bröd) och orrecchiette (Apuliens mest typiska färska pastasort som kräver ett speciellt handlag). Till dessert brukar det bli torta pasticciotto. Allt avnjuts under fikonträdets skugga och på det en tupplur på gräset och ett dopp i poolen. På vägen tillbaka passerar vi den konstfärdiga barockstaden Galatone.

Måltider: frukost, lunch

28 km

Dag 7 Lätt cykling till Porto Selvaggio

Vi avrundar cykelresan med en avkopplande dag nära havet. Vi cyklar norrut längs kusten till naturområdet Porto Selvaggio som är ett 1000 hektar stort område utan bebyggelse. Här finns bara doftande pinjeskog och vild kust. Ett bad i Apuliens omtalat kristallklara vatten är ett måste! På vägen tillbaka stannar vi till i Santa Caterina, en liten by där det passar fint med en glass.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till cykelresan i Apulien

På väg mot flygplatsen besöker vi Lecce, även känd som ”Söderns Florens”. Det är en magiskt vacker stad fylld av historia och barock arkitektur. Till sist åker vi vidare till flyget som tar oss hem till Sverige igen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Apulien

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. Vi håller oss mestadels i de sydligaste delarna, Salento, där Italiens östligaste udde finns (vid Otranto), liksom landsänden där joniska och adriatiska havet möts (Leuca). Landskapet är flackt men ändå vackert tack vare den intensivt röda jorden och de många olivlundarna. Joniska havet har en sandig kust som är välbesökt under sommarmånaderna, medan adriatiska sidan är klippig och full av badvikar. Apulien ingick i antikens Storgrekland och det känns fortfarande i kultur och arktitektur.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Lätt cykling i Apulien

Lätt cykling är en aktiv semesterform med lika delar aktivitet och avkoppling. Cykelturerna räcker ungefär halva dagen och resten av tiden fyller vi ut med andra aktiviteter, besök och förstås fritid. Vi cyklar på lugna lantvägar, nästan uteslutande på asfalt. Landskapet är i stort sett flackt men ibland kommer längre lutningar uppför eller nedför. Brant blir det aldrig. Vi cyklar med engelsktalande lokalguide som kan ge oslagbar inblick i den lokala kulturen. Då cykelturerna är korta och alltid kommer tillbaka till startpunkten följs vi inte av någon följebil. Det finns ändå en för utryckning vid tekniskt behov. Bagaget transporteras mellan hotellen.

Måltider

I resan ingår halvpension och det blir antingen lunch eller middag varje dag, beroende på vad som passar bäst för programmet. Vilka dagar som har lunch och vilka som middag står specificerat i programmet. När måltiderna inte ingår så brukar en lunch med dryck gå på 15-25 euro och en middag 25-35 per person, naturligtvis beroende på vad man äter och vilket vin man väljer.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 2 timmars transfer till Otranto. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg. Om du flyger på andra tider går det att åka tåg:

 • Tågtider på www.fseonline.it 
 • Det finns också möjlighet att boka privat transfer för ca 75€ per person.
 • Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar.

Cyklarna

 • Typ: city bike
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: gelsadel
 • Pedaler: vanliga pedaler, du kan ta med egna
 • Bagage: pakethållare med sidoväskor samt styrväska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: inkluderad
 • Tillval: elcykel på förfrågan, herr/damram ges efter kön i bokningen

Karta

Hotell

Hotell Lätt cykling i Apulien

Hotell Lätt cykling i Apulien

Vi bor i två av Salentos mysigaste småstäder på denna cykelresa: Otranto och Gallipoli. Vi bor på utvalda hotell av bra medelklass.

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-20Utan flyg/transferLätt cykling i Apulien, utan flyg/transfer416 495:-BokaMer information
2021-09-20ArlandaLätt cykling i ApulienJa19 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg