Skip to main content

Kustvandring på Kreta

Till fots och med båt på Kretas vilda sida.

Kretas södra kust är som gjord för vandring. Här följer vi vandringsleden E4 längs fina stränder och branta bergssidor med stora vyer till några av Medelhavets charmigaste fiskebyar. Vi passar på att vandra i flera av de storslagna ravinerna som skär genom landskapet. Det här är ett Kreta som turistindustrin helt har missat och dit främst vandrare hittar. Vi tar oss fram till fots och med båt och bor på tre charliga hotell i de små byarna vi når. Det kretensiska köket skall vara ett av de nyttigaste och vi får rikliga tillfällen att njuta det på genuina tavernor. En nyhet för alla som vill uppleva fina vandringar i ett fantastiskt klimat (och vem vill inte det!).

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem vandringsdagar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Paleochora

Flyg till Chania på Kretas nordkust. Busstransfer tvärs över ön till sydkusten och orten Paleochora. Byn ligger vackert vid en bukt och har fin strand. Här blir det välkomstmiddag och övernattning på vårt första hotell där vi bor i tre nätter.

Måtider: middag

Dag 2 Vandring Anidriravinen

Vi åker buss till Azogires och härifrån vandrar vi ovanför Paleochoraravinen på en gammal kyrkstig som bjuder på många fina vyer. Efter ett fikastopp i den fd skolan i Anidri vandrar sedan den vackra och okända Anidriravinen ner till havet där vi äter vår lunch på en trevlig taverna. Efter lunchen vandrar vi så på en grusväg efter kusten tillbaka till vårt hotell.

12 km, 100 m upp, 450 m ner

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring till Lissos och Sougia

Med matsäck och vatten vandrar vi längs kusten österut till byn Sougia. Vi vandrar hela veckan intill Libyska havet med de vita bergen på vår vänstra sida. Vi passerar hela tiden fantastiska stränder med kristallklart vatten. Under denna vandring besöker vi dessutom lämningarna efter den hellenistiska staden Lissos. Från Lissos kan man ta båt till Sougia om benen är trötta och man inte vill gå de sista tre kuperade kilometrarna. Efter en uppfriskanda after walk i Sougia tar vi båten tillbaka till Paleochora. Middag på egen hand.

11 km, 400 m upp, 400 m ner

Måltider: frukost, lunch.

Dag 4 Vandring Aradenaravinen till Marmorstranden

Väskorna packas åter för transport med båt till byn Loutro. Här kommer vi att stanna för tre övernattningar. Loutro har kanske det vackraste läget på hela Kreta. Alla restauranger och små hotell ligger längs stranden vid bukten med fin strand.

Vandring upp till bergsbyn Liviniana och vidare till Aradhena-ravinen. Efter en spektakulär nergång så följer vi ravinen ner till havet och den vackra Marmorstranden. Efter bad och förfriskningar vid en taverna så går vi den korta vägen tillbaka till Loutro. Möjlighet att åka båt den sista biten från Marmorstranden till Loutro.

11 km, 500 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Vilodag i Loutro. För dem som inte bara vill ta det lugnt vid havet finns flera mindre vandringar att göra med start och mål i Loutro. Missa inte den fantastiska stranden Sweet Water Bay dit man vandrar längs en fin stig. Middag och övernattning i Loutro.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring längs kusten till Aghia Roumeli

Vi tar båten till Marmorstranden. Härifrån vandrar vi åter västerut längs havet med slutmål Aghia Roumeli. Vi passerar fantastiska öde stränder och en välkomnande bar på vägen. Vandringen går på fina lättgångna stigar både direkt på stranden, genom underbar tallskog och högt över havet med vidunderlig utsikt.

12 km, 150 m upp, 150 m ner

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring i Imbros-ravinen

Vi packar väskorna och tar båten den korta turen till Hora Sfakion. Vi checkar in på vårt sista hotell och äter lunch vid havet. Med buss tar vi oss sedan upp till byn Imbros (ca 30 min). Härifrån går vi genom Imbros-ravinen. Bussen plockar åter upp oss för kort transfer tillbaka till Hora Sfakion. Bad, avslutningsmiddag och övernattning i byn.

8,5 km, 750 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan på Kreta

Efter morgonbad och frukost åker vi busstransfer till Chanias flygplats för att flyga hem.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kreta

Kreta är Greklands största ö och Medelhavets femte till storleken (260 x 60 km). Ön har flera bergskedjor och många högplatåer där man odlar oliver, vindruvor och apelsiner. Högsta berget heter Ida eller Psiloritisberget och tronar 2456 meter över det Egeiska havet. Ravinerna är många och en av anledningarna till att Kreta är en så fin vandringsö. Ön har med säkerhet varit bebodd i 8000 år och var centrum för den tidigaste kända civilisationen i Europa, den minoiska kulturen. I den grekiska mytologin var Kreta också födelseplats för Zeuz, närmare bestämt på berget Dikti.

 • Klimat: medelhavsklimat. Sydkusten har ett speciellt soligt klimat där dadlar växer och svalorna stannar året runt snarare än migrerar. 
 • Land: Grekland
 • Språk: grekiska
 • Tidsskillnad från Sverige: + 1 timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kort accepteras men ha med lite kontanter ändå
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring på Kreta

Vi går med svensk guide. Vi lämnar hotellet vid niotiden på morgonen och är tillbaka mitt på eftermiddagen. Tiderna som anges i programmet är effektiv vandringstid. Underlaget är bra men bitvis stenigt. Vandringskängor rekommenderas. Luncherna äter vi ibland på restaurang och oftast i form av picknick, som vi hjälps åt att bära med. Bagaget fraktas med transport mellan hotellen (båt/buss).

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Chania på Kretas nordkust. Vi har sedan cirka 1,5 timmars transfer till Paleochora. Returtransfern från Hora Sfakion tar cirka 1 timme och 45 minuter. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Chania. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Kustvandring på Kreta

Hotell Kustvandring på Kreta

Vi bor på tre olika hotell under vår kustvandring på Kreta. Alla rum har egen dusch och WC samt kylskåp och balkong. De flesta har även TV (vem som nu tittar på grekisk TV på semestern). Hotellen är e...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-10-05Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transferFullt10 495:-Fullt
2019-10-05ArlandaKustvandring på KretaFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2019-10-12Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transferFullt10 495:-Fullt
2019-10-12ArlandaKustvandring på KretaFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-04-25Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transfer210 995:-Boka
2020-04-25ArlandaKustvandring på KretaJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-02Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transfer210 995:-Boka
2020-05-02ArlandaKustvandring på KretaJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transfer210 995:-Boka
2020-09-26ArlandaKustvandring på KretaJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-03Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transfer210 995:-Boka
2020-10-03ArlandaKustvandring på KretaJa13 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-10Utan flyg/transferKustvandring på Kreta utan flyg/transfer210 995:-Boka
2020-10-10ArlandaKustvandring på KretaJa13 995:-Boka

Liknande resor

Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandra i ett av Europas vackraste länder. - På denna fina vandringsresa vandrar vi i tre av Kroatiens nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Det handlar om riktigt höga berg, där de högsta...
Vandring i Montenegro

Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro. - Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna g...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...
Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...
Vandring i södra Albanien

Vandring i södra Albanien

Upptäck ett av Europas mest spännande länder till fots! - Denna intressanta vandringsresa går vid landets södra kust. Här vandrar vi både till stränder med kristallklart vatten och uppe i bergen blan...
Vandring i Israel i Jesu fotspår

Vandring i Israel i Jesu fotspår

En fantasieggande vandringsresa genom kristendomens mest kända platser. - På denna unika vandringsresa följer vi i Jesu fotspår från Nasaret till Genesarets sjö. Vi vandrar i det pastorala landskape...

Erbjudanden

28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg