Skip to main content

Kustvandring i Galicien

Längs fyrvaktarnas väg på Costa da Morte, i ett annat Spanien!

Galicien i nordvästra Spanien är en plats som doftar starkt och friskt av hav, där måsarna skriker och havet antar en mytisk ton. I denna gröna del av Spanien går vi de bästa delarna av långleden Camiño dos Faros mellan fyrarna på Costa da Morte, dödens kust. Här har många fartyg förlist i Atlantens vågor genom seklerna. Det är en storslagen plats formad av sol, vind och regn, bebodd av gästfria människor som bär på fiskesamhällenas ödesmättade historia. Känslan av utpost är påtaglig och vi avslutar vandringen i Fisterra, som man en gång trodde utgjorde världens ände. Vi går i gränslandet mellan land och hav och njuter av utrymmet, skönheten och de oförstörda stränderna. Vi bor i små fiskebyar och får bekanta oss med Galiciens mat, vin och historia. Resan avslutas med en natt i Santiago de Compostela, pilgrimsmålet som lockat vandrare sedan medeltiden.

Tack vare den sammanhängande långleden kan vi erbjuda både normal och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De normala vandringarna är ca 10 km långa och har svårighetsgrad 2 av 5. De längre är 15-20 km och har svårighetsgrad 3.

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Tack vare den sammanhängande långleden kan vi erbjuda både normal och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De normala vandringarna är ca 10 km långa och har svårighetsgrad 2 av 5. De längre är 15-20 km och har svårighetsgrad 3.

Dag 1 Laxe

Vi landar i Santiago de Compostela och åker transfer ut till kusten och det lilla samhället Laxe (uttalas Lasje). Detta är en av de mer turistiga orterna, med hela två hotell! Incheckning på vårt boende vid den maffiga stranden och middag på en lokal restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandringen längs Fyrvaktarnas väg börjar

Vi har plockat ut godbitarna ur den första etappen av Camiño dos Faros och går västerut från Seiruga till Praia de Niñons längs varierande kust. Det är oändliga vyer, vacker kust, klippor, orörda stränder och små samhällen som möter oss vandrare. Fika på en bar och när det suger lite mer i tarmen en delikat picknick vid stiliga fyren Nariga. Vi avslutar med (frivilligt) bad på avlägsna stranden Niñons innan bussen tar oss tillbaka till Laxe för dusch och middag.

Normal variant: 11,5 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar i Malpica och går till Faro Nariga. 19 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring vid flod, dyner och kust

Med start i Ponteceso går vi först längs Anllóns utlopp, där den fågelintresserade inte glömmer kikaren hemma. Snart förändras landskapet och vi går över vita sanddyner och runt till havssidan där en fin stig tar vid. Lunch vid stranden Balarés och after walk i fiskebyn Corme innan vi åker hem för dagen.

Normal variant: 10,5 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar vid Praia Niñons och går till Balarés. 21 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring på Dödens kust

Dagens sträcka från lilla byn Arou och västerut är hjärtat av Costa da Morte. Vandringen är förödande vacker längs en dramatisk och omväxlande kust med granitformationer skulpterade av vinden, avlägsna fiskelägen som ofta användes av smugglare och mäktiga vilda stränder. När vi spanar ut till havs är det lätt att förstå varför kusten fått sitt namn: havet är sällan lugnt och de många taggiga skären gör det till synes omöjligt att lägga till. Efter avslutad vandring åker vi buss en bit till fyren Vilán, som har ett litet museum där vi lär oss mer om fyrvaktarnas liv, och dessutom kan ta en fika.

Normal variant: 8 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar i Arou och går till Faro de Vilán. 15 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 En smak av Pilgrimsvandring

Idag förflyttar vi oss till lilla Lires, sedan länge ett etappmål för pilgrimer på väg mot Fisterra, och checkar in på vårt enkla men trevliga familjeägda pensionat. Den som vill kan ta sig en vilodag eller gå med en bit på den rundtur vi erbjuder idag: längs smala och vackra kuststigar till Praia Rostro och tillbaka inåt landet på Camino de Santiago.

11 km vandring (normalt och förlängt program går samma vandring).

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring till världens ände

Att detta är veckans sista vandring faller sig naturligt. Fisterra betyder just världens ände och så mycket längre kommer vi inte. Den sista delen av Camiños dos Faros går spektakulärt över klippig kust (där man ibland ser getter uppflugna på omöjliga ställen) och sedan utför med vacker utsikt mot Fisterra by och udden bortom. Väl framme vid fyren tar vi oss en välförtjänt dryck och spanar mot horisonten. Vad finns där ute, sjömonster eller en ny värld? På kvällen stor grillfest med hängmörat kött, asado de vaca vieja. Kom hungrig!

Normal variant: 10,5 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar vid Praia Rostro och går till Faro de Fisterra. 16 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Santiago de Compostela

Då vi flyger från Santiago får vi inte missa denna stimulerande lilla stad med sin stora historia. Här trängs pilgrimer från världens alla hörn med studenter på stadens universitet, och vi njuter av de vackra miljöerna och naturligtvis katedralen. Vi ser till att komma fram i tid till middagsmässan och ger sedan resten av dagen fri till egna strövtåg.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Galicien

Idag flyger vi hem med mycken skönhet kvar på näthinnan och i filmrullen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Galicien

Spaniens nordvästligaste landskap ligger mot Atlanten och präglas av relativt gles bebyggelse och en helt oexploaterad kust. Stränderna är vilda och de små samhällena lever på fiske, jordbruk och än så länge bara lite turism. Huvudorten heter A Coruña men det är nog Santiago de Compostela som är mest känd. I över 1000 år har de olika pilgrimslederna genom Europa sammanstrålat på Sankt Jakobs viloplats.

Långleden Camiño dos Faros sträcker sig 200 km från Malpica i öst till Fisterra i väst. Medan de gamla lederna som Camino de Santiago mest går inåt land har man här kopplat samman urgamla stigar och skapat nya som alla följer kusten med fyrarna som hållpunkter. 

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska (det lokala språket Galego påminner om portugisiska). Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen. Vi befinner oss långt västerut i vår tidszon och kan njuta av långa, ljusa kvällar.
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandringen i Galicien

Vi har valt ut de vackraste avsnitten av långleden till denna resa. Underlaget är överlag bra och växlar mellan smala stigar och breda grusvägar. Det finns dock lite mer tekniska partier med smal stig och sten. Backarna är korta men ibland branta. Ibland går vi över stränder och då tar man gärna av sig skorna och låter vågorna slå över fötterna. Det är bra att ha långbyxor då långa sträckor kantas av låga och taggiga buskar. Solhatt/keps, solglasögon och regn/vindjacka är måsten eftersom vädret är omväxlande. Höga kängor är inget krav men ett par bra vandringsskor behövs.

Vi går med svensk guide i lugn takt och stannar så ofta vi vill för att fotografera, ta en paus och beundra omgivningarna. Luncherna äts både på serveringar och som picknick. Många dagar finns badmöjlighet under vandringen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Santiago de Compostela. Vi har sedan cirka en timmars transfer till Laxe. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Santiago. Därifrån rekommenderar vi taxi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotell i Galicien

Hotell i Galicien

Hotel Playa de Laxe - Detta fräscha och nätta hotell med 3 stjärnor och 30 rum ligger precis vid Laxes stora sandstrand, och de flesta rummen har havsutsikt. Rummen är välutrustade med luftkonditione...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
11/5Utan flyg/transferKustvandring i Galicien, normalt program, utan flyg/transferFullt9 995:-Fullt
11/5ArlandaKustvandring i Galicien, normalt programFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
18/5Utan flyg/transferKustvandring i Galicien, förlängt program, utan flyg/transferFullt9 995:-Fullt
18/5ArlandaKustvandring i Galicien, förlängt programFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
7/9Utan flyg/transferKustvandring i Galicien, normalt program, utan flyg/transfer69 995:-Boka
7/9ArlandaKustvandring i Galicien, normalt programMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
14/9Utan flyg/transferKustvandring i Galicien, normalt program, utan flyg/transferFullt9 995:-Fullt
14/9ArlandaKustvandring i Galicien, normalt programFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
21/9Utan flyg/transferKustvandring i Galicien, normalt program, utan flyg/transfer69 995:-Boka
21/9ArlandaKustvandring i Galicien, normalt program513 495:-Boka

Liknande resor

Vandring i Baskien

Vandring i Baskien

Gastronomisk vandring i spanska och franska Baskien. - Med utgångspunkt från den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) går vi på upptäcktsfärd i detta mytomspunn...
Kustvandring på Costa Brava

Kustvandring på Costa Brava

En exklusiv resa till den vilda kusten. Uppdaterad med boende i Cadaques! - Costa Brava betyder "den vilda kusten" på katalanska. Här mellan Barcelona och franska gränsen vandrar vi längs en natursk...
Bästa vandringsturer på Mallorca

Vandring på Mallorca med Guldkant

Läcker vandring med kust, berg, bad och ett av våra bästa hotell. - Mallorca har Balearernas maffigaste natur. Vi har valt att bo på västkusten, mitt i Mallorcas bästa vandringsområde. Runt Port de S...
Lätt vandring på Menorca

Lätt vandring på Menorca

Den oförstörda Medelhavspärlan med lite lättare vandringar. - Mallorcas lillasyster är en lugnare och mer oexploaterad upplevelse. Hit åker naturälskarna (och förr många hippies), vare sig de letar e...
Vandring på Amalfikusten

Vandring på Amalfikusten

"Den dag amalfiborna dör och kommer till himlen, blir en dag som alla andra". - Så står det på en plakett i Amalfi, och vi är böjda att hålla med. Amalfikusten anses av många vara den vackraste kustr...
Vandring i Ligurien och Cinque Terre

Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar till sig vandrare och livsnjutare. - Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välj...

Erbjudanden

29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 10 995:-
29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 12 995:-
4/5Vandring på Amalfikustenfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg