Skip to main content

Kustvandring i Galicien

Längs fyrvaktarnas väg på Costa da Morte, i ett annat Spanien!

Galicien i nordvästra Spanien är en plats som doftar starkt och friskt av hav, där måsarna skriker och havet antar en mytisk ton. I denna gröna del av Spanien går vi de bästa delarna av långleden Camiño dos Faros mellan fyrarna på Costa da Morte, dödens kust. Här har många fartyg förlist i Atlantens vågor genom seklerna. Det är en storslagen plats formad av sol, vind och regn, bebodd av gästfria människor som bär på fiskesamhällenas ödesmättade historia. Känslan av utpost är påtaglig och vi avslutar vandringen i Fisterra, som man en gång trodde utgjorde världens ände. Vi går i gränslandet mellan land och hav och njuter av utrymmet, skönheten och de oförstörda stränderna. Vi bor i små fiskebyar och får bekanta oss med Galiciens mat, vin och historia. Resan avslutas med en natt i Santiago de Compostela, pilgrimsmålet som lockat vandrare sedan medeltiden.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:2Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Laxe

Vi landar i Santiago de Compostela och åker transfer ut till kusten och det lilla samhället Laxe (uttalas Lasje). Detta är en av de mer turistiga orterna, med hela två hotell! Incheckning på vårt boende vid den maffiga stranden och middag på en lokal restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandringen längs Fyrvaktarnas väg börjar

Vi har plockat ut godbitarna ur den första etappen av Camiño dos Faros och går västerut från Seiruga till Praia de Niñons längs varierande kust. Det är oändliga vyer, vacker kust, klippor, orörda stränder och små samhällen som möter oss vandrare. Fika på en bar och när det suger lite mer i tarmen en delikat picknick vid stiliga fyren Nariga. Vi avslutar med (frivilligt) bad på avlägsna stranden Niñons innan bussen tar oss tillbaka till Laxe för dusch och middag.

11,5 km vandring.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring vid flod, dyner och kust

Med start i Ponteceso går vi först längs Anllóns utlopp, där den fågelintresserade inte glömmer kikaren hemma. Snart förändras landskapet och vi går över vita sanddyner och runt till havssidan där en fin stig tar vid. Lunch vid stranden Balarés och after walk i fiskebyn Corme innan vi åker hem för dagen.

10,5 km vandring.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring på Dödens kust

Dagens sträcka från lilla byn Arou och västerut är hjärtat av Costa da Morte. Vandringen är förödande vacker längs en dramatisk och omväxlande kust med granitformationer skulpterade av vinden, avlägsna fiskelägen som ofta användes av smugglare och mäktiga vilda stränder. När vi spanar ut till havs är det lätt att förstå varför kusten fått sitt namn: havet är sällan lugnt och de många taggiga skären gör det till synes omöjligt att lägga till. Efter avslutad vandring åker vi buss en bit till fyren Vilán, som har ett litet museum där vi lär oss mer om fyrvaktarnas liv, och dessutom kan ta en fika.

8 km vandring.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 En smak av Pilgrimsvandring

Idag förflyttar vi oss till lilla Lires, sedan länge ett etappmål för pilgrimer på väg mot Fisterra, och checkar in på vårt enkla men trevliga familjeägda pensionat. Den som vill kan ta sig en vilodag eller gå med en bit på den rundtur vi erbjuder idag: längs smala och vackra kuststigar till Praia Rostro och tillbaka inåt landet på Camino de Santiago.

11 km vandring.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring till världens ände

Att detta är veckans sista vandring faller sig naturligt. Fisterra betyder just världens ände och så mycket längre kommer vi inte. Den sista delen av Camiños dos Faros går spektakulärt över klippig kust (där man ibland ser getter uppflugna på omöjliga ställen) och sedan utför med vacker utsikt mot Fisterra by och udden bortom. Väl framme vid fyren tar vi oss en välförtjänt dryck och spanar mot horisonten. Vad finns där ute, sjömonster eller en ny värld? På kvällen stor grillfest med hängmörat kött, asado de vaca vieja. Kom hungrig!

10,5 km vandring.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Santiago de Compostela

Då vi flyger från Santiago får vi inte missa denna stimulerande lilla stad med sin stora historia. Här trängs pilgrimer från världens alla hörn med studenter på stadens universitet, och vi njuter av de vackra miljöerna och naturligtvis katedralen. Vi ser till att komma fram i tid till middagsmässan och ger sedan resten av dagen fri till egna strövtåg.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Galicien

Idag flyger vi hem med mycken skönhet kvar på näthinnan och i filmrullen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Galicien

Spaniens nordvästligaste landskap ligger mot Atlanten och präglas av relativt gles bebyggelse och en helt oexploaterad kust. Stränderna är vilda och de små samhällena lever på fiske, jordbruk och än så länge bara lite turism. Huvudorten heter A Coruña men det är nog Santiago de Compostela som är mest känd. I över 1000 år har de olika pilgrimslederna genom Europa sammanstrålat på Sankt Jakobs viloplats.

Långleden Camiño dos Faros sträcker sig 200 km från Malpica i öst till Fisterra i väst. Medan de gamla lederna som Camino de Santiago mest går inåt land har man här kopplat samman urgamla stigar och skapat nya som alla följer kusten med fyrarna som hållpunkter. 

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska (det lokala språket Galego påminner om portugisiska). Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen. Vi befinner oss långt västerut i vår tidszon och kan njuta av långa, ljusa kvällar.
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandringen i Galicien

Vi har valt ut de vackraste avsnitten av långleden till denna resa. Underlaget är överlag bra och växlar mellan smala stigar och breda grusvägar. Det finns dock lite mer tekniska partier med smal stig och sten. Backarna är korta men ibland branta. Ibland går vi över stränder och då tar man gärna av sig skorna och låter vågorna slå över fötterna. Det är bra att ha långbyxor då långa sträckor kantas av låga och taggiga buskar. Solhatt/keps, solglasögon och regn/vindjacka är måsten eftersom vädret är omväxlande. Höga kängor är inget krav men ett par bra vandringsskor behövs.

Vi går med svensk guide i lugn takt och stannar så ofta vi vill för att fotografera, ta en paus och beundra omgivningarna. Luncherna äts både på serveringar och som picknick. Många dagar finns badmöjlighet under vandringen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Santiago de Compostela. Vi har sedan cirka en timmars transfer till Laxe. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Santiago. Därifrån rekommenderar vi taxi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Erbjudanden

3/11Vandring i Andalusien, utan flyg/transferfrån 9 995:-
3/11Vandring i Andalusienfrån 11 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg