Skip to main content

Kustvandring i Galicien

Längs fyrvaktarnas väg på Costa da Morte, i ett annat Spanien!

Galicien i nordvästra Spanien är en plats som doftar starkt och friskt av hav, där måsarna skriker och havet antar en mytisk ton. I denna gröna del av Spanien går vi de bästa delarna av långleden Camiño dos Faros mellan fyrarna på Costa da Morte, dödens kust. Här har många fartyg förlist i Atlantens vågor genom seklerna. Det är en storslagen plats formad av sol, vind och regn, bebodd av gästfria människor som bär på fiskesamhällenas ödesmättade historia. Känslan av utpost är påtaglig och vi avslutar vandringen i Fisterra, som man en gång trodde utgjorde världens ände. Vi går i gränslandet mellan land och hav och njuter av utrymmet, skönheten och de oförstörda stränderna. Vi bor i små fiskebyar och får bekanta oss med Galiciens mat, vin och historia. Resan avslutas med en natt i Santiago de Compostela, pilgrimsmålet som lockat vandrare sedan medeltiden.

Tack vare den sammanhängande långleden kan vi erbjuda både normal och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De normala vandringarna är ca 10 km långa och har svårighetsgrad 2+ av 5. De längre är 15-20 km och har svårighetsgrad 3+. Plustecknet avser den ibland lite stökiga terrängen med smal stig och en del block.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringar med lunch/picknick, transporter och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Tack vare den sammanhängande långleden kan vi erbjuda både normal och förlängd variant av programmet. De går på olika datum och hela gruppen går då samma vandringar. De normala vandringarna är ca 10 km långa och har svårighetsgrad 2 av 5. De längre är 15-20 km och har svårighetsgrad 3.

Dag 1 Laxe

Vi landar i Santiago de Compostela och åker transfer ut till kusten och det lilla samhället Laxe (uttalas Lasje). Detta är en av de mer turistiga orterna, med hela två hotell! Incheckning på vårt boende vid den maffiga stranden och middag på en lokal restaurang.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring på Dödens kust

Dagens sträcka från lilla byn Arou och västerut är hjärtat av Costa da Morte. Vandringen är förödande vacker längs en dramatisk och omväxlande kust med granitformationer skulpterade av vinden, avlägsna fiskelägen som ofta användes av smugglare och mäktiga vilda stränder. När vi spanar ut till havs är det lätt att förstå varför kusten fått sitt namn: havet är sällan lugnt och de många taggiga skären gör det till synes omöjligt att lägga till. Efter avslutad vandring åker vi buss en bit till fyren Vilán, som har ett litet museum där vi lär oss mer om fyrvaktarnas liv, och dessutom kan ta en fika.

Normal variant: 8 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar i Arou och går till Faro de Vilán. 15 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring vid flod, dyner och kust

Med start i fiskebyn Corme går vi först längs kusten mot stranden Balarés, där vi tar lunch på en strandbar. Snart rundar vi udden och möts av floden Anllóns utlopp, där den fågelintresserade inte glömmer kikaren hemma. Landskapet ändrar nu karaktär och vi går över vita sanddyner till Ponteceso där vi avrundar med after walk innan hemresan.

Normal variant: 10,5 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar vid Praia Niñons och går till Balarés. 21 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandringen längs Fyrvaktarnas väg

Vi har plockat ut godbitarna ur den första etappen av Camiño dos Faros och går västerut från Seiruga till Praia de Niñons längs varierande kust. Det är oändliga vyer, vacker kust, klippor, orörda stränder och små samhällen som möter oss vandrare. Fika på en bar och när det suger lite mer i tarmen en delikat picknick vid stiliga fyren Nariga. Vi avslutar med (frivilligt) bad på avlägsna stranden Niñons innan bussen tar oss tillbaka till Laxe för dusch och middag på egen hand.

Normal variant: 11,5 km vandring, svårighetsgrad 2+ på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar i Malpica och går till Faro Nariga. 19 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch

Dag 5 Vilodag med Santiago de Compostela

Efter frukost tar vi farväl av Laxe och styr kosan mot vårt nästa boende i lilla byn Lires. På vägen missar vi dock inte att besöka pilgrimsmålet Santiago de Compostela, denna stimulerande lilla stad med sin stora historia. Här trängs pilgrimer från världens alla hörn med studenter på stadens universitet, och vi njuter av de vackra miljöerna och naturligtvis katedralen. Vi ser till att komma fram i tid till middagsmässan och ger sedan resten av dagen fri till egna strövtåg. Sen eftermiddag checkar vi in på vårt enkla men trevliga familjeägda pensionat i Lires. Byn är sedan länge ett etappmål för pilgrimer på väg mot Fisterra.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 En smak av Pilgrimsvandring

Idag går vi på upptäcktsfärd i Lires omgivningar. Vi går en rundtur som börjar längs smala och vackra kuststigar till Praia Rostro. Detta är en del av Camiño dos Faros. Tillbaka går vi en bit inåt landet på Camino de Santiagos historiska sträckning. På så vis får vi två långleder på en dag!

11 km vandring (normalt och förlängt program går samma vandring).

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring till världens ände

Att detta är veckans sista vandring faller sig naturligt. Fisterra betyder just världens ände och så mycket längre kommer vi inte. Den sista delen av Camiños dos Faros går spektakulärt över klippig kust (där man ibland ser getter uppflugna på omöjliga ställen) och sedan utför med vacker utsikt mot Fisterra by och udden bortom. Väl framme vid fyren tar vi oss en välförtjänt dryck och spanar mot horisonten. Vad finns där ute, sjömonster eller en ny värld? På kvällen stor grillfest med hängmörat kött, asado de vaca vieja. Kom hungrig!

Normal variant: 10,5 km vandring, svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Lång variant: Vi börjar vid Praia Rostro och går till Faro de Fisterra. 16 km, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Galicien

Idag flyger vi hem med mycken skönhet kvar på näthinnan och i filmrullen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Galicien

Spaniens nordvästligaste landskap ligger mot Atlanten och präglas av relativt gles bebyggelse och en helt oexploaterad kust. Stränderna är vilda och de små samhällena lever på fiske, jordbruk och än så länge bara lite turism. Huvudorten heter A Coruña men det är nog Santiago de Compostela som är mest känd. I över 1000 år har de olika pilgrimslederna genom Europa sammanstrålat på Sankt Jakobs viloplats.

Långleden Camiño dos Faros sträcker sig 200 km från Malpica i öst till Fisterra i väst. Medan de gamla lederna som Camino de Santiago mest går inåt land har man här kopplat samman urgamla stigar och skapat nya som alla följer kusten med fyrarna som hållpunkter. 

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska (det lokala språket Galego påminner om portugisiska). Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen. Vi befinner oss långt västerut i vår tidszon och kan njuta av långa, ljusa kvällar.
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandringen i Galicien

Vi har valt ut de vackraste avsnitten av långleden till denna resa. Underlaget är överlag bra och växlar mellan smala stigar och breda grusvägar. Det finns dock lite mer tekniska partier med smal stig och sten. Backarna är korta men ibland branta. Ibland går vi över stränder och då tar man gärna av sig skorna och låter vågorna slå över fötterna. Det är bra att ha långbyxor då långa sträckor kantas av låga och taggiga buskar. Solhatt/keps, solglasögon och regn/vindjacka är måsten eftersom vädret är omväxlande. Höga kängor är inget krav men ett par bra vandringsskor behövs.

Vi går med svensk guide i lugn takt och stannar så ofta vi vill för att fotografera, ta en paus och beundra omgivningarna. Många dagar finns badmöjlighet under vandringen.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Santiago de Compostela. Vi har sedan cirka en timmars transfer till Laxe. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Santiago. Därifrån rekommenderar vi taxi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Karta

Hotell

Hotell i Galicien

Hotell i Galicien

Hotel Playa de Laxe - Detta fräscha och nätta hotell med 3 stjärnor och 30 rum ligger precis vid Laxes stora sandstrand, och de flesta rummen har havsutsikt. Rummen är välutrustade med luftkonditione...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-08Utan flyg/transferKustvandring i Galicien med normala vandringar, utan flyg/transfer410 995:-BokaMer information
2021-05-08ArlandaKustvandring i Galicien med normala vandringarJa14 995:-BokaMer information
2021-09-11Utan flyg/transferKustvandring i Galicien med normala vandringar, utan flyg/transfer410 995:-BokaMer information
2021-09-11ArlandaKustvandring i Galicien med normala vandringarJa14 995:-BokaMer information
2021-09-18Utan flyg/transferKustvandring i Galicien med långa vandringar, utan flyg/transfer410 995:-BokaMer information
2021-09-18ArlandaKustvandring i Galicien med långa vandringarJa14 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg