Skip to main content

Kustcykling i Kroatien

Vår mesta njutcykling!

En halvö som lånat sin form av en druvklase, det måste väl vara ett bra ställe för njutningsfylld cykling i lantlig medelhavsmiljö? Istrien tillhör Kroatien och ligger mittemot Venedig, vilket märks på hus och kampaniler i de vackra små fiskelägena. Landskapet är bildskönt och utan alltför jobbiga backar. Vi startar i slovenska hamnstaden Izola och cyklar längs hela den adriatiska kusten ner till Pula. På vägen passerar vi fina kustsamhällen som Umag, Porec och Rovinj. Färden går på lugna vägar mellan vinrankor, olivträd, paraplyformade pinjeträd, små ängar och saltbassänger. Kroaterna själva säger att här hittar vi minsann Europas godaste olivolja! Till lunch dukar vår följebil upp en frestande picknick med de lokala specialiteterna och om man orkar resa sig från tuppluren i skuggan av ett olivträd efteråt så fortsätter färden till nästa etappmål och kanske ett ljummet bad innan middag. Vi bor på trevliga hotell varav flera har pool och närhet till strand. En perfekt resa för dig som vill ha lagom långa cykeldagar i en mysig miljö med sol och bad.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem cykeldagar med lunch, cykelhyra, bagagetransport och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Izola

Flyg till Venedig och transfer till Izola i Slovenien. Vi checkar in på trevliga hotell Marina som ligger på första parkett i hamnen. Här stannar vi de första två nätterna. På eftermiddagen finns tid att bekanta sig med byn eller ta en drink och njuta av havsutsikten. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling i slovenska Istrien

Efter frukost ute på terrassen är det dags att testa våra cyklar. Vi inleder veckan med att cykla längs med kusten norrut. Vi gör sedan en rundtur inåt land och återvänder tillbaka till Izola. Till lunch dukar vi upp en läcker picknick med havsutsikt.

Sträcka: 30 km

Måltider: frukost, lunch

Dag 3 Cykling Izola - Umag

Idag ska vi cykla till Kroatien. Cyklingen börjar längs Parenzana, ett nerlagt järnvägsspår som numera är en välkänd cykelväg. Vi gör ett stopp i staden Piran som är känd för sin saltproduktion och vi får tillfälle att besöka stadens saltbutik. Väl inne i Kroatien fortsätter vi längs Parenzana innan vi så småningom viker av på grusvägar och små mysiga vägar som vi har handplockat för våra resenärer. Incheckning på vårt fräscha hotell strax utanför Umag. Här bor vi bekvämt nära havet.

Sträcka: 42 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling Umag – Porec

Efter frukost trampar vi iväg längs hamnen. Vi gör ett kort stopp för att besöka Umag. Därefter följer vi kustlinjen längs lätta grus- och asfaltsvägar. Lunchen tar vi i närheten av Novigrad, innan det bär vidare mot Porec. I charmiga Porec bor vi nära både centrum och bad. Hotellet dukar upp en stor buffé som ingen cyklist lämnar hungrig.

Sträcka: 44 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Porec

En dags vila från cyklingen då vi kan njuta av sol, bad och Istriens härliga omgivningar.

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Cykling Porec – Rovinj

Idag lämnar vi kusten och följer mindre asfalts- och grusvägar som passerar både vinrankor och knotiga olivträd. Vi kommer ner till en större väg när vi ska ta oss över Limski-fjorden. Först en bra utförsbacke som man sedan får betala med en lång uppförsbacke. Detta blir veckans tuffaste etapp. Vi svänger sedan av på mindre vägar igen och avslutar längs den nedlagda järnvägen Tumbin, daterad till början av 1900-talet. I Rovinj checkar vi in på vårt hotell för de sista två nätterna. Hotellet ligger på bekvämt gångavstånd från centrum och har pool.

Sträcka: 45 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Badcykling till Pula

Badcykling, vad är det? Jo, efter att vi har cyklat ett par timmar från starten vid hotellet stannar vi till vid en härlig strand för picknick och ett dopp (frivilligt!). På eftermiddagen fortsätter vi söderut mot Pula innan vi återvänder tillbaka till Rovinj.

Sträcka: 30 km

Måltider: frukost, lunch

Dag 8 Farväl till Istrien

Vi säger hejdå till Istrien efter denna fina cykelvecka. Transfer till Venedig flygplats och hemresa.

Måltider: frukost

Hur tuff är turen? Svårighetsgrad 2 på en skala av 5. Sträckorna är på 30-40 km per dag med 200-400 meters stigning. Observera att vi även cyklar sträckor på grus, dock utan tekniska svårigheter.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Istrien

Den istriska halvön har med sitt centrala läge i norra Adriatiska havet tillhört många olika imperium och länder. Efter Romarriket tillhörde man Venedig i hela 600 år, tills Österrike-Ungern tog över. Därefter var man en del av Italien under mellankrigstiden. Efter andra världskriget tillföll man Jugoslavien, och till största delen då delrepubliken Kroatien. Efter upplösningen av Jugoslavien har Istrien förblivit ett landskap i Kroatien, frånsett den mindre delen i nordväst som tillhör Slovenien.

Istrien har relativt låg befolkningstäthet för att ligga i norra Medelhavet. Det betyder att vi besökare kan njuta av oförstörd natur och små byar och städer. Man odlar mycket vin och frukt, liksom stoltheten olivolja. Man har över 40 min kust och de många små badorterna är populära på sommaren.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Kroatien
 • Språk: kroatiska. Italienska och engelska fungerar ofta.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Kuna
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort fungerar men kontanter är säkrast.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Giltigt pass behövs, EU-körkort räcker inte
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykla i Istrien

Vi cyklar med svensktalande guide och har följebil med reservdelar, vatten och vårt bagage. Cyklingen sker dels på bilfria cykelbanor som ofta följer de nedlagda järnvägarna, dels på mindre vägar med sparsam trafik samt på grusvägar. Det är en mix av underlag som för oss till de vackraste platserna långt från allfarvägarna. Istrien är flackt utan att vara platt och vi kommer att cykla snällt upp och ner under veckan. Några större backar blir det. 

Måltider

Luncherna äts som uppdukad picknick. Följebilen har med sig den goda picknicken som vi dukar upp till lunch. Vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Venedig Marco Polo. Vi har sedan drygt två timmars transfer till Izola. Hemresetransfern från Rovinj tar drygt tre timmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig eller Treviso. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: Mountainbike sadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Kustcykling i Kroatien

Hotell Kustcykling i Kroatien

Vi bor bekvämt på fyra olika hotell under vår cykelresa längs Istriens kust. Alla ligger nära havet och flera har pool.

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-25Utan flyg/transferKustcykling i Kroatien utan flyg/transfer315 995:-BokaMer information
2021-09-25ArlandaKustcykling i Kroatien218 995:-BokaMer information
2021-10-02Utan flyg/transferKustcykling i Kroatien utan flyg/transferJa15 995:-BokaMer information
2021-10-02ArlandaKustcykling i KroatienJa18 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg