Skip to main content

Hur tuff är turen?

Den vanligaste frågan vi får är hur ansträngande vandringarna och cykelturerna är. Det är naturligtvis individuellt vad man tycker är lätt och svårt, så därför har vi graderat dem på en objektiv skala baserad på längd, stigning och underlag.

För vandring anger vi hellre effektiv vandringstid (utan raster och transporter) än kilometer, som inte säger så mycket när det blir kuperat. Det som mest påverkar anstängningen är hur många höjdmeter vi gör under turen (vertikal stigning).

Även brantheten och underlaget spelar in i graderingen. En kort men brant tur i ojämn terräng kan få en högre grad än längden och höjden antyder, medan en lång men flack tur kan få en lägre grad.

Vår skala spänner från de lättaste till de allra tuffaste turerna. Det betyder att det som de flesta personer med normalkondition anser vara ”medel” ligger på en tvåa på vår femgradiga skala. Över det behöver man vara en van vandrare eller cyklist för att få ut det mesta av resan. Testa själv att vandra i kuperad terräng eller cykla tre-fyra mil ett par gånger innan resan. Tänk på att man får ut mer av resan ju mer förberedd man är!

Alla resor har en totalbedömning, och på resor där dagarna skiljer sig åt anger vi grad, längd och höjd per dag.

Se till att välja en resa med en svårighetsgrad som passar dina fysiska förutsättningar. Vi ansvarar inte för om resan inte kan genomföras på grund av skador, sjukdom eller otillräcklig fysisk kapacitet. Vår guide är säkerhetsansvarig och har rätten att vägra en resenär att delta i turer som guiden bedömer är olämpliga för denne.

På alla utom de allra lättaste vandringsresorna ställer vi krav på riktiga vandringskor eller vandringskängor. Det är både farligt och jobbigt att gå med för mjuka skor utan rätt grepp. Skodon anpassade för vandring har en tjock och vridstyv sula med bra grepp och en stabil överbyggnad.

Fråga oss om du är osäker på din nivå!

Vandring

1

2-3 tim  upp till 150 m upp/ner Lätt vandring för dig med normalkondition. Tänk härlig långpromenad utan större backar. Vi går på släta stigar, grusvägar och asfalt. Stabila skor krävs och riktiga vandringsskor rekommenderas.

2

3-4 tim  upp till 300 m upp/ner Mer ansträngning för dig med god kondition och viss vana av vandring. Vi går mest på stig som korta bitar bjuder på ojämnt underlag och brantare upp- och nedstigningar. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

3

4-5 tim  upp till 600 m upp/ner Du är en van vandrare med god uthållighet och starka leder. Underlaget är ofta ojämnt med längre och brantare lutningar. Sten, sand, rötter och snårighet förekommer. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

4

5-7 tim  upp till 1200 m upp/ner Du behöver vara i mycket god form och regelbundet gå längre turer. Underlaget är ofta utmanande med långa upp- och nedstigningar. Vandringskängor är ett krav.

5

7-10 tim  över 1200 m upp/ner

Du behöver vara mycket vältränad och vara van vid flera dagars tuff vandring. Långa och tekniska vandringar med inslag av scrambling, dvs att man får ta i med händerna. Vandringskängor är ett krav.


Cykling

1

upp till 20 km upp till 150 m upp/ner Lätt och kort cykling som alla friska personer klarar. Underlaget är slätt och lutningarna mycket små.

2

upp till 40 km upp till 300 m upp/ner Lite mer ansträngning för dig med normalkondition. Fortfarande slätt underlag men mer backigt.

3

upp till 60 km upp till 600 m upp/ner Du är strax över genomsnittet tränad och har viss vana av längre och kuperade cykelturer. Backarna blir nu långa och/eller branta. Det börjar gå undan även utför vilket ställer krav på god säkerhet i sadeln och känslig bromsteknik. Några partier grusväg kan förekomma.

4

upp till 80 km upp till 1200 m upp/ner Du är en vältränad cyklist som regelbundet cyklar långt och kuperat. Backarna kan vara både långa och branta med hög fart utför.

5

över 80 km över 1200 m upp/ner Du är en mycket vältränad cyklist med vana vid flera dagars tuff cykling.

Expeditioner

Våra alpina expeditioner bedöms med både vandrare (den fysiska utmaningen) och isyxor (den tekniska utmaningen). Ju fler isyxor, desto mer inslag av teknisk utrustning (sele, rep, stegjärn, isyxa), glaciär, hög höjd, besvärlig terräng och klättring. Vi går alltid med bergsguide.

1

  6 pers/guide Små inslag av teknisk utrustning (sele för replag, stegjärn och isyxa), glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den villige vandraren.

2

  5 pers/guide Dagliga inslag av teknisk utrustning, glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den duktige vandraren.

3

  3 pers/guide Riktig alpinism! Vi går för det mesta i replag på glaciär, hög höjd och luftiga passager. Ibland behöver man ta sig fram med händerna. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.

4

  2 pers/guide Teknisk utrustning, glaciär och hög höjd med inslag av lättare klättring. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.

5

  1 pers/guide Övervägande teknisk vandring och klättring med teknisk utrustning, svår terräng och riktigt hög höjd.

Mountainbiking

Våra mountainbikeresor graderas med dels den fysiska ansträngningen (se cykling ovan), dels den tekniska utmaningen. Kraven som ställs på orken bestäms huvudsakligen av längd och höjd, medan den tekniska bedömningen beror på underlaget och lutningen.

Våra mountainbikeresor vänder sig till alla i form av sk Cross Country (XC) och All Mountain (AM). Trots det har vi utvecklat en komplett skala som även omfattar svårare Enduro, Freeride och Downhill. Detta för att kunna ge avancerade alternativ till den som är sugen, utanför ordinarie program. Varje steg åtföljs av minimikrav på säkerhetsutrustningen.

Grön

Cross Country på grusvägar, skogsvägar och slät stig utan mycket sten och med små lutningar. Passar även nybörjare. Hjälm krävs.

Blå

All Mountain på stigar med lösare och ojämnare underlag samt brantare lutning både utför och uppför. Du har bra balans och är en god allmäncyklist, eller har prövat på mountainbike tidigare. Hjälm krävs och mjuka skydd för armbågar och knän rekommenderas.

Röd

Enduro/Freeride på riktigt tekniska stigar och banor. Brant, löst, dropp, bankade kurvor och mindre hopp.  Du är en duktig åkare och känner dig bekväm med fart, hinder och varierande underlag. Du är van vid att styra med kroppsvikten i alla riktningar och har känslig bromsteknik. Hjälm krävs, gärna integral, liksom skydd för armbågar, knän och rygg (en åtsittande ryggsäck är minimum).

Svart

Freeride/Downhill i rejält ruffig terräng. Mycket branta nedfarter där spåret sällan är tydligt. Ofta generöst med sten och rötter, stora hopp, hög fart. Krav på integralhjälm samt skydd för armbågar, knän och rygg. 

Sök resa

Erbjudanden

29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 10 995:-
29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 12 995:-
4/5Vandring på Amalfikustenfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg