Hur tuff är turen?

Den vanligaste frågan vi får är hur ansträngande vandringarna och cykelturerna är. Det är naturligtvis individuellt vad man tycker är lätt och svårt, så därför har vi försökt att gradera dem med symboler i dagsprogrammen. Ju fler "vandrare" eller "cyklister", desto längre och mer kuperade dagsturer. Vissa korta och branta eller långa och flacka turer kan få en annan bedömning än siffrorna antyder. Även underlaget har betydelse för graderingen av vandringarna. På många resor har vi gjort en gradering per dag och på andra turer där etapperna är likvärdiga gäller graderingen för hela resan. Vi har på de flesta resmål även angett tid, längd och höjdskillnad. Tiden är effektiv, utan raster och transporter.

På de flesta resmål räcker det med god allmänkondition. På vandringsresorna är det en fördel om du har vandrat i kuperad terräng innan resan. Inför cykelresan, testa själv genom att cykla 3-4 mil ett par gånger innan resan. Tänk på att man får ut mer av resan ju mer förberedd man är!
 

Vandrare Kilometer Timmar Höjdmeter Beskrivning
5-8 2-3 0-200 Lätt vandring som "alla" klarar.
8-12 3-4 200-400 Lite mer ansträngning för dem med normalkondition. Du bör ha vandringskängor eller låga vandringsskor.
10-15 4-5 300-700 Du behöver ha god normalkondition och viss vana av vandring. Vandringskängor rekommenderas starkt.
12-20 5-7 500-1200 Du behöver vara i god form och regelbundet gå längre turer. Vandringskängor är ett krav.
  15-30 7-10 1000-2000 Du behöver vara i god form och vara van vid flera dagars tuff vandring. Vandringskängor är ett krav.

 

Cyklister Kilometer Höjdmeter Beskrivning
15-20 0-200 Lätt cykling som "alla" klarar.
20-50 200-400 Lite mer ansträngning för dem med normalkondition.
30-60 300-700 Du behöver ha god normalkondition och viss vana av längre och kuperade cykelturer.
40-70 500-1200 Du behöver vara i god form och regelbundet cykla långt och kuperat.
50-90 1000-2000 Du behöver vara i god form och vara van vid flera dagars tuff cykling.


Våra alpina expeditioner bedöms med både vandrare (den fysiska utmaningen) och isyxor (den tekniska utmaningen). Ju fler isyxor, desto mer inslag av teknisk utrustning (sele, rep, stegjärn, isyxa), glaciär, hög höjd, besvärlig terräng och klättring. Vi går alltid med bergsguide.

Isyxor Pers./guide Beskrivning
1 6 Små inslag av teknisk utrustning (sele för replag, stegjärn och isyxa), glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den villige vandraren.
2 5 Dagliga inslag av teknisk utrustning, glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den duktige vandraren.
3 3 Riktig alpinism! Vi går för det mesta i replag på glaciär, hög höjd och luftiga passager. Ibland behöver man ta sig fram med händerna. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.
4 2 Teknisk utrustning, glaciär och hög höjd med inslag av lättare klättring. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.
5 1 Övervägande teknisk vandring och klättring med teknisk utrustning, svår terräng och riktigt hög höjd.