Skip to main content

Hur tuff är turen?

Den vanligaste frågan vi får är hur ansträngande vandringarna och cykelturerna är. Det är naturligtvis individuellt vad man tycker är lätt och svårt, så därför har vi graderat dem på en femgradig skala.

  • Skalan är objektiv och baseras på längd, stigning och underlag.
  • Bedömningen är en sammantagning: en kort men brant tur i ojämn terräng kan få högre grad än en lång men flack tur.
  • Stigningen är viktigast: hur många höjdmeter (vertikal stigning) är du bekväm med? Sverige är plattare än de flesta resmål.
  • 3 är inte medel. Vår skala spänner från de lättaste promenaderna till de tuffaste alpina turerna. Det betyder att det som de flesta personer med normalkondition anser vara ”medel” motsvarar en tvåa. Över det behöver man vara en van vandrare eller cyklist för att få ut det mesta av resan.
  • Du måste själv välja din svårighetsgrad. Även om vi känner många av våra trogna gäster är det bara du som vet var dina gränser går. Vi ansvarar inte för om resan inte kan genomföras på grund av otillräcklig fysisk kapacitet.
  • Testa innan! Pröva att gå eller cykla en tur hemma som påminner om dem i programmet. Man får ut mer av resan ju mer förberedd man är.
  • Våra guider har sista ordet. Guiden ansvarar för säkerheten och har rätten att vägra en resenär att delta i turer som anses olämpliga.
  • Rätt skor krävs: på alla utom de lättaste turerna krävs riktiga vandringskängor eller -skor. Det är både farligt och jobbigt att gå med för mjuka skor utan grepp. En seriös sportbutik kan guida dig.
  • Fråga oss om du är osäker!

Sök resa

Vandring

1

2-3 tim  upp till 150 m upp/ner Lätt vandring för dig med normalkondition. Tänk härlig långpromenad utan större backar. Vi går på släta stigar, grusvägar och asfalt. Stabila skor krävs och riktiga vandringsskor rekommenderas.

2

3-4 tim  upp till 300 m upp/ner Mer ansträngning för dig med god kondition och viss vana av vandring. Vi går mest på stig som korta bitar bjuder på ojämnt underlag och brantare upp- och nedstigningar. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

3

4-5 tim  upp till 600 m upp/ner Du är en van vandrare med god uthållighet och starka leder. Underlaget är ofta ojämnt med längre och brantare lutningar. Sten, sand, rötter och snårighet förekommer. Vandringskängor eller låga vandringsskor krävs.

4

5-7 tim  upp till 1200 m upp/ner Du behöver vara i mycket god form och regelbundet gå längre turer. Underlaget är ofta utmanande med långa upp- och nedstigningar. Vandringskängor är ett krav.

5

7-10 tim  över 1200 m upp/ner

Du behöver vara mycket vältränad och vara van vid flera dagars tuff vandring. Långa och tekniska vandringar med inslag av scrambling, dvs att man får ta i med händerna. Vandringskängor är ett krav.

Cykling

1

upp till 20 km upp till 150 m stigning Lätt och kort cykling som alla friska personer klarar. Underlaget är slätt och lutningarna mycket små.

2

upp till 40 km upp till 300 m stigning Lite mer ansträngning för dig med normalkondition. Fortfarande slätt underlag men mer backigt.

3

upp till 60 km upp till 600 m stigning Du är strax över genomsnittet tränad och har viss vana av längre och kuperade cykelturer. Backarna blir nu långa och/eller branta. Det börjar gå undan även utför vilket ställer krav på god säkerhet i sadeln och känslig bromsteknik. Några partier grusväg kan förekomma.

4

upp till 80 km upp till 1200 m stigning Du är en vältränad cyklist som regelbundet cyklar långt och kuperat. Backarna kan vara både långa och branta med hög fart utför.

5

över 80 km över 1200 m stigning Du är en mycket vältränad cyklist med vana vid flera dagars tuff cykling.

Expeditioner

Våra alpina expeditioner bedöms med både den fysiska utmaningen (se vandring ovan) och den tekniska utmaningen (isyxor). Ju fler isyxor, desto mer inslag av teknisk utrustning (sele, rep, stegjärn, isyxa), glaciär, hög höjd, besvärlig terräng och klättring. Vi går alltid med bergsguide.

1

  6 pers/guide Små inslag av teknisk utrustning (sele för replag, stegjärn och isyxa), glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den villige vandraren.

2

  5 pers/guide Dagliga inslag av teknisk utrustning, glaciär och hög höjd. Lämplig första alpina expedition för den duktige vandraren.

3

  3 pers/guide Riktig alpinism! Vi går för det mesta i replag på glaciär, hög höjd och luftiga passager. Ibland behöver man ta sig fram med händerna. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.

4

  2 pers/guide Teknisk utrustning, glaciär och hög höjd med inslag av lättare klättring. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg.

5

  1 pers/guide Övervägande teknisk vandring och klättring med teknisk utrustning, svår terräng och riktigt hög höjd.

Mountainbiking

Våra mountainbikeresor graderas med dels den fysiska ansträngningen (se cykling ovan), dels den tekniska utmaningen. Kraven som ställs på orken bestäms huvudsakligen av längd och stigning, medan den tekniska bedömningen beror på underlaget och lutningen. Varje steg åtföljs av minimikrav på säkerhetsutrustningen.

Blå

Cross country på grusvägar, skogsvägar och släta stigar. Sten och rötter förekommer men allt går att rulla över. Lutningarna är små. Man cyklar ibland sittande, ibland stående. Passar även nybörjare med god balans. Hjälm krävs. Lämpliga cyklar är lätta med brant geometri och kort fjädringsväg (120-140 mm), ofta bara fram.

Röd

All mountain på stigar med lösare och ojämnare underlag samt brantare lutning både utför och uppför. Det förekommer mindre dropp, hopp som kan undvikas och bankade kurvor med kompressioner. Man cyklar stående. Du har cyklat mountainbike förut och kan styra med kroppen och har känslig bromsteknik. Hjälm krävs och skydd för knän och armbågar rekommenderas. Cyklarna är rejälare med flack geometri för brantare utförsåkning samt längre fjädring både fram och bak (150-170 mm).

Svart

Freeride i rejält ruffig och brant terräng. Sten, rötter, dropp, hopp, otydliga spår och hög fart. Du är en erfaren åkare. Hjälm och skydd för armbågar och knän krävs, och integralhjälm samt ryggskydd rekommenderas. De allsidiga AM/Endurocyklarna fungerar även för detta medan cyklar byggda för ändamålet har mycket lång fjädringsväg (180-200 mm) och inte lämpar sig för uppförtramp.

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg