Vår cykelresa genom Andalusien är också en resa genom några av Spaniens finaste hotell. De har valts ut speciellt för sin klass och charm, och flera av dem tillhör Paradores. Paradores är ett spanskt hotellinitiativ som tar tillvara på historiska byggnader eller magnifika naturlägen för att ge mycket speciella hotellupplevelser. De håller oftast fyrstjärnig klass och är inhysta i slott, palats, kloster eller ibland nyare byggnader med speciella lägen. Både exteriör och interiör är omsorgsfullt utformade, ofta med en atmosfär som för oss sekler tillbaka till Spaniens storhetstid. Den starka kulturella kopplingen märks också i köket, som håller bra klass och tar tillvara på lokala råvaror och traditioner.

I Sevilla bor vi på Hotel Posada del Lucero****, inhyst i en 1500-talsbyggnad mitt i centrum. Stilen är en uppfriskande blandning av modernt och historiskt.

I Carmona bor vi på Parador de Carmona****, som är ett arabiskt slott från 1300-talet med läge högst upp i byn. Här njuter vi av utsikten från terrassen och av den fina poolen. God service och utsökt mat.

I Montellano bor vi på en fin andalusisk lantgård som heter Hacienda la Morena. Gården omges av oliv- och mandellundar. Varma kvällar kan man äta ute vid stearinljusen under stjärnhimlen.

I Arcos bor vi på Parador de Arcos de la Frontera***, som en gång inhyste den lokala domstolen och vars läge dominerar byn nedanför. Finfina rum och utsikt hela vägen till Cadiz.

Hotel Palacio Garvey**** i Jerez historiska stadskärna bor vi i rymliga rum på detta neoklassiska hotell. 

Avslutningen i Cadiz sker på Parador de Cadiz****, ett häftigt arkitektbygge vid La Caleta-stranden och strandpromenaden. Här belönar vi våra cykelmuskler i spaet och i utomhuspoolerna. Det känns nästan som att havet och himlen kommer in i rummen.