Skip to main content

Expedition Haute Route: Chamonix-Zermatt

Den klassiska turen Haute Route är ett måste för varje hängiven vandrare.

Haute Route mellan Chamonix och Zermatt är den absoluta klassikern i Alperna. Långa dagar, gröna dalgångar, stora glaciärer och ett par höga toppar. Vi bär med oss det vi behöver från start i Chamonix till mål i Zermatt i ryggsäcken. Vi börjar vår vandring i alpinismens huvudstad Chamonix och vandrar sedan på hög höjd med svensk bergsguide och använder utrustning som rep, sele och stegjärn. Vi bor på fjällstationer och mycket av vandringen går på glaciär. Under vår vecka får vi se flera av Alpernas högsta toppar: Grand Combin, Dent Blanche, Pigne d’Arolla och så förstås Mont Blanc och Matterhorn. Avslutningen från Arollaglaciären ner mot Zermatt räknas som Schweiz bästa glaciärtur.

Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:4
Dagar:10
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), två övernattningar på hotell med frukost, sju övernattningar på fjällstationer med frukost, lunchpaket och middagar, samt bergsguide. Ingår ej: dryck, obligatorisk expeditionsutrustning (ta med egen eller hyr i resebokningen), övrigt. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Chamonix

Vi flyger till Geneve och har sedan en dryg timmes transfer till Chamonix där vi övernattar på ett centralt beläget hotell.

Dag 2 Vandring Refuge Albert 1:er

Vi börjar dagen med att checka utrustningen som behövs. Sedan tar vi liften från Le Tour upp till Col du Balme. Vi har sedan en två timmars vandring upp till refugen Albert 1:er (2702 m). Lunchen äter vi på hyttan (valfritt på hyttans restaurang eller medhavd matsäck). På eftermiddagen får vi en genomgång om utrustning och säkerheten på glaciär. Vi använder stegjärn, isyxa och rep som guiden håller med. Efter en god middag blir det tidig kväll.

2h, +500m.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Glacier du Tour – Cabane d'Orny

Vi börjar vandringen tidigt på morgonen när snön är kall och går uppför den mäktiga Glacier du Tour. Vi vandrar i soluppgången upp till Col Superior du Tour (3289m). Belöningen blir en stilig utsikt over Mont Blanc-massivet. Vi passerar gränsen till Schweiz och fortsätter sedan på den vidsträckta Trient-platån. Vi äter lunch på Cabane de Trient innan vi når Cabane d'Orny.

7h, +700m, -700m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Cabane d'Orny - Mauvoisin

Efter frukost sätter vi av längs en fin led som tar oss genom flera klimatzoner, från glaciär till frodig dal. Först en fin vandring på en vacker sluttning sedan  når vi den vackert belägna byn Champex-Lac där taxin tar oss till foten av nästa bergsmassiv. Vi checkar in på ett bergshotell som väntar med en välkommen dusch och god middag.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Mauvoisin - Cabane des Dix

En fin vandringsdag, lång och varierad, med storslagna vyer. Vi går förbi den mäktiga Mauvuoisin-dammen och tar oss allt högre upp mot ett tufft alpint landskap. Vid Col de Lire (3115m) ser man ofta stenbock. När vi korsar glaciären mot nästa pass blir det stegjärn på igen. Efter Col de Mont Rouge (3325 m) går vi sedan mot vårt nattstopp på Cabane des Dix (2928 m) som är särskilt känt för sin goda mat.

7h, +900m, -400m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring Cabane des Dix - Refuge des Vignettes

Tidig morgon då vi skall upp på höga höjder idag. Vi går först ner mot Glaciär de Cheilon som vi korsar innan uppstigningen startar mot Pigne d´Arolla (3796m). Vi går i replag över den mäktiga glaciären innan vi når passet Col de la Serpentine. Efter en lite trixig passage kommer vi upp mot det lättare partiet av berget. Från toppen av Pigne d`Arolla har vi en av Alpernas bästa vyer med Mont Blanc i väster, Grand Paradiso söderut och vidare österut Matterhorn och Dent Blanche. Efter nedstigningen når vi den spektakulärt belägna refugen des Vignettes (3158m).

8h, +1000m, -800m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Refuge des Vignettes - Cabane Bertol

Vi börjar dagen med att gå under norra sidan av Petit Mont Collon för att nå Col de L´Eveque (3386m). Vi går ner mot Haute Glacier d´Arolla, över snöfält och mer isiga områden för att nå en led som går förbi en fäbod. För att nå vårt hem för natten, Cabane de Bertol (3268m), klättrar vi uppför ett antal stegar. Extra skönt att nå fjällstationen efter den extra ansträngningen! Vi belönas med fina vyer över Matterhorn och Dent Blanche.

7h, +1150m, -1000m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Vandring Refuge Bertol - Tete Blanche - Schönbiel Hütte

Om vädret tillåter gör vi ett försök att nå toppen av Tete Blanche. Vi går först nerför stegarna från fjällstationen och sedan uppför Mont Mine-glaciären. Efter tre till fyra timmar når vi toppen av Tete Blanche (3724m) med utsikt över Matterhorn. Nervägen går över glaciärer och morän via kammen Zmutt vid Matterhorn innan vi är framme vid Schönbiel Hütte.

7h, +650m, -1300m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 9 Vandring Zermatt

Sista dagen bjuder på lättare vandring när vi lämnar det högalpina landskapet och kommer ner mot alpängar och fäbodar. Vi är nere i Zermatt vid lunchtid och tar sedan transfer tillbaka till Chamonix där sover sista natten.

3h, -1000m.

Måltider: frukost

Dag 10 Farväl till vandringsresan Chamonix-Zermatt

Med resans häftiga naturupplevelser fortfarande på näthinnan (och i benen) återvänder vi till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind

Resfakta

Haute Route Chamonix - Zermatt

”Den höga leden” mellan Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz lades upp på mitten av 1800-talet och har blivit en föregångare till alla alpina högleder. Det finns varianter för både vandrare och skidåkare. Vandringsleden är 180 km lång och går mellan snötäckta alptoppar och djupa dalar, vidsträckta ängar och avlägsna bosättningar och fjällstugor. Här kommer ni verkligen att uppleva den ursprungliga europeiska bergskulturen.

 • Klimat: alpint
 • Land: Frankrike och Schweiz
 • Språk: franska och tyska. Engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro och Schweizerfranc
 • Prisläge och betalningssätt: Observera att vi förutom de två första nätterna befinner oss i Schweiz. Här fungerar det att betala även med Euro, men till en sämre kurs. Betalkort tas inte på alla hyttorna så ta med kontanter, gärna även i mindre valörer (mynt, 5 och 10 euro sedlar) P.g.a. transporterna är prisläget högre på hyttorna (prisexempel: ca 150 kr för en lagad lunch, 30-50 kr för en stor flaska vatten).
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs inte för ojordade platta kontakter. Det finns få kontakter på hyttorna.

Vandring längs Haute Route

Hur tuff är turen?: 4 vandrare, 2 isyxor.

Vår svenska licenserade bergsguide följer med gruppen hela veckan. Vi går med max cirka 5 personer/bergsguide i en grupp om max 15 personer. Stora delar av vandringarna går på glaciär, mer eller mindre täckt av snö, med inslag av blockterräng. Guiden har med sig rep för säkring i replag. För att delta i turerna krävs hjälm, sele, isyxa och stegjärn. Eftersom många har egen utrustning har vi lagt detta som ett tillval i bokningen. Där kan du välja om du vill hyra en komplett uppsättning eller bara vissa delar.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av högalpin vandring och tillhörande utrustning, men behöver vara i god kondition. Vi startar ofta tidigt på morgonen då snön är hård och kommer fram till nästa övernattning mitt på eftermiddagen.

Måltider

Middagarna äter vi på bergshyttorna och luncherna köper vi med oss som lunchpack. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Généve. Vi har sedan cirka 1,5 timmes transfer till Chamonix-Mont-Blanc. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Généve. Enskild flygplatstransfer till Chamonix och från Zermatt kan bokas på www.mountaindropoffs.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).

Intryck från Haute Route

Luften är kall och krispig och solen har inte hittat över kammen ännu. Det doftar skidåkning, men istället spänner vi på oss stegjärnen för första gången. Vi fumlar med remmarna i det blå dunklet, fulla av spänning inför den första glaciärvandringen för många av oss.

Snart lämnar vi hyttans trygga värme bakom oss och beger oss av över de vita vidderna, uppåt. Vi är i hjärtat av Europa men känslan är att gå rakt ut i vildmarken. Det är förvånansvärt lätt att gå på den hårdpackade sommarsnön och snart möter vi solen i första passet. Vi tar en paus, en bit choklad, och njuter av den nu lysande vita världen som breder ut sig nedanför oss.

Det är varmt på glaciären. Solen speglas från alla håll och varje bit hud som solkrämen missat lyser snart röd. Leendena i gruppen lyser ikapp med solen. Våra båda bergsguider för oss med van hand över glaciären, fattar beslut om att svänga av eller knyta in oss i replag där vi bara ser formlösa vidder.

Lunchpaketet smakar gott där vi sitter uppflugna på några spetsiga klipptoppar med ett landskap som hämtat ur en fantasy-saga runt oss. Vi trampar sedan utför mot vår andra fjällhytta. Nu är vi snart veteraner!

Nedanför hyttan ligger en liten sjö, kanske fyrtio meter rätt över. Den är helt överisad sånär som på några kvadratmeter intill ”stranden”, en granitklippa. Hyttvärden skrattar och säger att den går under namnet ”Prima Travel-sjön”, eftersom bara vi och våra gäster badar i den. Alpina hjältar som vi blivit tar vi det som en utmaning och drar på badbyxorna och trippar ner till vattnet. Doppet varar inte längre och det värker i huden, men jublet från våra beundrare uppe på terrassen gör att vi håller masken! En varm köttgryta och några glas tjockt rödvin smakar extra bra den kvällen.

Dahn Svensson

Karta

Hotell

Boende Haute Route Chamonix - Zermatt

Boende Haute Route Chamonix - Zermatt

I Chamonix bor vi centralt på trestjärnigt hotell i dubbel eller enkelrum. Under vandringen bor vi på enkla med trivsamma fjällstationer i flerbäddsrum. På fjällstationerna ingår frukost och middag. V...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-07-21Utan flyg/transferExpedition Haute Route Chamonix Zermatt, utan flyg/transferJa27 995:-BokaMer information
2021-07-21ArlandaExpedition Haute Route Chamonix Zermatt530 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg