Expeditioner

Vi har många resenärer som gärna anstränger sig lite extra för att få uppleva något utöver det vanliga. För alla dessa entusiaster erbjuder vi flera resor där vi både vandrar och bor på höjd. Vi kallar dessa resor för expeditioner då man bor både på hotell och i enklare inkvarteringar som fjällstationer och i några fall tält. På expeditionerna är alltid frukost och middag inkluderade och vi vandrar med lätt packning.

Vi kan dels erbjuda Alpina expeditioner där man vandrar i grupp med auktoriserade svenska bergsguider. Här använder man stegjärn, rep och sele. Läs mer om vad detta innebär nedan. Våra Stugturer ger å andra sidan stora upplevelser utan specialutrustning.

Om alpina expeditioner

Alpin vandring, det vill säga vandring på lite högre höjd, innehåller ofta passager på glaciärer och har inslag av orösad terräng. Du går även på “luftiga” bergskammar eller på stigar utmed branta bergssidor. När man går över glaciärer som är snötäckta är man inknuten i replag. Den tekniska svårigheten på en tur kan räknas i hur många personer en bergsguide kan ha i sitt replag.

En fysisk utmaning

Fysiskt är våra alpina vandringar ganska krävande. Vi räknar med vandring i 6 timmar och upp till 10 timmar för vissa etapper. Du bör träna regelbundet och vara i god form för att till fullo uppskatta turerna.

Certifierade bergsguider

Våra auktoriserade bergsguider kan verkligen sina berg och säkerheten. De har stor erfarenhet av att gå i rätt tempo och att disponera dagen efter bästa förutsättning när det gäller väder och tekniska utmaningar på etappen.

När blir alpin vandring klättring?

Alpinklättring, eller alpinism som det också kallas, blir det när terrängen är så brant att man då och då får använda händerna eller isyxan som stöd och balans. Ofta pratar man också om att nå en topp, bestiga ett berg. Den tekniska svårigheten på våra turer är relativt enkla, det är inte lodrät klättring det handlar om. Däremot blir det i alpin miljö ganska snabbt brant, “luftigt” och kan kännas högt. På de här turerna spenderar vi ytterligare tid inknutna i replag, inte bara på glaciär utan även på snö- och klippkammar. Bergsguiden säkrar gruppen med olika reptekniker för olika terräng. Antalet personer i replaget är färre.

Svårighetsgrader

Den fysiska ansträngningen på våra alpina expeditioner anges som vanligt med 1-5 vandrare. Den tekniska svårigheten anges utöver detta med 1-5 isyxor. Klätterinslagen i våra resor börjar bli vanliga från 3 isyxor. Läs mer om våra svårighetsgrader här.

Välj rätt tur

I vårt program finns en naturlig progression. Vi rekommenderar att man tar sig an våra alpina expeditioner i en viss ordning. Det är inte nödvändigt, men det är tryggt och erfarenheten växer vid varje tillfälle. I menyn här till vänster har vi sorterat turerna efter svårighetsgrad, där den mest tillgängliga i varje kategori finns högst upp. De översta turerna passar utmärkt för den som vill ta första steget från vanlig vandring till alpin vandring.

Skriv ut

Alpina expeditioner

Som namnet antyder föddes alpinismen i Alperna, och det är fortfarande inom nära räckhåll som vi hittar några av de största upplevelserna. Vi vandrar klassiska och nyfunna långleder och bestiger toppar, och belönar oss med det oslagbara nätverket av bergshyttor för nattvila och goda middagar. ....Läs mer »

Stugturer

Bland våra Stugturer finner många sitt livs resa. På dessa resor vandrar vi på planetens mäktigaste platser, med duktiga guider och full service. Vandringarna är heldagsturer men inte svåra eller tekniska. Ingen specialutrustning krävs. Vi går från plats till plats och bor lite enklare på ....Läs mer »