Skip to main content

Expedition Kebnekaise

Årets topptur med certifierad fjällguide för den äventyrslystne!

Kebnekaisemassivet är det mest alpina området i svenska fjällen. Långt norr om polcirkeln får vi uppleva vildmarken på riktigt. Du som redan gått någon av våra alpina expeditioner kommer att känna igen dig: krävande men givande turer och säker ledning av våra certifierade bergsguider. Äventyret börjar med vandring eller helikopter ut till STF-stugan i Tarfala där vi bor i fyra nätter. Vi har med oss mat från Niklas som är kock på Abisko Mountain Lodge. Vi hjälps åt att hugga ved, diska och hämta vatten enligt svensk fjällstugetradition. Vi byter sedan basläger till Kebnekaise fjällstation där vi lever riktigt bekvämt under de sista toppturerna. Detta är en påkostad resa som varar i hela åtta dagar. Tänk på det vid jämförelse med andra toppturer i området.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Trekking
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:4Mer information
Allt det här ingår:
Del i flerbäddsrum på fjällstation med helpension (frukost, lunch och middag), expeditionsutrustning (stegjärn, sele, isyxa och hjälm), en certifierad bergsguide per tre deltagare, helikoptertransport av utrustning och mat. Ingår ej: anslutning till Nikkaloukta. Tillval: helikoptertransport in och ut.

Sök resa

Program

Våra proffsiga bergsguider anpassar programmet efter vänder, vind och dagsform. Turer vi tänker oss göra är:

  • Syd- och Nordtoppen på Kebnekaise
  • Kebnepakte 
  • Kaskasepakte
  • Norra och Södra klippberget
  • Toulpagourni med de två kraterkammarna 
  • Storglaciären och Isfallsglaciären

Dag 1-4 Tarfalastugan

Resan börjar i Nikkaloukta dit man tar sig med tåg eller flyg. Transporten in till Tarfalastugan kan sedan göras på två sätt: helikopter eller till fots. De som väljer att vandra in till Tarfalastugan får räkna med en rejält lång dagsvandring med tidig start från Nikkaloukta. Alternativt startar man dagen innan och bryter av med en natt på Kebnekaise fjällstation (bokas på egen hand). Vandringen till Tarfala sker på egen hand medan guiden åker helikopter med den alpina utrustningen (stegjärn, klättersele, isyxa och hjälm). Det betyder att ryggsäcken blir lite lättare denna första dag.

Alternativet med helikoptertransport in till stugan är bra för att vara i form för det alpina programmet som väntar under veckan. Fjällguidens rekommendation är därför att flyga in dag 1 och vandra ut dag 8.

Vandringen från Nikkaloukta till Tarfala är 25 km och med 600 höjdmeter. Till Kebnekaise fjällstation är det 17 km (5-7 timmars vandring), och därifrån till Tarfala resterande 8 km.

Gruppen samlas i Tarfala Fjällstuga och med denna som bas gör vi dagsturer med toppbestigningar i området. Beroende på dagsform, väder och vind tar vi sikte på natursköna höghöjdsupplevelser i Tarfaladalen och Kebnekaisemassivet.

Dag 5-7 Kebnekaise fjällstation

Vi vandrar över Storglaciären till Kebnekaise fjällstation där vi bor 3 nätter och har tillgång till fjällstationens restaurang, bastu och dusch. Riktigt lyxliv! Från detta basläger fortsätter våra dagliga äventyr i massivet kring Sveriges högsta berg.

Dag 8 Åter till civilisationen

Den sista dagen avtackar vi Kebnekaisemassivet och vandrar den fina vägen tillbaka till Nikkaloukta. Alternativet finns även att flyga helikopter tillbaka.

För den som vill fortsätta sitt fjälläventyr arrangerar vi även vandring på egen hand mellan Björkliden och Narvik.

Resfakta

Vandringen i Kebnekaisemassivet

Vi går med en certifierad bergsguide per tre deltagare. Det rör sig om riktig alpinism där vi ofta går i replag på glaciär med en del luftiga passager. Ibland får man ta i med händerna. Du bör ha tidigare erfarenhet av liknande turer eller vara redo för nästa steg. Den största höjdskillnaden per dag är när vi ska upp på Kebnekaise: 1800 meter upp och ner.

Måltider

Till Tarfalastugan flygs kanterad mat in med helikopter. Det är riktiga godsaker lagade av Niklas som är kock på Abisko Mountain Lodge. Långt ifrån frystorkat och räkost på tub! I Tarfala hjälps vi åt med matbestyren i sann vildmarksanda.

På Kebnekaise Fjällstation njuter vi istället i den egna restaurangen. Det betyder att maten är lite lyxigare på denna expedition.

Ankomst

Till Nikkaloukta tar man sig bäst med tåg eller flyg. Det avgår dagligen nattåg från Stockholm C med färdriktning Narvik. Mer info finns på www.sj.se. Sök din resa hela vägen från avreseort till slutdestination, i detta fall Nikkaluokta. Då får du alltid fram de avgångar som passar med olika färdsätt: både tåg och buss.

Flyg avgår dagligen från Arlanda till Kiruna, och därifrån går flygbuss till Nikkaloukta. Mer info på www.sas.se och www.swedavia.com.

Karta

Bilder

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg