På alla våra cykelresor kan du välja elcykel mot tillägg. Samtidigt har vi några resor som går i så kuperade landskap att vi bara kör med elcykel. Tillägget ingår då i grundpriset, och svårighetsgraden gäller ansträngningen på en elcykel. Det innebär att en elyckelresa med grad 3 skulle ha grad 4-5 med vanlig cykel.

Elcykeln är ett utmärkt sätt att jämna ut backarna på som blivit mycket populärt. Numera är assisterade cyklar ingenting att skämmas över utan på många håll det enda alternativet. Det är också ett bra sätt att jämna ut skillnaden mellan olika starka reskamrater. Oftast blir ansträngningen alldeles lagom, och den sköna känslan efter en aktiv dag i naturen kvarstår!

Moderna elcyklar ser likadana ut som vanliga men har ett batteri på/i ramen. Motorn driver bara när man trampar och upp till 25 km/h. Du väljer själv hur mycket motorn ska hjälpa till och kan slå av den helt. Elcyklarna har fortfarande vanliga växlar, oftast tio på baknavet. Vikten brukar ligga 7-10 kg över motsvarande ”muskelcykel”, vilket inte spelar någon roll så länge man använder assistansen.