Skip to main content

Cykla på Zanzibar

På två hjul runt kryddornas och färgernas ö.

Paradisön Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust, kantad av kritvita stränder och Indiska Oceanens turkosa vatten. Ön tillhör de historiska kryddöarna och är full av färg och doft. Vi cyklar runt hela ön och har plockat ut våra personliga smultronställen och upplevelser. Solnedgångar över havet, mystiska Stone Town, mangroveskog, själfulla afrikanska byar och simning med delfiner i Kizimkazis kristallklara vatten. Vi upplever Zanzibar på ett sätt som skulle gå resenären förbi om det inte vore för vår lokala cykelguide. Tillsammans med svenska Helen är han en verklig tillgång. Vi kommer öns själ och invånarnas hjärtan nära och smakar på färskpressad juice, exotiska frukter och lokala specialiteter längs vägen. Våra boenden är handplockade för att ge en exotisk och genuin upplevelse. Maten är lika färgstark och spännande som klangen i Swahilispråket. Klimatet är tropiskt men mildras av havsbrisen. Ett svalkande bad är aldrig långt borta! En sällsynt spännande resa på två hjul, med dofter och vyer som vi aldrig möter i Europa.

Safaritillägg

För en riktigt komplett Afrikaupplevelse kan du välja att boka resan med Safaritillägg (den dyrare avgången nedan). På avresedagen från Zanzibar flyger ni över till Tanzania och Selous Game Reserve, Afrikas näst största viltreservat. Här finns en sjättedel av Afrikas alla elefanter (!) samt lejon, leoparder, zebror, flodhästar, antiloper, krokodiler... och bara ett fåtal turister. Detta är ett av de vildaste och djurtätaste safariområdena i Afrika tack vare dess avlägsna läge. Med ett privat flygplan kommer ni dock direkt till lodgen på bara 45 minuter. Till skillnad från nationalparkerna får man här köra offroad vilket är nödvändigt för att komma djuren nära. Förutom jeepsafari gör vi även safari med båt på Rufiji-floden samt går på bush walk och besöker savannbyn Mloka. Läs mer i programmet och i hotelltexten.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sju middagar, fem luncher/picknicks, sex cykeldagar, cykelhyra, guide, inträden enligt program. Ingår ej: dryck till måltiderna, visum och ev. avreseskatt, övrigt. Tillägg: enkelrum, safari (se vad som ingår i programmet). Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Avresa från Sverige

Flyget från Sverige avgår på kvällen och vi landar nästa dag på Zanzibar.

Dag 2 Jambiani

En skön första eftermiddag där vi finner oss till rätta på Red Monkey Lodge, hänger på beachen och äter middag på kvällen. På eftermiddagen kommer vår guide och vi provar ut cyklarna. Jambiani är en traditionell afrikansk by med östkustens kanske bästa strand. I byn springer getter, ankor och barn omkring fritt. När tidvattnet går ut blir vattnet kristallklart och azurblått och vi kan simma från sandbank till sandbank medan lokalborna plockar musslor till middagen. Har vi tur så hänger de för Zanzibar unika Red Colombus-aporna med oss vid baren på lodgen. En tur i byn för att köpa dricka, frukt och lokalt godis ger en inblick i livet på Zanzibar. 

Måltider: middag

Dag 3 Cykling till Kizimkazi

Vi börjar vår exotiska cykelresa med att sätta av söderut längs kusten. Vi passerar byn Makunduchi med sina röda lerhyddor och bananträd - en klassisk bild av Afrika. Vi når sedan korallstensbyn Kizimkazi, som är känd för sin koloni av delfiner som stannar i det grunda vattnet för att vila och leka. Efter en äkta swahili-lunch med chapati ger vi oss ut i traditionella dhow-båtar för att simma och snorkla. På kvällen sitter vi och myser till solnedgången på stranden. Vi bor på personliga Karamba Resort.

22 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling till Unesco-staden Stone Town

Idag cyklar vi längre på varierande vägar till Stone Town, Zanzibars kulturella hjärta. Färden går genom byar där vi möter det genuina livet på Zanzibar. Vi kan prova färsk frukt och annat gott längs vägen. Cykelturens längd beror på vilka spännande grusvägar vår lokalguide väljer, och det går att avbryta efter lunch för den som vill. Den som orkar hela dagen får en stor upplevelse! I Stone Town har lite förändrats de senaste 100 åren. Vi bor två nätter på boutique-hotellet Kholle House, med en suggestiv historia knuten till kryddvägen. När solnedgången färgar staden i guld och böneutropen hörs genom kvällsluften njuter vi av maten och atmosfären på stans bästa takterrass på Emerson on Hurumzi.

55-67 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Stone Town

Stone Town är med på Unescos världsarvslista och är en surrande mystisk plats där människor lever sina liv i de vindlande gränderna. Här möter Afrika Indien och Oman och vi kan se, känna och lukta på de olika kulturerna medan invånarna lagar sin mat på gatan, barnen leker och männen spelar bao på hörnet och diskuterar vad nästa drag borde vara. Lite avkoppling på hotellets fina balkonger och terrasser unnar vi oss också.

Måltider: frukost

Dag 6 Cykling till Chuini och kryddfarmarna

Efter frukost trampar vi norrut längs västkusten till kryddfarmarna där vi får se, lukta och prova säsongens kryddor och tropiska frukter: vanilj, kardemumma, kanel, ylang ylang, spiskummin, koriander, tamarind och många andra. Efter lunch med gårdens råvaror cyklar vi vidare till Chuini där vi övernattar på en lodge bland kokospalmer och mangoträd. Varför inte njuta av solnedgången utsträckt på den varma sanden?

26 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Cykling till Nungwi på Zanzibars norra spets

Idag cyklar vi till öns norra spets Nungwi via den typiska och livliga fiskebyn Mkokotoni, där vi deltar i byns fiske- och grönsaksmarknad. Eftermiddagen och kvällen spenderas i Nungwi. Byn har turkost vatten och en mysig strand där restaurangerna sätter ut bord med ljus och tänder brasor på kvällen. Nungwi är mer välbesökt än många andra stränder men ändå avspänd på typiskt Zanzibar-vis. Byn och det lokala livet är värda att uppleva. Här bygger man bland annat båtar sedan länge.

53 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Cykling till Pongwe

Färden går nu ner längs östkusten, genom livliga små byar och naturreservatet Kiwengwa/Pongwe på denna bördiga del av Zanzibar. Här finns apor, sunniantiloper, mängder av fågelarter och medicinalväxter. Vi ser också odlingar av sockerrör, ris och bönor. I Matemwe kan du se byborna använda stranden som väg, med eller utan åsnor och kor. Vi fortsätter till dagens mål Pongwe, en liten by med en strand av korallsten. Här slappnar vi bara av och myser i solen innan middagen.

45 km

Måltider: frukost, middag

Dag 9 Cykling och båt till till Jambiani

Morgnarna i Pongwe är fantastiska så om du gillar tysta morgnar, gå upp tidigt. Sista cykeldagen tar vi oss till Chwaka Bay där en traditionell Zanzibarisk träbåt väntar för att ta oss och cyklarna över bukten. Med den ljumma vinden i ansiktet och det klara vattnet skvalpande mot skrovet känner man sig som förflyttad till kryddhandelns gyllene dagar. Vi anländer på andra sidan i Michamwi och cyklar vidare till Jambiani. Längs vägen köper vi frukt och snack så vi står oss till Red Monkey Lodge där vi äter lunch. På kvällen firar vi att vi har cyklat runt hela Zanzibar!

40 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 10 Hemresa

Flyget går hem på eftermiddagen så vi kan njuta lite till av vårt trivsamma boende vid en av Indiska Oceanens finaste stränder. Några sista vykortsbad innan det är dags att vinka farväl till Zanzibar och en riktigt exotisk cykelresa. På återseende!

Måltider: frukost

Dag 11 Hemkomst till Sverige

Vi landar i Sverige med många färger kvar på näthinnan.

Hur tuff är turen? 3 cyklister av 5

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. Hotellen är preliminära och kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ.

För er som väljer safaritillägget fortsätter programmet så här:

Dag 10 Safari i Selous Game Reserve

Ni blir hämtade på Zanzibars internationella flygplats av ett mindre, privat flygplan som på 45 minuter tar er över sundet till Tanzania och Africa Safari Camp. Här lämnar ni väskorna och sätter av på en spännande båtsafari på Rufiji-floden på jakt efter krokodiler och flodhästar. På det följer en bush-lunch och en tur i genuina lilla byn Mloka. Vi går sedan en bush walk (safari till fots), där vi får en oslagbar förståelse för omgivningen. Tillbaka på lodgen slappnar vi av med en drink i solnedgången inför en romantisk middag.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 11 Safari i Selous Game Reserve

Frukosten intas på terrassen medan elefanter och bufflar gör det samma i vattenhålet nedanför. Sedan följer en klassisk, heldags safari i jeepar som byggts speciellt för ändamålet. I Selous får guiderna köra offroad och kan på så vis komma närmare djuren än i nationalparkerna. Djuren vet att de befinner sig i en ”fotozon” och känner sig trygga. Det finns mycket goda chanser att få se elefanter, lejon, antiloper, zebror och många andra savanndjur. En dopp i poolen sitter fint efteråt, innan grillmiddagen under stjärnorna.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 12 Hemresa

Efter två dagars intensiva safariupplevelser går flyget tillbaka till Zanzibar, där planet mot Sverige väntar.

Måltider: frukost

Dag 13 Hemkomst till Sverige

Vi landar i Sverige med många upplevelser i bagaget.

Resfakta

Zanzibar

Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust och utgör en del av de historiska Kryddöarna. Ögruppen består av Unguja (även kallad Zanzibar), Pemba och några småöar. De en lång historia som handelsnation i Indiska Oceanen och utgjorde ett viktigt stopp längs kryddhandelsvägen som gick mellan Indien, Afrika och arabländerna i förkoloniala tider. Det är ett av de få ställen där saffran fortfarande odlas. Befolkningen består huvudsakligen av afrikaner och arabiska och persiska ättlingar. Resultatet är en spännande blandkultur. 97% är muslimer. Zanzibar har tillhört Oman och sedan Storbritannien, innan självständigheten 1963. Året efter ingick man en union med Tanganyika och landet Tanzania bildades. Ekonomin baseras på handel, kryddor, fiske och turism. Det finns mycken unik flora och fauna på ön, med ursprung från istiden då ön var förbunden med fastlandet. De största djuren är apor, vildsvin, antiloper, mungo och möjligen en typ av leopard (som kan vara utrotad).

 • Klimat: tropiskt, räkna med 30 grader och torrperiod under våra resor. Luftfuktigheten brukar ligga på 60-70%. Solen är mycket stark och vi rekommenderar skyddsfaktor 50 oavsett hudtyp.
 • Land: autonom del av Tanzania.
 • Språk: Swahili, de som jobbar inom turismen talar hygglig engelska.
 • Tidsskillnad från Sverige: +1 timme
 • Valuta: Shilling. 300.000 Shilling motsvarar ca 1200 kr. Vi rekommenderar att ta med US-dollar och växla in en del till lokal valuta på flygplatsen (eller ta ut Shilling direkt från bankomat). Det är mest till småutgifter längs vägen som Shilling behövs. Alla hotell tar inte kort men däremot US-dollar i kontanter.
 • Prisläge och betalningssätt: turismekonomin har europeiska priser, medan den lokala ekonomin har mycket låga priser. En öl ute kostar 15-20 kr, en lunch 60-80 kr (eller en tia på gatan). Kontant betalning. Bankomat finns bara på flygplatsen och i Stone Town. Ta ut Shilling vid ankomst och/eller växla in US-dollar.
 • Dricks: valfritt men förväntas i viss mån.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: ja, köps vid inresa för ca 50 USD i kontanter. Ev. avreseskatt kan också tas ut vid hemresa.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
 • Eladapter: krävs
 • Vaccin: vaccination mot gula febern krävs för att få resa in i landet OM man befunnit sig i ett land där sjukdomen finns (flygbyte i ett sådant land räknas ej). Hör med din vaccinationscentral om uppdaterade krav och rekommendationer.
 • Övrigt: Seden bjuder att man täcker axlar och knän i byar och städer. På stranden kan man däremot gå i badkläder utan problem, och under cyklingen kan man klä sig hur man vill.

Cykla på Zanzibar

Cykelresan genomförs med både svensk Prima-guide och vår trevliga lokala guide, som kan varenda väg på ön och talar lättförståelig engelska. Vår svenska samarbetspartner Helen finns också tillgänglig vid behov. Guiderna leder cykelturerna och har med sig allt vi behöver för dagen. Bagaget åker bil mellan hotellen. Terrängen är flack men värmen kan göra att det känns jobbigare vissa dagar. Underlaget är blandat: asfalt, grus- och sandvägar samt några stigar. Cyklingen går i lungt tempo med så många vätskestopp och pauser vi vill. Du kan utgå från vår vanliga utrustningslista men några varma kläder behövs inte. Däremot kan en regnjacka komma till pass.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Zanzibar. Vi har sedan cirka 1,5 timmes transfer till första boendet i Jambiani på andra sidan ön. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Zanzibar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Om du anländer en annan tid kan vi förboka taxi som betalas på plats (ca 50 USD per väg).

Safaritillägg

Ni kan välja att boka cykelresan med safaritillägg. På avresedagen från Zanzibar bordar ni ett privat flygplan som på 45 minuter tar er direkt till Selous viltreservat på Tanzanias fastland. Flygtiden meddelas dagen innan. Vi arrangerar separat transfer till flygplatsen om den inte passar med övriga gruppens flygtider. Ni får inga utskrivna flygbiljetter utan safarilodgens personal ser till att ni kommer med på boardinglistan. På hemresan flyger ni med samma plan tillbaka till Zanzibars internationella flygplats varifrån ni sedan åker hem till Sverige. OBSERVERA att tillåten bagagevikt är lägre på safariflyget än på det internationella flyget: 15 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage. Det finns tyvärr ingen möjlighet att deponera bagage på Zanzibar flygplats under tiden ni är på safari. Ni slipper färjor, flygbyten och många timmar i buss. Under safaridagarna ingår alla måltider och aktiviteter enligt programmet. Ta med bra skor för bush walken och bybesöket. Barnen i byn brukar uppskatta små presenter som böcker, pennor och godis!

Cyklarna

 • Typ: mountainbike
 • Växlar: ca 10 växlar
 • Bromsar: handbromsar
 • Sadel: vanlig
 • Pedaler: vanliga
 • Bagage: vissa cyklar har cykelkorg, andra pakethållare. Ta gärna med en egen styrväska eller ryggväska. Guiden kan bära småsaker som kameror och solkräm i sin väska.
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: nej
 • Reparationsset: guiden har verktyg
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: vissa cyklar har fjädring fram medan alla är stela bak. Var beredd på att cyklarna inte är av samma höga standard som i Europa.

Karta

Hotell

Hotell på Zanzibar

Hotell på Zanzibar

Med hjälp av vår svenska samarbetspartner på Zanzibar har vi valt ut hotell som har det där lilla extra. Alla går i lokal stil och håller bra standard med eget badrum och WC. De restaurangerna vi anvä...

Bilder

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg