Skip to main content

Cykla mellan italienska vingårdar

En cykelresa genom norra Italiens skönaste vindistrikt.

På den här smakliga resan trampar vi in i norra Italiens varierande landskap på jakt efter dess kulinariska och enologiska hemligheter. Från öst till väst ligger vindistrikten på rad. I Valdobbiadene släcker vi törsten med Italiens favoritbubbel Prosecco medan Alperna tornar upp sig i fjärran. Bland Valpolicellas körsbärsträd och stenmurar invigs vi i hemligheterna kring hur det magiska Amarone-vinet blir så gott. I eleganta Franciacorta cyklar vi vid den glittrande Iseo-sjön med Italiens finaste bubbel som tema, skapat enligt den klassiska Champagne-metoden. Missa inte heller tillfället att avrunda måltiderna med en riktigt välgjord grappa här i hemtrakterna. Den hjälper till att smälta all den goda maten, som har hämtat inspiration från både sjö, hav, skog och berg. Cyklingen är inte alltför utmanande och vi rullar genom bedårande landskap med solen i ryggen. En resa endast för livsnjutare!

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:5
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, tre middagar, tre cykeldagar med lunch, cykelhyra, bagagetransport, guide samt transporter och vinprovningar enligt program. Ingår ej: övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Conegliano

Vi landar i Italiens sköna land och åker transfer till vårt vackert belägna, fyrstjärniga lanthotell i lilla San Pietro di Feletto. De gånger vi landar i Venedig stannar vi för lunch i Conegliano (ingår ej). Om vi istället landar i Milano stannar vi till i Desenzano eller Peschiera vid Gardasjön. Vi tar gärna ett pärlande glas vin på panoramaterrassen med utsikt över Coneglianos prydliga vinkullar och de blånande Alperna. Restaurangen är populär bland lokalborna och vi njuter av deras specialitet fisk och skaldjur. Till sist sjunker vi ner i våra sköna sängar.

Måltider: middag

Dag 2 Vincykling Prosecco

Vi cyklar i området mellan Conegliano och Valdobbiadene på vägar som 1966 blev den första vinvägen i Italien. Omgivningarna är mycket vackra med sina prydliga vinrader och Alperna i fjärran. Här bekantar vi oss med Italiens favoritbubbel Prosecco, som görs enligt en helt egen metod. Efter lunch på vår familjedrivna vingård åker vi vidare till vinbyn Fumane i Valpolicella, där vi checkar in på familjeägda lantgården El Pendola. Mamma Anna-Maria dukar upp hemlagad mat och gårdens viner åt oss. Får vi föreslå en liten grappa på maten? Italienarna klassar drycken som en "digestivo" som hjälper till med matsmältningen efter en entusiastisk måltid. Grappan har kommit in i finrummet på senare tid och man möter oftast "monovitigno", dvs grappa gjord på en enda druva. Det är roligt att jämföra smakerna om man mäktar med mer än ett glas!

26 km, upp 310 m, ner 260 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vincykling Valpolicella

Efter en god frukost upp i sadeln igen och in i Valpolicella-dalen. Vi passerar vinfält, körsbärsträd, stiliga palats och små lantliga byar. De vackra stenmurarna ”a secco”, utan murbruk, kantar många av vägarna. Lagom till lunch rullar vi in på vår utvalda vingård, där vi avnjuter vår picknick i dess vackra omgivningar, med gårdens viner till. Vi cyklar sedan hem till agriturismon för lite avkoppling. Middag på egen hand ikväll. Kanske en frasig pizza?

21 km, upp 320 m, ner 320 m.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Vincykling Franciacorta

Efter frukost åker vi transfer vidare västerut längs foten av Alperna, passerar Gardasjön och når Lago d'Iseo. Vid dess södra strand ligger området Franciacorta, känt och uppskattat av vinälskare. Här gör man Italiens troligen främsta vin enligt den klassiska Champagne-metoden. Vi cyklar en fin tur med en flott vingård i sikte. Här får vi en rundtur i tillverkningen och smakar av de ädla dropparna. Finns det något godare än ett torrt och friskt bubbelvin efter en cykeltur? På kvällen avskedsmiddag med traktens läckerheter.

30 km, upp 250 m, ner 250 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Farväl till Vincyklingen

Efter frukost återvänder vi hem till Sverige.

Måltider: frukost

Hur tuff är turen? 2 cyklister. Vackra landskap innebär backar, och cykelturerna närmar sig svårighetsgrad tre på en skala av fem. Då turerna är korta har vi ändå satt graden till två.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Venetos och Lombardiet

Veneto är namnet på Venedigs och Veronas omväxlande och välmående landskap. Landskapets norra del ligger uppe i Dolomiterna och dess södra del i Po-deltat. Området har historiskt haft en mycket stor betydelse då republiken Venedig var en rik och inflytelserik stormakt under medeltiden och renässansen. De rika handelsmännen byggde de berömda villorna (snarare palats) i Venedigs omgivning. Än idag är Veneto ett av Italiens mest välbärgade landskap. Närmast kusten är landskapet platt för att längre in i landet bli mer kuperat. I hela regionen odlas vin. Ventianarna älskar sitt mousserande vin, Prosecco, från Valdobbiadene. På det görs även den populära aperetivon "spritz". I Valpolicella norr om Verona är det istället rödvin som gäller. Här görs det smakrika Amarone med speciella metoder.

Lombardiet har Milano som huvudstad och har varit centralt för norra Italiens ekonomi sedan romartiden, då staden hette Mediolanum, staden i mitten (av slätten). I norr ligger de vackra sjöarna Como, Maggiore, Orta och Iseo, samt flera små mindre vattenspeglar. Italien är det enda land i Europa där man odlar vin i landets alla regioner, och Lombardiet är inget undantag. På denna resa fokuserar vi på det främsta området för vita viner, Franciacorta.

 • Klimat: Temperaturernar ligger normalt på 20-25° när vi genomför våra cykelresor.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas ej överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar; för de runda jordade behövs adapter

Cyklingen 

Vackra landskap innebär backar, och cykelturerna närmar sig svårighetsgrad tre på en skala av fem. Då turerna är korta har vi ändå satt graden till två. Vår svenska cykelguide leder turerna under dagarna och delar gärna med sig av sina kunskaper om trakten. Vi har på denna resa ingen följebil då turerna är korta. Vi cyklar i grupp med cirka 15 personer och om vi delar upp oss i mindre grupper ser vi alltid till att bestämma en mötesplats för gemensamma raster. Vi cyklar på i lugn takt, pausar då och då för att passa på att njuta av naturen, det trevliga umgänget och kanske en kopp italienskt kaffe eller en svalkande dryck. Vi cyklar på små asfaltsvägar och korta sträckor på grus. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Tiderna som anges motsvarar effektiv cyklingstid. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Milano Linate eller Venedig Marco Polo (se din avresa). Till San Pietro di Feletto är det cirka en timmes transfer från Venedig eller tre timmar från Linate. Hemresetransfern från Franciacorta är cirka en timme till Linate eller 2,5 timmar till Venedig. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Milano Linate eller Treviso. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 27,5 eller 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Cykla mellan italienska vingårdar

Hotell Cykla mellan italienska vingårdar

Ca' del Poggio**** - Mellan Conegliano och Valdobbiadene bor vi en natt på detta lyxiga lanthotell, som ligger med utsikt över de vinklädda kullarna. Den egna restaurangen är specialicerad på fisk, s...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-18Utan flyg/transferCykla mellan italienska vingårdar, utan flyg/transferJa12 995:-BokaMer information
2021-05-18ArlandaCykla mellan italienska vingårdarJa15 995:-BokaMer information
2021-09-07Utan flyg/transferCykla mellan italienska vingårdar, utan flyg/transferJa12 995:-BokaMer information
2021-09-07ArlandaCykla mellan italienska vingårdarJa15 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg