Skip to main content

Cykla i Transsylvanien

En resa i Draculas hjulspår i mytomspunna Transsylvanien!

Legendomspunna Transsylvanien mitt i Rumänien är som gjort för att upptäcka från cykelsadeln. Resan börjar i Bran, där Draculas slott ligger, och går genom ett pastoralt landskap kantat av de spetsiga Karpaterna. Får och bufflar betar längs vägen och jordbruket sker fortfarande med häst och vagn. Vi bor på hotell, värdshus och även hemma hos lokalbefolkningen där vi får smaka på det traditionella köket. Vi får stifta bekantskap med vitt skilda folkgrupper, som rumäner, saxare och de mystiska szeklerna. Vi lovar starka intryck på denna cykelresa in i en svunnen tid.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykelresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, sex cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra, bagagetransport, följebil, besök enligt program samt svensk guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Bran

Vi flyger till Bukarest och åker privat transfer upp genom Prahova-dalen. På vägen förfriskar vi oss på en vingård, med provsmakning och rundtur i vinkällaren. Vingården gör ett champagne-liknande vin och är för övrigt hovleverantör i Rumänien. Vi checkar sedan in på vårt värdshus i Bran.

Dag 2 Cykling Bran

Vi ställer in våra cyklar och sätter av över kullarna som ligger mellan nationalparkerna Bucegi och Piatra Craiului. En och annan utmanande backe belönar oss med den bästa rutten i området. Vi cyklar genom pittoreska betesmarker och bergsbyar, med mäktiga bergsmassiv på båda sidor om oss. Efter picknicklunchen i det gröna besöker vi Draculas slott, som hämtat ur en saga och med en minst sagt spännande historia. 55 km.

Dag 3 Cykling till Fagaras

Efter frukost lämnar vi Bran och cyklar längs Sinca-dalen. De Transylvanska Alperna dominerar utsikten. Kaffestopp i Zarnesti och sedan picknick med lokala specialiteter. Vi kommer nära inpå bylivet innan vi når etappmålet Fagaras, där vi bor på ett centralt beläget hotell. Kvällspromenad runt citatellet rekommenderas! 60 km.

Dag 4 Cykling till Viscri

Idag rullar vi ut på den transylvanska högplatån, som bjuder på ett strålande panorama. Här är häst och vagn fortfarande vanliga i småbruken. Området koloniserades under 800 år av saxerna, som har lämnat ett speciellt kulturarv och många befästa kyrkor efter sig. Vi övernattar i byn Viscri, ett UNESCO världsarv, där Prins Charles köpt hus för att njuta av lugnet och skönheten. Vi bor utspridda i traditionella saxiska hus, en form av agriturismo. 42-55 km.

Dag 5 Cykling till Sigishoara

Från ett UNESCO-arv till nästa lämnar vi Viscri och cyklar mot Sigishoara. Staden är mer känd som Vlad Tepes (Draculas) födelsestad. Njut av den levande medeltida stadskärnan. Vi bor med kort gångavstånd till centrum.  Har du energi kvar, prova den täckta trappan med 175 steg till bergskyrkan, panoramat är svårslaget! 43-65 km

Dag 6 Cykling till Richis

Cykelresan fortsätter genom saxernas land, i ett av Europas sista kvarvarande vilda skogs- och prärieområden. Landskapet präglas av traditionellt jordbruk för hand och med hästar, samt av betande får, kor och bufflar. Vildblommor växer överallt. I byn Richis bor och äter vi hemma hos lokala familjer, en mycket speciell upplevelse! 65 km.

Dag 7 Cykling till Sibiu

Vi cyklar över Transylvanska platån genom idylliska samhällen som Barghis, Altina och Nocrich med Sibiu som mål. Staden hade majoritet av tysk befolkning till 2:a världskrigets slut och var EU:s kulturhuvudstad 2007. Vi bor anrikt mitt i gamla staden. Avskedsmiddag på restaurang

Dag 8 Farväl till cykelresan i Transylvanien

Vi hinner med en stadspromenad innan transfern till Bukarest. Vi lämnar sedan Georgien efter en vecka med starka intryck av annorlunda kultur och fina cykeldagar.Hur tuff är turen? 3 cyklister

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Resfakta

Transylvanien

Transylvanien är ett höglänt område i nordvästra Rumänien som omringas bergskedjan Karpaterna. Landet var en romersk provins under namnet Dakien, och har genom historien bebotts av kelter, daker, saxare, ungrare, romer med flera folkslag. Det har tillhört såväl Ungern som Österrike, varit furstendöme och sedan första världskriget ingått i Rumänien. Ekonomin bygger på rika mineraltillgångar, jordbruk (däribland vinodling), boskap, fruktodling, timmer och diverse industrier. Den vackra naturen och den spännande historien gör Transylvanien till ett utmärkt resmål att upptäcka på nära håll.

 • Klimat: kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar.
 • Land: Rumänien
 • Språk: rumänska
 • Tidsskillnad från Sverige: +1 timme
 • Valuta: rumänska Lei
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige, kontanter fungerar bättre än kort
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykla i Transylvanien

Vår svenska cykelguide följer med hela veckan. Vi har också följebil som servar med reservdelar, vatten och picknicks. Vi cyklar på små asfaltsvägar och korta sträckor på grus. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Tiderna som anges motsvarar effektiv cyklingstid. Vi cyklar oftast i grupp med max 15-20 personer och om vi delar upp oss i mindre grupper ser vi alltid till att bestämma en mötesplats för gemensamma raster. Det räcker med normalkondition men tänk på att terrängen är bitvis kuperad. Vi cyklar på i lugn takt, pausar då och då för att passa på att njuta av naturen, det trevliga umgänget och kanske en kopp kaffe eller en svalkande dryck.

Cyklarna

 • Typ: hybrid
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar, V-bromsar
 • Sadel: bred, egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga, egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare som fungerar för sidoväskor. Väskor ingår ej
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: nej
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: en kedja för tre cyklar
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: går att låna (måste anges i bokningen) men vi rekommenderar att man tar med egen
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: herr- eller damram (vi bokar dessa efter angivet kön i er bokning)

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bukarest. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bukarest. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Transylvanien

Hotell Cykla i Transylvanien

Vi bor på familjehotell, historiska hotell, värdshus, byhus och hemma hos familjer på vår cykelresa i Transylvanien. En rolig mix som ger en oslagbar inblick i vardagslivet och historien här. Vårt bag...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
31/8Utan flyg/transferCykla i Transsylvanien utan flyg/transferFullt13 995:-Fullt
31/8ArlandaCykla i TranssylvanienFullt16 995:-Fullt