Skip to main content

Cykla i Toscana

Vin, sol, kultur och undersköna landskap förknippar man gärna med Toscana och området runt Florens och Siena.

Inte många namn ger så behagliga associationer som Toscana. Kanske är det kvintessensen av livets goda som konstnärer och författare har funnit här, och sedan förmedlat till oss frusna nordbor. På vår cykelresa undersöker vi Toscanas kulturella, gastronomiska och önologiska hemligheter. Det kuperade, böljande landskapet är inte bara vackert att beskåda utan det känns också i benen. För att jämna ut backarna cyklar vi därför med fina 20-växlade cyklar. Elcykel finns som tillval för den som vill. Resan startar i Montelupo i norra Toscana och via berömda orter som Vinci och San Gimignano tar vi oss till Siena. Härifrån gör vi sedan utflykter i det kända vinområdet Chianti.

Liknande cykelresor:

Cykla i Apulien på Italiens klack

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykelresor
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem luncher/picknicks, cykelhyra, följebil, bagagetransport, kartor samt reseledares tjänster. Tillägg: enkelrum. Ingår ej: dryck, inträden. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Montelupo

Vi åker transfer från flygplatsen till vinbyn Montelupo där vi checkar in på vårt ombonade lanthotell med pool. Vi äter middag och sjunker sedan ner i en skön säng innan cykelresan startar.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling Vinci

På morgonen bekantar vi oss med cyklarna och trampar iväg på en fin tur upp till Vinci, där universalgeniet Leonardo växte upp på 1400-talet. Vi besöker muséet Leonardino och beundrar den vackra utsikten. Efter besöket väntar en stigning över Montalbano och sedan tillbaka ner mot Montelupo där vi belönas med en god middag och ett dopp i poolen.

50 km, 500 m upp,

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling Montespertoli

Vi fortsätter resan söderut mot vinbyn Montespertoli och vidare på en bergsrygg med storartad utsikt över det kringliggande landskapet. Längs vägen dukar vi upp en härlig picknick. Dagens mål är Barberino Val d'Elsa på den toskanska landsbygden, där en god middag väntar.

35 km, 800 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling San Gimignano

Dagens mål är den kända staden San Gimigano, ett av UNESCO:s världsarv. Staden med den kända silhuetten är mycket välbevarad sedan medeltiden. Här flanerar vi runt i de trånga gränderna, äter en glass på piazzan och beundrar de de vackra freskerna i katedralen. På eftermiddagen cyklar vi utför mot Certaldo där vi tar bergbanan upp till de välbevarade medeltida kvarteren i Certaldo Alto. Vi återvänder sedan till Barberino och vårt hotell.

48 km, 700 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Cykling Chianti Classico

Vi lämnar Barberino på morgonen och fortsätter söderut genom Chiantis vingårdar och olivodlingar. Här görs vinerna med Chiantis symbol Gallo Nero (den svarta tuppen) på etiketten. Vi stannar för lunch i det fria i medeltidsbyn Castellina. På vägen ner mot Siena, där vi bor de sista tre nätterna, kan vi även stanna till i pittoreska Fonterutoli, känt för sina goda viner. Middag på egen hand på någon av Sienas många restauranger och trattorior.

47 km, 700 m upp.

Måltider: frukost, lunch

Dag 6 Cykling Monteriggioni

Idag gör vi en kortare cykeltur till Monteriggioni, en liten befäst stad som knappt har förändrats alls sedan medeltiden. Vi är tillbaka i Siena redan vid lunchtid och kan ägna eftermiddagen åt att utforska denna fascinerande stad. Missa inte att beundra Duomo, den mäktiga katedralen, och ta en espresso eller en krämig glass vid torget il Campo där den vilda hästkapplöpningen går av stapeln två gånger under sommaren. Den som vill kan ta en vilodag och åka upp till Florens. 

24 km.

Måltider: frukost

Dag 7 Cykling Castello de Brolio

Vi lämnar Siena på morgonen och cyklar österut. Vi gör ett kort stopp i den exklusiva medeltidsidyllen San Felice. Vi är framme vid det vackra slottet Castello de Brolio strax innan lunch. Slottet ligger magnifikt på en hög kulle med utsikt. Barone de Ricasoli är slottsherre den trettioandra generationen i rakt nedstigande led och har för övrigt en svensk fru. Självklart provsmakar vi slottets viner och får möjlighet att köpa med oss hem. Avskedsmiddag på vår kvarterskrog.

53 km, 850 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till Toscana

Vi lämnar Siena på eftermiddagen och åker buss till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Toscana

Toscana är Italiens femte landskap till storleken. Det är ett enastående vackert område, som bjuder på böljande landskap, vinodlingar, cypresskantade vägar och tornprydda, medeltida städer. Regionen är uppdelad i tio provinser med Florens som största stad följt av Siena. Siena är en vacker stad med många levande medeltida traditioner såsom Palion, hästkapplöpningen som äger rum två gånger om året, 2 juli och 16 augusti. Det toskanska köket är rejält och traditionellt och matkulturen spelar en stor roll i den lokala livsstilen. Även vinet utgör en stor del av kulturen och här har man odlat vin sedan romartiden och troligen ännu längre tillbaka

 • Klimat: Klimatet i maj och september-oktober är som svensk sommar: svala morgnar och dagsmedeltemperaturer på 20-25 grader.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas ej överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar; för de runda jordade behövs adapter

Cykla i Toscana

Vi cyklar på små asfaltsvägar och korta sträckor på grus. Terrängen är kuperad och du behöver god kondition. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Vi cyklar på i lugn takt, pausar då och då för att passa på att njuta av naturen, det trevliga umgänget och kanske en kopp italienskt kaffe eller en svalkande dryck. Vår cykelguide leder turerna och delar gärna med sig av sina kunskaper om trakten. Vi har även en följebil med mekaniker med under dagen. Vi cyklar oftast i grupp med max 15-20 personer och om vi delar upp oss i mindre grupper ser vi alltid till att bestämma en mötesplats för gemensamma raster. Följebilen har med sig en god picknick som vi dukar upp till lunch. Vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Pisa. Vi har sedan cirka 1 timmes transfer till Montelupo. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Pisa. Man kan sedan åka tåg till Montelupo. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Toscana

Hotell Cykla i Toscana

Vi bor på tre olika hotell under vår vistelse, alla av bra medelklass med dusch/wc på rummet. Utanför Montelupo får vi uppleva en äkta agriturismo (lantgård) på Borgo Sant'Ippolito****, med pool. I Ba...

Erbjudanden

3/11Vandring i Andalusien, utan flyg/transferfrån 9 995:-
3/11Vandring i Andalusienfrån 11 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Gibraltar Herrgård
Gibraltargatan 17
412 58 Göteborg