Skip to main content

Cykla i Rwanda

Bergsgorillor, slocknade vulkaner och färgstarka möten med det unga Afrika.

En upptäcktsresa på två hjul genom ett av Afrikas mest spännande länder. Vi får uppleva ett böljande landskap med vackra sjöar, bananplantager och marknader med tropiska frukter.  Vi följer leden Congo Nile Trail längs med Kivusjön och som namnet antyder är vi nära både Nilens och Kongoflodens källor. Rwanda har utvecklats till ett av Afrikas mest dynamiska och säkraste länder och vi har tillsammans med våra rwandiska vänner tagit fram en unik cykelresa. Självklart finns det även möjlighet att möta landets mest kända invånare: bergsgorillorna!

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, åtta middagar, fem cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra, lokal cykelguide, svensk reseledare (vid fler än sex deltagare), inträden enligt program. Ingår ej: dryck till måltiderna, visum och ev. avreseskatt, övrigt. Tillägg: enkelrum, gorillavandring (se vad som ingår i programmet). Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Ankomst Kigali

Vi landar i huvudstaden Kigali på eftermiddag/kväll. Övernattning i Kigali.

Dag 2 Musanze

Efter en kort sightseeing i den expansiva huvudstaden åker vi buss till Musanze som är huvudort i den norra regionen. Här bor vi bekvämt med utsikt över de fem vulkanerna som bildar Rwandas mest kända nationalpark.

Dag 3 Cykling vid de två sjöarna

Efter en kort transfer till de vackra kratersjöarna Burera och Ruhondo börjar cyklingen. Vi har valt vägar med lite trafik som följer stränderna.  Vi dukar upp en picknick på lunchen och till middag blir det grillad fisk. Vi övernattar på ett enklare guesthouse.

Dag 4 Cykling upp i bergen

Vi fortsätter cyklingen vid sjön Ruhondo med vyer över de fem vulkanerna i fjärran. Vid lunchtid stopp för en god picknick. På kvällen åker vi upp till den fina lodgen Mountain Gorilla View där en god middag väntar.

Dag 5 De dimhöljda bergens gorillor

Idag kan man välja mellan att följa med på en gorillaspårning eller en vandring upp på vulkanen (mot extra avgifter). Man kan också bara ta det lugnt på lodgen. På eftermiddagen transfer till Rubavu där vi övernattar vid Kivusjöns strand på en enklare lodge. Traditionell Barbecue på kvällen.

Dag 6 Cykling längs Congo Nile Trail

Efter frukost börjar vi cyklingen längs Congo Nile Trail som följer Kivu-sjöns stränder. Vi cyklar på grusvägar med sparsam trafik som kantas av kaffebuskar och bananplantager, ivrigt påhejade av traktens yngre publik. Övernattning och middag på enklare guesthouse vid stranden i Kinunu.

Dag 7 Cykling längs Congo Nile Trail

Efter en frukost med frukt och kaffe fortsätter cyklingen. Vi besöker en av de större kaffe-tvätterierna längs vägen. Under skördetiden fraktas kaffebönerna hit för att tvättas och sorteras. Övernattning på ett enklare guesthouse i Bumba.

Dag 8 Cykling till Kibuye

Cyklingen fortsätter på lugna grusvägar som följer sjöns stränder. Vi kommer fram till charmerande Kibuye vid Kivusjöns strand på eftermiddagen och checkar in på en trevlig Lodge.

Dag 9 Kigali

Efter en avkopplande förmiddag tar vi bussen till Kigali igen. Vi bor även denna gång på ett mycket trevligt hotell i de lugna diplomatkvarteren med nära till nöjen och butiker. Avskedsmiddag på kvällen med utsikt över den vibrerande storstaden.  

Dag 10 Farväl till cykelresan i Rwanda

Vi flyger hem sen eftermiddag/kväll och hinner med ett museibesök eller en kortare stadsvandring. Kanske en lunch på Hotel des Milles Collins, känt från filmen Hotel Rwanda? Transfer till flygplatsen för hemresa.

Dag 11 Hemkomst till Sverige

Efter en lugn nattflygning till Europa landar vi i Sverige på förmiddagen efter en händelserik resa i Afrika.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Rwanda

Rwanda ligger mitt i Afrika och gränsar mot Burundi, Uganda, Tanzania och Kongo. I det höglänta området ligger både Nilens och Kongoflodens källor. Rwanda är ungefär lika stort som Småland men har en stor variation av natur från regnskog till savann. I landets norra del ligger ett antal vulkaner där landets kanske mest kända invånare, bergsgorillorna, håller till.

Landet kolonialiserades av Tyskland som efter första världskriget förlorade området till Belgien. Rwanda blev självständigt 1962. Belgarna hade under sin tid i landet favoriserat folkgruppen tutsierna framför den större folkgruppen hutuerna enligt idéen om att härska genom att söndra. Efter självständigheten ökade motsättningarna mellan folken vilket ledde fram till det stora folkmordet 1994 då närmare en miljon Tutsier dödades under 100 dagar. Händelserna har skildrats i filmen Hotel Rwanda. Rebellstyrkor bestående av Tutsier som hade flytt till Kongo stoppade folkmordet. En av ledarna för rebellerna, Paul Kagame, blev sedan president och sitter fortfarande vid makten.

 • Klimat: temperaturen ligger på mellan 25 – 30 grader på dagarna. Gäller i princip hela året.
 • Land: Rwanda.
 • Språk: Kinyarwanda och engelska.
 • Tidsskillnad från Sverige: +1 timme
 • Valuta: Rwandiska Franc.
 • Prisläge och betalningssätt: turismekonomin har europeiska priser, medan den lokala ekonomin har mycket låga priser. En öl ute kostar 15-20 kr, en lunch 60-80 kr (eller en tia på gatan). Kontant betalning på lokala ställen. Hotellen tar kort. Bankomat finns på flera ställen i Kigali och i större orter. Det är bättre att ta ut pengar i automat än att växla dollar eller Euro.
 • Säkerhet: Sedan oroligheterna på nittiotalet så har säkerheten höjts i landet och man ser många säkerhetsvakter och poliser. Rwanda är kanske det säkraste landet i Afrika.
 • Dricks: valfritt men förväntas i viss mån.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum för svenska medborgare: ja, köps vid inresan för ca 30 USD i kontanter eller med kort.
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
 • Eladapter: behövs ej
 • Övrigt: vaccination mot gula febern krävs för att få resa in i landet. Vi rekommenderar också att vaccinera sig mot kolera och även äta malariaprofylax. Det är även bra att ta med sig myggmedel. Hör med närmsta vaccinationscentral. I Kigali har de flesta män långbyxor och kvinnorna täcker axlar och knän. Att klä sig i linne och shorts känns fel när man rör sig i Kigali. Under cyklingen kan man klä sig hur man vill. OBS. Platspåsar är förbjudna i Rwanda. 

Cykla i Rwanda

Cykelresan genomförs med lokala guider som talar lättförståelig engelska. Vi har även en följebil med bagage och reservdelar. Vi cyklar mestadels på grusvägar och landskapet är kuperat. Cyklingen går i lugnt tempo med så många vätskestopp och pauser som det behövs. Vi bedömmer att svårighetsgraden är fyra på en femgradig skala.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Kigali. Vi har sedan cirka en halvtimmes transfer till det första hotellet i Kigali. Om du flyger till samma flygplats som oss kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm i så fall inte att förboka transfern med oss).

Tillägg Vandring till bergsgorillorna

I Virungabergen i norra Rwanda bor de världskända bergsgorillorna som är en av landets främsta turistattraktioner. Här får man möta gorillorna i dess rätta miljö. Man kan besöka åtta olika familjer som rör sig i nationalparken. Det är en exklusiv och unik upplevelse där en stor del av avgiften går till att skydda djuren mot exploatering och tjuvskytte. Att besöka gorillorna kostar 950 USD per person och man måste förboka i god tid innan. Vi erbjuder denna tur på vilodagen när vi bor på Mountain Gorilla View intill nationalparken. Man samlas klockan 07:00 vid infocentrat och fördelas sedan ut på åtta grupper som var och en besöker en av familjerna. Vi kommer även att erbjuda en vanlig vandring i området till den kända gorillaforskaren Diane Fosseys grav.

Cyklarna

 • Typ: mountainbike
 • Växlar: 18 - 21 växlar
 • Bromsar: handbromsar
 • Sadel: vanlig, egen går att montera
 • Pedaler: vanliga, egna går att montera
 • Bagage: cykelkorg på förfrågan, ingen pakethållare, ta gärna med en egen styrväska eller ryggväska. Guiden kan bära småsaker som kameror och solkräm i sin väska.
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: nej
 • Reparationsset: guiden har verktyg
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: framfjädring, hard tail

Karta

Hotell

Boende Cykla i Rwanda

Boende Cykla i Rwanda

På cykelresan i Rwanda bor vi omväxlande på hotell, lodger och guesthouse. På hotell och lodger bor man i dubbelrum med dusch/WC. På guesthosen bor man i dubbelrum med dusch/WC i korridoren...

Bilder

Erbjudanden

29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg