Skip to main content

Cykla i Provence

Livets goda på två hjul i sköna Provence!

Denna cykelresa genom Frankrikes mest mytomspunna landskap korsar hela Provence från bergen i norr till Medelhavets strand i syd. Vi börjar vid Europas djupaste ravin Gorge du Verdon, där vi bor på ett lyxigt spahotell med god mat och cyklar till urprovencalska byn Moustiers-Saint-Marie och längs ravinens kant. Vi rullar sedan utför mot sjön Lac-de-Sainte-Croix och vidare till Aups, som möter oss med sina himmelsblå fönsterluckor och varmgula stenfasader. Landskapet förändras gradvis från det höga, mäktiga, vilda Provence till de mjuka kullarna täckta av vinrankor och korkekar. Varje by har ett platankantat torg som lockar till kaffestopp. Efter en natt på en riktig ”domaine”, ett lantboende, cyklar vi ner mot Medelhavet och Port-de-Hyéres. Här avslutar vi denna omväxlande cykelresa längs vita sandstränder, fiskelägen och badvikar. Veckan bjuder på såväl kämpiga uppförsbackar som garanterat tar på benen, som på långa nedförslut och flackare partier. En riktig livsnjutarresa för den cykelvane, med ständig skönhet, utmärkt mat och intressant historia.

Film från Cykla i Provence

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fyra picknickluncher, fem cykelturer med guide och följebil, cykelhyra, bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 La-Palud-sur-Verdon

Vi flyger till Nice och åker transfer upp till höga Provence och vårt charmiga hotell i den lilla byn Palud-sur-Verdon. Vi installerar oss och laddar för morgondagens cykling med en god middag på hotellet. 

Måltider: middag

Dag 2 Cykling till Moustiers-Sainte-Marie

Vi bor cirka 1000 meter över havet och börjar cyklingen i krispig morgonluft som snart värms upp av solen. Genom Palud och upp genom skog och dal når vi den övergivna byn Chateauneuf och cyklar sedan över en vild högplatå och ner i vykortsbyn Moustiers-Sainte-Marie. Här slår det pittoreska Provence mot oss med full kraft, bland varmgula stenhus och blomkantade gator och gränder. Vi åker sedan transfer tillbaka till hotellet.

40 km, 400 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling Route des Crêtes

Idag cyklar vi den magnifika panoramavägen som går längs kanten av Gorge-du-Verdon, Europas djupaste ravin. Lodräta klippväggar stupar hundratals meter rakt ner mot en grönklädd dalbotten där floden snirklar sig fram som ett silvrigt band. Stigningen är konstant de första kilometrarna och känns garanterat för benen, tills det börjar rulla utför. Vi tar en fika med utsikt på Chalet de la Maline innan vi fullbordar rundturen och kommer tillbaka till la Palud. Lunchen äter vi på restaurang. På eftermiddagen finns tid att slappna av i byn eller ta en tur på egen hand för den som önskar.

30 km, 600 m upp, 600 m ner.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Cykling till Aups

Vi checkar ut från vårt hotell och rullar lätt utför på en panoramaväg till ravinens mynning, där vi möts av stora utsikter över sjön Lac-de-Sainte-Croix. Långt där nere skymtar stranden där vår lunch som bäst håller på att dukas upp. Den som vill hinner med ett dopp i denna Frankrikes tredje största sjö. Efter ett kaffestopp i Les-Salles-sur-Verdon fortsätter vi sedan till Aups. Byn möter oss med sina himmelsblå fönsterluckor, inbäddad i cypress och oliv, och här spenderar vi natten. En god middag och sedan sover vi sött.

48 km, 400 m upp, 850 m ner.

Måltider: frukost, lunch,

Dag 5 Cykling till Flassans-sur-Issole

Nu börjar landskapet flacka ut till de kullar som utgör sinnebilden av Provence. Vi fikar i skuggan av platanträd på Salernes mycket franska torg och rullar genom de uråldriga pyttebyarna Cotignac och Entrecasteaux. Vägen slingrar sig förbi vinodlingar, doftande talldungar och söta små hus. Picknicklunchen avnjuter vi vid Lac de Carcés lugnande vattenspegel. En liten bit grusväg tar oss sedan till vårt exklusiva lantboende. Ett dopp i poolen?

55 km, 200 m upp, 500 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Cykling till Hyéres

Resans sista etapp är längre men också en rolig och omväxlande dag. Förmiddagskaffet tar vi i Pignans och sedan njuter vi av en liten böljande väg i grön skugga innan ett vackert vinlandskap öppnar upp sig. Vi viker sedan av på en liten väg som klättrar upp mellan korkekarna. När stigningen är klar belönar vi oss med picknick innan vi rullar ner mot havet. Lagom tills lite mer trafik möter oss tar vi av på en palmkantad cykelväg som går längs vattnet. Vi cyklar nu genom en helt annan värld än det Provence vi lärt oss känna hittills. Längs vidsträckta saltbassänger som för tankarna till Camargue och framme vid Hyères cyklar vi ut på halvön och spanar efter rosa flamingos. Vi möts av både vidsträckta, vita sandstränder och små undangömda badvikar dolda av pinjedungar. Vi bor nära havet och tar middag på egen hand på någon av de många restaurangerna.

71 km, 300 m upp, 460 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 7 Vilodag

Sista dagen blir en ledig dag vid havet. Ta en promenad längs stranden, eller besök de gamla delarna av Hyères med den gamla borgen. Eller varför inte ta färjan ut till naturskyddade Port Cros för sol och bad i vild Medelhavsmiljö, eller till ön Porquerolles för en vandringstur som ombyte. På kvällen firar vi av vår cykelresa i Provence med en gemensam middag.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till cykelresan i Provence

Efter en tidig frukost går transfern till Nice och vi flyger hem med många härliga minnen.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Provence

Provence är en historisk region i södra Frankrike, älskad världen om för sin lantliga idyll och sitt fina klimat. Vi cyklar i ofta soligt väder, mellan de kända lavendelfälten och de många historiska byarna och städerna.

 • Klimat: Temperaturen under våra resor brukar ligga på 20-25 grader.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant fungerar.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykla i Provence

Vi cyklar med svensktalande guide och har följebil med reservdelar, vatten och vårt bagage. Cykelturerna går på små lantliga vägar med sparsam trafik. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Du behöver inte vara cykelproffs – men det krävs en normal grundkondition för att orka med dagsetapperna. Pröva gärna att cykla en lite längre runda hemma i Sverige, som liknar någon av dagarna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Luncherna avnjuter vi i form av picknicks som dukas upp i naturen. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi ca två timmars transfer upp till Gorges du Verdon. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice. Det går inga tåg till La Palud. Om du liksom vi flyger till Nice kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: vanlig mountainbike sadel
 • Pedaler: Dubbelsidiga. Vanliga på ena sidan, SPD-anpassade på andra sidan.
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan, måste förbokas
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Provence

Hotell Cykla i Provence

Vi bor på fyra olika hotell under vår cykelresa genom Provence. Hotellen är enkla men gemytliga. I La-Palud-sur-Verdon välkomnas vi varmt på det familjeägda hotellet Le Provence. Hotellet är enkelt me...

Bilder

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg